Elõször is szeretném megköszönni a segítséget Wachtler Gézának, mert az õ kapcsolási rajza nélkül nagy valószínûséggel nem jött volna létre ez a cikk, ha esetleg mégis, akkor biztos túlbonyolítom a feszültségszabályozót (ahogy mást is általában túlbonyolítok). Géza elmondása szerint az õ motorjában jó 6 éve mûködik egy ilyen feszültségszabályozó, sõt a feszültségszabályozó építésével egy idõben került be egy új akku is a motorba, amit 6 éve nem kellett cserélni és tökéletes állapotú a mai napig.

Ebben a cikkben minden MZ ETZ típushoz megfelelõ, elektronikus feszültségszabályzó építésének módját szeretném leírni.

Elõször is bõvebben a mûködésrõl:
A feszültségszabályozóban lévõ 1,8-2,2k ohmos trimmer és a 470 ohmos ellenállás egy feszültségosztót alkotnak, melyet úgy méreteztek, hogy amikor a generátor kapocsfeszültsége eléri a szabályozási feszültség értékét, a feszültségosztó osztásfeszültsége éppen a 6,2V-os Zener-dióda letörési feszültségével egyezik meg. A Zener-dióda ekkor vezetni kezd, így a BCY78 típusú tranzisztor bázisa negatívabbá válik az emitterhez képest és a tranzisztor kinyit azaz vezetni kezd. A BCY78 típusú tranzisztor az eddig vezetõ BD652 Darlington-tranzisztor bázisát a generátor pozitív pólusára köti, megszüntetve ezzel a tranzisztor nyitóirányú elõfeszítését. Emiatt a BD652 típusú tranzisztor lezár és a gerjesztõáram az 1N5408 típusú védõdiódán keresztül a gerjesztõkör idõállandójának megfelelõ ütemben csökken. A gerjesztõárammal együtt a kapocsfeszültség is csökken és amikor az osztáspont feszültsége már kisebb a Zener-dióda letörési feszültségénél, akkor a BCY78 típusú tranzisztor lezár, a BD652 vezet és a gerjesztõáram ismét növekszik.

Építés:
Az elõzõ cikkekben szereplõ leírásoktól ez annyiban eltér, hogy itt az alkatrészeket a forrasztási oldalra helyezzük fel, nem az alkatrész oldalra, ez nagy elõnyt jelent a feszültségszabályzó könnyebb elhelyezése érdekében!
A fesszabályozóba külön lett beépítve egy LED a gerjesztés indikálására, olyan szempontból hasznos dolog, hogy látható a segítségével a gerjesztés lekapcsolása.

Nyák és beültetési rajz:

Nyákrajz

A képre kattintva letöltheted a rajzot!

Ezzel a szoftverrel nyithatjuk meg a megtervezett panelt: kattints ide

Alkatrészlista:
1db BD652
1db ZY47
1db BCY78  vagy más 45V 100mA PNP (más típusnál ügyeljünk a lábkiosztásra)
1db 1N5408
1db ZPD6V2, fontos, hogy 6,2V-os legyen és ne 6,8V-os
1db 1N4148
1db 330n fólia kondi
1db 1,8k álló trimmer, vagy 2,2k-s Mindenképp zárt potit használjunk!
1db 470 ohm
1db 560 ohm
1db 910 ohm
1db 270k ohm
1db 1k ohm
3db 6,5-ös csúszósaru ellenrész
1db kisebb egyoldalas, lehetõleg üvegszálas nyák

Miután beszereztük az alkatrészeket és elkészítettük nyákot, következhet az összeszerelés, amint azt már az elõbb említettem nem a szokásos módon szereljük össze a  feszültségszabályozót, itt az alkatrészek is a forrasztási oldalra kerülnek, ezért nem kell megfúrjuk a nyákot az alkatrészek lábainak, viszont kicsit besüllyeszthetjük teljes átfúrás helyett, hogy az alkatrészlábak középpontosan helyezkedjenek el. Hajlítsuk el az alkatrészlábakat a test mellett annyira, hogy a nyákon lévõ furattávolságba pont illeszkedjenek, majd vágjuk le õket kellõ hosszúságúra, végül forrasszuk rá a panelre. Miután minden alkatrésszel megvagyunk, felforrasztottuk a sarukat és a BD652 típusú tranzisztort is, jöhet a hûtõlemez felszerelése. Egy 46X40mm-es hûtõlemez elegendõ a tranzisztor hûtéséhez (1840mm2, 18,4cm2). A tranzisztor és a hûtõlemez között szigeteljük csillámlappal és használjunk a hûtõfelületére hõvezetõ pasztát is, a csillámlap hûtõlemezzel érintkezõ oldalára is vigyünk fel egy rétegben!

Ha ezen lépésekkel elkészültünk, jöhet az áramkör felszerelése és beállítása.

Élesztés:

A D+ és az 51-es vezetéket kössük össze, érdemes csúszó saru összekötõvel ezt megtenni, majd leszigetelni szigetelõszalaggal vagy zsugorcsõvel!
A 31-es (barna vezeték) csatlakoztassuk a 31-es csatlakozásra (a gyári feszültségszabályzónak is van 31-es vezetéke, azt is rácsatlakoztathatjuk).
A DF vezetéket (zöld-kék vezeték) kössük a DF csatlakozásra!
A 61-es vezetéket (zöld-piros vezeték) kössük a 61-es csatlakozásra!

Indítsuk be a motort és állítsuk be a gerjesztés lekapcsolásást 14,35-14,4V-ra ezt a panelon lévõ trimmerpotenciométerrel tehetjük meg. Utána ellenõrizzük a töltõfeszültséget, hogy megfelelõ-e!
Állítsuk le a motort és mérjük meg a trimmeren beállított ellenállásértéket és helyettesítsük a trimmert egy, vagy két ellenállás sorba kötésével, mert a poti elállítódhat, így megváltozhat a gerjesztés lekapcsolása. Ha nem szeretnénk helyettesíteni, akkor cseppentsünk egy kis festéket a potenciométer házára, illetve ellenállás állító tekerõjére, a festék megszáradása után már nem engedi elmozdulni a beállított értékrõl!
Végül dobozoljuk be az elektronikát, hogy az víztõl és portól védett legyen!

Képek az elkészült áramkörrõl:

Fesszabályzó
Fesszabályzó mérete

Sok sikert kívánok az utánépítéshez!

További fotók a http://kep.tar.hu/sub-ee19 képtárban.

Segítségért, problémákkal, vagy nyákkészítés ügyben, fordulj bizalommal hozzám a  muller_szabolcs kukac citromail.hu e-mail címen.

Sub-ee (adatlap)
www.mzclubhungary.com
2008.06.16.

Kategória: Elektronika