Kanuni műszerfal MZ-re

Youtube-os videókon feltűnt, alkatrészboltban megtetszett, aztán az eredeti kialakítás használata során az utángyártott alkatrészekkel kellően felbosszantva, inkább átalakítottam erre. Ha valaki hasonlóan késztetést érez, hogy részben, vagy egészben megvalósítsa, annak itt van némi támpont.

Hozzávalók

1., Műszeregység
2., Műszertartó. (bal-jobb)
3., Gyújtáskapcsoló.
4., Kormányleszorító.
5., Felső kormányvillafej
6., Km. spirál
7., Kormánykapcsoló, világítás-kürthöz
8., Kihajtástól mentes, kuplungállító fedél. (250-es)

Leírás

-Műszeregység:

Csak 12V-os motorra, a fordulatszámmérő miatt!

Két féle létezik. Az I-es 150-es kilométerórával, a II-es 180-as órával. Az I-est 125-ös négyüteműhöz gyártották. Ezért más színű visszajelzői vannak. Valamint az irányjelző visszajelzőnek csak egy vezetéke van, mert a másik, a vezetékkötegében belül testelve van. Tehát, ha valaki nem akar tovább alakítgatni, pót vezetéket huzigálni, akkor annak a II-est ajánlom.

A fordulatszámmérőt nem a trafó 1-esére, tehát nem a megszakítóra kell kötni, hanem a generátor „V” kivezetésére. A másik kettő vezetéke az a +, illetve a -.

A Km. óra spirálcsatlakozása teljesen más és ferdén csatlakozik az óra aljához. Érdemes ellenőrizni az akadálytalan működést. Nekem meg volt ragadva a behajtótengely a beszáradt zsírtól. Ha nem ellenőzöm, széttekertettem volna az új spirált. Előfordulhat, hogy nem a megfelelő értéket méri az óra. Nekem áttételt kellett cserélnem a lánckeréknél. (Ts 250)

-Műszertartó:

Van belőle balos és jobbos. Mindkettőn tartófül van irányjelző részére. Külföldön kapható tartófül nélküli is. Én, mivel itthon csak az egyik oldalit kaptam, ezért levágtam a tartófüleket és áthajtottam az egyiket a másik irányba.

-Gyújtáskapcsoló:

Két félével találkoztam. Az egyiknek van gyújtás~gyújtás és világítás állása, a másiknak csak gyújtás. Amelyiknek csak gyújtás állása van, az a 4T-hez való. Mert a gyújtás elvételénél külön zár egy kétvezetékes áramkört. (rövidre zárja a gyújtótekercset)

Mindkettőnek beépített kormányzára van. Ezért érdemes a szétszereléskor a kormánnyakra a megfelelő pozícióban olyan ellenkonzolt hegeszteni, ahová majd illik a csap, de nem lehet mellézárni. Célszerűen ez a pont az oldaltámasz-állásban van.

Lezárt állapotú parkolófényt ad.

-Kormányleszorító:

Szerencsére ezt csak fel kell szerelni.

-Felső kormányvillafej:

Ez azért kell, mert teljesen más, mint a régi és a régi nem átalakítható ilyenre. Ehhez van csavarozva a gyújtáskapcsoló és a két műszertartó. Nincs rajta a hagyományos kormányzárhoz való ellendarab.

-Km. spirál:

Teljesen más az óracsatlakozója.

-Kormánykapcsoló:

Ez azért kell, mert sima gyújtásról tudja kezelni az összes menet közbeni funkciót. Míg a régi nem. ( és sokkal kényelmesebben)

Van egy pozicionáló csapja, aminek a megfelelő állásban kell készíteni egy furatot a kormányra.

-kuplungállító fedél:

Mert szükségtelen a fordulatszám kihajtás.

Összerakás

Az egyes alkatrészek cseréje nem gond. A kormányzár ellendarabjának alakja és pozíciója az, ahol gondolkozással megkönnyíthetjük az életünket. Ha nem akarunk a lámpafejbe egy gordiuszi csomót, akkor a vezetékeket szakemberre bízzuk.

Mit-honnan?

Én minden hozzávalót az interneten rendeltem meg. A műszeregységet, tartót, gyújtáskapcsolót, kormányleszorítót kaptam itthon. Villafejet bontottan Angliából. Spirált, áttételt, Németországból. Kormánykapcsolót Lengyelországból. Kuplungfedél… hát az volt.

ETZ 251 MŰSZERFAL KPL. II. /KANUNI/

ETZ 251 MŰSZERFAL KPL. I. /KANUNI/

ETZ 251 VILLOGÓ TARTÓ BAL /KANUNI/

ETZ 251 GYÚJTÁSKAPCSOLÓ+DEKNI ZÁR

ETZ 251 GYÚJTÁSKAPCSOLÓ

ETZ 125 4T KORMÁNYSZORÍTÓ KONZOL

OBERER KLEMMKOPF, TITAN-METALL

Tachometerwelle passend für MZ MuZ 500 ETZ 125 251 301 Saxon

MZ-ETZ-Switch-Combination-with-CABLE-MZ-ETZ-150-250-251-301-Handlebar-Handle-Bar-Faucet

Előnyök

Nem barkácsolás! Teljesen gyári alkatrészek. Ugyan ilyen összeállításban, például a 301-es Kanunin megtalálható. Napi számláló a Km órában. Nem libegnek a mutatók. Elektromos fordulatmérés, se spirál, se kihajtás. Kesztyűben is könnyen kezelhető kormánykapcsoló, jól elkülönített funkciókkal. Szebben, jobban vezetett Km spirál. Jobb számlap megvilágítás. Jobban látható visszajelzők. Gyújtás-kormányzár egy kulccsal, egyszerűen.

Szerintem tetszetősebb is.

Ábrák

A végeredmény

Bármilyen kérdésre szívesen válaszolok.

 

Zorka
www.mzclubhungary.com
2018.02.22.

Kategória: Szerviz