GYAKRAN ISMÉTELT KÉRDÉSEK MZ TÉMÁBAN

 

Mi az az MZ?

A betűk jelentése: Motorradwerk aus Zschopau (zschopau-i motorkerékpár gyár). 1956-1990 között gyártották kelet-Németországban – Zschopauban – a szocializmus ideje alatt, többnyire kétütemű, egyhengeres blokkokkal, max. 350 köbcenti lökettérfogattal. Több százezer utcai motor jött le a gyártósorokról, a versenymotorok az akkori MotoGP világbajnokságokon és a 6 napos terep versenyeken verhetetlenek voltak. Az MZ a világ legnagyobb motorkerékpár gyára volt még jóval a japán márkák ébredése előtt. A gyár történetéről itt olvashatsz többet > > >.

Milyen más verziók készültek?

Gyártottak katonai, oldalkocsis és rendőrségi motorokat is, ezek a kis darabszám miatt ritkaságnak számítanak. 1990 után készült 500 köbcentis Rotax blokkal, illetve van 1000 köbcentis túra-sport verzió is. MZ típusok > > >

Vannak még MZ-k??

Európában, sőt az USA-ban is sok márka klub létezik, rengeteg taggal. Angliában versenysorozatuk is van, ahogy itthon is. Magyarországon a használtmotor eladási lista első öt helyezettje között szerepel évről-évre, mint az egyik legnépszerűbb motorkerékpár.

Miért MZ-t?

Egyszerű konstrukció, ami nem fog cserben hagyni ha rendszeresen foglalkozol vele és előírás szerint karbantartod, illetve jó minőségű – vagy gyári – alkatrészeket veszel hozzá. Ne feledd: a szocializmus idején gyártották, ami azt jelenti, hogy a tervezésekor kevés pénzből kellett kihozni a legjobbat és a technikai színvonala minimum 50 éves. Összehasonlítani csak a korabeli gyártmányokkal érdemes! (Pannónia, Jawa stb.)

Mit jelent az ES típusjelölés?

Einzylinder Schwinge = Egyhengeres, lengővillás

Mit jelent a „Trophy”?

A szó a 6 napos terep bajnokságokon 1963 után 5-ször sorban megnyert FIM-World-Trophy vándorkupára utal. Ezen sikerekre megemlékezve préselték bele az évszámokat az akkor gyártott MZ ES 250/2 és MZ ES 175/2 tanksapkájába. A köznyelvben ennek köszönhetően maradt meg az elnevezés.

Mit jelent a TS típusjelölés?

Teleskopgabel Schwinge = Teleszkóppal szerelt, lengővillás

Mit jelent az ETZ típusjelölés?

Einzylinder Teleskopgabel Zentralkastenrahmen = Egyhengeres, teleszkóppal szerelt, központi váz

Kis MZ (125/150) vagy nagy MZ (250)?

Attól függ mire használod. Egy kis MZ városba tökéletes, de országúton két személlyel, csomagokkal már kevésbé alkalmas hosszabb utakra – utazó sebessége ekkor max. 70-90 km/h és az emelkedők, szembeszél nagyon visszafogja. A nagyobb, 250 köbcentis MZ majdnem kétszer több lőerővel rendelkezik és sokkal nyomatékosabb.

125 vagy 150?

A két blokk között lévő 25 köbcenti különbség kevésnek tűnhet, de néha jól jön az a pár lóerő pluszban.

MZ ETZ 250 vagy 251?

Amelyik jobban tetszik. Különbségekről és hasonlóságokról ebben a cikkben olvashatsz > > >.

MZ ETZ 250-re 251-es benzintank?

A fentebbi cikkben olvasható, hogy váz méretben eltér a két típus, ami miatt a 251-es tank rövidebb mint a 250-es, így nem lehet feltenni rá átalakítások nélkül.

MZ-t tanulómotornak?

Könnyű és nem okoz meglepetést a max. 20 lóerő.

MZ-t túramotornak?

A modernebb motorokhoz képest „az út szélén is meg lehet javítani”, strapabíró és csomagokkal jól terhelhető – rossz minőségű utakon is megállja a helyét. Néhány példa: Erdély, Szentpétervár, Dánia, Törökország, Balkán, Himalája.

Milyen fogyasztása van az MZ-nek?

Attól függ, milyen állapotú a motorkerékpárunk. Ha megközelíti a gyári állapotot és beállításokat (+tiszta kipufogó, ami a kétütemű motor lelke) akkor 125-150-250-300 köbcentivel egyaránt elérhető vegyes üzemben a 3,5-4 literes fogyasztás 100km-re. A blokk és a karburátor kopottsága, a gyújtás beállítása, a kipufogó eltömődöttsége stb. mind-mind negatívan befolyásolják a teljesítményt/fogyasztást.

Mennyi az MZ-k utazó sebessége?

125-150 köbcentiseknél kb. 70-80 km/h, 250 köbcentinél 90-100 km/h.

Mennyi az MZ-k végsebessége?

125-150 köbcentiseknél kb. 100-110 km/h, 250 köbcentinél 120-130 km/h.

Nekem 140-et megy a 250-es MZ-m!

A minimum 25 éves gyári órája szerint biztosan, de azért érdemes lenne GPS-el megmérni. Nem lehetetlen.

Megszakítós vagy jeladós gyújtás?

Ezt a két fajta gyújtást lehet gyárilag megtalálni a motorokon. A megszakítós előnye, hogy egyszerű és javítható, azonban karbantartást és odafigyelést igényel. A jeladós karbantartást nem igényel és nem állítódik el könnyen, de ha elromlik nem vagy csak nehezen javítható. Hosszú utakra mindenképpen a megszakítós ajánlott vagy egynek mindig tartalékban kell lennie.

Tirisztoros vagy tranzisztoros gyújtás?

A gyár 1987-ben adott ki először jeladós megszakító nélküli gyújtást, ami tranzisztort tartalmaz, tirisztoros nem létezik.

Gyári kipufogó vagy utángyártott (rezonátor)?

A kétütemű motorok lelke a tiszta és jól méretezett kipufogó. Egy eredeti gyári, tiszta kipufogónál nincsen jobb, még ha ki is van égetve az olajlerakódások miatt. Az utángyártottak között is van jó, de a minőségük erősen változó. A boltban kapható kisipari rezonátor „sport” dob nem ajánlott, jobb nem, csak gyengébb és hangosabb lesz tőle a motor.

Milyen karburátort tegyek fel?

Mivel a motoralkatrészek többsége minimum 20 éves illetve ki tudja, mennyi km van már bennük, sokan elgondolkoznak a cserén. Egy eredeti, kopott BVF karburátort lehet a végtelenségig állítgatni, felújítani a semmire nem jó utángyártott készlettel – de sok értelme nincsen. A német gyártmányú Bing 84 kapható még napjainkban – néhány típust gyárilag szereltek vele – jó minőségű és emiatt ajánlott. Van aki típusidegen japán vagy más gyártmányú karburátort tesz fel. Ezek nagy részét már feltenni sem lehet egyszerűen „egy-az-egyben” a szívócsonkra, illetve sokat kell állítgatni, fúvókázni, tesztelgetni. A tajvani és más gyenge minőségű koppintásokat messziről kerülni kell.

Mi az a 300-asítás?

Az ETZ 250 és 251 típusok esetén lehetséges a henger űrtartalmát növelni 300 köbcentiig, megfelelő dugattyú vásárolható hozzá a kereskedelemben. Egy kevéssel megnöveli a nyomatékot, ami túrázáshoz előnyös.

Trabant dugattyútól 300-as lesz az MZ-m?

Nem. Ha kiszámoljuk a méretekből, akkor kb. ~271 köbcentire jön ki a henger űrtartalma.

Milyen olajat használjak?

Tovább a wiki olaj témához > > >

Milyen gumit vásároljak?

Tovább a wiki gumi témához > > >

Milyen gyertyát haszáljak?

Tovább a wiki elektromosság témához > > >

Milyen fékcsövet tegyek fel?

A kereskedelemben kapható fékcső megfelel a követelményeknek, esetleg érdemes gyártatni fém fékcsövet amivel kicsit jobb lesz a hatásfok.

 

 

További válaszokat kaphatsz kérdéseidre az MZ Club Wiki oldalán (vagy a fórumon)! > > >