Sziasztok, újra.

Elhoztam a 40 éves MZ történetének második részét, melyet szeretnék most veletek megosztani (aki még nem olvasta, tovább az elsõ részhez > > >). Sosem volt erõsségem a fogalmazás, kérem nézzétek ezt el nekem. Jómagamnak is el kellett olvasni elõzõ cikkem, hogy honnan is folytassam. Örülök, hogy még a napokban is akadt olvasója, de a lényeg, hogy valami olyasmivel hagytam abba, hogy a váz elõkészült festésre és kiegyenesítettük a lábtartót.

Ezután a fejünk fölé gonosz felhõk gyûltek és jöttek a gondok. A sárhányók megannyi apró horpadást rejtettek, a baloldali oldaldekni alja olyan porózus volt a rozsdától, hogy papír módjára hajlott ide-oda. A gittelést csiszolás követte, majd ellenõrzés. Napokig folyt a munka és látszólag semmit sem haladtunk. (Csak a hétvégéken folyt a munka, máskor meg kellett keresni a rá valót J ). Az elemeket csukott szemmel, kézzel ellenõriztük a jelzõfesték után, hogy hibát keressünk a sima felületeken. Ezek után szórógittet kaptak az elemek, két rétegben, majd elkerültek a festõ mûhelybe. Két komponensû fekete festék, majd lakk.

Ezidõ alatt elkészültek a krómozott alkatrészek. Isten ránk mosolygott, mert amit a világon bárhol kereshettünk volna hiába, az már a miénk volt. Tibi egy nap elõsétált a garázs mögül egy pár külsõ rugós ETS felfüggesztéssel és gyári minta alapján készített célszerszámok tömkelegével. Hasonlóan egy nap az internetet böngészve – azt hiszem nem reklám ha leírom, de  mindent a v*tera.hu-ról vettünk – láttam egy gumiharang párt. SMS gyorsan Tibinek nézze már meg… és igen, az volt a miénk.

Nagyjából képben voltunk a hozzávalókkal (állítottuk hetykén ha jól emlékszem), innen már csak LEGO az egész. De nem az volt… az elsõ csavartól kezdve mindennel volt valami apró hiba, amin igazítani kellett. A horganyzott keréktengelyek nem akartak a helyükre menni, vissza kellett õket csiszolni. Pár dolgot második körben kellett horganyoztatni, mert elfelejtettük. A hátsó sárhányó keresztben állt, az alsó rögzítõ csavar nyílást ki kellett bõvíteni. Lassan, de biztosan haladtunk utunkon, próbáltunk alapos munkát végezni. Közben megejtettünk egy-két börzét, gyári fém gyertyapipa és Budapestrõl 4 db fehér oldaldekni zárócsavar került beszerzésre.

Mellékelt képen a piros alkatrészek fényezése, a tank már szárad, a lámpafej még várja az elsõ réteg festéket. Még az elõzõ cikk megírása elõtt beszereztük a tank emblémákat, mely közül az egyiket javítani kellett, egyszerû akril festékkel és 2-es ecsettel újrafestettem és hagytam megszáradni.  Telefonos képek, de szerintem látszik az ilyen volt és ilyen lett hatás.

Szárad a tank

Embléma festés előtt

Embléma festés után

Minden kis darabnak örültünk amikor elkészült és gyermekes féltéssel bántunk velük. Az elsõ nagy lépés, amit egy nap alatt kellett elérnünk az az, hogy a motor saját lábán álljon, össze kellett rakni a hátsó felfüggesztést – itt is szorult az újrahorganyzott hátsó tengely – lebiztosítani a csavarokkal, hátsó teleszkópokat összeszerelni, majd betenni, hátsó sárhányót is a helyére tenni, elsõ felfüggesztést beépíteni (az akksi nélkül nulláról készített tartó jelesre vizsgázott).

Egy sima MZ teleszkópot összerak az ember ügyesen. De ezt – ez nem olyan. Ha kézzel akarod betenni, elfelejted betenni a lámpatartó vasat, alulról nyomni lehetetlen. De hát 40 éve kitalálták, valahogy csak rájövünk… a logika: mindent felépíteni gumiharangig, majd az alsó részt egyszerûen felölteni olajjal és rácsavarni, hát nem egyszerû? (Nekem nem volt az.) A kormányvégre házilag esztergáltatott Tibi dugókat, a mintában is egyezõ markolatok és lábtartógumik Kecskés Laci logisztikáját dicsérik, a szimmetriára mi törekedtünk. (Szerintetek is van kisugárzása, ugye?)

Kész a váz

A festés profi, de a gittelést sosem felejtjük el. A piros színt – lehet már mondtam – de egy eredeti festésû kis MZ-rõl vettük, ki hitte volna, hogy manapság a Subaru használja ezt a színt. Még így összefogdosva is szép, sok munka volt vele, de azt kívánom: még 40 évet kibírjon.

Fényezés

A késõbbi képeken nem látszik, de a fék testkábelére is felkerült a kör alakú kis védõgumi. (A hátsó fékfalra egy egész napom ráment mire felcsiszoltam, a hidegöntés már csak ilyen, sok a folyás az anyagon.) 

Polírozott felületek

Az idõ és a nedvesség megteszi a magáét, a tõcsavarokon és a hajtókaron máris felületi rozsda jelent meg, finom olajozással zártuk el a levegõtõl ezeket az alkatrészeket.

Az idő vasfoga megtette hatását

A kormányt annyira hajtottuk lefelé, hogy párhuzamosan álljon a bölcsõváz felsõ csövével. Sok polírozott alkatrész aprólékos felszerelése és hogy legyen mivel dolgozni, a kuplungkart tartó konzolban a csavar túl rövid volt, menetszakadás az öntvényben, valamint a gázbovdent tartó ház elforgott, egyetlen réteg szigetelõszalag és egy 15mm-el hosszabb csavar megoldotta a problémákat.  A tank felszerelése után a hengerfejcsavarok alig látszanak, de tudjuk, hogy lesznek akik megnézik.

Kormány

Hengerfej

A fekete, szürke és fényes felületek klasszikus eleganciával ruházzák fel a motort és mint tudjuk az elegancia sosem megy ki a divatból…

Az elegancia sosem megy ki a divatból

A vezetékezés pillanatai – megvallom õszintén féltem tõle. Semmit sem értek az elektronikához, nem látom át és mindig maximális tisztelettel fordulok ahhoz, aki meg tudja csinálni. Baki Máté kábelkötege azonban több mind készséges volt, minden vezeték végén kis jelzés és az eltérõ színeken is egyértelmû jelölés a bekötésre. A túlzottan finom megoldásoknál meg is torpantam, például nem ismertem fel a lámpafoglalatba menõ villás csúszkát 😀

Vezetékezés

Kb. ezen a ponton újabb átgondolt megoldás születik, a motor nem gyári ESKA csavarjait rozsdamentes, savalló anyagból készültek váltják fel (üzemi konyhákban használják, csavarboltban érdeklõdjetek), melyeket polírozva krómos hatást érünk el. Újabb isteni beavatkozás, a tank alá illõ gumitömítések kerülnek elõ. A lámpafejben nem használt index kábelköteg helye tömített gyári dugóval (v*tera.hu).  

Vezetékezés

Innentõl igazából annyira sokkolt minket minden egyes elem helyrekerülése, hogy fényképek nem készültek. A tank hatalmas, az üléspozíció meglepõ keveréke a sportosságnak, miközben az ember súlya nem nehezedik a csuklójára. A nyereg kényelmét számos nagy TS-t hajtó motoros társunk ismeri. Az elsõ teleszkópot takaró gumit csak alul bilincseltük meg, rozsdamentes bilinccsel J. A lábtartót katonai mintára oldaltámaszosra alakította a lakatos mester, hogy a hátsó lengõkart erõkarként használó utángyártott támasz ne tudja megcsavarni a motort (maradt egy eredeti lábtartó is).

Az izzókat és a biztosítékokat megtakarítottuk a pontos kontakt miatt, a hátsó lámpába visszakerült a rendszámtábla világítás üvege (fogkefével a legjobb kitakarítani) és új motoron még sosem volt hátsó prizmát vettünk bagóért egy nemrég elhunyt motoros családjától. Csomagtartó került felszerelésre, melyre gyári csomagrögzítõ hevedert vettem Debrecenben a Péterfia utcai motorosboltban (minden van, amit el tudtok képzelni). Gyújtást beállítottam, karbi, kidörrentõ rendszert felszereltük, a légszûrõt sem nehéz összerakni. Láncot befûztük Tibivel, õ kivett a láncból pár szemet (mindkét láncvédõ gumi gyári), beállítottuk a hátsó féket is – menni kellene lassan a motorral. Kellene, de a sebváltókar felszerelése után kiderül, hogy nem lehet váltani.

Ciki, nagyon ciki helyzet, ég a fejem és bújnék ahova csak lehet miatta. Rosszul raktam össze nem tagadom, emberbõl vagyok. Tûzoltó gyakorlat, a léptetõhengert biztosító golyó alátét nélkül ráfogott a hengerre és nem lett beakasztva a két kalapács sem, ami a léptetõvillát visszahúzná. Ez még egy plusz nap volt. Ez a nap majdnem pontosan 8 hónapra esett az elsõ munkanaptól, 2009. november 13-a volt, péntek. A motort beindítottuk és kipróbáltuk, hangfelvétel nem készült, de úgyis személyesen az igazi. Remélem szerencsés lesz ez a dátum a jövõben, én úgy tartom, hogy ez a motor péntek 13-án született.

A jövõre nézve annyit, hogy tavasszal Miskolcra utazik – még teherautón – hogy megkapja veterán minõsítését és OT-s rendszámát, utána már reméljük minél többet az úton láthatjuk. Nagyjából ennyit szerettem volna leírni, anyagiakban én úgy tudom, hogy Tibi 200.000 forintnál kapcsolta le a számlálót a munkálatok kb. felénél vagy két harmadánál, de egy álom minden pénzt megér.

  

Azt hiszem mindannyian hozzájárulnak a nevükkel a motorhoz, ezért egy rövid lista azokról akik nélkül nem sikerült volna:

Dénes Zoltán – fényezés


Zvara István – kerékfûzés

Szabó Szilveszter – krómozás

Mézes Attila – horganyzás

Kecskés László – alkatrészek, fõtengely

Baki Máté – vezetékköteg

Zsuzsa néni – csavarok

Belcord Kft. – gyûrûk

A vaterás veteránosok – pótolhatatlan alkatrészek

Cseke Tibor – méltóan büszke tulajdonos, lakatos munkák

Geregai Péter – szerelés, polírozás

Azoknak pedig akik végigolvasták még néhány grátisz kép az iromány tárgyáról:

Geregai Péter (Egyházasgerge)