Ebben a cikkben, egy nagyon olcsón megépíthetõ (kb. 1800Ft), és mindössze 18 alkatrészbõl  álló, (melybõl a LED-ek már 10 alkatrészt jelentenek) pontos hõfokmérõ építésének menetét szeretném leírni. Nem is szaporítom tovább a szót, vágjunk bele!

Elõször is nézzük a szükséges alkatrészeket:

1db     LM3914-N
1db     1,2k
1db     10k fekvõ trimmer
1db     47k NTC thermistor
4db     5mm-es sárga normál led
3db     5mm-es zöld normál led
3db     5mm-es piros normál led
1db     18 lábú precíziós IC foglalat
1m       2 eres vezeték dupla szigetelésû
1db     70x70mm-es nyáklap

Készítsük el a nyákot az itt található Sprint Layout 5 nyákterv alapján, ez a kerek nyák a 60mm átmérõjû kerek mûszerek házába lett tervezve: kattints ide

Ha valaki csak egy rövid csíkban szeretné megjeleníteni a mért hõmérsékletet, akkor itt egy nyákterv a sima soros hõfokmérõhöz: kattints ide

Ezzel a szoftverrel nyithatjuk meg a megtervezett panelt: kattints ide

Miután elkészültünk a nyákkal, fúrjunk ki minden lyukat a beültetendõ alkatrészek lábátmérõjével  megegyezõ méretûre, majd ültessük be az alkatrészeket a nyáktervnek megfelelõen. A beültetés után forrasszuk be az alkatrészeket, majd vágjuk le a forrasztási oldalon túlnyúló lábakat közvetlen a forrasztás mellett egy csípõfogóval. A LED-ek beültetése a következõ 1-4-ig sárga, 5-7-ig zöld, 8-10-ig piros, így jól láthatóak a különbözõ mûködési hõmérséklettartományok. Ha ezzel megvagyunk, akkor jöhet a szenzor, azaz a 47k-s NTC vezetékelése és tokozása. Én kerestem egy darab henger alakú réz, bronz, vagy krómozott acél darabot, melynek belsejét a thermistorral megegyezõ átmérõjû fémfúróval kifúrtam, majd belepróbáltam a szenzort. Ezek után ráforrasztottam a szenzort a vezeték végére, de elõtte ráhúztam 1,5-ös zsugorcsõdarabokat a lábakra kerülõ  vezetékekre, hogy a forrasztás után rá tudjam õket húzni a szenzor lábaira, majd egy hõlégfúvó, vagy csak egy egyszerû öngyújtó segítségével rámelegíteni azokat a forrasztási pontokra, lletve a lábakra a kellõ szigeteltség elérése érdekében. Miután kész vagyunk ezzel a mûvelettel, nyomjunk a szenzor végére hõvezetõ pasztát (IC-k hûtõfelületre való szerelésénél használják), majd helyezzük bele az elõbb kifúrt henger alakú fémházba. Utána ragasszuk be vagy valamilyen fémragasztóval, vagy bármilyen más kétkomponensû ragasztóval, vagy mûgyantával. A kész szenzor másik oldali vezetékvégét forrasszuk fel az áramköri lapunkra, a sorrend mindegy!

Kész nyák

Értékek:

A panelon található LED-ek értéke, az imént leírtak alapján három tartományra oszlik:

  1. A motor még hideg, nem érte el mûködési hõmérsékletét, ezt az elsõ 4 sárga LED jelzi
  2. LED 40°C
  3. LED 50°C
  4. LED 60°C
  5. LED 70°C
  6. A motor már elérte a jó mûködéséhez szükséges hõmérsékletet, ezt a 3 zöld LED jelzi
  7. LED 80°C
  8. LED 90°C
  9. LED 100°C
  10. A motor túlhevült, ezt az utolsó 3 piros LED jelzi
  11. LED 110°C
  12. LED 120°C
  13. LED 130°C

Persze a LED-ek színe, illetve tartományfelosztása bárki számára egyénileg személyre szabható, a normál LED-ek helyett lehet vízszínûeket is használni, melyek színe csak akkor látszik, ha világítanak.

Most jöjjön a hõfokmérõ kalibrálása:

A beállítást a következõképpen végezzük el:
Forraljunk egy kis edényben vizet, majd ha a víz elérte a forráspontját, ugye ami normál körülmények között 100°C, merítsük bele a szenzort, helyezzük tápfeszültség alá a hõfokmérõt, akár mûködtethetjük egy 9V-os elemrõl is, vagy akár egy 4,5V-os zsebteleprõl, vagy egyszerûen a motorunk akkumulátoráról. Majd a panelon található potméter segítségével állítsuk be a hõmérsékletet 100°C-ra.

Ha kész vagyunk a kalibrálással, készíthetünk a hõfokmérõhöz mûszerszámlapot külön, vagy felhasználhatjuk az itt található Microsoft Photodraw mix kiterjesztésû, vagy Jpg kiterjesztésû 1:1 méretû fájlt.

Íme egy pár kép egy, már elkészült hõfokmérõrõl:

Elõlap

Elõlap mûködés közben

Hátlap

Soros kijelzõ

Mûszaki adatok:

Mûködési feszültségtartomány:   3-18V
Áramfelvétel: max. 200mA
Hõmérsékletmérési tartomány: 40-130°C

Sok sikert kívánok az utánépítéshez!

Segítségért, problémákkal, vagy nyákkészítés ügyben, fordulj bizalommal hozzám a muller_szabolcs kukac citromail.hu e-mail címen.

Sub-ee
www.mzclubhungary.com
2008.03.03.

Kategória: Elektronika