Szétszedés

Nagyon sok fórumban újra és újra felteszik a kérdést, hogyan is lehet szétszedni egy MZ órát. Íme egy leírás, hogyan tudjuk mindezt megvalósítani a legegyszerûbben.

Elõszöris vegyük ki az órát a gumiharangból. Finoman toljuk ki belõle a spirálnál és a tetejénél fogva, majd húzzuk le a visszajelzõ lámpák saruit (érdemes megjegyezni, hogy melyik hova való) és tekerjük le a spirált. Ekkor már a kezünkben van maga az óra, lássuk mibõl áll. Az óra két fõ része a ház és a mérõ szerkezet. A ház részei: a fémburkolat, a krómozott perem, az óraüveg és a fényterelõ. A mérõ szerkezet pedig a mechanikából, a számlapból és a mutatóból.

Ahhoz, hogy hozzájussunk a belsõ mechanikához, el kell távolítanunk az óra krómozott peremét, illetve a nagy mûanyag anyát le kell csavarnunk a ház alján. A krómos peremet nagyon óvatosan egy kis csavarhúzó (pl. órás csavarhúzó) segítségével apránként felfeszegetjük, körben haladva kb. 0,5-1 centis távolságonként. Nem szükséges nagyon felfeszegetni, ugyanis a ház peremén, amin át kell emelnünk a krómozott peremet, nem nagy, csupán 2-3 mm-es. Ha ezzel megvagyunk, a nagy anyát csavarjuk le, majd kezünkbe is vehetjük a mechanikát. A számlapot két csavar tartja, a mutató pedig ragasztva van a tengelyre. Elõször a mutatót kell levennünk. Ezt úgy tudjuk megtenni, hogy pl. egy fogóval megfogjuk a tengelynél a mutatót és magát a tengelyt is egy másik fogóval, majd lehúzzuk. Nem lesz egyszerû lehúzni mert nagyon erõsen fogja. Ha ez is megvan, jöhet a számlap levétele a két csavar kitekerésével. Túl is vagyunk a nehezén, ezután már könnyû tovább bontani (általában nem is szükséges) 🙂

Összerakás

Természetesen az összerakás fordított sorrendben történik. Ha levettük, akkor a számlapot visszacsavarozzuk, majd a mutatót visszanyomjuk a tengelyre. Ha nehezíteni szeretnénk a következõ szétszerelést, fel is ragaszthatjuk 🙂 Visszahelyezzük a mechanikát a házba, a házon kívül lévõ nagy anya csavart rátekerjük. A peremet az üveggel, fényvetõvel együtt finoman visszapattintjuk a házra. A peremet visszahajtani elég nehéz feladat, én nem is hajtottam vissza, hanem FBS szilikonpasztát nyomtam a perem alá (festékboltban is lehet kapni), ez védi meg a pára bejutásától az órát és a számlapot (elég kellemetlen, ha a frissen nyomtatott új számlapunkat az elsõ mosás után elmaszatolja egy nagy, kövér vízcsepp 🙂 ) illetve ha megszilárdul, a perem nem mozdul meg többet. Mehetnek vissza az óraházba a visszajelzõ lámpák, rá a saruk, spirál, majd vissza lehet tenni a gumiharangba.

Módosítások

Számlap csere

A legnépszerûbb módosítás a számlap mintájának áttervezése. A neten sok helyen lehet találni módosított számlapokat letölthetõ formában, az általunk fellelteket lentebb találhatjátok. Ezeket kinyomtatjuk és már rakhatjuk is fel. A legjobb megoldás, ha magunk készítjük el a számlapot, így biztosan megfelel az igényeinknek.

Elõször szükségünk lesz egy jó képszerkesztõ programra, mint pl. Adobe Photoshop, JASC Paint Shop sorozat (de lehet próbálkozni Paint-el is 🙂 ) melyben megtervezzük a számlapunkat. Nyitunk egy új lapot a programban, melynek paraméterei meg kell, hogy egyezzenek a számlap méreteivel. A számlap pontosan 77 mm átmérõjû, tehát ez legyen a lap oldalainak mérete is. Ebbe rajzolunk egy 77 mm átmérõjû kört, ez lesz a számlap külsõ kerülete. Azonban a teljes számlapot nem látjuk a fényvetõ miatt, ennek a mérete 65 mm, ennek is húzunk egy belsõ kört a számlap tervünkbe. Ezután megtervezzük a skálát, majd a mintázatot stb. A visszajelzõk, a km számláló és a mutató tengelyének helyét ne felejtsük el feljelölni.

Miután készen van a számlap, nyomtassuk ki, érdemes matt vagy fényes fotópapírt használni. Körbevágjuk, majd ráragasztjuk a gyári számlapra. Lehet használni sima tubusos ragasztót vagy esetleg kétoldalas ragasztót, utóbbi esetben könnyebb cserélgetni a számlapokat.

Számlap tervek letöltése
ZIP fájl, 4 MB

Egyéb ötletek

Thunder órája
Samu km órája

Ha nem tetszik a gyári óra visszajelzõinek elhelyezése, azokat át is lehet pakolgatni, illetve van, aki több visszajelzõt is tesz a számlapra. A mutatót lehet helyettesíteni LED-ekkel is, pl. a fordulatszámmérõ esetében. Lehet még szórakozni a visszajelzõkkel, háttérvilágítással úgy, hogy pl. LEDesre cseréljük õket és színesre. Esetleg be lehet tenni az óra közepébe egy sebességi fokozat visszajelzõt.

Az én km órám is egy teljesen átalakított MZ óra. Egy digitális kerékpár km óra található a számlap közepén (Cateye Velo 8), körülötte félkörívben vannak a LED-es visszajelzõk: üres, töltés, reflektor és két tartalék; alul pedig egy-egy visszajelzõ az indexeknek. A km óra kiválasztásánál fontos dolog, hogy képes legyen három digitet kijelezni, tehát 300 kmh-ig mérjen! Magát az MZ órát egy börzén vettem 1500 forintért, nem is mûködött, de nekem csak a házra volt szükségem, a krómozott perem és az üveg pedig szép állapotú volt. Levettem a peremet, majd félbevágtam az órát.

A fényvetõt matt fehér festékkel akartam lefújni, de mivel ilyet nem találtam, fehér alapozó festéket használtam. A számlapot megterveztem az adott méretek alapján, majd fényes fotópapírra nyomtattam színes lézerrel. A digitális km órát egy lemezbõl kivágott tartókeretbe csavarokkal és FBS-el rögzítettem, erre a lemezre ragasztottam rá kétoldalas ragasztóval a számlapomat. A km óra kapcsolóit kivezettem, a funkciókat a baloldali kormánykapcsolóról lehet váltogatni. Háttérvilágítás sajnos nincsen, mivel a számlapot teljesen nekitoltam a fényvetõnek, így kompaktabb hatást kelt. A visszajelzõ LED-ek egy nyákon kaptak helyet (egy-egy 560 ohm-os ellenállással), csak rá kell dugni az eredeti sarukat amik a lámpákat mûködtették.

Az óra pontosan mér és nagyon hasznos a sok funkció, csak arra kell figyelnem, hogy az elem ami benne van lemerülhet és akkor elveszik a megtett km-ek száma 🙂 És nem legutolsó sorban nincs szükségem a km spirálra, meghajtásra.

A kezdet Összeépítés

Félig készen A számlap helye

Számlap próba

Samu
www.mzclubhungary.com
2008.04.28

Kategória: Szerviz