Bizonyára MZ-sek közül elég sokunknak gondja akad a normál izzós irányjelzõinkkel, kiégnek az izzók, nem villognak egyenletesen, ami viszont a legnagyobb probléma, ha ramaty állapotban van a bimetálos villogó automatánk (már akinek még az van), akkor elég nagy áramot vesz fel, persze emellett az irányjelzõink sem villognak a tõlük elvárt módon. Ennek kiküszöbölésére terveztem ezt az aránylag egyszerû kis elektronikát a hozzá tartozó 4 ledes irányjelzõ panellal.

Az elektronikus, illetve a bimetálos villogóautomaták nem használhatóak a ledes panelok villogtatásához, pontosabban nem fognak velük villogni az irányjelzõk, hanem csak folyamatosan világítanak majd. Ezzel ellenben, a ledes relé használható normál irányjelzõk villogtatására is, de maximum csak 2x35W-ig.

Amire szükségünk lesz:
1db  BC556
1db  BC338
1db  1N4148
1db  0,47uF/25V
1db  10uF/25V
2db  18k
1db  10k
1db  75k
1db  470 ohm
4db  560 ohm
1db 12V-os, legalább 5A-es morze (relé)
64db, vagy tetszõleges mennyiségû magasfényû narancs led
egy nagyobb darab nyák
És ami nagyon elengedhetetlen, a kézügyesség, ezt ne felejtsük el! 🙂

Akkor vágjunk is bele az építésbe, kezdjük az elektronika lelkével, az indexrelével.

A beültetési és a nyákrajz itt található, kattints a képre a letöltéshez (12V-os verzió):

Nyákrajz LED-es indexhez

6V-os indexrelé nyákrajz letöltése innen > > >

Ezzel a szoftverrel nyithatjuk meg a megtervezett panelt: kattints ide

Az elõzõ cikkekben leírt tanácsok alapján készítsük el a panelt, majd nagyság, illetve magasság szerinti sorrendben ültessük be és forrasszuk be az alkatrészeket a helyükre és vágjuk le a forrasztási oldalon túlnyúló lábakat közvetlen a forrasztási pontok mellett. Forrasszuk fel a 6,3-as sarucsatlakozókat a nyák forrasztási oldalára, ha kész vagyunk az elektronikával, a 31-es csatlakozást csatlakoztassuk a motor testcsomópontjára, a 49-est akku pozitívra gyújtáskapcsoló megszakítássa,l a 49a-t pedig a kormány kezelõszerv irányjelzõkapcsolójának középállás vezetékére, melynek színe kék-fekete (bl-sw). Ha ezzel megvagyunk, a normál izzókkal ki is próbálhatjuk az elektronikát.

Íme egy kép a kész panelról:

A kész indexrelé és a LED panelek

Jöhet az irányjelzõ panelok megépítése:

Én a panelokra speciális 4 lábú 120°-os TELUX, illetve SUPERFLUX  ledeket használtam, melyek a tokozásukba épített apró foncsorral is rendelkeznek:

Superflux LED

Az itt található beültetési és panelrajz alapján könnyen elkészíthetjük a gyári szögletes irányjelzõbe passzoló panelokat, persze nem csak telux ledekkel készíthetõek el, hanem ugyanígy normál ledekkel is, ügyeljünk arra, hogy nagy fényerejû diódákat vásároljunk az üzletben. (legalább ~2200 mcd, min. 50-60 fok értékûeket – szerk. Samu)

A kerek DDR irányjelzõ panel rajza itt tölthetõ le.

Ha elkészültünk a 4 index panellal, végül következhet a visszajelzõ modul megépítése:

Ha be szeretnénk kötni a gyári visszajelzõt (ami a km-órában található) szükségünk lesz erre a panelra is. A modul 2db 1N4007 típusú egyenirányító szilíciumdiódából áll, melyek csak az egyik irányban engedik át a feszültséget. Ez azért szükséges, hogy az irányjelzõ  villogása közben, csak az egyik oldali irányjelzõk villogjanak, a másik oldal ne, a gyári bekötés alapján az egyik irányba kapcsolva a másik oldali irányjelzõk is villognának (diódák átka), ennek a kiküszöbölésére van ez a kis visszajelzõ elektronika.

Íme egy kép a visszajelzõrõl:

LED-es index visszajelzõ

Végül itt láthatóak képek a kész szettrõl:

LED-es index - kocka panelek
LED-es index - kerek panelek

További fotók a http://kep.tar.hu/sub-ee19 képtárban.

Segítségért, problémákkal, vagy nyákkészítés ügyben, fordulj bizalommal hozzám a muller_szabolcs kukac citromail.hu e-mail címen.

Sikeres utánépítést kívánok!

Sub-ee
www.mzclubhungary.com
2008.03.20.

Kategória: Elektronika