Bizonyára sokan jártunk már úgy, hogy elfogyott az üzemanyag a „paripánkból”, ez mindaddig nem is volt gond, amíg volt a közelben egy benzinkút, vagy csoportosan motoroztunk túrák alkalmával, tudtunk egymásnak adni mindig egy kis benzint. Viszont ha nem volt a közelben semmi és senki, akkor már fõhetett a fejünk (fõleg a nyári 40 fokos melegben) a több kilométeres motortologatástól!
             
Ennek a problémának a kiküszöbölésére lett kifejlesztve ez a kis kapcsolás, segítségével mindig nyomon tudjuk követni az üzemanyagszintet (és egyben azt is tudjuk majd, hány fokban toljuk a motort… szerk. Samu).
Az elektronika lényege, hogy nem kell megbontanunk szeretett motorunk tankját, nem kell csöveket vagy drótokat kivezetni belõle, egyszerûen a nyomásszenzorra kell rácsatlakoztatni a benzincsövet egy Y elágazással a karburátor elõtt. A benzinszintet pedig egy 10 LED-bõl álló csoport fogja a mennyiségnek megfelelõen kijelezni.
          
Az üzemanyagszint mérõ kijelzõ részére ráépíthetjük a motorhõmérséklet kijelzõ panelt is, melyet a hõfokmérõrõl szóló cikkben régebben már publikáltam, lent látni fogjuk hogy milyen módon építhetõ össze. Az itt ismertetett elektronika 3 részbõl áll: a nyomásszenzor elektronikája és a 2 kijelzõ panel LED-ekkel. Ezek a panelek egybeépíthetõek!
                   
A kapcsolásnak egy nyomásszenzor a lelke, mely a nyomás megváltozásakor a változással arányosan növeli, avagy csökkenti az ellenállását. Az érzékelõben tulajdonképpen egy Wheatstone híd van (hasonló, mint a Graetz híd, csak nem diódákból hanem ellenállásokból áll). A mért értéket a szenzor mûveleti erõsítõknek továbbítja, melyek átalakítják és erõsítik a jelet, így a kimenõ jel, már feszültség formájában fog megjelenni, ezt a jelet kapcsoljuk rá a LED kijelzõ panelra, amely indikálja a benzinszint pontos állását.
                
Folytassuk a beültetési és nyákrajzzal:
Benzinszint és hõfokmérõ nyákrajz
A képre kattintva letöltheted a vezérlõpanel, a szintkijelzõ panel és a hõfok-kijelzõ panel beültetési és nyák rajzát!
                       
Ezzel a szoftverrel nyithatjuk meg a megtervezett paneleket: kattints ide > > >
                                                           
Nyomtassuk ki a beültetési rajzot, akár nagyítva, mert a késõbbiekben szükségünk lesz rá a beállításnál!
                        
Miután elkészültünk a panelokkal, jöhet a fúrás, az alkatrészek behelyezése és beforrasztása.
          
Ezt a következõ módon végezzük el:
           
1. Az ellenállások kivezetéseit a test mellett, kis ívben, 90°-ban meghajlítjuk. Hajlítás után az alkatrészt, a beültetési rajz alapján a helyére illesztjük, majd beforrasztjuk. Az ellenállást célszerû olyan helyzetben beforrasztani, hogy a színkód gyûrûk azonos irányból legyenek „olvashatóak”. A kivezetések forrasztáson túlnyúló szakaszát a beforrasztás után 1-1,5 mm-re csípõfogóval lecsípjük. Az ellenállások értékeit vagy mûszerrel, vagy színkód alapján határozzuk meg! Akinek nincs multimétere, figyelmébe ajánlom a következõ linket! > > >

2. A kondenzátor testen az értékek fel vannak tüntetve. Az elektrolit kondenzátoroknál figyelni kell a helyes beültetésre. A henger alakú burkolat palástján a negatív pólus jelölve van ill. a két láb közül a pozitív a hosszabb. Ne tévesszük el, mert ellenkezõ esetben az alkatrész és az áramkör meghibásodhat!  A nem elektrolit kondenzátor, értem ezalatt a 10nF-os kerámia kondit, tetszõleges irányba beforrasztható. Kerámia kondenzátoroknál az értékek jelölései:,  103=10nF,  104=100nF
            
Számolásuk:
             
Tehát ha van egy kondenzátorod, amin 103 a jel, akkor azt elõször is felbontod:

103 = 10 + 3

A tízes lesz a szorzó, az hármas pedig a hatványkitevõ a tízesen.

Tehát 103 = 10 * 10^3
(Tízszer tíz a harmadikon!)

3. A diódák beforrasztásával folytatjuk. Ügyeljünk forrasztáskor a helyes polaritásra. A dióda egyik végén fekete gyûrû látható, ezt a kapcsolási rajzon és a beültetési rajzon egyenes vonallal jelölik (a dióda katódja), míg a másik kivezetés jele a háromszög (a dióda anódja). A D1 diódát az IC tok alá terveztem! Mindenképp az IC foglalat beültetése elõtt forrasszuk be a fent leírtak alapján!

4. Az integrált áramkörök: az IC foglalatok beforrasztásakor figyelni kell, hogy a bevágások azonos oldalon legyenek a beültetési rajzon  jelölt bevágással. Az IC-k beültetésnél, (miután mindent beforrasztottunk kivéve a szenzort) ugyanezeket a szempontokat kell figyelembe venni.

5. A ledeknél, mivel fényemittáló diódák, szintén ügyelni kell az anódra és a katódra, ha új ledeket használunk, a hosszabb láb a pozitív, a rövidebb a negatív kivezetés. A led tokon jelölve van a negatív kivezetés, oly módon, hogy a tok lecsapott oldala a negatív.6. A trimmerpotméterek behelyezése értelemszerûen a lábkiosztásnak megfelelõen történik a panelba!7. Legvégül a szenzort forrasszuk be, mert az a legnagyobb, az alsó felén külön jelölve van a lábkiosztás, ezt a panelon lévõ lábkiosztásnak megfelelõen kell beforrasztani.A forrasztási oldalon csípjük le egy csípõfogóval, vagy homlokcsípõvel közvetlen a cinezés mellett a kiálló lábakat!

LED polaritások
Diódák és Ledek helyes beültetése 
          
Az üzemanyagszint mérõ beállítása:
               
MINDENKÉPP OLVASSÁTOK EL A MOST KÖVETKEZÕ RÉSZT, ÍGY SOK IDÕT ÉS NYÜGÖT TAKARÍTHATTOK MEG MAGATOKNAK!
              
Helyezzük feszültség alá a készre szerelt panelünket. A nyomást egyelõre ne kapcsoljuk rá! Az IC3 (szenzor) 2-es és 4-es lábára helyezzük rá digitális multiméterünk csatlakozóit és kapcsoljuk DC 20V méréstartományba. A két láb között tudjuk mérni a szenzor offset feszültségét.
           
A VR1 trimmer bal alsó sarkában elhelyezkedõ A és B Jumper csatlakozások közül az egyiket zárjuk rövidre(vízszintesen a panelra nézve!!!) egy Jumper segítségével. Tekerjük a VR1 trimmert egy csavarhúzó segítségével, közben figyeljük a multiméteren kijelzett feszültségértéket. A tekerés hatására a feszültségünk közel 0 Volt kell, hogy legyen, ha már 1V környékén járunk, átválthatjuk a feszültségmérõt 2000mV DC tartományra.
             
Ha nõne ez az érték a csökkenés helyett, akkor vegyük le a Jumpert és zárjuk rövidre a másik két csatlakozót, ezután ismételjük meg az elõbb leírtakat. Ha végeztünk, hagyjuk a Jumpert a helyén, és ha tudunk még tekerni a VR1 potméteren, akkor állítsuk a legalacsonyabb feszültségre amire csak tudjuk!
               
Most vegyük le az IC3-ról a multiméterünket és kapcsoljuk rá az IC4 4-es és 6-os lábára, így látjuk az itt megjelenõ offset feszültséget! Tekerjük a VR2 trimmert addig, míg ismét a minimum feszültségszinthez érünk! Ha kész vagyunk, távolítsuk el ismét a feszültségmérõt!
             
Szenzor csatlakoztatása a mérendõ szinthez:
           
Osszuk el a benzincsövet egy Y elosztóval, így könnyen rá tudjuk csatlakoztatni a szenzort a lefolyó ágra! Nagyon fontos, hogy minél kevesebb levegõ legyen a csõben, mert annál pontosabb a mért érték!
           
A VR3-mal tudjuk beállítani a maximum szintet, ha tele van a tank, akkor tekerjük a VR3-t mindaddig, amíg az utolsó zöld LED nem világít a kijelzõ panelon! A minimum szint beállítása a VR2 segítségével történik! Tegyünk kevés benzint a tankba, annyit, amennyit a minimumnak szeretnénk, majd tekerjük a VR2-t addig amíg a piros LED, azaz a minimum szintet jelzõ LED nem világít! A VR4 finombeállító poti, ezzel egy komolyabb tartályban centiliterre pontosan meg lehet határozni a folyadékszintet!
               
A vezérlõ elektronikát célszerû az ülés alá építeni egy dobozba, onnan a szenzortól a csövet rácsatlakoztatni a benzincsõ Y elosztójára. A kijelzõ elektronikához egy 3 eres vezetékkel juttassuk el a jelet, a testet és a szükséges tápfeszültséget, innen nyerhetjük a hõfokmérõnek is a szükséges tápfeszt. (Esetleg a szenzort odavinni a benzincsõ elágazáshoz közvetlenül, így nem kell bevinni a csövet az ülés alá, csak a vezetéket kell elvezetni… szerk: Samu)
                 
Ha mindennel végeztünk és helyesen szereltük össze a mûszert, akkor egy tökéletesen pontos üzemanyagszint mérõt kapunk és többé nem kell attól félnünk, hogy menet közben a semmi közepén benzinhiány miatt megáll a motor.
           
Aki nem tudja elkészíteni a nyákokat, annak mindhárom nyákot el tudom készíteni, vagy el tudja készíttetni cégekkel a csomagolt fájlban lévõ fúrófájlok és gerberek alapján, melyeket le tud tölteni innen > > >
Ajánlom nyákgyártatáshoz a SATRONIK IPARI SZOLGÁLTATÓ ÉS KERESKEDELMI KFT.-t
SATRONIK
Technikájuk:
Egyoldalas nyomtatott áramkört galvánón bevonattal, igény szerint forrasztásgátlólakk bevonattal, pozíciófelirattal, ollóval körbevágva vagy kontúrmarva. Kétoldalas nyomtatott áramkört furatfémezve, galvánón bevonattal, igény szerint forrasztásgátlólakk bevonattal, pozíciófelirattal, ollóval körbevágva,vagy kontúrmarva. A forrasztásgátló maszk és a pozíciószita fotoszenzitív vagy szitanyomott technológiával készül.
Nyák

  Sok sikert kívánok az utánépítéshez!

További fotók hamarosan a http://kep.tar.hu/sub-ee19 képtárban.

Segítségért, problémákkal, vagy nyákkészítés ügyben, fordulj bizalommal hozzám a
 -mail címen.

Sub-ee (adatlap)
www.mzclubhungary.com
2009.01.05.

Kategória: Elektronika