A megszakítós gyújtás működése

A megszakítós gyújtás működésének elve a következő: a gyújtótranszformátor primer tekercsén a zárt megszakítón keresztül áram folyik át, ami mágneses teret épít fel. A statikus mágneses tér nem okoz feszültségindukciót, csak energiatárolás történik. A primer körrel sorba kötött mechanikus kapcsoló (megszakító) nyitása esetén az áramkör megszakad, a mágneses tér összeomlik! A mágneses tér eltárolt energiája a primer tekercsben feszültséget indukál. A gyújtótranszformátor szekunder tekercse a menetek áttételének arányában nagyfeszültséggé alakítja át a primer feszültségugrást, amit a gyújtógyertyára vezetünk. Megszakítós gyújtás esetén a primer áram MZ esetén 2-2,5A (Amper) körüli érték. A primer feszültségugrás 300V körüli, a szekunder impulzus 20kV (kiloVolt) feletti.

Célunk a szekunder feszültség és ezzel a gyújtási energia növelése: hagyományos megszakítós gyújtás esetén a primer áram növelésének a mechanikus megszakító az akadálya, mert növekvő árammal az élettartama rohamosan csökken, és az ÉRINTKEZŐK BEÉGNEK!

Ha azonos primer áram mellett nagyobb induktivitású transzformátort használnánk, akkor pedig növekvő fordulattal rohamosan csökkenne a gyújtási energia, mivel a transzformátor két gyújtás között nem tudná felépíteni az energia tárolására szolgáló mágneses teret. Az elektronikus gyújtások ezért tehermentesítik a megszakítót és ezzel lehetővé teszik a primer áram növelését. (Megszakító vezérelt elektronikus gyújtások)

Megszakító vezérelt elektronikus gyújtások

Itt a megszakítót, mint jeladót használjuk, egyszerűen csak egy kis áramú kapcsolóként működik. (Itt ügyelni kell a megszakító tisztaságára és az érintkezők épségére a kis áram miatt.) Én javaslom ilyen gyújtás beépítése esetén az új megszakító beépítését, ezáltal elérve a magas üzembiztonságot. A megszakító élettartama a többszörösére nő, nem ég be és nem melegszik, ezáltal csökken a mechanikai kopás is.

Ezen gyújtásokat alkalmazva, jelentősen nő a megnövekedett gyújtásteljesítmény miatt a motor teljesítménye, a tisztább égés miatt. Emellett csökken a káros anyag kibocsájtás és a kipufogóból az olajcsepegés, akit ez érint. De az egyik leglényegesebb szempont, a minimum fél literes fogyasztáscsökkenés!  (Volt olyan klubtársunk, akinek 1,5 liter-rel kevesebbet evett a motor a gyújtáscsere és a megfelelő beállítás után.) A könnyebb hidegindítás sem elhanyagolható!

Megszakító vezérelt elektronikus gyújtásépítési leírás itt > > >

alt

Megszakító vezérelt elektronikus gyújtáselektronika

Hall jeladós elektronikus gyújtások

Ezeket a gyújtásokat csak ETZ típusokra készítették, a hiedelemmel ellentétben ezek nem tirisztoros (vagy tilisztoros, ahogy a magyar urban legend tartja – szerk.), hanem tranzisztoros gyújtások. Az imént bemutatott megszakító vezérelt gyújtás is tranzisztor végfokkal van ellátva. Léteznek még FET-es változatok is! Alapvetően ezeknek a gyújtásoknak két előnye van a megszakítóssal szemben:

1. A megszakítóssal ellentétben itt nincs kopó, súrlódó alkatrész, nincsen mi eltörjön, illetve megkopjon, nem kell ügyelni a megszakító hézagra, sem a gyújtókondenzátor állapotára. Ezáltal egy biztonságos gyújtást tudhatunk a motoron, ami nem hagy cserben bennünket megfelelő felszerelés és beállítás mellett (erre is kitérek a későbbiekben).

2. További előnye a megszakítós gyújtással szemben pedig az, hogy a gyújtótrafó primer áramkörét a gyújtásban lévő végtranzisztor szakítja meg, jóval gyorsabban és „tisztábban”, mint a megszakítónál, itt nincs szikrázás, sem beégés, sem áthúzás. A tranzisztor sebessége miatt, amely nanoszekundumokban mérhető, a szikra jóval nagyobb lesz, méghozzá bármely fordulaton.

A tranzisztoros elektronikus gyújtásoknak közel nem kell akkora feszültség a biztos üzemeléshez, mint egy normál megszakítós gyújtásnak. Nem teljesen lemerült akkumulátor esetén is van esélyünk arra, hogy ezen gyújtásokkal elindítsuk a motort, ellentétben a megszakítóssal. Nagy fordulaton a megszakítók a saját tehetetlenségüknél fogva már nem érintkeznek folyamatosan a megszakító bütyökkel, „repülnek”, emiatt a gyújtótrafó töltődési idejét még jobban lerövidítik, ami szintén a szikra energiáját csökkenti. Ez nagy fordulaton gyújtáskihagyást eredményezhet, ami a teljesítményt és végeredményben a motor végsebességét csökkenti. Ez a tranzisztoros gyújtás a motor maximális fordulatszámán is kellő erősségű szikrát ad ahhoz, hogy a motor minden egyes ütemet kihasználjon.
Az a tévhit, hogy egy tranzisztoros gyújtástól erősebb lesz a motor végeredményben megalapozott. A motor ugyan nem lesz erősebb, de a gyújtás révén kiaknázható belőle az a teljesítmény, amire a megszakítós gyújtás nem adott lehetőséget. A végeredmény pedig, hogy a motor kihagyás nélkül jár, jobban megy és kevesebbet fogyaszt.

Ezek a gyújtások 2 fő részből állnak, egy jeladóból (lásd 1-es ábra) és egy gyújtóegységből (fekete doboznak nevezik sokan), mely az akkumulátor mellett található gyárilag a jeladós gyújtással szerelt ETZ-ken (lásd 2-es ábra).

A jeladó a generátor forgórész végére van felcsavarozva egy M7x1-es imbusz csavarral, saját csapággyal és mágneses forgórésszel rendelkezik, erősen kopott főtengelycsapágyak mellett is egyenesen és precízen fut a saját csapágyazásának köszönhetően, így mindig pontos a gyújtásidőzítés, ellentétben a megszakítóssal, mert az ilyenkor be sem indul.

alt

1. ábra (jeladó)

alt

2. ábra (ún. fekete doboz – a gyújtóegység burkolat eltávolítva)

alt

Az általam készített Hall jeladós gyújtás szett 6 és 12V-os változatban egyaránt

{denvideo http://www.youtube.com/watch?v=euFRxv9_Apc&NR=1}

Optikai jeladós elektronikus gyújtások

Ezen gyújtások mindazon tulajdonságokkal rendelkeznek, mint hall jeladós társaik, csak itt a hall jeladót és a mágneses forgórészt egy „lyukkal” ellátott, a generátor forgórész végére felszerelt a jeladó fényének megszakítására szolgáló tárcsa és egy optikai jeladó váltja fel. Hátrányuk a hallos gyújtásokkal szemben, hogy nem rendelkeznek saját csapággyal, viszont a fénysebességnek köszönhetően még gyorsabban kapcsolnak mágneses jeladós társaiknál. (Ez egyáltalán nem fontos, még kb. 100000-res fordulatnál sem tudná kihasználni senki.) Az optikai jeladó (opto kapu) egy infra ledből és a hozzá tartozó fotodiódából áll, az infra led folyamatosan világít, ennek fényét szakítja meg a tárcsa így a fotodióda csak a gyújtás pillanatában jut fényhez, kapcsolva ezzel a gyújtóelektronikát, így létrehozva a gyújtószikrát.

alt

ETZ fénymegszakító tárcsa paraméterei

alt

Kivágott tárcsa 1,5mm-es saválló anyagból

alt

Jeladó az alsó részén az OPTO kapuval, mely között a tárcsa forog

Videó a gyújtásról működés közben (köszönet Alfának a videóért):

{denvideo http://www.youtube.com/watch?v=vD12mJZAFDI}

Gyújtások beállítása

Bármely gyújtást is használjuk a pontos beállításuk nagyon fontos! A jeladós gyújtások estében ezt egy gyújtásállító stroboszkóp segítségével tehetjük meg. Megszakítós gyújtás esetében a szokásos módon indikátorórával, vagy más, az erre a célra kifejlesztett házi szerszámmal.

A beállítási értékek típusonként, köbcentinként változnak, a 125-ös és 150-es típusoknak 2,5mm-rel kell holtpont előtt gyújtaniuk, a 250-es 300-as típusoknak 3mm-el holtpont előtt. Persze ezek az értékek a motoron való esetleges változtatások esetén változhatnak (minden motor más – szerk.).

A beállításról bővebben megszakító esetén:

Először is meg kell mérni, hogy a felső holtpontban mennyi a dugattyú és a hengerfej közötti távolság. Ez a hengerfej felső pontja, és a dugattyú teteje közötti távolságot jelenti, miközben a generátor forgórészt forgatjuk egy 13-as vagy 14-es kulcs segítségével (típusfüggő). Indikátor óra esetében az órát be kell csavarni a gyertyanyílásba, és állítsuk a dugattyút felső holtpontba. Addig kell a forgásiránnyal ellentétesen a forgórészt tekerni amíg a megszakító be nem zár. Ezután forgassuk forgásirányban a dinamó, illetve a generátor forgórészt, ekkor megkapjuk az előgyújtás értékét. Az előgyújtás értéke a megszakítót tartó alaplap elforgatásával csökkenthető illetve növelhető a 2 tartócsavar fellazítása után.

Állítsuk be a megszakító hézagot is, a gyári érték 0,4mm, ezt egy hézagmérő és egy normál csavarhúzó segítségével tehetjük meg. Valójában a megszakítás a felső holtpont előtt történik, úgyhogy ezt többféle módon tudjuk vizsgálni, ebből bemutatok egyet.

Szükség van egy LED-re, egy 3V-os gombelemre és pár vezetékre, esetleg krokodil csipeszre. Az elemmel sorba kötjük a LED-et, ügyelve a pozitív és a negatív kivezetésére, az elem egyik végét például a negatívot a blokkhoz csatlakoztatjuk (itt jó ha van krokodil csipesz) a másik végét pedig LED-et közbeiktatva a megszakítón ahhoz a csavarhoz, amivel a kondenzátorral össze van kapcsolva.

Amikor a megszakító zárva van, teljes fényerővel világít a LED, amikor pedig kinyit, akkor egy kicsit elhalványul a fénye. Ha leszereljük a kondenzátort és a megszakítót összekötő lemezt, akkor látványosan el is alszik a LED!

A gyertya hézag 0.6 mm kell, hogy legyen, ezt is a hézagmérő segítségével tudjuk beállítani, ez az érték minden MZ típusnál megegyező!

A beállításról bővebben jeladó esetén:

Ha nincs gyújtásállító stroboszkópunk, akkor a gyújtást beállíthatjuk indikátorórával is, a fentebb leírtak alapján, csak itt a megszakító nyitásának figyelése helyett vegyük ki a gyertyát, dugjuk rá a gyertyapipát, tegyük a hengerfejre kapcsoljuk be a gyújtást és figyeljük a szikrát, nem túl pontos módszer, de stroboszkóp hiányában ez is megfelel. Itt is tartsuk a 0,6mm-es gyertyahézagot!

Gyári, és utángyártott elektronikus gyújtások felszerelése

Megszakító vezérelt elektronikus gyújtás:

A 31-es (barna vezeték) csatlakozás a test, ezt kössük a jármű testcsomópontjára, a barna színnel jelölt vezetékek a testvezetékek gyárilag a motoron.

A 15-ös (kék vezeték) csatlakozás gyújtáskapcsolón keresztül pozitív tápfesz csatlakozás, ezt nyerhetjük a gyújtótrafó 15-ös csatlakozópontjáról is, hisz az is tápfeszültség.

Az 1-es (sárga-zöld vezeték) csatlakozást a gyújtótrafó 1-es pontjára kössük.

A 7-es megsz (zöld vezeték) felirattal jelölt ponthoz a megszakítót csatlakoztassuk oly módon, hogy a gyújtókondenzátort leszereljük, majd a megszakító-kalapács M3-as csavarjának lecsavarása után egy forrfüllel rácsatlakoztatjuk a vezetéket, majd visszatekerjük és meghúzzuk az anyát. A megszakító egyszerű kapcsolóként fog csak működni, minimális áramátfolyással.

Ebben a cikkben szereplő gyújtásra igaz > > >

Gyári hall jeladós gyújtás bekötése:

Gyújtás                                                                       Jármű

Barna  vezeték                                                          31/test

Zöld vezeték                                                              1/gyújtótrafó

Piros-Fekete vezeték                                              15/gyújtótrafó

Hall csatlakozás                                                      Motor-hall jeladó

Fehér vezeték                                                           31g/test

Zöld vezeték                                                              7/jel

Piros vezeték                                                            15g/tápfeszültség

alt

Utángyártott, általam készített hall/OPTO jeladós gyújtás bekötése:

Gyújtás                                                                      Jármű

Barna vezeték                                                          31/test

Zöld-Sárga vezeték                                                 1/gyújtótrafó

Kék vezeték                                                              15/gyújtótrafó

Hall csatlakozás                                                      Motor-hall jeladó

Barna vezeték                                                          31g/test

Zöld-Sárga vezeték                                                 7/jel

Kék vezeték                                                              15g/tápfeszültség

A hall jeladós gyújtások felszerelése (mechanikai alkatrészek, forgórész) igen egyszerű:

1.     csavarjuk ki a megszakító bütykön átmenő tőcsavart

2.     távolítsuk el a generátor forgórészből a megszakítóbütyköt

3.     távolítsuk el az előgyújtásállító lemezt, amin a megszakítókalapács is van

4.     szereljük fel a helyére a hall jeladós gyújtás előgyújtásállító lemezét

5.     szereljük össze a jeladót a forgórésszel és a távtartó gyűrűvel

6.     rögzítsük fel az M7-es imbusz csavarral az összeszerelt jeladót a helyére

A hall jeladós gyújtás felszerelése nem igényel semmilyen mechanikai átalakítást a motoron, bármilyen ETZ típusra könnyedén felszerelhető. 6V-os dinamós típusoknál a gyújtás forgórészében minimális változtatást kell eszközölni (keskenyebb a tengely).

Segítségért, problémákkal, vagy nyákkészítés ügyben, fordulj bizalommal hozzám a muller_szabolcs kukac citromail.hu e-mail címen.

Weboldalam címe: http://sites.google.com/site/muellerelectronics/

Sub-ee
www.mzclubhungary.com

2010. november 19.

Kategória: Szerviz