FIGYELEM: a cikk a 2018 júliusi állapotokat mutatja. Későbbi jogszabály v. eljárásrend-módosítás esetén nem feltétlenül marad érvényes. A hivatalos eljárás megkezdése előtt mindenképpen érdemes a 1818 központi telefonos ügyfélszolgálattól tájékozódni!

Néha szükség lehet egy forgalomban lévő motornál a blokkszámot tartalmazó öntvény cseréjére. Mivel a hivatalos álláspont szerint az MZ motorblokkok sorszámozottak (nincs motorkód jelölés a motorszámban), ezért az adatmódosításhoz a viszonylag egyszerű gyártmány- és típusazonos motorcsere eljárást kell követni. Ehhez nyújt segítséget a cikk.

Az eljárás menete:

  1. motorblokk megvásárlása magánszemélytől (adásvételi szerződésminta letöltése) vagy kereskedésből/szervízből (a motorszámot tartalmazó számlát kell kiállíttatni); beépít(tet)ése
  2. közlekedési hatóságnál műszaki szemle
  3. okmányirodában okmánycsere
  4. biztosító nyilvántartás adatok frissítésének kérvényezése

Mivel Magyarország természetesen tele van rendkívüli, a gyárnál/hatályos jogszabályoknál/érvényes eljárásrendnél sokkal de sokkal okosabb emberekkel, határozottnak kell lenni ha valahol akadályba ütközünk. Ha az nem elég hogy az ügyintéző figyelmét felhívjuk, esetleg rosszul emlékszik az eljárásra ill. szükséges iratokra, meg lehet próbálni a 1818 helyben tárcsázását felvilágosításért, vagy másik vizsgaállomást/okmányirodát felkeresni, esetleg újra próbálkozni az akadékoskodó munkaidején kívül.

Első kör: hatósági vizsgaállomás

A korábbi elnevezések alapján „KPM” vagy „NKH” állomásoknak is hívott helyen érvényes műszaki vizsga esetén elég műszaki szemlét kell kérni (1700 Ft); érvénytelen műszakival vizsgáztatni is lehet a szemlével együtt.

A következő dokumentumokra lesz szükség:

  • Adásvételi szerződés a motorblokkról vagy új motorblokk esetén számla
  • A motorkerékpár jelenlegi forgalmi engedélye
  • Motorkerékpár tulajdonos iratai (személyi ig., lakcímkártya) vagy hivatalos meghatalmazás a tulajdonostól (a közl. hatóság saját nyomtatványa)

A hatóság a motort szemrevételezi, a megváltozott motorszámot lefényképezi és kiállítja a Jármű műszaki adatlap című dokumentumot melyben záradékként szerepel az indoklás („új motorszám”). A 15 naptári napos átírási kötelezettség időtartama innen indul.

Második kör: okmányiroda

Az okmányirodába időpontfoglalásnál a Gépjármű ügyek / Közlekedési igazgatás / Forgalmi engedély cseréjére irányuló kérelem ügytípust adjuk meg: https://idopontfoglalo.kh.gov.hu/bejelentkezes

A következő dokumentumokra lesz szükség:

  • A motorkerékpár jelenlegi törzskönyve
  • A motorkerékpár jelenlegi forgalmi engedélye
  • Adásvételi szerződés a motorblokkról vagy új motorblokk esetén számla
  • Közl. hatóság által kiadott jármű műszaki adatlap, „új motorszám” záradékkal
  • Motorkerékpár tulajdonos iratai (személyi ig., lakcímkártya) vagy hivatalos meghatalmazás a tulajdonostól (az okmányiroda saját nyomtatványa)

Az okmányiroda kiállítja az új forgalmi engedélyt (6000 Ft) és postázza az új törzskönyvet (6000 Ft).

Harmadik kör: biztosító

Az új forgalmi engedély birtokában kérvényezni kell a biztosítónál az adatok frissítését. Ez általában e-mailben vagy ajánlott levélben is intézhető, az ügyfélszolgálat címére elküldve a következőket:

  • forgalmi engedély másolata (vagy ennek scannelt változata)
  • szabadon fogalmazott, biztosítás adatait tartalmazó, adatmódosításra irányuló kérvény aláírt példánya (vagy ennek scannelt változata)

Sok sikert!

Fábián P. Áron
2018. aug. 7

Kategória: Egyéb