Motorriasztó Sub-ee-tõl

A készülék speciálisan a jármû dõlésszögének megváltozására reagál. A bekapcsolása után azonnal „élesre” van állítva, helyzetváltozáskor bekapcsolja a riasztást és megszólaltatja a motor saját kürtjét, vagy a pótlólag beépített szirénát.

A motorkerékpárokba elektronikai szakboltokban lehet vásárolni piezo szirénát, ha nem a motor saját kürtjét szeretnénk megszólaltatni. Ennek ára olyan 1500Ft körül van! A kürt szaggatottan szól, hogy az akusztikus hatást fokozza, a riasztóban lévõ relének köszönhetõen. A riasztás befejezõdése után (kb. 10 másodperc) a készülék továbbra is „éles” állapotban van, így ismétlõdõ helyzetváltozásnál ismét beindul a riasztás.  A riasztó a jármû hossztengelyére merõlegesen felszerelve a legérzékenyebb. De  láthatjuk a dõlésszög kapcsoló elhelyezkedését a panelon, lényeg az a felszereléskor, hogy a motor kisebb mértékû megmozdításánál is zárja az elektródákat a kapcsolóban lévõ golyó. (Dõlésszögkapcsoló helyett alkalmazhatunk hagyományos higanykapcsolót is.)

Az élesre állításhoz ajánlatos egy kulcsos kapcsolót beépíteni könnyen elérhetõ helyre (pl.: mûszerfal). Az elektronikát lehetõleg zárt helyre kell felszerelni, például akkumulátor mellé, vagy burkolat alá. Én speciel az ülésem alatt helyeztem el egy rézbilincs és egy darab lemez segítségével, ami a képen jól látható:

Kulcs a riasztóhoz

Most jöjjön a riasztó megépítése:

A kapcsolási rajz:

Riasztó kapcsolási rajza
kattints a képre a nagyobb mérethez

Akinek van Electronics Workbench 9-e, az letöltheti ezt a rajzot és szimulálhatja az áramkör mûködését: kattints ide

Ezen rajz alapján tervezhetünk saját nyákot vagy megépíthetjük ezt a Sprint Layout 5-ben már megtervezett panelt:

Nyákrajz
kattints a képre a letöltéshez

Ezzel a szoftverrel nyithatjuk meg a megtervezett panelt: kattints ide

Az építés menete:

1. Az ellenállások kivezetéseit a test mellett, kis ívben, 90°-ban meghajlítjuk. Hajlítás után az alkatrészt, a beültetési rajz alapján a helyére illesztjük, majd beforrasztjuk. Az ellenállást célszerû olyan helyzetben beforrasztani, hogy a színkód gyûrûk azonos irányból legyenek „olvashatóak”. A kivezetések forrasztáson túlnyúló szakaszát a beforrasztás után 1-1,5 mm-re csípõfogóval lecsípjük. Az ellenállások értékeit vagy mûszerrel, vagy színkód alapján határozzuk meg! Akinek nincs multimétere, figyelmébe ajánlom a következõ linket!  http://www.tar.hu/hdt/Pictures/Site/old/ohmcode.htm

2. A kondenzátor testen az értékek fel vannak tüntetve. Az elektrolit kondenzátoroknál figyelni kell a helyes beültetésre. A henger alakú burkolat palástján a negatív pólus jelölve van ill. a két láb közül a pozitív a hosszabb. Ne tévesszük el, mert ellenkezõ esetben az alkatrész és az áramkör meghibásodhat!  A nem elektrolit kondenzátor, értem ezalatt a 10nF-os kerámia kondit, tetszõleges irányba beforrasztható. Kerámia kondenzátoroknál az értékek jelölései: 102=1nF,  103=10nF,  104=100nF

3. A diódák beforrasztásával folytatjuk. Ügyeljünk forrasztáskor a helyes polaritásra. A dióda egyik végén fekete gyûrû látható, ezt a kapcsolási rajzon és a beültetési rajzon egyenes vonallal jelölik (a dióda katódja), míg a másik kivezetés jele a háromszög (a dióda anódja). A D1 diódát az IC tok alá terveztem! Mindenképp az IC foglalat beültetése elõtt forrasszuk be a fent leírtak alapján!

4. Az integrált áramkör: az (IC1) egy (CMOS CD4093). Az IC foglalat beforrasztásakor figyelni kell, hogy a bevágások azonos oldalon legyenek a beültetési rajzon  jelölt bevágással. Az IC beültetésnél, (miután mindent beforrasztottunk) ugyanezeket a szempontokat kell figyelembe venni.

5. A relét, méretei miatt, érdemes utoljára beforrasztani. (Csak egyféleképen tudjuk beültetni.) A beültetési rajzon szereplõ relékként én az  OMRON cég által gyártott 12V 10A-es reléket használtam, ezek lábkiosztása a nyákrajzon lévõével teljesen megegyezik.

Letölthetõ alkatrészlista: kattints ide

Mûszaki adatok:

Üzemi feszültség: 3-18V  /6V-os rendszernél természetesen 6V-os reléket építsünk be!/
Teljesítményfelvétel riasztás közben irányjelzõk nélkül kürttõl függõen, olyan: 6-80W
Az irányjelzõk növelik ezt a teljesítményfelvételt 4 X 21W-al
Üresjárati áram élesre állítás során: 8µA
Relé kapcsolóáram max: 10A, az általam vásárolt reléknél, de ez változhat!

Bárkinek bármilyen kérdése van, írjon a muller_szabolcs kukac citromail.hu címre! Sikeres utánépítést kívánok!

Sub-ee
www.mzclubhungary.com
2008.02.18.

Kategória: Elektronika