Ebben a cikkben egy olyan 6V-os feszültségszabályozó építését szeretném bemutatni, mely minden 6V-os MZ típushoz, illetve más 6V-os rendszerû dinamós motorokhoz is felhasználható.(Figyelem, ezt az elektronikát nem építettem meg, de a szimuláció alapján kitûnõen mûködik!) Az elõzõ cikkben (12V-os elektronikus feszültségszabályozó Zener-diódás túlfeszültségvédelemmel) leírtak alapján kell elkészítenünk  ezt az elektronikát is, itt is a forrasztási oldalra kerülnek majd az alkatrészek. A nyák alá így könnyen felcsavarozható a hûtõlemez, amely egyben a fesszabályzó tartólemeze is (pirossal körvonalazott a rajzon).

Nyák és beültetési rajz:

Nyákrajz

A képre kattintva letöltheted a nyákrajzot!

Ezzel a szoftverrel nyithatjuk meg a megtervezett panelt: kattints ide

Alkatrészlista:
Tranzisztorok:
1db BD243
1db BC212
1db BC213
Ellenállások:
1db 330 ohm
3db 1 kohm
1db 1,2 kohm
1db 100 kohm
Kondenzátorok:
1db 4,7nF
Diódák:
1db 1N5408
1db ZPD 4V3
1db ZPD 18V
2db KY708
Egyéb:
75x60mm-es 2 mm anyagvastagságú alulemezmelybõl a hûtõlemezt munkáljuk ki.
A BD243-as TO220-as tokozású tranzisztorhoz csillámlap szigetelés.
A BD243-ashoz furatgyûrû szigetelés! Kis hõvezetõ paszta (szilikonzsír) az imént említett tranzisztorhoz.
10cm-es darab falban lévõ (nem sodrott!) vezetékbõl a réz belsõ (1-1,5mm átmérõjû)! 
Építés menete: Miután megvettük az alkatrészeket és elkészítettük a nyákot, következhet az összeszerelés, amint azt már az elõbb említettem nem a szokásos módon szereljük össze a feszültségszabályozót, itt az alkatrészek is a forrasztási oldalra kerülnek, ezért nem kell megfúrjuk a nyákot az alkatrészek lábainak, viszont kicsit besüllyeszthetjük teljes átfúrás helyett, hogy az alkatrészlábak középpontosan helyezkedjenek el.  Hajlítsuk el az alkatrészlábakat az alkatrésztest mellett (ellenállásoknál például) annyira, hogy a nyákon lévõ furattávolságba pont belepasszoljanak, majd vágjuk le õket kellõ hosszúságúra, legvégül forrasszuk rá a panelre. Az 51-es csatlakozásnál található egy forrpont, ahova a 10 cm-es rézhuzal belsejének egyik felét forrasszuk rá, a másik felét pedig a diódák anódjaira, megjelöltem a légszerelést a rajzon!  
Ha elkészültünk a panellel utána felcsavarozhatjuk a megadott furatokon a panel alá a hûtõlemezt (ennek mérete szerepel a rajzon)! A KY 708 típusú diódákon M5-ös menet található, melyeknél átfúrva a panelt és a hûtõlemezt könnyedén becsavarozhatjuk õket! A panel közepén található 4-es furatba is csavarjunk be egy M4-es csavart, ugyanezzel a módszerrel, így létrejön a biztos pozitív átvezetés a panelon! Legvégül csavarozzuk fel a BD234 típusú tranzisztort, szigeteljük a hûtõfelületén csillámlappal, ne felejtsük el a hõvezetõ pasztát felvinni a csillámlap mindkét oldalára. A felcsavarozás elõtt furatszigetelõ gyûrût is tegyünk a tranzisztorra.
A BD234-nek kimetszett helye van a panelon, ezt ne felejtsük el kivágni!Elkészültünk a feszültségszabályozóval, most beszerelhetjük egy mûszerdobozba, vagy ha a hûtõlemez szélességébõl levágunk egy kicsit, akkor befér egy A8-as OBO dobozba, melyet villanyszerelési szaküzletben 200Ft-os áron megvásárolhatunk.
A vezetékek csatlakoztatása:
51   – akkumulátor pozitív csatlakozása=> piros vezeték
D+   – dinamó pozitív csatlakozása (állórészen ugyanezzel a jelöléssel jelölve)
61   – visszajelzés => piros-zöld vezeték
DF   – gerjesztés=> kék-zöld vezeték
D-    – dinamó negatív csatlakozása, azaz a test=> barna vezeték
Kép a fesszabályzóról

Sok sikert kívánok az utánépítéshez!

További fotók a http://kep.tar.hu/sub-ee19 képtárban.

Segítségért, problémákkal, vagy nyákkészítés ügyben, fordulj bizalommal hozzám a  muller_szabolcs kukac citromail.hu e-mail címen.

Sub-ee (adatlap)
www.mzclubhungary.com
2008.07.19.

Kategória: Elektronika