Ez az egyszerû kis kapcsolás az akkumulátor töltöttségi szintjét képes kijelezni 10-13V-ig, DOT, vagy BAR módban.

DOT módban egy led világít, jelezve az akku jelenlegi állapotát, BAR módban az egész ledsor világít az aktuális állapotig. Amire a megépítéshez mindenképpen szükségünk lesz, az egy pontos digitális multiméter, vagy voltméter és egy labor tápegység, vagy szabályozható egyen táp. Az akku 12,65V-on éri el a teljes töltöttség állapotát, persze ez az érték ennél magasabb is lehet, vagy alacsonyabb, de maximum 0,1V-tal!

Akkor következzen a kapcsolási rajz, melybõl kiindultam:

Kapcsolási rajz

A zöld ledek az 50%-nál nagyobb akkukapacitást indikálják, a sárgák a 30 és 50% közötti értéket, a pirosak akkor világítanak, ha az akku kapacitása 30% alatt van. A kapcsolás DOT módban 10mA-nél is kisebb áramfelvételû, ez BAR módban akár 90mA-ra változhat! Ha BAR módban szeretnénk üzemeltetni a kijelzõt, akkor az IC 9-es lábát testeljük le! Erre külön kialakítottam a panelokon egy Jumper tüskesort, ahol egyszerûen egy számítástechnikai jumper csatlakoztatásával válthatjuk a két kijelzési módot. Az 1N4007 típusú dióda védi az elektronikát a helytelen bekötés ellen, értem ezalatt a polaritás felcserélését! A ledek fényereje a 4,7K-s ellenállás értékének csökkentésével növelhetõ! Beépíthetünk egy trimmerpotenciométert is az ellenállás helyére én így is terveztem magát a nyákot, így késõbb könnyedén változtathatjuk a ledek fényerejét! A panelokból készítettem soros és kerek kivitelt is, hogy bárki a kedvére megépíthesse bármelyiket!

Alkatrészlista (hogy nehogy kimaradjon valami):

Diódák:

3db 5mm-es normál piros led
4db 5mm-es normál sárga led
3db 5mm-es normál zöld led
1db 1N4007

Ellenállások:

1db 56k
1db 10k fekvõ trimmer
1db 4,7k fekvõ trimmer
1db 200k fekvõ vagy álló trimmer
Helyettesítõ ellenállások a 200k-s trimmer helyére

Kondenzátorok:

1db 100n
1db 33uF/16V

IC:
1db LM3914-N

Egyéb:

1db 18 lábú precíziós IC tok
1db megfelelõ méretû nyák

Amire még szükség lesz:

Szabályozható DC tápegység
Digitális multiméter vagy voltmérõ

Nyák és beültetési rajzok:

Soros kivitel
Kattints a képre a soros kivitel layout fájljának letöltéséhez!


Kerek kivitel

Kattints a képre a kerek kivitel layout fájljának letöltéséhez!

Ezzel a szoftverrel nyithatjuk meg a megtervezett panelt: kattints ide

A panelok megépítése és beültetése az elõzõ cikkekben leírtak alapján történik. A ledek beültetésénél ügyeljünk arra, hogy a ledeket ne egész a ledtestig, hanem csak a lábakon lévõ jelölésig (ütközésig) csúsztassuk a panelba, így késõbb egyszerûbb lesz a mûszerszámlap felhelyezése. A kerek mûszer 60-as mûszerházba építhetõ be (simson mûszerek mérete), így könnyedén elhelyezhetõ a motoron lévõ két gyári mûszer közé. Ilyen mûszerek a FER (IFA) cég által gyártott visszajelzõ mûszerek, értem ezalatt az üzemanyagszint jelzõt és a hõfokmérõt, illetve Skoda 120 tank, illetve hõfokmérõ órája. Ezeknek a háza felel meg a panel beépítéséhez. A panelrajzokon sárga kerettel jelölt ellenállások helyére egyelõre ne ültessünk be semmit, majd a beállítás során fognak ide bekerülni az ellenálláspárok.

Beállítás:

A labor tápegységünket állítsuk be 13,0V-ra és csatlakoztassuk rá a megépített mûszerünk pozitív és negatív csatlakozására, majd állítsuk be a mûszerünkön a kijelzést úgy, hogy az utolsó zöld led világítson, ez fogja kijelezni a 13V-ot. Az elsõ ledet 10V-ra kell állítanunk, oly módon, hogy az IC 4-es lábán lévõ ellenállások helyére vezetékek segítségével forrasszunk be ideiglenesen egy 200k ohmos trimmerpotit és a mûszerünknél a labortápon beállított 10V-os tápfeszültség rákapcsolása után addig tekerjük a potit, amíg 10V-nál a legelsõ piros led el nem kezd világítani. Ha ezzel megvagyunk, akkor mérjük meg a trimmeren beállított ellenállás értékét és ha szükséges ezt az értéket akár két ellenállással helyettesítsük a panelon. (A sárga kerettel jelölt területre kell beforrasztanunk a potmétert, majd a poti eltávolítása után az ellenállásokat.)

El is készült a mûszerünk, de hogy kicsit feldobjuk, erre a célra készítettem a panelhoz egy elõlapot amin fel vannak tüntetve az értékek:

Rajz letöltéséhez MIX (Microsoft PhotoDraw, vagy Corel Draw fájl) formátumban kattints ide (1:1 méret) !

Számlap

Kattints a képre az 1:1 méretû jpeg fájl letöltéséhez!

Végül jöjjön pár 3D-s látványterv a soros panelról és két kép a kör alakú óráról:

Látványterv

Látványterv

Látványterv

Akkuõr óra Akkuõr óra

Sok sikert kívánok az utánépítéshez!

További fotók a http://kep.tar.hu/sub-ee19 képtárban.

Segítségért, problémákkal, vagy nyákkészítés ügyben, fordulj bizalommal hozzám a muller_szabolcs kukac citromail.hu Az email cím védve van a spam botoktól, a megtekintéséhez a JavaScript bekapcsolása szükséges e-mail címen.

Sub-ee
www.mzclubhungary.com
2008.07.31.

Kategória: Elektronika