Biztos sokunknak eszébe jutott már milyen jó lenne, ha a hagyományos izzó helyett halogén izzó lenne a reflektorunkban. Van aki belebarkácsolja a sima foncsorba a halogén izzót, ami nem egyszerû és nem is úgy mûködik, ahogyan kellene. Ugyanis más az izzó foglalata és más az üvege is. A halogén fényszóró üvegében a H4 felirat van:

Amiért nem jó a sima foncsorba a H4 izzó:

A baloldali a sima foncsor még a keretében, a jobb oldali a H4-es:

A boltokban lehet kapni  ETZ-hez való foncsort, de aki olcsóbban szeretné megcsinálni, annak még lehetõsége van Trabant foncsort belerakni, ami teljesen jó az ETZ lámpafejbe, annyi különbséggel, hogy kb 1,5 cm-t kilóg a keretbõl elõre:

Viszont nagy elõnye, hogy bontókban olcsón hozzájuthatunk. A cikkben szereplõ foncsor is Trabanté volt. Ha beszereztük az új foncsorunkat, akkor nincs más dolgunk, mint kicserélni. Ehhez kivesszük a lámpafejbõl a foncsort. Most következik egy lényeges dolog. A foncsort a keretben 4 db rugós drót tartja. Figyeljük meg jól, hogy miként állnak bent, mert ha nem jegyezzük meg és elforgatjuk, elég sokat szenvedhetünk vele. Nagyon könnyû kivenni õket csak meg kell nyomni az ujjunkkal lefelé majd kihajtani a lámpa közepe felé.

Igy néznek ki:

A H4-es foncsor behelyezésénél figyeljünk arra, hogy ne legyen elfordulva a keretben, a keret alja az egyedüli támpontunk hiszen ott van a felerõsitésére kialakitott fülecske. Ehhez nézzük be, hogy jól álljon a foncsor. A sima foncsorhoz képest a helyzetjelzõ nem a középvonalban hanem egy kicsit odébb van. Ha visszahelyeztük a 4 rugós drótot (már az új H4 foncsorral a keretben) készen is vagyunk. Már csak visszarakjuk a lámpafejbe a foncsort, természetesen a vezetékeket visszakötve és jöhet a próba.

Szerintem megéri a csere, mert jóval hatékonyabban világit a halogén izzó. Jó munkát kivánok!

Hevizms (Zsakfos)
www.mzclubhungary.com
2009.10.18.

PéterMZ kiegészítése a cikkhez

Szeretnék mutatni egy kis alakítást annak érdekében ha valaki H4-es foncsort szeretne használni, de az a bizonyos ”magas” üveges foncsora van és ha simán betesszük a krómozott keretbe akkor a foncsor kiáll olyan 12mm-t. Én is vettem egy ilyen foncsort mert szinte új és tetszett, hogy nagyon fényes és jól fog világítani, viszont nem örültem neki, hogy magas üveges, nekem az nem tetszett. Aztán kitaláltam, hogyan lehetne megcsinálni azt, hogy ne álljon annyira ki a foncsor.


Ilyen a „magas” foncsor: (azt hiszem trabanté volt)

 Egy ilyen karikát hajtottam pontosan kör alakra, a foncsor átmérõjének méretére. 170mm a belsõ átmérõ, 6mm átmérõjû gömbvasból hajtottam majd a két végét össze is hegesztettem.

 A karikát ráhúztam a kilógó üvegrészre. A foncsor és a karika közé még tettem azbesztzsinórt is a víz ellen. De ez a képen nincs rajta. Nekem így sokkal jobban tetszik. A gyári, nem kiálló foncsornál így már csak kb. 2-3 mm-el áll ki de az elviselhetõ. 🙂

Itt egy kép a rögzítõ rugókról:

Ami középen van az 3db gyári, nekem abból a gyári foncsort 5db rögzítette. 3 gyárit felhasználtam és hajtottam még 3-at (a bal oldaliak) amik ellenkezõ hajtásúak mert így tudtam csak megoldani a rögzítést. A 3 középsõ és a 3 bal rögzítõt használtam fel. A jobb oldali 2-t bicikli küllõbõl hajtottam, csak az a baj, hogy egy picit vastagabb az anyaga és a foncsornak meg van 3db füle – így 1 fülbe 2 ilyen rugalmas rögzítõ van, csak ha küllõbõl csináltam a 2db-ot, nem fért el. A karika hajtását én egy raklapemelõ „béka” kerekén végeztem el. A kerék itthon volt, nem úgy szereltem  ki:) Pont 170mm átmérõjûre kopott le a gumi rajta. Amúgy végezhetõ kisebb átmérõjû akármin is az anyag rugalmassága miatt úgyis nagyobb lesz még. Aztán mikor megvolt a hajtás ami ugye nagy volt még, akkor satuba mindig pár cm-enként még hajtottam rajta, aztán mindig odapróbáltam a foncsorhoz, hogy passzoljon az ív. El lehet játszani a hajtással egy félórát is, de legalább pontos lesz. A foncsoron ne próbáljon senki hajtogatni,  mert összetörhet. Esetleg ha valakinek van 6mm átmérõjû aluminiuma akkor azzal sokkal egyszerûbb. Igaz azt összehegeszteni nem egyszerû akinek nincs olyan hegesztõje, mert ha nincs összehegesztve akkor meg kitágul a karika és akkor nem ér semmit. Mondjuk acél esetében ha túl van hajtva a karika és visszaengedve a végei pont összeérnek, akkor nem kell hegeszteni ha nincs rá lehetõség, mert úgyis megtartja az alakját.


Így néz ki a foncsor rögzítése:

Tulajdonképpen a gyári megoldás csak készítettem róla képeket. Azért hajtottam ellenkezõ irányba is drótokat, mert így könnyen be tudtam tenni a helyükre. A gyáriak csak az egyik irányba vannak betéve. Amikor a másik irányba is a gyáriakat akartam betenni nem tudtam rendesen beforditani a helyére, így ezért hajtottam ellenkezõ kanyarítású drótokat. Azokat hajtottam amelyikek olyan barnás színûek a hajtásoknál. Igazából az nem is acéldrót hanem réz, de rugalmas és kemény – így az is jó volt, meg az átmérõje is ugyanaz mint a gyárinak. Amúgy lehet elég lenne 3 gyári rugós tartó is de én biztosra mentem. 🙂

Nekem TS150-em van és így néz ki amikor készen van. Alig lóg ki:

PéterMZ
www.mzclubhungary.com
2010.01.16.

aronpfabian kiegészítése

A gyári szovjet és az orosz(!) utángyártott Lada 1200 foncsor mindenféle trükközés nélkül belesimul a krómkeret ívébe. A Zsombicarnál beszerezhető. (2022 április)

Kategória: Elektronika