Azt hiszem tavaly nyáron kezdõdhetett. Moziba mentem a saját motorommal, amikor egy járókelõ megdicsérte majd kis beszélgetés után közölte velem, hogy neki is van Trophy-ja, elvállalnám-e, hogy üzemképessé tegyem. Kapásból nemet mondtam, még magamnak csak-csak, de másnak, a fene tudja nem esne olyan jól, meg aztán ott az iskola is. Elkérte a számom, aztán pár hét múlva jöttek a hívások, végül oda lyukadtunk ki, hogy megnézem mégis mit kellene csinálni. Mikor elmentem a tulajhoz – aki azóta címeres cimborám, a magyar vasút gyöngyszeme – kiderült, hogy mi áll a fészer szélében. Egy nagyjából hiánytalan, poros, de menthetõ ETS volt. Én ES típusra számítottam, de amikor megláttam mire vállalkozhatok, közöltem vele, hogy vagy teljesen felújítjuk vagy nem vállalom. J 

        

A kezdet márciusban
                

Tibivel teljesen egyeztek a nézeteink, sokat segített és segít most is mindenben, tulajdonképpen egyenlõ felekként építjük a motort azóta is. Na de nézzük honnan indultunk: nekem az iskola miatt nem sok szabadidõm volt, ígyhát amikor mások ünnepeltek, mi dolgoztunk, hogy a 10 éve pihenõ motornak visszaadjuk régi fényét. A munka március 14-én meglehetõsen hideg idõben kezdõdött. A gépet egy nap alatt szétkaptuk. Meglepõen könnyen szét lehetett szerelni, pár kókányoláson túl a hátsó sárhányó volt nagyon rossz állapotban illetve néhány csavar inkább megszakadt mintsem engedett volna.

            

A múlt
             
 Az alkatrészeket keveset, talán sosem zargatták, a röpsúlyos elõgyújtás és az egész elektromos rendszer mûködõképes, a kábelköteg felújítását viszont Baki Mátéra bíztuk.  Amikrõl sajnos nem tudok képet mutatni, az a rengeteg munka amit telefonálva és a neten vadászva töltöttünk, de meglett a gyári ováltükör, km spirál, kipufogórendszer, láncvédõgumi, sablonok és emblémák. További hatalmas lépés volt a legapróbb alkatrészekig tartó polírozás. Nem akartunk túlzásba esni, a gyári dolgokon kívül egyedül a tükröt tettük a korong alá. A kereket újrafûzette Tibi, a küllõk 14 000ft-ba, maga a munkadíj nagyon jutányosan 4000Ft-ba került.

             

A kerek készen vannak
         

Amivel még készen vagyunk az a blokk váltójának és fõtengelyének illetve kuplungjának felújítása és összeszerelése. A magyar és eredeti csapágyazást japán Koyo-ra cseréltük, a felsõ tûgörgõ egysoros INA lesz, a fõtengelyt Kecskés Laci Pásztói boltja intézte, a kuplungot pedig egyszerûen kimostuk és a középsõ lamellát illetve egy rugót cseréltem, valamint a jelölésnek megfelelõen raktam össze, valaki nem volt alapos elõttem 😀 Mint a nagykönyvben megvan írva, melegítettünk és hûtöttünk, az eredmény egy nagyon kis ellenállású motoregység lett, kíváncsi vagyok magam is, hogyan fog teljesíteni.

                 

Blokk Blokk 
            

 Magában a blokkban a váltó hibátlannak bizonyult, a dugó szintén, ezért az egri Belcord Kft-tõl szereztünk alapméretes belsõ hornyos gyûrûket, majd azzal rakjuk össze. Egy csavarunk volt beszakadva, de Tibi mûvészkezei ügyesen orvosolták a problémát. A kereszthornyos csavarokat azért imbuszra cseréltük, annyira nem vagyunk vasmarkúak és a polírozást is féltjük 😀 Amirõl még nincs kép, az a váz festésre elõkészítve a hegesztett motortartóbak és az egyenesített fékpedál. Biztosan estek vagy dõltek a motorral, mert a kormány is kapott, de a váz egyenes, legalábbis a kerekek futásából erre következtettem.
                
A blokk alulról Henger polírozva
           
Még pár olyan tuningnak nem minõsülõ dolgot csinált Tibi, ami a hatásfokot növelheti. Polírt kapott a dugó teteje, az égéstér valamint a henger kipufogócsatornája. A rezgéscsillapító gumik helyére újak kerülnek, a mosás miatt vette ki õket Tibi.
           
Nemsokára folytatás következik!  
            
Peti (Egyházasgerge)