1

Mivel nincs sok részletes leírás a hátsó teleszkóp szétszerelésérõl és felújításáról – nekem pedig esedékes volt ezt a mûveletet végrehajtani a motor hátuljának kiemelésével egybekötve – ezért szeretném megosztani veletek tapasztalataimat.

A www.szocimotoros.hu weboldalon van egy cikk ami segítségül szolgált továbbá Bambi pár nagyon ötletes és praktikus tanácsa.

Szükségeltetik:
– 2db. 10*19*7-es szimering
– valamilyen hidraulika olaj
– egy kis türelem 🙂

Elõkészületek:
– a hátsó teleszkópot állítsuk át egyszemélyes üzemmódra (így könnyebb szétszerelni)
– le kell szerelni a hátsó rugóstagokat a helyérõl (célszerûbb lehet az, hogy miután végeztünk az egyikkel és visszaszereltük a helyére, utána kezdünk neki a másiknak)
– a rugóstagot az alsó szemnél befogjuk satuba:

2

– a rugóba jól belekapaszkodunk, meghúzzuk lefelé és kivesszük a mûanyag biztosítókat (gyengébbek hozzanak magukkal még egy embert):

3

– miután ez megvan, a rugót a mûanyag hengerrel együtt lehúzzuk.

Ezt a képet kell látnunk magunk elõtt (plusz még a zárócsavart takaró gumit): 

4

A képen látható zárócsavart elvileg egy speciális kulccsal kell kitekerni, mert alumíniumból van és eléggé sérülékeny. Mivel nem állt rendelkezésemre ilyen kulcs, ezért egy fúrószárt raktam a mélyedésbe és kalapáccsal ütögetve a fúrószár végét sikerült letekerni (mindenki úgy csinálja, ahogy tudja).

Ha letekertük a csavart ezt kell látnunk (a szimeringházat, és benne a szimeringet):

5

Itt jön a dolog emberes része: ki kell „tépni” a szimeringházat mégpedig úgy, hogy belekapaszkodunk a rugóstag felsõ szemébe. Az alsó szem ugyebár be van fogva satuba és jó erõsen kell húzni függõlegesen felfelé, nehogy a teleszkópszár megsérüljön.

Ha sikerült vegyük ki a komplett szárat és tegyük félre.
 

6

Az alsó szárban van még egy kisebb csõ:

7

Ezt egyszerûen ki lehet emelni, majd kiöntjük az olajat egy tálba.

A felsõ szemnél befogjuk a satuba és a szem alatt lévõ anyát leoldjuk, így könnyen letekerhetõ a felsõ szárról a szem és utána az alatta lévõ anya, majd könnyedén le lehet húzni a szimeringházat.

8

A szimeringház felsõ részérõl leszedjük az alátétet és az alatta lévõ gumit is. Késsel óvatosan lefejtjük a szimeringház fedelét:

9

Kivesszük a szimeringet, nekem elég nehézkes volt (megmelegítettem a szimeringházat és csavarhúzóval kiszedtem belõle).

Majd beleraktam az újat:

10

A rugóstag minden elemét (nem tudom mennyire volt jó ötlet) lakkbenzines hígítóval átmostam, öblögettem. Érdemes az állítókart is levenni a teleszkóp alsó száráról majd szépen megpucolni azt is.

Végül az összeszerelés:

Befogjuk a teleszkóp alsó szárát a satuba, majd belehelyezzük a belsõ csövet:

11

Színültig töltjük olajjal. A teleszkóp felsõ szárán lévõ menetre egy réteg vastagságban alufóliát tekerünk, így nem sérül a szimering: ( Bambi praktika 🙂

12

A felsõ szárat beillesztjük a belsõ csõbe (lassan kell csinálni és szépen a felesleges olaj ki fog folyni). A felsõ szárra ráhúzzuk a szimeringházat és lehúzzuk a helyére, majd rátesszük a gumi- és arra rá a fémalátétet. Majd a kisebbik gumi alátétet és a „szövetes” alátétet. Visszatekerjük teljesen a zárócsavart.

Miután rátekertük teljesen érdemes kipróbálni, hogy nem „szörcsög-e” a teleszkóp és megfelelõ-e a csillapítása (ha nem jó akkor valamit elrontottunk).

(Zárójelben megjegyzem, mivel a szimeringházban lévõ gumialátét nekem ki volt kopva már és nem volt új, ezért teflonszalaggal körbetekertem a szimeringházat. Nem tudom, hogy okos döntés volt-e de nekem csak így szûnt meg a „szörcsögés”.)

Visszarakjuk a teleszkóp állító kart, a zárócsavart takaró gumit, majd az anyacsavart és rá a felsõ szemet, amit meg kell szorítani.

14

Fel kell rakni a rugót. A felsõ teleszkópszár védõ mûanyagba bele kell húzni egy drótot, amit átfûzünk a felsõ szemen (így sokkal könnyebb áthúzni a felsõ szemet a mûanyag hengeren).

Vissza kell rakni a rugó lenyomásával a két mûanyag kupakot, visszaszerelni a helyére és kész is! 

15

Sikeres szerelgetést kívánok mindenkinek!

Matt1989
www.mzclubhungary.com
2009.11.14.

Kategória: Szerviz