A következõ kapcsolás amit be szeretnék mutatni egy, a Maxim-Ic és a Dallas cég által forgalmazott iButton szuperchipeken alapul. (DALLAS iButton technológia, www.ibutton.com) Ezen chipeket legfõbbképp egy gombelemhez hasonlítanám. Valójában a chip saválló acél fémtokozás belsejében található, egy speciális ragasztóval a pozitív érintkezõre ragasztva. Maga a fémtokozás kisebb mértékben hõálló (+150°C), ütés és vízálló, így szinte bármilyen körülmények között alkalmazható és szinte tönkretehetetlen.

Ezen chipeknek több fajtája létezik:

  • elõre programozott
  • a felhasználó által programozható
  • RAM memóriával ellátott, melyben különbözõ adatokat tárolhatunk (ez a tápfeszültség megszûnése esetén „nem felejti el” a benne eltárolt adatokat)
  • van olyan, amelybõl a környezet hõmérséklete, a páratartalom és a pontos idõ is kiolvasható.

A chipek kétféle tokozásban vannak forgalomban, F3-mas, illetve F5-ös tokozású, a képen is jól látható a különbség:

Típusok

A legegyszerûbb típus a  DS1990A, egy egyedi gyárilag beprogramozott azonosítóval rendelkezik. Mi ezt a típust fogjuk használni a kis kapcsolásunk megépítéséhez. Vágjunk is bele!

Elõször is lássuk a kapcsolási rajzot:
Kapcsolási rajz
kattints a képre a nagyításhoz

A kivezetések a rajzon a következõek:
+12V            ide csatlakoztatjuk a tápfeszt
GND              ez a test, ez kerül a motor vázára
SPK               ide kerül a kódelfogadást jelzõ 5V-os csipogó (nem kötelezõ beépíteni)
SP                 ide csatlakoztassuk a motor vezérlõjelét (generátor jel egyenirányító után)
LED +             ide kerül a LED pozitív csatakozása
LED –              ide kerül a LED negatív csatlakozása
IN_RE             ide kerül a relé bejövõ vezetéke
OU_NEG       ide ne csatlakoztassunk vezetéket (kikapcsolásra van ez a csatlakozás)
OU_POZ        ide kerül a relé kimenõ vezetéke
IBTN+             ide kerül a Touch Memory olvasójának pozitív csatlakozása
IBTN-              ide kerül a Touch Memory olvasójának negatív csatalakozása

Az olvasó pozitív csatlakozása az olvasó belsõ csatlakozója. A negatív csatlakozása maga az olvasó háza. Most jöjjön a nyák és a beültetési rajz, melyeket Sprint Layout 5 formátumban készítettem, a nyákot könnyedén legyárthatjuk, minden adat rendelkezésünkre áll :  kattints ide

Ezzel a szoftverrel nyithatjuk meg a megtervezett panelt: kattints ide

Letölthetõ alkatrészlista: kattints ide

Miután kész vagyunk a nyákkal, fúrjuk ki az alkatrészek lábainak helyét, majd ültessük be az alkatrészeket, a legkisebbekkel kezdjük. Elõször jöjjenek az ellenállások, majd a diódák és a velük egyforma magas alkatrészek, majd az IC tok, az opto csatoló (LTV 815 vagy 817), utánuk jöhetnek a kondenzátorok, majd a legnagyobb alkatrész a panelon, a relé. Az ellenállások és a diódák lábait a test mellett 90°-ban hajlítsuk meg és ültessük be a panelba, azok az alkatrészek, melyek nem férnek el fekve a panelon, ültessük be õket állítva. Minden egyes alkatrészt a beültetés után forrasszuk be, majd vágjuk le egy csípõfogóval a panel túloldalán túlnyúló lábakat, közvetlen a forrasztási pont után.

Az IC-t ne ültessük be a tokba, mert elõször fel kell azt programoznunk:

Miután minden alkatrészt beforrasztottunk a panelba, jöhet az IC felprogramozása: helyezzük be az IC-t a flash controller programozónkba (www.batronix.com), csatlakoztassuk a számítógépünk LPT1 portjához, majd kapcsoljuk rá a tápfeszültséget. Miután ezekkel a lépésekkel megvagyunk, indítsuk el a programozó szoftvert és töltsük be a forráskódot, ami itt található és letölthetõ: kattints ide

Olvassuk le a Touch Memoryról (iButton) a forráskódba írandó CRC, Family és ROM kódokat a következõ módon:

iButton kódok

Ha megvagyunk, írjuk be a programba a szükséges adatokat a következõ leírás alapján: kattints ide (ezen leírást, vagy Microsoft Wordben, vagy Wordpadben célszerû megnyitni). Ha ezzel is elkészültünk, akkor helyezzük be a mikrokontrollert (IC) az elõbb elkészített nyákpanelba, ügyelve a behelyezés irányára. A panelterv egy A8-as OBO dobozba készült ami vízálló kivitelû, ezt olyan 150Ft-os áron meg lehet vásárolni, bármely elektronikai, vagy villanyszerelési szaküzletben.

És végre, amire már nagyon vártunk, jöhet a próba, csatlakoztassunk mindent a fent leírtak alapján a motorhoz, illetve az olvasóhoz. Nálam a relé a mágnes jeladós gyújtáselektronika vezérlésének tápellátását szünteti meg, de megszakítós motoroknál a trafó tápellátását érdemes be, illetve kikapcsolni a relével.

Kapcsoljuk be a motoron a gyújtást, ilyenkor az olvasóban lévõ LED villogni kezd:

Olvasó LED-del

Létezik másfajta olvasó is, ez például egy nagyon olcsó kivitel, itt külön kell elhelyeznünk a visszajelzõ LED-et:

Olvasó LED nélkül

Ha a motort az iButton olvasóba érintése nélkül próbáljuk elindítani (LED villogó állapotban), nos nem járunk nagy sikerrel! Elõször érintsük be a chipet az olvasóba, majd a LED, villogó állapotról átvált folyamatosan világítóra, ez azt jelzi, hogy az immobilizer aktív, a relé bekapcsol és zárja a gyújtásáramkört, ezután már indíthatjuk a motort. Ha nem indítjuk el azonnal, pontosabban 12 másodpercen belül, akkor az elektronika újból alaphelyzetbe áll és ismét villogni kezd a LED. Ha viszont elindítjuk a motort, akkor 12 másodperc után a LED kikapcsol, a vezérlõjel hatására. Vezérlõjelet adhatunk akár az SP csatlakozópontra úgy is, hogy egyszerûen 12V tápfeszültséget adunk neki, viszont ilyenkor nem fog visszaállni villogó helyzetbe a LED, hanem elalszik, de mindenkire rábízom ezt a dolgot!

A chipeket könnyedén pecsétgyûrûre, vagy akár kulcstartóra is felhelyezhetjük, hogy mindig magunknál tudjuk tartani, a következõ linken számos megoldást találunk: www.ibutton.com

Mindenkinek ajánlom figyelmébe a következõ DS9093A típusú iButton kulcstartót, melyet egyszerûen a chip behelyezése elõtt egyszerûen forróvízbe kell mártani pár másodpercig és utána belepattintani a chipet:

iButton kulcstartó

Íme egy kép a már beszerelt indításgátló olvasójáról és a chiprõl:

Olvasó a motorra szerelve

Segítségért, problémákkal, vagy nyákkészítés ügyben, fordulj bizalommal hozzám a muller_szabolcs kukac citromail.hu e-mail címen.

Sub-ee
www.mzclubhungary.com
2008.02.21.

Kategória: Elektronika