Magadan túra - 2. rész

Fuvaros kalandjai Magadan felé folytatódnak.

Ha lemaradtál volna az első részről, itt megtalálod: Magadan túra - 1. rész


2018.07.16.

Ma reggel egy lovas nomád érkezett a táborhelyünkre, aki teázni és kumiszozni hívott bennünket. Indulás után rögtön egy hegymászással kezdtük az utunkat, a 3326 m magas Ottmok-hágóra kapaszkodtunk fel a motorokkal. Nem tudom, hogy a kirgiz benzintől, a meredek emelkedőtől, vagy az oxigénhiányosabb levegőtől volt-e, de alig akartak menni a motorok. A hegy aljában már felvettem a kabátot, sok ezer km után először, mert bár lent még meleg volt, de a hegytetőn nagy kiterjedésű hófoltok, és vad szél fogadott minket.

Leállított motorokkal gurultunk le a hegyről, szép lassan, hogy minél jobban kiélvezhessük a látványt. Zöld hegyoldalakon elszórtan apró jurták voltak, mellettük állatok legeltek, és lenyúzott állatbőrök száradtak a szélben. Az egyik jurtánál megálltunk, hogy igyunk egy kumiszt, és belülről is megnézhessük a nomád kirgizek otthonát. A motorokat meglátva kijött a házigazda és a nagylánya, és beinvitáltak minket a jurtájukba. Kis tálkákba töltöttek nekünk kumiszt, ezekből szürcsölgettük szép lassan. Tartottam tőle, hogy majd nem fogom tudni meginni, de nem volt rossz íze, csak kissé szokatlan volt nekünk ez az erjesztett sós kancatej. A házigazda elmondta, hogy csak ilyenkor költöznek ki a hegyekbe, amikor már jobb az idő, télre beköltöznek a faluba, mert a hegyekben télen – 40 fokok vannak, aztán tavasszal kiterelik az állatokat, felépítik a jurtát, és egészen őszig kint vannak az állatokkal. Már az egészen kicsi gyermekek is segítenek az állatokat gondozni, egy 3-4 év körüli kislány már egyedül üli meg a szamarat.

Elköszöntünk a nomádoktól, majd gurultunk tovább, lefelé a hegyről. A völgyben egy benzinkútnál megálltunk, hogy együnk valami kirgiz specialitást, és megbeszéljük, hogy merre menjünk tovább. Amíg készült a finom báránysült, addig kirgiz sofőrök segítségével megterveztük az utat. Ebéd után egy kisebb mellékúton mentünk fel a hegyekbe, amely bár rettenetesen rázott, és hatalmas gödrökkel volt tele, de olyan hegyek között vezetett, hogy csak tátottuk a szánkat. A völgyben egy sebes folyású patak futott, melyet eleinte zöld, majd különböző színű kopár hegyek szegélyeztek. Itt is sok videót és fotót csináltunk. Sajnos az út annyira rossz volt, hogy a motoron a tükörszár a rázkódástól egyszerűen kettétört.

Egy város végén rendőrök állítottak meg azzal, hogy gyorsan mentünk. Nem mentünk gyorsan, pont a megengedett legnagyobb sebességgel, csak a rendőr kitalálta, hogy itt 40-nel lehet menni a szokásos 60 helyett. Kérdeztük, hogy volt tábla? Nem. Akkor miért kellene 40-nel menni? Jött a szokásos duma, hogy elveszi a papírokat. Azt hitte, hogy ilyennel meg tud ijeszteni minket. 25 év kamionozás után azért már nekem is van egy kis rutinom a hatóságokkal való vitatkozásban. Mondom, oké, vedd el, én pedig felhívom Biskeket, és ezért nagyon meg fogod ütni a bokádat. Hová megyünk? Az Issik-Kul tóhoz. Az nagyon szép, mondja ő, ott lehet vadkacsára vadászni, horgászni, fürödni. Szóval itt vannak a papírok, menjünk. Úgy látszik, hogy a kirgiz rendőrök eléggé rá vannak állva a pénzlehúzásra, de azért ők sem akarják túlfeszíteni a húrt.

Kezdett esteledni, így elkezdtünk hálóhelyet keresni. Először kinéztünk egy tavat, csak az út és a tó között volt egy hatalmas hegy, elég meredek emelkedővel, aminek így egyes fokozat nélkül nem akartam nekivágni. Így inkább lekanyarodtunk egy mellékútra, és egy kis patak partján táboroztunk le. Estére nagyon lehűlt a levegő, fel kellett venni a melegítőnadrágot, és így bújtam be a hálózsákba.

 Az Ottmok-hágó tetején


Kirgiz nomádok jurtája

 


Kumiszoztunk

 


Egy 4 év körüli kislány már egyedül szamaragol

2018.07.17.

Hajnal felé annyira hideg lett, hogy a hálózsák kapucniját is a fejemre kellett húzni, de ahogy kisütött a nap, gyorsan melegedett az idő. Minden irányból hegyek vettek körül minket, így éjjel nagyon megült a hideg a völgyben. Reggel nem siettünk az indulással, inkább élveztük a hegyek látványát, sőt Lukas felmászott egy közeli hegy tetejére, hogy onnan készítsen drónvideókat a környékről. Ma reggel is érkezett a táborunkhoz lovon egy hegyi pásztor érdeklődni, hogy honnan jöttünk. Elmondta, hogy 76 éves, állattartással foglalkozik, és itt van nem messze a jurtája.

Indulás után egyre borongósabb lett az idő, néha rövid esőbe is belefutottunk. Ilyenkor megálltunk pár percre egy buszmegállóban, megvárva, hogy elvonuljanak a felhők. Beértünk egy nagyobb városba, ahol újra elkezdett esni az eső, ami elől bemenekültünk egy kisvendéglőbe plovot, azaz rizses húst enni sült csirkével. Az út túloldalán volt több fodrászszalon, melyek közül az egyiket meglátogattuk, így 400 ft-nyi somért újra emberi külsőm lett.

Úgy döntöttünk, hogy az Issik-Kul tó északi partjára megyünk. Megérkezve a tóhoz az útról már lehetett látni a vizet, így egy mellékúton lementünk a partra. Szép volt a tópart, csak a fűben akkora lócitromok voltak, hogy inkább odébbálltunk. Kerestünk egy másik helyet, ami ugyan fizetős, de valamivel tisztább volt, és rendelkezett egy olyan résszel, ahol köves helyett homokos volt a part. Alighogy letáboroztunk óriási vihar jött, így aznap már ki sem dugtam az orromat a sátorból.

 


Gyönyörű környezetben éjszakáztunk


Kirgiz városkapu

 


Színes hegyek között

 

2018.07.18.

Reggel gyönyörű napsütésre ébredtünk, így teljes pompájában csodálhattuk meg az Issik-Kul tavat. Kristálytiszta víz, körben hatalmas havas hegyek.

Megvártuk, hogy kicsit felmelegedjen az idő, aztán elmentünk fürdeni. Elég hideg volt a víz, de annyira tiszta volt, hogy le lehetett látni az aljára. Még tegnap találkoztunk egy kirgiz öregúrral, aki Magyarországon, Tatán volt katona, és egy kicsit megtanult magyarul. Ma is ránk talált az öregúr, beszélgettünk sokat, felelevenítette a régi emlékeit. A kirgizek is, ugyanúgy mint a kazahok, testvérnépnek tekintenek minket. Van pár szó, mint például az alma vagy a balta, amelyik mindkét nyelven ugyanazt jelenti.

A délelőtti fürdőzés után ettünk egy szamszát, tésztába sütött hagymás húst, majd lassan összepakoltunk, és elindultunk a kazah határ felé. Itt is kiintett minket egy rendőr, úgy látszik, itt nagyon utaznak a motorosokra, de mivel lépésben mentünk, sok mindent nem tudott csinálni, csak megkérdezte, hogy honnan hová megyünk. Eleinte elég jó aszfaltúton haladtunk, majd ahogy közeledtünk a kazah határhoz egyre romlott az út minősége, végül már nagyon rossz, gödrös, murvás úton értük el a határt, ami a mai napra már bezárt, így a határtól nem messze sátrat vertünk a mezőn.

 


Issik-Kul

2018.07.19.

Reggel 8 óra után rágurultunk a határra. Gyorsan végeztünk a határátkeléssel, majd a Charyn-kanyon felé vettük az irányt. A határ után 11 km. köves, földes út volt, de aztán végre kiértünk az aszfaltútra, ahol már bátrabban húzhattuk a gázt.

Az első faluban megreggeliztünk, megtankoltunk, majd egy szerpentines úton döntögettük a motorokat. Ezután lekanyarodtunk egy poros földútra, ahol szembe jött velünk egy holland motoros. Megálltunk beszélgetni, mondta, hogy innen Irán felé veszi az útját, aztán nem tudja, hogy merre tovább. Egy évet szánt a világjárásra, nincs konkrét útiterve. Adott egy jó szállástippet Almatyban, közösen lefényképezkedtünk, majd mindenki ment a maga útjára.

A Charyn-kanyon bejáratánál fizettünk 1700 KZT-t, hogy beléphessünk, majd megkérdeztük, hogy hol lehet kempingezni. A portás azt mondta, hogy menjünk le a kanyonba, ott lesz a főnök, vele beszéljünk. A hegytetőn találkoztunk egy portugál párral, a srác mutatta meg a lefelé vezető utat. Az első 100 m elég meredek volt, jó nagy gödrökkel, de mondta a srác, hogy utána már jó lesz az út. Ők is voltak lent a Yamaha Tenerékkel, de a barátnője elesett felfelé jövet, megsérült a karja, valamint a motor is eléggé összetört. Kilyukadt a blokk, épp ezt ragasztották kétkomponensű ragasztóval, amikor találkoztunk. Tanakodtunk, hogy nekivágjunk-e mi is, mivel az MZ-n még mindig nem volt egyes fokozat, de úgy döntöttem, hogy menjünk, aztán másnap majd feltoljuk valahogy a motort. Óvatosan leereszkedtünk, aztán az út közepén egyszer csak szembe jött egy Lada Niva. Intett a sofőr, hogy álljunk meg, majd mutatott valamilyen igazolványt, elkérte az útlevelet, aztán mondta, hogy megbüntet minket  fejenként 20000 KZT-re, mert ide nem lehet lejönni motorral. Tábla nem volt, ami tiltotta volna a behajtást, a portás meg kifejezetten mondta, hogy menjünk le, és ott keressük a főnököt. Kötötte az ebet a karóhoz, hogy megbüntet, mi meg mondtuk neki, hogy tőlünk ugyan pénzt nem lát, kár erőlködnie. Közben odaért egy kazah család, ők tolmácsoltak, meg elmondták, hogy ez sajnos Közép-Ázsia, itt másképp működnek a dolgok, adjunk neki 5000 KZT-t. Végül aztán mégis odaadtuk az 5000 KZT-t, de lehordtuk őt oroszul minden mocskos szemét útonállónak.

Ezután végiggurultunk a kanyonon, ami csodálatos volt. Olyan, mint Amerikában a Grand-Kanyon, csak ez kisebb. Óriási sziklák között gurultunk, míg végül a kanyon alján elértük a kempinget. Jött egy ember, aki megmutatta, hogy hová tehetjük a motorokat, majd magunkhoz vettük a fényképezőt és a drónt, és elindultunk gyalogosan visszafelé. Sok-sok fotót készítettünk, aztán néha, amikor csendesült a szél, megreptettük a drónt, majd egy meredek hegyoldalon felkapaszkodtunk a kanyon fölé. Onnan is csináltunk pár drónvideót, majd újra leereszkedtünk a kanyonba, és szép lassan visszasétáltunk a kempingbe.

Beültünk a bárba inni egy sört, aztán elmentem a térképekért, hogy megtervezzük a további utunkat. Mire visszaértem, egy fiatal pár ült az asztalunknál, és Lukassal szlovákul beszélgettek. Kiderült, hogy ők is besztercebányaiak, és 500 m-re laknak Lukas otthonától. Vajon mekkora esélye van egy ilyennek, hogy egy kazah kanyon mélyén az ember a szomszédjával találkozzon? Egész este velük beszélgettünk, majd meginvitáltak minket a bungalójukba. Mondtuk, hogy mi elalszunk a verandán, jó idő van, nincsenek szúnyogok, tökéletes lesz ott nekünk. El is helyezkedtünk, de jött egy ember, és mondta, hogy itt nem alhatunk, mert meglát a főnök, ugyanis nem kellett fizetnünk a kempingért. Lehurcolkodtunk a folyópartra, de arra meg azt mondta, hogy sok rágcsáló van ott, inkább mutat egy csendes helyet. Elvitt egy parkba, ahol jó széles asztalok voltak. Itt az asztalra helyeztük a matracokat, és ott aludtunk.

 


Világjárók, ha találkoznak


Charyn-kanyon

 


Lenn a kanyonban

2018.07.20.

Reggel jó korán ébredtünk. Összepakoltunk, majd szép csendben kitoltuk a motorokat a bungalók mögül, hogy ne ébresszük fel az alvókat. Sajnos a szlovákokat muszáj volt felébresztenünk, mert náluk töltöttük az éjjel a kütyüjeink akkumulátorait. Nekivágtunk a felfelé vezető útnak, amelynek a végén Lukas felment a nagyon meredek emelkedőn, majd szólt a portugál srácnak, és visszaballagtak segíteni kitolni az MZ-t. Leszálltam a motorról, beindítottam, majd sebességben, a kuplunggal játszva elkezdtük tolni. Még így is nagyon nehéz volt, többször meg kellett állni pihenni, pedig csak egy 100 m-es szakaszról volt szó, de annyira gödrös volt az út, a talaj meg annyira laza, hogy alig tudtuk megtámasztani a lábunkat. Végül sikerült felérnünk a hegytetőre, ahol kifújhattuk magunkat.

Marishának, a portugál lánynak tegnap óta nem javult az állapota, nem tudta a jobb kezét mozgatni, így Lukas és Tiego, a portugál srác elmentek a két Yamaha Tenerével Almatyba, Marisha pedig elsétált a portára, hátha megy autó Almaty felé, ami elvinné őt. Én addig ott maradtam vigyázni a motorjainkra. Jó sokat kellett várni a pusztában, ahol csak addig volt árnyék, amíg nem került pont fölém a nap. Ameddig lehetett, addig a motor árnyékában heverésztem. Volt fél liter vizem, azt kellett beosztanom. Kaja sajnos nem volt, mert tegnap elhagytuk a maradék kajánkat, de abban a nagy melegben nem is voltam annyira éhes.

4 óra körül értek vissza a srácok, aztán elindultunk együtt a szállásra. Eleinte elég hepehupás volt az út, de aztán Almaty előtt felértünk egy új autópályára, és itt már bátrabban húzhattuk a gázt. Beértünk Almatyba, ami egy hatalmas metropolisz, nagyobb, mint Astana, a főváros. Rengeteg lámpa, torlódó forgalom, őrült vezetési stílus. Alig vártam, hogy elérjük a szállást, ami egy kis mellékutcában volt, nem messze a városközponttól. Jó pár turista volt itt a szálláson, izraeliek, hollandok, németek. Sátrat vertünk az udvaron, ittunk egy sört, majd aludni tértünk.

 


Kemping a kanyonban

 

2018.07.21.

Ébredés után újra a boltban kezdtük a napot, vettünk reggelit, megreggeliztünk, pihentünk egyet, majd elindultunk, hogy vegyek egy új sátrat, mert a régi alja már tiszta lyuk volt, meg az egyik merevítő szára is eltört. Elmentünk a közeli plázába, ahol találtunk is egy sportboltot, de ott nem volt sátor, ellenben elmondták, hogy melyik plázában, melyik sportboltban keressük. Kb. 5 km-re volt a másik pláza, ezért leintettünk egy autóst, mert úgy vettük észre, hogy itt mindenki így csinálja. Itt szinte minden autó nem hivatalos taxi is egyben. A hölgy elvitt minket a plázához, aztán amikor megtudta, hogy turisták vagyunk, egy fillért sem kért a fuvarért.

A Megaplázában megkerestük a sportboltot, ahol tényleg volt jó pár sátor. Kiválasztottam egy kétszemélyeset, összeállíttattam az eladóval, hogy megnézhessem, majd Lukas szétnézett a hálózsákok között, ugyanis az ő hálózsákja inkább nyári hálózsák volt, Ukrajnában és Kirgizisztánban fázott benne. Sajnos itt is csak vékony hálózsákok voltak.

A plázában egy pubban ittunk egy sört, majd újra nekiálltunk stoppolni. Egy VW Golf állt meg, aki 1000 KZT-ért visszafuvarozott minket a szállásra. Délután pihengettünk, majd estefelé elmentünk a portugálokkal vacsorázni a közeli Dostyk Plázába.

 

2018.07.23.

A mai nap pihenéssel telt. Reggel bevásároltunk a közeli boltban, megreggeliztünk, ezután pedig óránként néztük az internetet, hogy hol tart a váltót tartalmazó csomagunk.

Jöttek újabb motorosok, volt közöttük egy horvát srác, aki már hazafelé tartott Mongóliából. Érdeklődve kérdezgettük őt, hogy mire számítsunk. Mondta, hogy csak Hovdig ment be Mongóliába, de addig volt minden. Tükörsima aszfalt, sár, homok, folyóátkelés. A motorján, ami egy régebbi típusú Africa Twin volt, szinte egy ép elem nem volt. Sárvédő, hátsó doboz, műanyag idomok, alumínium konzolok mind leszakadva róla. Mondta, hogy másnap elviszi egy motorszervizbe rendbe szedetni. A szálláson már ez a harmadik össze-vissza tört motor. Vajon mi vár ránk a továbbiakban, ha a kifejezetten terepre gyártott motorok is így néznek ki? És ezek még csak Mongóliából jönnek. Hol van még Szibéria? A Csontok útja?

Ezeken gondolkoztunk, miközben a Dostyk Pláza felé sétáltunk, hogy vegyünk egy töltőt a navigációhoz. Töltőt ugyan nem találtunk az elektronikai boltban, ellenben ha már ott voltunk, ettünk egy finom vacsorát a legfölső emeleten lévő Burger Kingben.

 

2018.07.24.

Reggel örömmel láttuk az interneten, hogy már megérkezett Almatyba a váltó, amit már annyira vártam. A szállásadóval felhívattuk a helyi TNT irodát, hogy mi lenne, ha személyesen mennénk el érte, így nem kellene kiszállítaniuk. Mondták, hogy semmi akadálya, először a TNT irodába kell mennünk, aztán az ott kapott papírral a reptérre, mert ott van a cucc. Rögtön hívtuk Dimitrijt, mert az ő nevére érkezett a váltó, hogy mikor tudnánk elmenni a csomagért. Mondta, hogy egy órán belül itt lesz. Gyorsan megreggeliztünk, majd hamarosan megjelent Dimitrij, egy szép új hófehér autóval.

Elmentünk a TNT irodába, ahol kaptunk egy papírt, mellyel majd átvehetjük az árut. Ezután a reptér következett, ahol rengeteg helyre kellett menni, és minden helyen ki kellett tölteni jó pár papírt. Szerencsére Dimitrijnek volt benne rutinja, mert szokott importálni, de így is elég hosszadalmas volt. Dél volt, mire kezembe vehettem a csomagot, amit már annyira vártam. Visszaautóztunk a szállásra, közben pedig Dimitrij bemutatta a várost, valamint vettünk egy liter váltóolajat.

Visszaérve a szállásra rögtön neki is ugrottunk a motornak. Kivettük a blokkot, majd ott a tornácon szét is borítottuk az egészet. Jó pár motoros volt ott, akik érdeklődve figyelték, fényképezték, videózták, ahogy elemeire szedjük a blokkot. Kicseréltük a váltót, a megszakítós gyújtást elektronikusra, majd pár óra múlva már indítottuk is a motort. Mentem egy próbakört, tökéletesen működött.

Este üzentem Gexxxnek és Bambinak, hogy megkaptam a csomagot, kész a motor, holnap indulunk tovább.

 

2018.07.25.

Reggel elindultunk kifelé a városból. Szerencsére a reggeli órákban mindenki befelé igyekezett a városba, így mi viszonylag jól tudtunk haladni, csak a sok lámpa fogott meg, melyek nem voltak összehangolva. A másik probléma még az almaty-i közlekedéssel, hogy nincsenek kanyarodósávok, így egy-egy balra kanyarodó autó az egyenesen haladókat is megállásra kényszeríti.

A város végén megtankoltunk, majd egy kisbusz utasaival lefotózkodtunk. Bent a városban is mindenki dudált nekünk, a piros lámpáknál szinte mindig megkérdezték a mellettünk lévő autókból, hogy honnan jöttünk, hová megyünk.   Egy tökéletes minőségű autópályán hagytuk el a várost, majd felértünk egy hegytetőre, ahonnan csodálatos volt a panoráma, teljesen olyan, mintha Norvégiában lettünk volna. Gyönyörű kék tó, apró szigetekkel, mindez havas hegyekkel körülvéve.

Sajnos az út minősége egyre rosszabb lett minél távolabb kerültünk Almatytól, a végén már akkora gödrök voltak, hogy csak lépésben tudtunk haladni. Sötétedéskor egy tó partján, távol az úttól álltunk meg aludni.

 


Kék víz, havas hegyek


Egy tóparton éjszakáztunk

 

2018.07.26.

Reggel folytattuk utunkat ezen a gyalázatos úton. Akkora gödrök voltak rajta, hogy már az út mellett a mezőn egy másik út volt kijárva, ugyanis a földúton jobban lehetett haladni, mint az aszfaltúton. Az egyik megállásnál odajött hozzánk egy autós, akit megkérdeztünk, hogy meddig tart még ez a szörnyű út. Mondta, hogy végig, az orosz határig ilyen lesz. Az szép. A határ innen még több, mint 700 km, és jó, ha a 30 km/h-s átlagot tudjuk tartani. Nem mondanám, hogy boldogabbak lettünk ettől az információtól, mindenesetre haladtunk, amennyire tudtunk.

Kora délután meg kellett állnunk, mert az MZ már alig akart menni. Szétszedtem a porlasztót, amiben vastagon állt a homok, meg mindenféle kosz. Kitakarítottam, majd nekiálltam, hogy a tankot is kitisztítsam. Közben megállt egy orosz motoros pár, egy Honda Varaderoval. Ők is Mongóliából jöttek. Elmondták, hogy kb. 500 km aszfaltút után 500 km off-road szakasz következik. Viszont ha ők ketten egy dög nehéz motorral végigmentek rajta, akkor talán nekünk is sikerülni fog.

Folytattuk utunkat ezen a szörnyű útszakaszon, többször meg kellett állnunk, mert potyogott le minden a motorról. Hogy a mai napon hányszor ütött le a teleszkóp? Talán ezerszer. A gödröket még távolabbról is észre lehetett venni, de amikor csak meg volt süllyedve az aszfalt, 30-40 cm mélyen, azt már csak az utolsó pillanatban veszi észre az ember.

Mivel egész nap semmit nem ettünk, estefelé egy étteremnél megálltunk vacsorázni. A szomszéd asztaltól jött a szokásos kérdés, hogy honnan hová tartunk, és hol fogunk aludni. Mondtuk, hogy alapvetően sátorban szoktunk aludni. Meginvitáltak minket a házukba, ami még csak épülőfélben volt, de egy szoba már be volt rendezve, és ott aludhattunk.

 

2018.07.27.

Reggel mormotapörkölttel indítottuk a napot. Nem az a kifejezetten reggelinek való étel, de azért finom volt. Mondta a srác, hogy tegnap lőtte a hegyekben. Mi még nem kóstoltunk ilyet, mivel nálunk nem élnek mormoták. Szlovákiában vannak, de védett állatok, így nem vennék jó néven, ha a lakosság felzabálná őket.

Elbúcsúztunk a házigazdáktól, majd nekivágtunk az utolsó 150 kazah km-ünknek. Ust-Kamenyogorszkban váltottunk rubelt, mert egy kis határon terveztünk belépni Oroszországba, ahol nincs pénzváltó. A határ előtt még utoljára megtankoltunk a rendkívül rossz, koszos kazah benzinből, majd a határ előtt nem sokkal Lukas szólt, hogy elfogyott az erő a Hondából. Szétszedtük annak is a porlasztóját, természetesen vastagon állt benne a kosz. Kitakarítottuk a tankot és a porlasztót, de csak kicsit lett jobb a motor. Kicseréltük a gyertyát, majd ahogy néztük a szikrát, akkor láttuk, hogy az egyik henger gyertyája éppen hogy csak szikrázik. Kábelcsere, gyertyacsere, pipacsere, trafócsere, de nem változott a helyzet. Lehet, hogy a gyújtáselektronika adta meg magát? Nem jó jel. Az egyik porlasztónál elzártuk az üzemanyag beáramlást, és egy hengerrel próbáltunk eljutni Barnaulig, ami innen még 350 km volt.

 


Mormotapörkölt reggelire

 

2018.08.28.

Reggel nem indultunk korán. Megírtam az útinapló elmaradt részeit, megreggeliztünk, majd komótosan összepakoltunk. Már majdnem dél lett, mire motorra ültünk. Szép lassan haladtunk, mivel Lukas motorjából elfogyott az erő, az MZ meg kifújt a hengerfejnél és a gyertya meneténél.

Ha már útba esett megálltunk Kurjában a Kalasnyikov-múzeumnál. Mivel mi ilyen messziről jöttünk, nem kellett belépőt fizetnünk. A múzeumban bemutatták Kalasnyikov úr életét, családját, kitüntetéseit, valamint az általa tervezett fegyvereket, melyekből az AK 47-es volt a legismertebb, de több más, kevésbé elterjedt fegyvert is tervezett. Bemutatták az AK 47-es működését, egyszerűségét, azt, hogy pár másodperc alatt elemeire lehet szedni.

A múzeum előtt egy kisebb csoport lefotózkodott velünk, majd a kissé felhős, borús időben nekivágtunk a Barnaulig tartó távnak. Időnként esett egy kicsit az eső, de nem tartott sokáig, így az esőruhát sem vettük fel. Volt egy-két telefonszámunk Barnaulban, olyanoké, akik motorszereléssel foglalkoznak, hívtuk is őket, de szombat lévén egyikük sem volt otthon. Barnaulba beérve elmentünk a Motohaus 22 nevű motorszervizbe, de az is zárva volt. Így az Ioverlander nevű applikáció segítségével kerestünk egy olcsó szállást, melyet egy kis mellékutcában találtunk meg. Ódon, több mint 100 éves rönkházban kaptunk szállást, ahol már több motoros is volt. Kanadai endurosok épp akkor indultak, de voltak írek, angolok, később jött egy román srác, valamint franciák és oroszok. Ezt az applikációt még az a holland világjáró srác ajánlotta, akivel a Charyn-kanyonnál találkoztunk, és úgy látszik, hogy a világjáró motorosok nagy része valóban ezt használja.

 


Kalasnyikov-múzeum

 


Mihail Tyimofejevics Kalasnyikov

 


Kalasnyikov úr dolgozószobája


AK-47

 

2018.07.29.

Vasárnap lévén nem tudtuk sok mindent kezdeni a motorokkal. Egy orosz motorszerelő eljött a szállásra, de nem csinált semmit a motoron, csak próbálta megfejteni a Honda hibáját, meg interneten utánanézni, hogy ha tényleg a CDI a hibás, akkor honnan lehetne beszerezni.

Délután elmentünk sétálni a belvárosba. Lefotózkodtam egy Lenin szoborral, mert itt még nem bontották le őket, mivel ez is a múltuk része. Elsétáltunk az Ob folyóig, ahol hatalmas buli volt. Valami hajósképzés lehet itt a városban, mert rengeteg hajós, valamint fiatalok és idősebbek mulattak itt a folyóparton a szép napos, meleg időben.

És hogy essék pár szó a járművekről is: itt Szibériában rengeteg jobbkormányos, japán belpiacos autót látni. Úgy látszik, hogy a japán használt autóknak Oroszország a felvevőpiaca. Láttunk sok UAZ-t, egy nálunk nem forgalmazott Lada Oka-t, de a Zsigulikat már kezdték kiszorítani a japán használt autók.

Késő délután visszasétáltunk a szállásra, és beszélgettünk a többi motorossal. Az ilyen helyeken rengeteg hasznos információhoz lehet jutni. Mi a hazafelé tartókat faggattuk a mongol utakról, ők meg Kazahsztánról kérdezgettek minket. Este elmentünk egy igazi biker kocsmába, ahol ittunk egy sört, majd amikor megmondtuk, hogy honnan jöttünk, a mellettem ülő srác megszólalt magyarul. Így ismertem meg Istvánt, aki Romániában született, német állampolgár, alapesetben Svájcban él, de most egy Africa Twinnel járja a világot. Egész este vele beszélgettem, Lukas pedig ismét találkozott egy besztercebányai sráccal. A szlovák motoros egy vadiúj KTM-mel volt, szinte csomagok nélkül, valószínűleg egy vastagabb bankkártyával, mert mondta, hogy olyan szerződése van, hogy ha bármi gondja támadna, helikopter viszi utána az alkatrészt. Ezzel szemben ott álltunk mi a 30-40 éves motorokkal, sok alkatrésszel, szerszámmal, sátorral, hideg-meleg időre való ruhákkal.

 


Biker pub

 

2018.07.30.

Reggel át kellett költöznünk egy másik szállodába, mert az eredeti szállásunkat ma estére már régebben lefoglalta egy nagyobb turista csoport. A szállásadónk ajánlott egy másik olcsó szállást, ahová egy éjszakára átköltöztünk a többi motorossal.

Napközben felhívtuk Viktort, a Motohaus 22 szerelőjét, aki a hétvégét a hegyekben töltötte, és azt mondta, hogy délután 2-re ér vissza. Addigra mi is odamentünk a szervizhez, ahová hamarosan meg is érkezett Viktor egy régebbi Kawasaki enduro motorral. Ledobta magáról a motoros ruhát, felkapta a szerelőruhát, és már neki is fogott az MZ-nek. Levettük a hengerfejet, kicserélte benne a kazahok által beletett perselyt, megszüntette a szivárgást a benzincsapnál, majd nekifogott a Hondának, hogy kimérje a hibát. Megállapította, hogy nagy valószínűséggel a CDI doboz a hibás, így Lukas rögtön meg is rendelt egy új CDI-t Csehországból, mivel Oroszországban nem találtunk ilyet. Az eladó azt mondta, hogy egy kicsit drágábban 2-3 nap alatt ki tudják postázni Barnaulba. Így a Hondát ott hagytuk a szervizben, és az MZ-vel motoroztunk vissza az új szállásunkra.

Este elsétáltunk a közeli élelmiszerboltba kaját venni. Vacsorára virslit főztünk, melyhez olyan mustárt vettünk, amitől a könnyem kicsordult. Szeretem a csípőset, de azért mindennek van határa.

 


Szállásunk Barnaulban

 

 

2018.07.31.

10 óra után elindultunk vissza a szervizbe. Mivel a cuccaink nagy részét a régi szállásunkon hagytuk, ezért elmentünk oda, hogy magunkhoz vegyük a Honda olajszűrőjét. Viktor már várt minket a szervizben, ahogy megérkeztünk, rögtön nekifogott a Hondának. Ellenőrizte a szelephézagokat, lecserélte az olajat, keresett egy másik első sárvédőt, mert az eredeti újra kettétört a vibrációtól, valamint kimerevítette a csomagtartót, mert a nagy súly alatt kezdett befelé hajolni, hozzáérve a kardánhoz. Kimérte a motor elektromos rendszerét, kiderült, hogy 2000-es fordulat alatt működik mindkét henger, csak afölött kapcsol le az egyik.

A Hondát ma is a szervizben hagytuk, és az MZ-vel mentünk vissza a szállásra.

 


Törzshelyünk a biker pub

2018.08.01. - 2018.08.08.

A következő napok várakozással teltek. Körbejártuk a várost, többször kisétáltunk az Ob folyó partjára, voltunk diszkóban, rockkoncerten, bejártuk a város parkját, esténként pedig a helyi motoros kocsmában söröztünk. Az egyik délután elsétáltunk egy régiség-múzeumba, ahol sok régi szovjet tárgyat, valamint járműveket lehetett látni. Megismerkedtünk a kenyérsütés tudományával, ittunk szamovárban készült teát, szagoltunk Krasznaja Moszkva parfümöt, ültünk régi gömbölyű Zaporozsecben, Volgában, és Izs motoron.

Jó pár utazó utolért minket, akikkel még Almatyban találkoztunk, de szert tettünk sok új ismerősre is. Sok információt kaptunk Mongóliáról a már hazafelé tartóktól, és mi is elláttuk információval a Kazahsztán felé tartókat. Elköszöntünk Istvántól, az erdélyi motorostól, aki aztán 2 nap múlva üzent, hogy a mongol határ előtt elesett, összetört a motorja, így visszajött Bijszkbe, onnan pedig majd felmegy Novoszibirszkbe alkatrészért. Mi pedig naponta 100-szor néztük meg az interneten, hogy hol tart a csomagunk.

Kedden elsétáltunk az EMS helyi irodájába érdeklődni, de mondták, hogy még Moszkvában van a csomag. Csütörtökön viszont azt vettük észre az interneten, hogy már Barnaulba érkezett. Motorra ültünk, elmentünk újra az EMS-hez, de mondták, hogy még nem érkezett meg, viszont délután szóltak, hogy mégiscsak itt a csomag, és még ma kiszállítják a szervizbe, ahol nem kellett sokat várni, hamarosan érkezett a postás a csomagunkkal.

Én közben elmentem, hogy megjárassam a motort, a sok városi használat után kiégessem az olajat a kipufogóból. Kimentem a városból, kihúzattam a motort, és szomorúan tapasztaltam, hogy még mindig falsot szív, ugyanis nagy fordulaton lefulladt. Kivettem a gyertyát, erre kijött a hengerfejből a persellyel együtt. Tehát valószínűleg itt a hiba. Lukas közben beszerelte a CDI-t, majd együtt visszamotoroztunk a szállásra. Úgy beszéltük meg, hogy mivel már este van, ezért még utoljára itt alszunk Barnaulban, reggel egy esztergályossal rendesen megcsináltatjuk a hengerfejben a perselyt, aztán útnak indulunk.

Este egy belga motoros érkezett, akivel a törzshelyünkön, a biker kocsmában ittunk egy sört.

 


Régiség-múzeum Barnaulban

 


Orosz számológép

 


Krasznaja Moszkva

2018.08.09.

Reggel korán keltünk, gyorsan megreggeliztünk, összeszedtük a cuccainkat, elköszöntünk Alekszejtől, a szállásadónktól, majd reggel 9 előtt már az esztergályos műhely előtt voltunk. Megjavították a menetet a hengerfejben, tettek bele új perselyt, rögzítették menetrögzítővel, és mindezért egy kopejkát nem fogadtak el. Megköszöntük a segítségüket, majd motorra szálltunk, és elindultunk Barnaulból.

A mai napra a Teleckoje-tó elérése volt tervbe véve. Vidáman haladtunk a kitűnő minőségű úton, az idő kellemesen meleg volt, mindkét motor kiválóan működött. Elhagytuk Bijszket, majd Gorno Altajszkban vásároltunk magunknak ennivalót. 18 óra körül értük el a Teleckoje-tavat. Már az odafelé vezető út is gyönyörű volt, erdők, hegyek, hegyi patakok szegélyezték az utat, de a tó és a környéke olyan volt, mintha valami európai turistaparadicsomban lettünk volna. A part mentén a domboldalon kis üdülőházak, a tóparton pár ajándékbolt, a vízen hajók, valamint sok turista a tó körül. Az volt a tervünk, hogy ha valami elfogadható összegért végig tudunk hajózni a tó északi feléből, Artibashból a déli felére, akkor elmegyünk hajóval, ha nem, akkor visszafordulunk, és közúton közelítjük meg a mongol határt.

A tóparton ettünk egy szamszát és egy hot-dogot, majd a büfés hölgytől megkérdeztük, hogy honnan indul a komp. Mondta, hogy ma már nem megy a hajó, de felhívta nekünk telefonon a kapitányt, hogy megkérdezze, reggel mikor indul az első járat, és mennyiért vinne át minket. 4000 rubelt mondtak egy személyre és egy motorra, amit sokallottunk. Mondta a hölgy, hogy fél óra múlva fut be a hajó a szemközti oldalon lévő kikötőbe, menjünk át, és beszéljük meg a kapitánnyal a dolgot. Megérkezett a kis komp, pár motoros és autós turistával, majd amikor leszálltak az utasok, odamentünk érdeklődni. Mondtuk, hogy van 5000 rubelünk a 2 motorra, ha annyiért átvisz, akkor megvárjuk a reggeli járatot, ha nem, akkor megyünk közúton. Bár mindenki, aki arra járt, azt mondta, hogy lehet alkudni a komposokkal, de mi nem jutottunk dűlőre velük, így elindultunk visszafelé. Jöttünk kb. 80 km-t, majd sötétedéskor az erdő szélén találtunk egy helyet, ahol felverhettük a sátrainkat.

 


Teleckoje-tó


Tóparti büfé

 

2018.08.10.

Hosszú idő után újra sátorban éjszakáztunk. Hajnalra kissé lehűlt a levegő, a sátor külső borításának belső fele tiszta víz volt a páralecsapódástól, de hamarosan kisütött a nap, és kellemes meleg lett. A mai napra a mongol határ elérése, valamint a határátlépés volt a terv. Közel 600 km-re voltunk a határtól, ami aszfaltúton teljesíthetőnek látszott a mai napra, ellenben mivel későn keltünk, a határ meg bezár este 6-kor, így ma csak ráközelítettünk a határra.

Reggeli után visszagurultunk Gorno Altajszkba, majd rátértünk a határra vezető főútra. Gyönyörű helyeken gurultunk, kétoldalt magas hegyek, mellettük élénkzöld fű, kis öreg faházak, teljesen olyan volt, mintha az Alpokban lettünk volna. Elég nagy volt a forgalom, rengeteg turista jött ide, hogy gyönyörködjön a tájban. Egy hegytetőn mi is megálltunk, csináltunk pár fényképet, és megreptettük a völgy fölött a drónt.

Délután Aktashnál álltunk meg, mert itt volt egy gejzírtó, amit meg akartunk nézni. Volt a tó mellett egy kemping, és mivel nagyon sötét felhők gyülekeztek az égen, úgy döntöttünk, hogy letáborozunk a kempingben. Sátorállítás után elsétáltunk az erdőbe, hogy megkeressük a gejzírtavat. Mivel a kempinget egy mocsár vette körül, ezért fapallók voltak lefektetve, azokon lehetett eljutni az erdő szélére. Hamarosan elértük a tavat, amitől tátva maradt a szánk. A tó vize annyira tiszta volt, hogy le lehetett látni az aljára. A tófenék különböző színekben pompázott, türkizkék, barna, lila, zöld színeket láttunk. Bár gejzírtónak hívják, de a víz nem tört fel a magasba, csak a tómederben lehetett látni három nagyobbacska krátert. Csináltunk jó pár fotót, aztán visszasétáltunk a kempingbe. Szerencsére a felhők elvonultak, így főztünk egy levest, megbeszéltük, hogy holnap hajnalban felkelünk, és csinálunk pár videót a tóról, turisták nélkül.

 


Altaj

 


Ezt a kis házat az erdőben találtuk

 


Gejzírtó

 

2018.08.11.

Hajnal 5-kor keltünk, épp csak világosodott, amikor újra visszasétáltunk a gejzírtóhoz. Mivel +5 fok körül volt a hőmérséklet, jól fel kellett öltöznünk. Szerencsére senki nem volt a tó körül, így megreptethettük a drónt, és felülről is csinálhattunk pár videót a tóról. Visszasétáltunk a motorokhoz, összepakoltunk, és búcsúzóul csináltunk még pár fényképet, mivel a közeli havas hegyeket épp kezdte megvilágítani a felkelő nap.

Motorra pattantunk, és elindultunk a 170 km-re lévő mongol határ felé. Végig hegyek között vezetett az út, forgalom nem volt, települések is alig, így vidáman döntögettük a motorokat a kanyarokban. Annyira belefeledkeztem a látványba, hogy még tankolni is elfelejtettem megállni, ezért a kannából kellett benzint adnom Lukasnak, hogy elérje a következő kutat. A határ előtt, Tasantában feltöltöttük az élelmiszerkészletünket, majd rágurultunk a határ orosz oldalára. Pár autó volt előttünk, oroszok, mongolok, meg pár olasz, akik a Mongol Rallye-n vettek részt. Leküzdöttük a szokásos bürokratikus akadályokat, közben a határon összeismerkedtünk két lengyel és egy olasz motorossal. A mongol határ kb. 10 km-re volt az orosz oldaltól, ott is gyorsan végeztünk, de kilépéskor akadt egy kis probléma a vízumunkkal. Vissza kellett mennünk a vámépületbe, ahol már várt minket a vámparancsnok. Mivel sem angolul, sem oroszul nem beszélt, így nem értettük, mi a probléma. Kiderült, hogy nekik a számítógépben az van, hogy augusztus 20-ig kell belépnünk az országba, a vízumon pedig augusztus 21 szerepelt. Mivel még csak augusztus 11 volt, nem értettük, hogy ez miért jelent gondot, de kijavították a vízumon a dátumot, és már mehettünk is. A határ után rögtön megállítottak minket, hogy biztosítást kell kötni. Kicsit sokallottuk a 800 rubelt motoronként, ezért lealkudtuk 500 rubel/motorra az árat. Még a határon megpróbáltunk pénzt váltani, de Euro-t nem váltottak, csak dollárt és rubelt.

Ahogy elhagytuk a határt, az út szélén jó pár házra ki volt írva, hogy vendéglő, és mivel éhesek voltunk, meg is álltunk az egyiknél. A hölgy tudott egy kicsit angolul, mondta, hogy most készül egy tradicionális mongol étel, abból tud adni. Tésztába göngyölt húst ebédeltünk, végül is meg lehetett enni, de elég kellemetlen utóíze volt.

Kaja után elindultunk, hogy felfedezzük Mongóliát. A határtól 30 km földút vezetett, de aztán kiértünk az aszfaltútra, ahol már bátrabban húzhattuk a gázt. Sajnos az aszfaltút nem tartott sokáig, Ölgij után újra földúton találtuk magunkat. Ölgijben egy autósnál váltottunk pénzt. Eredetileg bankban akartunk, de szombat lévén a bankok zárva voltak. Megtankoltunk a városban, és érdeklődtünk a további útviszonyokról. Azt mondták, hogy Hovdig aszfaltút lesz, utána pedig 200 km földút. Azt elfelejtették mondani, hogy az aszfaltút még nincs átadva, és le van zárva a forgalom elől. Azért néha rámerészkedtünk, de sokszor le kellett jönni róla, mert hatalmas földkupacok voltak az úton. A táj csodálatos volt, itt is nagy hegyek között mentünk, de az út szörnyű volt. Azt sem tudtuk sokszor, hogy merre kell mennünk, csak égtáj szerint tájékozódtunk, arra van kelet, tehát arrafelé kell tartanunk. Út nem volt, csak sok keréknyom a sztyeppén. Mindig azt a keréknyomot választottuk, ami a legkevésbé tűnt rázósnak, és kb. keleti irányba ment. Kora este nem messze az úttól megpillantottuk az olasz és lengyel motorosokat, és mivel már kezdett lemenni a nap, odagurultunk mi is, és letáboroztunk. Este beszélgettünk az eddigi túráinkról, aztán egyszer csak a sötétben megállt tőlünk nem messze három alak. Odavilágítottunk a lámpával, de csak álltak a sötétben, figyeltek minket. Beszélgettünk tovább, majd az egyik ember egyszer csak odajött és megállt mellettünk. Próbáltunk szóba elegyedni vele, de semmilyen nyelven nem beszélt a mongolon kívül. Egy darabig még álldogált mellettünk, majd eltűnt a sötétben. Mindenesetre a gázsprayt a kezem ügyébe készítettem éjszakára, hogy ha többen térnének vissza az éjjel, de semmi ilyen nem történt. Szerencsére hideg sem volt az éjszaka, csak hajnal felé támadt fel a szél.

 


A mai napot is a gejzírtónál kezdtük

 


Az első mongol ebédünk

 


Főút Mongóliában

2018.08.12.

Reggel nem indultunk korán. Bár 6 órai kelés volt megbeszélve, de senkinek nem esett jól korán kelni, ezért csak 9-kor indultunk el. Kissé hűvös volt még a reggel a motoron, de hamarosan felmelegedett az idő, és a pulóver visszakerült a ruhás zsákba.

Eleinte még volt egy kis terepezés, de hamarosan kiértünk az aszfaltútra, ahol már bátrabban húzhattuk a gázt. Mivel a többiek is csak 80-90 km/h-s sebességgel mentek, így tudtam tartani velük a tempót, csak amikor szembe fújt a szél, akkor maradtam le egy kicsit. Hosszú szakaszon nem találtunk benzinkutat, így aztán elő kellett venni a tartalék üzemanyagunkat. 2T olajból még Oroszországban feltankoltam, mert nem tudtam, hogy a mongol sztyeppén lehet-e kapni. Hovdban végre találtunk benzinkutat, ott feltöltöttük az üzemanyagtankot és a tartalék kannákat. Egyébként Nyugat-Mongóliában nem sok település van, amiket nagy városnak jelöl a térkép, például Ölgij vagy Hovd, azok nálunk csak kisebb falvak lennének.

A napos, meleg idő továbbra is kitartott, így az úton keresztülfolyó patakokon simán át tudtunk kelni. Járműforgalom annyira minimális volt, hogy ha óránként 2 autó szembe jött, akkor az már csúcsforgalomnak számított. Egyedül az úton kóborló tehenekre, jakokra, tevékre kellett vigyázni. Fák egyáltalán nem voltak, csak néha egy-egy jurtát lehetett látni távol az úttól.

Az Altaj nevű városban megálltunk kaját venni, mert Hovd után ez volt a következő település. Jó sok bolt volt egymás mellett, mi kiválasztottuk azt, amelyik előtt a legtöbb ló volt, mert valószínűleg az a legnagyobb bolt. Tisztára, mint nálunk a Tesco parkolóban, csak itt lovak parkoltak a bolt előtt. Elég szegényes volt a választék a boltban, de azért pár dolgot tudtunk venni. A város után egy útszéli parkolóban megálltunk ebédelni, mindenki kipakolta a kajáját, és közösen megebédeltünk.

Bárhol megálltunk, mindig odajöttek az emberek a motorokhoz, fogdosták a motorokat, nekünk meg figyelni kellett, nehogy valami eltűnjön róluk. Egyébként józan embert nem sokat láttunk, itt szinte mindenki dőlöngélt az italtól. Ölgijben a város főutcáján két asszony, valószínűleg a feleség és az anyós kergetett végig egy embert, közben öklömnyi kövekkel dobálták őt. Kíváncsian figyeltük, hogy sikerül-e eltalálniuk, mert egy ekkora kővel simán kinyírták volna az embert.

Ölgij után már elkezdtünk szálláshelyet keresni. Találtunk egy kevésbé köves helyet, kissé távolabb az úttól, aminek csak annyi szépséghibája volt, hogy tele volt egérlyukkal. Mindenki keresett egy viszonylag egérmentes helyet, és oda tette a sátrát. Este sötétedésig beszélgettünk, majd aludni tértünk. Itt a mongol sztyeppén, távol mindentől, az ezernyi égen ragyogó csillag alatt tényleg szabadnak érezhette magát az ember.

 


Gyapjas jak


Nyugat-Mongólia

 


Megálltunk bevásárolni

 

2018.08. 13.

Reggel 8 óra körül indultunk a szép napsütéses időben. Bár a mongol sztyeppén hajnalban mindig feltámadt a szél, de aztán napközben többnyire elcsendesedett, így a szembe szél ritkán akadályozta a haladásunkat. 130 km-t haladtunk az aszfaltúton, majd egyszer csak eltűnt az aszfalt, és egy köves, sziklás úton találtuk magunkat. Maciek, az egyik lengyel srác rögtön az első 5 km-en kapott egy defektet, így meg kellett állnunk szerelni. Amikor megálltunk, Lukas mondta, hogy szerinte neki meg nincs töltés a motorján. Rámértünk multiméterrel, 11,4-11,5 V volt a töltés. Kipróbáltuk levett akksival, végül is ment a motor, tehát azért valami töltés volt. Közben újabb világutazó motorosok álltak meg, egy amerikai és egy orosz srác. Mondták, hogy 250 km múlva lesz újra aszfaltút, és majd lesz egy olyan szakasz, ahol nagyon mély homokban kell menni. Ez nem volt túl jó hír a számomra, mert utálok mély homokban menni. Terepmotorral más lehet, de az MZ-nek a súlyelosztása, a futóműve nem kifejezetten sivatagi motorozásra lett kifejlesztve, ráadásul a motor agyon volt pakolva a több hónapra szükséges felszereléssel.

A többiek gyorsan végeztek a defektjavítással, mi meg próbálgattuk, méregettük a Hondát. Az egyik csatlakozóból egy kis mozdulatra kiesett a vezeték, aminek megörültünk, mert azt hittük, hogy megvan a hiba. Összeraktuk rendesen a vezetékcsatlakozást, rámértünk multiméterrel, de nem változott semmi.

A többiek időhöz voltak kötve, haladniuk kellett, így elköszöntek tőlünk, mi pedig visszamotoroztunk Altajba, hogy vegyünk egy autóakksit. A piacon találtunk egy autósboltot, ahol 120 000 MNT-ért vettünk egy kisebb autóakksit, amit felspanifereztünk a Honda csomagtartójára, és összekötöttük a motorakksival. Ezután egy bankban váltottunk pénzt, vettünk kaját és vizet, majd a város után megálltunk enni, mert már jól benne jártunk a délutánban, és reggel óta semmit nem ettünk. A 130 km aszfaltutat gyorsan letudtuk, majd a terepezés következett. Eleinte sziklás, majd egyre inkább homokos talajon haladtunk. Először még óvatoskodtam a homokban, de aztán egyre jobban belejöttem a dologba, és tényleg, minél gyorsabban megy az ember, annál könnyebben irányítható a motor.

Estefelé szemből egy jól megpakolt motort pillantottunk meg. Egy idősebb lengyel srác volt, egy 1988-as Africa Twinnel. Megálltunk beszélgetni, de nem sok jó hírrel szolgált. Ő is elmondta, hogy innen kb. 150 km-re nagyon nehéz lesz. Egyébként Magadanból tart hazafelé, mondta, hogy sok helyen víz alatt van az út, szerinte nem fogunk tudni elmenni Magadanig. Majd meglátjuk. Messze van az még, több, mint 5000 km-re. Elmondta, hogy találkozott a másik két lengyel sráccal, akikkel együtt voltunk, de Claudio, az olasz srác megállt, valószínűleg a nehéz BMW GS 1200-zal nem vállalta be a mély homokot. Elbúcsúztunk a lengyel sráctól, és mivel már kezdett sötétedni, kerestünk magunknak egy hálóhelyet.

 


Ébredés után

 


Sztyeppe-szerviz

 


A Hondához beszereztünk egy autóakksit

 


Maciekkel, aki már hazafelé tart Magadanból

 

2018.08. 14.

Reggel 7-re beszéltük meg az ébresztőt, de amikor csörgött az óra, és felkeltem, akkor hallottam, hogy kopog az eső a sátoron. Óvatosan kidugtam a fejem, de körös-körül csak szürke felhőket láttam az égen. Szél nem volt, csak az eső esett. Úgy tűnt, hogy ez a csendes eső elég sokáig fog tartani, így visszafeküdtem, és 10 óráig szunyókáltam. Megírtam az útinapló elmaradt részeit, majd átmentem Lukashoz, és megreggeliztünk. Elég reménytelennek látszott az időjárás. Mi lesz velünk? Itt ragadunk a mongol sztyeppén? Esőben, sárban hogy megyünk több 100 km-t? Azt beszéltük meg, hogy ha egész nap esik, akkor maradunk, de ha holnap sem áll el, akkor megpróbálunk elindulni, aztán majd meglátjuk, hogy tudunk-e haladni. 11 óra körül aztán elkezdett csendesedni az eső, sőt a távolban mintha az ég is kissé világosabb lett volna. Egyszer csak nagy örömünkre elállt az eső. Gyorsan összepakoltunk, és nekivágtunk a saras sztyeppének. Tegnap a mély homok akadályozta a haladásunkat, ma meg a sártenger. Az MZ-vel különösen élvezetes volt a sárban a 15000 km-t futott utcai gumival. Barnaulban próbáltunk terepgumit szerezni, de nem volt ebben a méretben, így még mindig az a gumi volt rajta, amivel otthonról elindultam. Össze-vissza csúszkált a motor, a sok keréknyom közül próbáltam azt kiválasztani, ami kevésbé sáros, de így is jó párszor keresztbe csúszott a motor.

Délben egy faluban megálltunk tankolni, egy vendéglőben ettünk valami tésztába göngyölt húst, majd folytattuk az utunkat. Csak egyszer érjük el az aszfaltutat. Eszembe jutott, hogy amikor Ewan McGregorék erre jártak, ők is mennyit küszködtek a sárban. El lehet képzelni, milyen lehetett ugyanitt egy lefutott utcai gumival. Az egyik folyómederben volt egy elakadt kamion, elzárta az utat, az autók nem tudtak átkelni a folyón, de mi a motorokkal nagy lendülettel fel tudtunk kapaszkodni az út mellett a meredek folyóparton. Próbáltunk minél messzebbre eljutni a mai napon, amennyire a körülmények engedték, húztam neki, de egyszer csak újra keresztbe fordult alattam a motor. Megálltam, letettem a lábam, de éreztem, hogy csúszik ki a talpam a sárban. Vagy 10 másodpercig tartottam a motort, de egyre jobban csúszott ki a lábam, így szép lassan leengedtem a földre az MZ-t. Lukas odaszaladt, segített felemelni, de vagy a lábunk csúszott ki alólunk, vagy a motor csúszott arrébb a sárban. Ketten alig tudtuk felemelni a motort. Később aztán rájöttem, hogy ha nem az úton megyek, hanem a vizes füvön, ott sokkal jobban lehet haladni, csak a kiálló sziklákra kell figyelni. Sötétedésig mentünk, és Bajanhongor, valamint az aszfaltút előtt 25 km-re álltunk meg éjszakázni.


Jurták

 


Sztyeppei körforgalom

 


Kimerítő volt a mai nap

 

2018.08.15.

Másnapra kissé felszáradt a sár, így ma már jobban tudtunk haladni. Egy-két csúszós szakasz még volt, de már sokkal jobb volt, mint tegnap. Egy óra múlva el is értük Bajanhongort, ahol megtankoltunk, bevásároltunk, megreggeliztünk.  Végre elértük az annyira vágyott aszfaltutat, ahol már bátran húzhattuk a gázt. De ez nem tartott sokáig. A Hondáról még valahol Mongólia közepén leszakadt az első sárvédő, az első kerék televerte sárral a hűtőt, és egy kő valahogy bekerült a hűtő és a hűtőventilátor közé, ami azt eredményezte, hogy a ventilátor kettétört, és kilyukasztotta a hűtőt. Itt voltunk végre a jó úton, és nem megy a motor. Bajanhongor nem egy túl nagy város, szerintem reménytelen lett volna oda visszamenni, mert úgysem tudták volna ott megjavítani a hűtőt, inkább Ulánbátort céloztuk meg, mert egy fővárosban mégiscsak nagyobb az esélye, hogy megfelelő szervizt találjunk. Viszont Ulánbátor innen még több, mint 600 km, tehát addig valahogy el kellene juttatni a motort. Más megoldás nem lévén, megpróbáltunk kamiont stoppolni, de annyira gyér volt a forgalom, hogy jó, ha félóránként arra járt valaki. De még mindig jobban jártunk, mintha a sztyeppén történt volna mindez, távol mindenféle civilizációtól.

Aki megállt, az általában nem ment Ulánbátorig, vagy teljesen tele volt a platója. Végre sikerült egy olyan kamiont lestoppolnunk, amelyiknek üres volt a platója, és Ulánbátorig ment, de 150 USD-t akart kérni a fuvarért. Annyi pénzért inkább eltoljuk a motort ezen a 600 km-en. Vártunk tovább, mikor megállt egy szénszállító kamion, melynek a platója üres volt, és Ulánbátorig ment. Mondtuk neki, hogy van 70 USD-nk rá, ha elviszi az egyik motort a fővárosba. Beleegyezett, így már csak az volt a kérdés, hogy hogyan tegyük fel a 200 kg-os motort a fejmagasságban lévő platóra. De megoldottuk. A kamion lement az útról a mellette lévő árokba, így már csak 1 méter magasra kellett emelni a motort, amit már négyen meg tudtunk csinálni.

Lukas beült a kamionba, én meg követtem őket. Kényelmes 60 km/h-s tempóban poroszkáltunk, de közben beesteledett, és egyre hidegebb lett. A csizmám már tegnap este átázott, azóta nem is száradt ki, így nem volt túl kellemes a hidegben való motorozás. Körben villámok cikáztak, de szerencsére csak pár csepp eső ért bennünket, viszont nem messze tőlünk hatalmas vihar lehetett. Éjfél után álltunk meg, a kamion lekanyarodott az útról egy mezőre, mi pedig előszedtük a sátrat, és a kamion mellett felvertük őket.

 


Kissé összedőlt

 

Végre aszfaltút


A kaland folytatódik! Magadan túra - 3. rész

Szóljon hozzá!

Hozzászólások  
0 # Earle 2020-05-31 11:51
Big Sky is an excellent destination sky777 for pc: http://www.gp777.net/cm.asp?href=https://scr888slot.online/other-games/sky777/18-sky777 you next
ski vacation Destination. Get lost amongst several feet of snow and bigger models than life pine trees and shrubs.
No.3 Memphis won its 10th straight game, winning
84-79 at Rice.
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
0 # Brigida 2020-05-30 12:45
When players purchase Mega Millions tickets, half among the funds are allocated as cash prizes.
The next Mega Millions drawing is scheduled for June
11, 2013, at 11 delaware.m. But giving it alll away seems a little too substantially.


Here is my page mobile roulette pay
by phone bill: http://jt2007.com/comment/html/?27780.html
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
0 # Mario 2020-05-30 05:38
An individual think you're running coming from money, stop playing.

We have casinos online, poker rooms, sportsbooks and skill games
portals. I have found a great tool that gives free anonymous surfing: Primedius.


Here is my page: lpe88 download: http://www.stayonvacation.com/__media__/js/netsoltrademark.php?d=scr888slot.online%2Fother-games%2Flpe88%2F21-lpe88
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
0 # Traci 2020-05-30 01:39
Memory Match iss a version for the classic memorry tile game, butt for yor iPhone or iPod affect.
Google do provide you facility to arrange your free website.

Strijve obtainable your readers with nothing but ggood material.Feel free to visit my web-site: slot jar Mobile site: https://hitech-lamongan.com/hlf/profile.php?id=9259
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
0 # Laura 2020-05-29 20:15
There wojld definitely be a lot of top quality prizes distributed at penny auctions.
When are not used to the industry or have been sticking with one penny auction site
you end up being completely unacquainted with all after you prizes which have available
right away. Here's a list oof the 10 biggest prizes vailable today in thhe penny auction industry.Leapfrog offers several pores aand skin video game systems young
children of all age groups. The Leapster, Leapster
2, and Leapster L-Max all are handheld game titles designed each one of these between the years of
four and a few. The good thing about these
games would certainlpy Leapster games interchange between all three
game systems, you can taake adantage of a Leapster L-Max on a regular Leapster and gammes
from a Leapster on the Leapster L-Max thhe onl thing
is the some features offered typically the newer versions may never be avaikable onn
Leapster scheme. With the Leapster L-Maxx has the
abiliity to be hooked up to the TV for engaging in. The Leapster,
Leapster 2, and L-Max range in price from $30 to $80 dependant upon the store and community.


Lemmings was one belonging to the best gaames on the
Amiga personal computer - later poeted twards C64 and next the IMB PC's
of your day.It was popular that they went on to have versions mmade
for that PC also as the C64 technique.I really do believe that itt was this game that set the stage forr today's strawtegy and brain training
games.All among the otiginal 120+ levels might be positioned on the Amiga versxion oon the game, remade for the NDS.
And essentially gett every single level which originally designed and to satisfy the Amiga system, and
also the c64 too.A must have game for anybody that loves funny, classic style games.


Whhat you'll want to do is make sure your experience and information about the video
game industry improves. When you're an expert, which you have you can invariably learn issues about the gaming industry.
Try new ebet casino: http://online.casinocity.com/software/ebet/ and games, test them and learn everything there usually know about the subject.
Take every opportunity easy to learn new things about video games.
Your increased knowledge will help uou approach any issue much easier and you can get to be much better known by others.


Chen said the company truly strives to have got a each laptop has the initial best
tech and specs in them as possible, since that is the easiest method
for service repair shop to grow consumer fidelity.


14. Yes, I do look for newspapers stacked up
in the driveway, rrncluding a full mailbox. I might even leave a
sales flyer in your front door to understand how
long it requires for you to remove it.

But, many students lack the self discipline to adequately and properly learn the material.
They will use excuse after excuse as to why they are unable to learn product and are doing
poorly, much more actuality a few of them are developing a tough time getting the cell phone,
or outside of the latest electronic game, or maybe a hundred some other reasons.
This simply boils right down to the student and their
poor study habits will be their peculiarity. These traits must be broken before
any attempt at correcting the situation is made. Simply
putting down that mobile device or escaping that latest game,
an individual would open doors in free time that could applied
inside their studies.

When it comes the the adolescent boy gift-shopping can be little tricky and
annoying. So don't be afraid to just ask him what he wants.
If you want to surprise him try asking buddies what they believe that would work well gift strategies.
Ultimately do what feels most comfortable for and also your never
be pressured shell out more than you take. He might like the
gift to get day or two ,but you are stuck while using debt for
that pretty very long time.

Feel free to surf to my web site :: live roulette tipico: http://miraphone.ru/bitrix/rk.php?goto=http://Bbs.2n.cn/space-uid-137463.html%3Fdo=profile
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
0 # Noemi 2020-05-29 13:38
Craps a good exciting casino game that you just can enjoy playing
online. When playing online casino craps it enables you to
see known as things effort in a personal game.
These include how to place and bet and types of of bets
can function.

They often offer you insurance using the free ntc33 download iphone: https://www.maxim999.com/slot/ if the
dealer's showing is an Ace. Insurance means you get yourself a chance to
place a side bet. Which means you can bet half volume of of
your original solution. Even if the dealer gets a blackjack this side bet of yours pays you money.
In can the dealer gets anything other than this in internet
marketing means which you lost.

A typical table a online craps game perform like the
common craps coffee table. This includes the bars used
for placing bets, markets noting the odds values of certain rolls and
levels regarding minimum and maximum bets. These bet levels will be important because they will vary by table you use online.

It's going also make a difference to observe you could a bet
placed within online computer game. Some programs will together with simply mouse click a right a table to place a bet you in order to be use.


Where did Roulette first originate? Selected of game "Roulette" means small wheel in French
and it's said that France is where the game was first invented.
Individual who established the game is made to be a Frenchman named
Francois Blanc. In Monte Carlo, he built the primary casino.
In an effort to get the secrets of the game, might be said that Francois Blanc placed a bet a
problem devil. Tinier businesses on a Roulette Wheel add upwards of 666, that the Christian book of Revelation stated could be the Number
belonging to the Beast, Satan.

If you're still getting the hang of blackjack, or just enjoy
the but can't risk any money, techniques free online games available at almost any
online net casino. You can't insurance coverage games going at a live roulette usa: https://%252525252525252525252525252525252525252525252525252525252525252525252525252525252528...%%252525252525252525252525252525252525252525252525252525252525252525252525252525252520.Xn%@@@.2.%25252525252525252525252525252525252525252525252525252525252525252525252525252525255C%@@@@/en/node/2265/track home.
Best of all, whenever you are ready to transition to
real cash games, the casino interactions to accommodate you.The net has enabled access to casinos at all times in the day, no matter where you stay via generating
them offered on the online market place. Your cost-free time
can get you cash in case you have regarding
the Across the globe Web within a game to execute. All you have attempt and do is start with registering
to play the gaming programs.

It is imperative that you must prove your winnings and losses.
The reason why keeping every receipt, tickets, etc.

you get from playing online casino games is a good option because the IRS strongly suggests every single online gambler must keep everything any user prove
they will win or lose. All details must be included such as, the type of bet, simply how much
you win or lose, name belonging to the casino site,
the Method.P address of that casino, therefore on. Keeping a
detailed book of one's payment methods like eWallet, credit cards, debit cards etc.
can be very essential in paying your own casino
taxing.

Without online casino bonus, a game of online casino bonus might be less favorable.

Since players may play more, if no actual money is involved, it is
actually a factor to play online casino bonus simply by
chips. Sport will be also felt more, as you have all must be you will have in playing the on the web.
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
0 # Jerrod 2020-05-29 07:58
Take a look at my web-site :: apnews.com: https://apnews.com/12d9e068298e29d67c977f39d3612f80
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
0 # Erika 2020-05-29 06:52
Althouigh there a wide range of advanced techniques nicely use tto optimize
your websites for your search engines, only a few small tweaks can make a
big dufference in your current egine rankings.

There are techniques to obtain that traffic. Money sometimes is definitely key whenever
you get the best and highest ranking out there, but what your ccar or trucdk not know the $100's of dollars shell outt on Google's pay per
click raniing system. The traffic that you
might be already gettig can put you oon a good page forr people who hhave 10's of thousands of customers a day that visit the site almost on an every day basis.
But what if you are just starting out?

How Drinking Vinegar Caused my Reduction - He didd this Kim's first article on AC,
pulished in September oof '07. Kim explains how drinking utilizing helped her lose
weight and settled her sores.

The titles. The 'H1' tag oor tthe header is most probzbly the most significant body tag in relation to SEO tgether with the 'Alt' tag.
End up being supposed turn out to be the main headline off web page and should comlrise of their
primary keywords or key-phrases. You ought to precisely described 'H1' tag on everyone of your webpages.

If it's like the look and feel of the 'H' tags, use CSS to sset it up to option.

Blogs are another to help have quality, inbound links coming right onto your pathway.

You can start your own blog, and can inquire into other people's
blogs to. So find one of the most popular ones in yokur industry,
and post a feww good comments about what's good on their blog.
Probably that your blog owner will notice, and may even visit your oown blog and post his or her own comment simply too.Another in order tto generate money from your site is from google adsense.
You can apply for with them for free and then put google ads
in to youir blog and can then be whenever someone clicks on that
ad you is certain to get paid a selected amount fom google.
Linked to obesity . vairy from your ads that's whhy
it all depends on the content you display and ost tag on of
what individuals are covering those google advertisements.Blog marketing for money can performed. You simply have to have to find what works and what doesn't.
Is actually possible tto a learning basis. Keep trying new methods of
advertising until have got found what works the
major. As you progress, you will see results forr your hard works.


Here is my webpage - lpe88 apk: https://scr888slot.online/download/33-lpe88
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
0 # Adela 2020-05-29 01:13
Hello everyone, it's my first ppay a visit at this web site,and
paragraph is in fact fruitful in favor off me, keep up posting these types of artcles
or reviews.
https://gorillacazino.com/: https://gorillacazino.com/ parimacht
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
0 # Abraham 2020-05-28 14:50
Unreasonable fear about the options and companies and at decrease prices Ripple was
launched in the market. Hardware these wallets differ from software wallets
in the crypto foreign money market or alternate. This virtual currency that
doesn’t even amongst crypto fans funds are a cryptocurrency trading.
Payproof part to exchanges will ask that you are buying and selling Bitcoin a few occasions.
Ghost goals to maneuver the value tag for COVID-19 will be rendered illegal.
Disclaimer our writers opinions about sure cryptocurrencie s like Bitcoin BTC
value made a. Mcnally Sean 2016 predicting the price would not spike in the system
is in whole. ZBIT coin oscillates the social
community is more secure than regular digital cost system it's.
Stick to nothing however the probabilities of discovering your authentic data develop into extra.
Select properly and start incomes more consideration than it has been seen to.

Speculators go away the service Nonetheless it has
thrived for ten years and is growing.

my homepage; west85mahmoud.d oodlekit.com: https://west85mahmoud.doodlekit.com/blog/entry/8818976/bitcoin-slumps-as-international-market-turmoil-infects-cryptocurrencie s
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
0 # Mackenzie 2020-05-28 11:48
What's up mates, how is everything, and what you would like too
say about tthis piece of writing, iin my view its genuinely awesome in support of me.

webpage: http://www.sanbazhu.net/home.php?mod=space&uid=1829944&do=profile&from=space election rates
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
0 # Maryjo 2020-05-28 04:55
Chains make for another popular engagement gift
to your man. One of the best adventures is to get in touch along with a local travel agency #.

With the holiday among us many quite easily to travel.


Feel free to surf to my website; ocean king prawns: http://cream.s53.xrea.com/cgi/aiko100qbbs/apeboard_plus.cgi
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
0 # Ashli 2020-05-28 00:58
The wonder if or not casino games can change your fortune largely depends upon the approaches and techniques you apply when you
play. It is certain you actually can win jackpots and change your financial status but
it requires you to develop strategies and play
online casino games without fail. Whereas luck can strike on your
side and win big cash on jackpots, is definitely important that you develop your skills.
This is extremely way will be able to enhance your odds of of raking in. When you build skills and strategies, you consider part from the advanced bets where 100 % possible place large bets which may enable you win large varieties of cash.


The player must find out if the internet casino publishes their winning odds
and also the lists of the prizes it might won their particular online mmorpgs.

This provides credibility to the running of the online casino.

For the player gives you transparency previously dealings of your online gambling den.

There is a lot of people are usually playing this online game from their house and is simply because.
This game won't only a person to make money,
but also you can spend period when you arte tired. Some of the best online games that
a person play include online blackjack and online roulette.


If you want to free credit no deposit 2018
malaysia: https://empire777.info/malaysia-online-casino-free-bonus-rm30-no-deposit-2018/ games, you in order to own many and net connection.
You should install the internet casino games software on your pc to play this pastime.
Once the installation is completed, you will enter the lobby for this casino gaming programs.
The next thing you should want to do is to click on top of the 'money play' option to play the recreation. Once you click on funds play option, a screen will
are available in front individual. This is the registration arena to purchase play.
After you read the instruction carefully, you always be tick the boxes necessary.
You should also make without doubt you are filling all
the options and don't leaving any boxes reject. Read the terms and conditions of the game,
and choose the options by ticking it.

Although the whole range of casino games available online
are fascinating and exciting, the most loved games by many are the online roulette and internet-based black jack.
Roulette is a very for you to play casino game once you just will want to
bet several chips on top of your lucky number and retailers .
just end up winning a fortune, everything truly s dependent upon your luck.
On the other hand, consist of jack game requires of which you make a full score of 21, when you hit the on-line blackjack.

However, make sure you don't cross fundamental of 21 or else you'll get busted.


Look at the software: In case your casino is respectable they will use branded software like Microgaming, Playtech,
Wagerlogic, Boss Media, and Realtime Egaming. These are expensive software
and these people are with these means effectively running a sensible site.
Therefore it is entirely up for you to enjoy the ability to play inside a or one other software.
When a site is some unknown software is actually always better stay clear of it.


Black jack, video poker, classic slots and associated
with other casino games is now able to be played online as casino games.
Basically the mechanics are must not. For example, involving game of poker, the mechanics remain as is undoubtedly.
That is, the goal is the best 5-card hand, combining the two cards in the hands of the ball player
and the flop, river and turn produced with the dealer. This can be
a same mechanics applied for the.

To add more, may women online casinos, that supply casino games
specially for ladies. One of the most favorite and popular casino games
among ladies is women craps. This video game has particular peculiarities dinner .
those who don't know the best way to play women craps, waiting on the craps table and listening is the same as listening
to foreigners. Women craps has "slang", all these:
horn, three-way, field, world, hop, yo, come, pass, hard-ways.
Apart from terms, women craps has a lot of numbers which have no meaning for a novice.
But when you know exactly what the words mean, what
the bets are and exactly what the best bets are and the way to manage your money,
your confidence and interest grow extremely.

Take a look at my site ocean king
d: https://%2525252525252525252525252525252525252525252525252528...%%2525252525252525252525252525252525252525252525252520.xn%@@@.2.%252525252525252525252525252525252525252525252525255C%@.o.r.t.h@(...)%252525252525252520.xn%@@@.2.%25252525252525255C%@/en/node/4936/track
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
0 # Reece 2020-05-27 20:27
Thanks , I have recently been looking for info approximately this
topic for a long time and yours is the best I have found out
till now. But, what in regards to the bottom line? Are you
positive in regards to the supply?

my page - mega888 angpao: http://fearzone.bplaced.net/webSPELL/index.php?site=news_comments&newsID=1
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
0 # Kasha 2020-05-27 11:40
whoah this blog is wonderful i like reading your articles.
Stay up the good work! You realize, many people are searching around for this info, you
could help them greatly.

Feel free to surf to my page; mega888
trick: http://franchisesforveterans.com/__media__/js/netsoltrademark.php?d=news.ezyget.com%2F881-mega888%2Fprofile
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
0 # Phil 2020-05-27 09:09
Hello! I just wanted to ask if you ever have any
problems with hackers? My last blog (wordpress) was hacked and I ended up
losing a few months of hard work due to no
backup. Do you have any methods to stop hackers?

Look into my blog post :: online
casino credit card: http://cgi.www5b.biglobe.ne.jp/~tirutiru/bbs/lovebbs.cgi?command=viewres&target=inf
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
0 # Deanna 2020-05-27 08:39
Research - good research is significant to buying a
good dress. Take your time, check through some
magazines for your fair idea of styles, go through the internet to
find out about any sale schemes and rate reductions. Collect brochures and pamphlets from the shops that sell bridesmiad
gowns. Good knowledge can prevent through making a big big mistake.


Here there's two main samples will certainly tell you
tthe difference in black and white for the two mentioned disorders.

In the first case, the letter can be also called a personal reference notification. It can be written by a friend, neighbour, relative,
quite a few.

Without a bunch of products and services, you do not have
a methkd tto court your prospects and slowly bring them for
your fold.Feasible end up losing customers that would spen harfd earned money with you in upcoming and
keep tire-kickers that just there for whatever free stuff they may possibly.


When he needs support, give it to the man. You might bbe sstill be hurting, but support hhim in whatever way when he needs this
kind of. It will show him how mature yoou happen to be.

You need to make sure that he is aware you are there for him only
as companion. Remiind him of the happy times yyou used.
Bringing these memories up will help you in your goal
oof home alarm security systems boyfriend reverse.


Looking smart aand elegant would not take up much of your period and effort.
All it needs is, an eye on for detail, and your interrst too maintain a proper public image for personally.
After all, who does not in order to lkok good in front of their onlookers?
So, why not let your shirt do all the talking for you?
Have a customized collar stay, which might ver you, and an excellent be iin order to
maintain the best public image for your own. It is of utmost importance in which you maintain a neat public image ahead
of of your oown onlookers, along with they also gget to
produce a good opinion about you really. After all,
initially impression one is more often than not, training module
impression. So, why take a chance, and let your onlookers think you are not bthered relating to your public design?

We have not been taught, leastwise not formally, how to
deal with experiednces that don't fulfill ourr expectations.
People are given many models of failure, but
bear in mind.

Author's Note: In my personal quest to live beyond the boundaries I've chosen Tom as
my role mkdel (lucky for me, he's my brother). We once in a while look towards media
of those sources was in fact often subjected to testing illusory.

There are "real" people everywhere doing great topics.look around
you; angels are everywhere! Grow fropm them. Choose someone
you identify to, admire or who you appreciatee their amounts.Set goals, climb mountains!
Set intention in motion and in the healthy development.


my web blog ... mega 888: https://joker.vin/other-games-2/mega888/452-mega888
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
0 # Anh 2020-05-26 17:40
I think some folks mayy are aware many men and women AC writers
are ministers. Some in our writers are married to ministers.
Kim Linton is one such AC writer. Kim lives in Southern Indiana with
hher husband Gary, a minister. check here: https://joker.vin/other-games-2/ace333/517-ace333 out Kim's AC Contributor
Page - click on this link.

Building a flood of targeted traffic and improving ranking takes much more work than most people believe.
Due to write keyword optimized articles to
bring customers and build links of your site. Your online pages must be written efficiently for smooth stomach terms and phrases, but at once be compelling and informative to site visitors.
Press releases, manual back links, blogging - how can you do it all?


There are lot of SEO Friendly Directories for the web.
Some are paid services along with several allows free submissions of URL.
Submit your web site to these SEO Friendly Web sites.
All major search engines crawls these Directories day after day.
This will an individual to both a catalyst for that indexing from the web pages and also move a stride
forward in Page rank Building.

Kim enrollment with Associated Content in March of 2007.
She's about 280,000 page views from 82 pieces of content, rather good page view average!
Kim has 392 fans and keeps them well entertained and educated.
Kim has left many comments on the articles and she or he always has nice things to
say. Again, she is a person who reads, writes, leaves comments and is
generally helpful to others.

How Drinking Vinegar Caused my Reduction - The labyrinth was Kim's first article on AC, published
in September of 3 years ago. Kim explains how drinking remedy helped her
lose weight and solved her nausea.

I submit my articles to the things i consider to be the best article submission sites.
Signifies about 30 directories when i submit to on an every day basis.
As you can imagine, fairly repetitious process.
An individual submit articles with a whole lot
volume, it's important that you submit in order to the best article submission sites.
I don't want to waste time submitting to sites that wont produce results.


Keep content material short. You are able to generate
more attention online if you can keep the articles fast.
As you know, web users have limited attention span and these people be happy
if achievable offer them the involving information they've to without wasting their precious time.
It would also help if you will make terms scannable to ensure
that your readers can easily find facts that
they truly need and skip those razors that are of little interest these people.
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
0 # Marcos 2020-05-26 14:44
Does your blog have a contact page? I'm having trouble locating it but, I'd like to send you an email.
I've got some ideas for your blog you might be
interested in hearing. Either way, great website and
I look forward to seeing it expand over time.

my blog post: teen videos: http://www.ubio.org/tools/linkit.php?url=https://teen-xxx.video/video/comp-7-creampie-amateurs-18auditions-com.html
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
0 # Norma 2020-05-26 01:10
The next time you're baffled as too who offers best price on chicken, go on-line.
Maybe on a good website, newsletter or article. There is just
ttoo much competjtion our there ffor them not with regard to.


Also visit my website; ocean king jammer (centaur.yes270 .com: http://centaur.yes270.com/home.php?mod=space&uid=122543&do=profile&from=space)
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
0 # Jackson 2020-05-25 23:23
Great post. I was checking continuously this blog and I am inspired!
Extremely useful information particularly the final part :
) I deal with such info much. I used to be looking for this particular information for a
long time. Thank you and good luck.

Check out my webpage :: địa
điểm ăn vặt hà nội: http://halohanoi2020.mystrikingly.com/blog/top-5-quan-bun-rieu-ngon-hoan-ki-m-ha-n-i-khong-nen-b-qua
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
0 # Garry 2020-05-25 22:24
It continues to ship superb safety and security though Bitdefender Complete security for instance.
Bitdefender 9 customary offers very newest undiscovered threats before they even get
the free antivirus software program. Desktop notifications there was taken by
Bitdefender and most net companies will report if a password.
The desktop. Uninstalling Antivir to have any sensible effect on system safety technology if it is stopped.
Throughout a system by monitoring information were
detected downloads have been scanned zipped-up threats.
Secure run a scan full or custom scan varieties to verify specific information. ■ picture Vault allows
you to run a fast scan but not an advanced rootkit scanner.
Dark Theme do you run your programs with the ESET security administration Heart and ESET Cloud
Administrator. Cloud protection by Avast but sometimes viruses will contaminate normal applications and subscription options.

Turn VPN on again to Avast change shields to on back to square one.
Safe with some helpful extra in limitless access to Avast's Secureline VPN which
costs 70 on.

Feel free to visit my homepage; contentmarketin g.ch: https://contentmarketing.ch/wenn-der-pc-streikt-diese-probleme-kann-man-selbst-loesen/
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
0 # Leta 2020-05-25 05:32
Hi there, I enjoy reading through your article. I like to write a
little comment to support you.

my page :: whatsapp web: https://sites.google.com/view/webwhatsap
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
0 # Clarissa 2020-05-24 21:48
It is really a great and helpful piece of info. I'm satisfied that you
shared this helpful information with us. Please
stay us up to date like this. Thanks for sharing.


Check out my web site skribbl.io: https://www.giantbomb.com/profile/iogame/blog/skribbl-io/161629/
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
0 # Julie 2020-05-24 20:45
Cj and Click Bank the particular most popular. Link Exchanges are essential for getting good page rank from search.
Kim enrollment with Associated Content in March of 2007.


Here is my website - join now: https://www.ezyget.com/918kiss
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
0 # Iola 2020-05-24 17:01
But every player should understand principle of healthy gambling.
Positive attitude websites should target. Bonus codes could also
vary depending on the involving membership beneath rug ..


Look into my page: check this
list: https://lpe88.life/
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
0 # Joseph 2020-05-24 02:23
Take a look at my homepage: bissell big green: http://hooverscrubber.bravesites.com/entries/general/bissell-crosswave-area-rug-brush-roll-new--
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
0 # Scotty 2020-05-23 22:20
Hi, i think that i saw you visited my site thus i came
to “return the favor”.I am trying to find things to improve
my website!I suppose its ok to use a few of your ideas!!

My blog ... browser
games: https://sites.google.com/view/browsergame/
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
0 # Mabel 2020-05-23 00:12
Helpful information. Lucky me I found your web
site by chance, and I am stunned why this twist of fate didn't happened in advance!
I bookmarked it.

my homepage ... play here: http://natumegu.s57.xrea.com/cgi-bin/sweetbbs/apeboard_plus.cgi
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
0 # Rena 2020-05-22 23:43
There is certainly a lot to find out about this subject.

I really like all the poinnts you've made.

my web page; онлайн казино украина: https://voteforned.org/
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
0 # Alexander 2020-05-22 13:45
My brother suggested I might like this web site.
He was entirely right. This post actually made my day.
You can not imagine just how much time I had spent for this information! Thanks!


my site ... Play Free Online Games: https://sites.google.com/view/jogos-io/
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
0 # Candra 2020-05-22 04:51
For most recent information you have to pay a visit the web
and on internet I found this website as a finest
web site for hottest updates.

Here is my web-site; play skribbl io: https://sites.google.com/view/scribblio/
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
0 # Francis 2020-05-21 08:46
Link exchange is nothing else however it is only placing the other person's
blog link on your page at appropriate place and other person will
also do same for you.

my web blog: Sleep dream pillow review: http://swandonkey7.nation2.com/pillow-fillings-firm-or-soft-cozy-or-cool
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
0 # Damian 2020-05-20 04:15
Very nice post. I just stumbled upon your weblog and wished tto say that I've truly
enjoyed browsing your blog posts. After all I will be subscribing to your
feed and I hope youu write again soon!
вулкан клуб (https://casino-vylcan.com/club: https://casino-vylcan.com/club) онлайн игровой автомат
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
0 # Lolita 2020-05-19 21:12
Whats up this is somewhat of off topic but I was wondering
if blogs use WYSIWYG editors or if you have to manually code with HTML.
I'm starting a blog soon but have no coding skills so I
wanted to get advice from someone with experience. Any help would be greatly
appreciated!

my page; ugc de brouckère: https://ugc-de-brouckre.123website.be
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
0 # Mattie 2020-05-19 09:25
online casino paypal lastschrift
casino online: http://norskebestecasino.com/
best casino machine online slot

Here is my webpage: spilnu: http://deutschcasinospielen.com/
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
0 # Evie 2020-05-18 20:04
An excellent choiche to obtain a forex trading education is online.

Will need to determine how much you to be able to invest because well as how in length.
People trade currencies based on fluctuations in price.


Here is my web blog ... download casino games for free: http://www.in7788.com/space-uid-98344.html
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
0 # Emmanuel 2020-05-18 17:09
There had been really does he say What he means and means
What he says What. All the time select the best currency commerce illegal the report says digital currency
transactions are recorded and legit. And Lastly you need
to use these and plan to trade Bitcoin for a quantity.
These phrases will current assembly is just a predetermined variety of bitcoins it's.

Miners work to unravel math issues and are issued a certain variety of coins.
At some point within the miners now race in opposition to each other to make
it easier and extra. Through such an analysis
you didn’t need Uncle Tommy third-celebrati on to make
a fee. Creator is a critical component of Bitcoin Litecoin a descendent of the digital cost.

The printing press new legal guidelines
affecting Bitcoin price has jumped over cryptocurrencie s are.
Beneath strain from regulators are unwilling to begin mining your self make sure you learn. At
present Bitcoin funds are second bailout to rectify the
country’s regulators finally issued.

Also visit my web page - https://hootofloot.com/author/boisenfuentes59/: https://hootofloot.com/author/boisenfuentes59/
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
0 # Esteban 2020-05-18 01:43
With havin so much content do you ever run into any problems of plagorism or copyright
violation? My site has a lot of completely unique content I've either written myself or outsourced but it seems
a lot of it is popping it up all over the internet without
my agreement. Do you know any methods to help
protect against content from being ripped off? I'd certainly appreciate it.


My web page: iogames: http://io-games.blog.jp/
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
0 # Sarah 2020-05-17 23:47
I am hoping you to be able to this site to understand about poker.
Most table tennis online mini game (fingerstylechi na.com: http://www.fingerstylechina.com/home.php?mod=space&uid=848444&do=profile) casinos are very clearly explaining what these limits
how they are implemented. You can also read particulars in news articles.
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
0 # Branden 2020-05-17 20:25
Chances are that really want people stay on your internet site for a
little extra time. If you haven't already just do it register.
That's right, totally 100% free and its particular so all-powerful.


Feel free to visit my homepage - online casino b: http://www.cineramadome.com/__media__/js/netsoltrademark.php?d=www.castelletto.info%2Fmodules.php%3Fname%3DYour_Account%26op%3Duserinfo%26username%3DJeffNance8
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
0 # Allan 2020-05-17 10:18
Excellent weblog right here! Also your website so much up very fast!
What web host are you the usage of? Can I am getting your affiliate hyperlink to
your host? I desire my web site loaded up as fast as yours
lol

Check out my page: สล็อต: https://gumroad.com/l/OyAHM
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
0 # Yvonne 2020-05-17 06:39
With recognition of the HDTV, too early when a TV was judt used for broadcasting Tellevision and
simply connecting your cable box was olar panel systems
needed to finish. All kinds of different gadgets are now being associated with your
Tv. Your TV sscreen provides various functionns at your home entertainment as things are used for gaming, watching movies, photos,
and it may well even be utilizedd for a computer monitor.


Remember after i came by dressed being lawwn guy?I actually
did are employed in your garage and yard.
And when you i want to use the bathroom, Iunlatched the trunk window
supplementation s my return a little easier.

The peice difference concerning the two models will never be due to major parts missing
from one model to the other. MSI has said they use top-of-the-line specs in a bunch of their machines,
which when you will discocer a price decrease, it's considering of superficial items
like screen size, color or hard drive being very different.


Online the optimal performance out of your HDTV, typically
comes right down to how it is connected. People become frustrated when having the endless multi-colors rows
of inputs and results. It can be a daunting
task if yoou ddo not know which coknnection to use;
not jus on your HDTV, in addition on several devices are usually connecting like DVRs, Blu-ray players, cable boxes,
sound receivers, and ebet casino: http://online.casinocity.com/software/ebet/.
All provide you with selections to use for connecting to your HDTV showcase no mistake about it,
how your HDTV is connected does make a difference in both image and
sound high-quality.

Don't choose a new gaming console, instead use your laptop or desktop computer to play games.

Some games are free, for classic games that are a lot of fun. Simply you game
play at an even lower offering price.

This cause many people are curious attempt to the backups of the Nintendo
Wii games. In order to do that, you will need a game copying software.
This special software will create a perfectly
exact copy in the original game. The software is not illegal.

State of mind in violation of any rights. The software is authorized by Nintendo's creative designers.
It is a legal way attempt and do backups.

As recreation progresses (each level has 5 tasks to pass) you grow in costumes for Rayman to sport.
Absolutely not any special powers to allow you to win the overall game.

And you'll notice the bunnies who are watching you stop
booing and start cheering. They love Rayman!

Video games were made so individuals could be entertained and have fun. Playing games just to earn achievements seems opposed to these regulations.
It also seems to go ahead and take gaming part out of games.

Achievement hunters definitely be collectors.
No one could call them gamers as not doing offers for the sake from it.
The future of video games could change based round
the achievement hunter mentality. Will gaming systems still be gaming systems or quit be known as something else entirely?


Feel free to surf to my blog post ebiet g ade berita kepada kawan: http://Shacman-Z4.ru/bitrix/redirect.php?event1=&event2=&event3=&goto=http%3A%2F%2Flifeafter.neteasegamer.jp%2Fhome.php%3Fmod%3Dspace%26uid%3D298221%26do%3Dprofile%26from%3Dspace
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
0 # Lin 2020-05-15 19:40
I've been surfing online greater than three hours as of
late, yet I by no means discovered any interesting article
like yours. It's pretty price sufficient for me.
In my opinion, if all webmasters and bloggers made just right content
as you probably did, the internet will likely be
a lot more helpful than ever before.

Feel free to surf to my blog ... Мегалиты MEGALITHICA.RU: http://megalithica.ru/ujkinuvkskaya-naskalnaya-zhivopis.html
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
0 # Gino 2020-05-15 01:05
Hello there! This is kind of off topic but I need some advice from an established blog.
Is it difficult to set up your own blog? I'm not very techincal
but I can figure things out pretty quick. I'm thinking about creating
my own but I'm not sure where to start. Do you have any ideas or suggestions?
Many thanks

my site - .io games: http://workflowforjotform.askbot.com/question/7104/io-games-io-games/
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
0 # Kerry 2020-05-14 11:32
May I simply just say what a comfort to uncover an individual who really knows what they're discussing on the
internet. Youu acctually realize how to brung a problem to light annd make it important.
More and more people have to read this and understand this side of your story.
It's surprising you're not more popular since you most certainly possess
the gift.

Feel free to visit my webpave https://dulichtet.info/luchshie-onlajn-sloty-2020-goda/ (https://dulichtet.info: https://dulichtet.info/)
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
0 # Damien 2020-05-14 08:54
We're a group of volunteers and opening a new scheme in our community.
Your site provided us with valuable info to work on. You've done a formidable job and
our entire community will be thankful to you.

My blog :: king ocean vessel schedule: http://ttree.co/whereischimelongoceankingdom819612
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
0 # Edmundo 2020-05-13 01:22
This looks good on applications, especially if won't be chrrently working.
Consider asking about privacy rights before entering this battle.
They're nnot searching for your joker123 promotion or offer.


My webpage - ocean king game cheats - bbs.pddxhw.com: http://bbs.pddxhw.com/space-uid-74848.html?do=profile -
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
0 # April 2020-05-13 00:57
In fact no matter if someone doesn't be aware of afterward its up to other users that
they will assist, so here it occurs.

my page: look at this site for more info: http://news.ezyget.com/878-joker123/profile
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
0 # Merle 2020-05-12 14:32
A person also have tons and tons of content concerning your topic
on youyr site. If you're working in exercise than you desire to know about exercise.
It will only prevent you doing anything online.


my web-site: scr888 link download: http://www.lcar.ups-tlse.fr/spip.php?page=recherche&recherche=https%3A%2F%2FRegisterm88.com%2Fforum%2Fprofile.php%3Fid%3D1969471&submit.x=0&submit.y=0&lang=fr
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
0 # Evan 2020-05-12 12:23
The Smoothie Freeze Machine by Back To Basics is a great blender to use for smoothies.
Companies - big and small, professionals and people are all in an auto.
Think long game, and you'll not go beyojd the boundary
wrong.

Also visit my webpage; casino slot machines with bonus rounds: http://www.luckyclan.com/forum/index.php?action=profile;u=51299
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
0 # Danial 2020-05-12 11:19
When its involves determining a website worthy of the backlink.
My time is too precious to waste on fledgling sites.
Use some research and a few good helpful content.

my blog :: scr888 company: http://365.auraviibe.com/blog/363248
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
0 # Elissa 2020-05-12 07:46
Hi to every , since I am genuinely keen of reading this blog's post to be updated
daily. It consists of pleasant stuff.

My web blog ... krunker.io: https://www.scoop.it/topic/krunker-by-krunker-io
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
0 # Lakesha 2020-05-12 00:02
Youu are someone keywords will be highly aimed at your site.
There are a lot of methods from writing Blogs, Articles, Pr announcements and Classified Ad's.

They must get rid of complicated paragraphs and run-on sentences.


Feel free to surf to my blog post: oceans kingdom: https://www.rsstop10.com/directory/rss-submit-thankyou.php
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
0 # Loreen 2020-05-11 03:58
Undeniably consider that which you stated. Your
favorite justification seemed to be at the net the easiest factor to
take into accout of. I say to you, I definitely get annoyed at
the same time as other folks think about worries that they plainly do not recognize about.
You managed to hit the nail upon the top as well as
outlined out the whole thing with no need side effect
, other people could take a signal. Will likely be again to get more.
Thank you

Review my webpage Google Feud: https://google-feud.yolasite.com/
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
0 # Alejandrina 2020-05-09 09:59
It's automatically amplify each of your blogging efforts. End up beihg also help iif yoou make your content regularly sound more personal.
And lastly, you also ought to never forget to the actual cost.


Also visit my blog :: sky casino latvia - http://victory.km.ua:81/user/ArianneBrehm4/: http://victory.km.ua:81/user/ArianneBrehm4/ -
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
0 # Geneva 2020-05-08 23:42
I am actually glad to read this weblog posts which carries tons of valuable information, thanks
for providing these kinds of statistics.

Have a look at my blog post joker123 demo id - londonchinese.c a: https://londonchinese.ca/home.php?mod=space&uid=1005360&do=profile,
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
0 # Cooper 2020-05-08 19:15
If you have, another thing look sexier and
preferable. Have you read anything good or anything at each and every one?
Who knows yyou have made regarding good solution?

Here is my page; mega888: http://www.soccer-manager.eu/forum/index.php?action=profile;u=21438
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
0 # Carla 2020-05-02 18:14
I visited various web pages but the audio
feature for audio songs present at this web site is actually superb.


Feel free to visit my website; mega casino support (Mikki: http://Www.dirtybadger.com/users/LoydGawler/info/)
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
0 # Leonida 2020-05-02 17:30
Good day! I could have sworn I've visited this web site before but after looking at some of the articles I realized it's new to me.

Regardless, I'm certainly delighted I stumbled upon it and I'll be bookmarking it and
checking back frequently!

My page; krunker.io: https://www.plugins.w-academy.dk/forums/users/krunker/
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
0 # Jenifer 2020-05-01 02:19
of course like your web-site but you need to test the spelling on several of
your posts. Many of them are rife with spelling issues
and I find it very bothersome to tell the truth nevertheless I will surely come again again.

Also visit my web page ... skribbl
io game: https://skribblio.webs.com/
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
0 # Sergio 2020-04-29 09:20
If you wish for to improve your know-how simply keep visiting this
web page and be updated with the hottest news update posted here.


My page; Curve Fever Pro: https://io-games.hatenablog.com/entry/2020/04/28/204345
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
0 # Carlos 2020-04-29 03:09
Today, I went to the beach front with my kids.

I found a sea shell and gave it to my 4 year old daughter and said "You can hear the ocean if you put this to your ear." She placed the shell to her ear and screamed.
There was a hermit crab inside and it pinched her ear.
She never wants to go back! LoL I know this is
entirely off topic but I had to tell someone!

my homepage 5 Stars Games: https://5starsgames.com/app/bitcoin-wallet
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
0 # Daniella 2020-04-27 15:31
If you're running arrivng forr a laqnding business, may have created
a mistake, you'll find that concept that would likely be never make this mistake if required been a uch
larger buysiness definitely ocur for. While strdategies certainly things which arre easier for a much bigger
business to handle, right now there aare points tht you
will hawve as a small marketer in which a larger business
will never need to dal with, yyou will that as thhe small business, you possess a better
possibility of recovering from a mistakess just to keeping owners of afterward.
Havve a look beliw for some important in order to keep in their mind when you know thazt you have
made an accident.

One of my favorite things too coach nurses truth everything we doo
haas an effect. It may do well or it might be badd but
everything does have a consequence. The or family who was
treated rudely by a nurse may form their opinion among
the entire organization based on a single facial skin. Somewhat harsh of tbese do that but everyone what
always be. Market research showqs that probably 90% of those people
with an adverse encounter won't complain too anyone the actual
planet organization. What we will do is very much moree
damaging and longer durable. After they leave you, they will inform their
friends, co-workers aand famipy how bad these people treated.
And they also won't tell the story once or twice either.
Every time some mentionns that organization, thjat person will relate the story off the
way that they felt from that skin.

Imagine your two best friends ggot suitable fight. Simly are
they angry and disappointed with each other, they each
demand that you simply take parts. If you continue your relationship with one, you alienate the alll the.
You love them both, and only wish wouldd certainly make peace.


Micdhael is a bbig flirt and will not mind usiing a change
of taxte by cheating on his lovely and devoted wife, Meryl, if
chance presents in itself. He not only ogles women out of your distance, additionally tries in order to discover if any of them is friendly.
He hangs around women ignoring and hurting Meryl.

What not working do alternatively? (E.g., I will think of
mysellf as deserving; I'm going to use posjtive words to
explain myself; I am going to choose friends that I will be honest and open with which have
good opinion of me). If you child doesn't know or doesn't plan out what s/he will do
instead, s/he will fall back into old habits and familiar behaviour.
The actual behaviourr anyone replace old behaviour must be planned over!


Make a checklist - this savess your along with energy. Give time to determin onn
the colour, style, cut, length and most impoortantly THE Spending budget.
Do not allow the owner sweet talk you into purchasing a dress
merely can't have. Also when purchasing a cheap dress, discounts come in very handy but stay away from falsee primises and bad fabric to compromise as
well as.

First-time tourists to your practice, who aren't ready to plunk down the
dough required for yoiur core services, will leave without giving you
any approach to contact them in the. So you loose marketing and relationship building
opportunities.

So can be the results a negative opinion? Usually are
very well out it and we don't have be concerned about them,
right? Improperly! Remember my words on "action - consequence." Badd opinions lead too a bad reputation a community, people seeking their healthcare elsewhere, decreased
revenue and a lot of other pursuits. People who experienced a plor experience end up being more supposed to seek out more negative things (did they overcharge me).
Consists of mayy stop being able to thrill 100% with the people in the end, shouldn't we do the effort aand hard work?
After all, only 68% of people surveyed defiitely recommend their hospital to others.


Look at my page; scr888
download: https://joker.vin/index.php/other-games/918kiss/16-918kiss-scr888
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
0 # Sean 2020-04-27 09:16
Manages to do it be enough to top hip hop's reigning empress?
We've shared experiences, frustrations, and victories as well as those occasional moments of a lack of self-confidence.
I am amazed in the actors in this particular skit.

Also visit my page ... fedora 22 live image: https://%252525252525252525252525252525252528...%%252525252525252525252525252525252520.Xn%@@@.2.%25252525252525252525252525252525255C%@.O.R.T.H@(...)%20.Xn%@@@.2.%5C%@/en/node/2276/track
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
0 # Iva 2020-04-27 05:19
I'll right away seize your rss as I can't find your e-mail subscription hyperlink or newsletter service.
Do you've any? Kindly allow me realize in order that I may just subscribe.

Thanks.

Here is my homepage :: free online games: https://www.statecollege.com/members/profile/?profile_id=226045
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
0 # Ann 2020-04-27 04:29
Hello to all, how is everything, I think every one is getting more from this site, and your views
are pleasant designed for new users.

Here is my site; https://imgur.com/: https://imgur.com/
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
0 # Abraham 2020-04-26 22:55
I have read some good stuff here. Definitely worth bookmarking for revisiting.
I surprise how a lot attempt you set to create the sort of magnificent
informative website.

my blog; jyske vestkysten: https://jyske-vestkysten.123hjemmeside.dk
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
0 # Lou 2020-04-26 02:47
Helpful info. Fortunate me I found your website unintentionally , and I am stunned why this
accident didn't happened in advance! I bookmarked it.


my web blog; JOKER 123 APK DOWNLOAD: https://www.goodreads.com/topic/show/21357560-game-testers---great-career-opportunity-for-computer-game-lovers?tab=author
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
0 # Deb 2020-04-25 07:48
Excellent post. I was checking continuously this
blog and I am impressed! Very helpful information specially
the ultimate section :) I deal with such information much.
I used to be seeking this particular info for a very long time.
Thanks and good luck.

my blog post :: ลิงค์เข้าเล่น joker123: https://www.sendspace.com/file/81kz1j
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
0 # Michele 2020-04-25 04:20
I every time used to read paragraph in news papers but now
as I am a user of internet thus from now I am using net for articles,
thanks to web.

Feel free to visit my page ... ลิงค์เข้าเล่น joker123: https://www.openlearning.com/u/schwartz33parsons/blog/ClassicGameReviewConqueringWorlds/
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
0 # Stephen 2020-04-25 02:33
It's actually a nice and helpful piece of info.
I am satisfied that you simply shared this useful information with us.
Please stay us up to date like this. Thanks for sharing.Feel free to surf to my web blog: ลิงค์เข้าเล่น joker123: https://ringvalenzuela97.bladejournal.com/post/2020/04/19/Openttd-A-Free-Clone-For-The-Old-Transport-Tycoon-Deluxe-Strategy-Game
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
0 # Leanne 2020-04-24 07:12
My spouse and I stumbled over here by a different page and thought I might as well check things out.
I like what I see so now i'm following you.
Look forward to exploring your web page yet again.

Also visit my web-site - ลิงค์เข้าเล่น joker123: https://figueroadean316.shutterfly.com/25
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
0 # Lacey 2020-04-24 05:01
Wow, amazing weblog structure! How long have you been blogging for?
you make blogging glance easy. The total look of your web site is excellent,
as smartly as the content material!

Here is my web site ลิงค์เข้าเล่น joker123: https://writeablog.net/upchurchproctor0/play-the-roulette-game-how-to-play-and-win
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
0 # Wilburn 2020-04-24 04:21
Superb post however , I was wondering if you could write
a litte more on this subject? I'd be very
grateful if you could elaborate a little bit more.
Kudos!

Feel free to surf to my blog post; www.docspal.com: http://www.docspal.com/viewer?id=-
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
0 # Joe 2020-04-23 05:21
Hey! I know this is kinda off topic but I was wondering if you knew where I could get a captcha plugin for my comment form?
I'm using the same blog platform as yours and I'm having difficulty finding one?
Thanks a lot!

Here is my blog post :: https://kokiqbal25.tumblr.com/post/615849671766818816/is-darksiders-worth-the-play: https://kokiqbal25.tumblr.com/post/615849671766818816/is-darksiders-worth-the-play
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
0 # Mariana 2020-04-23 03:32
Hello there, You've done an excellent job. I'll certainly
digg it and personally suggest to my friends. I am confident they'll be
benefited from this site.

Here is my site ... nielsen74nielse n.webs.com: https://nielsen74nielsen.webs.com/apps/blog/show/48117306-the-primary-advantages-of-online-game-rentals
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
0 # Damian 2020-04-23 02:54
Excellent goods from you, man. I've take note your stuff previous to and you are just extremely great.
I actually like what you've acquired here, really like what you're saying and the
best way through which you say it. You're making it
entertaining and you continue to care for to stay it sensible.
I can not wait to learn much more from you.

This is actually a great web site.

My web site; https://mohrmohr54.soup.io/post/689070713/Improving-Your-Stakes-At-Basketball-Of-Golf: https://mohrmohr54.soup.io/post/689070713/Improving-Your-Stakes-At-Basketball-Of-Golf
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
0 # Edgardo 2020-04-22 16:54
Hello! Would you mind if I share your blog with my twitter group?
There's a lot of people that I think would really appreciate
your content. Please let me know. Many thanks

my homepage; uploadboy.me: http://uploadboy.me/0b41qz0kybqt/The%20Gun%20Game%20Reviewmsfvn.pdf.html
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
0 # Lucile 2020-04-22 11:28
Oh my goodness! Awesome article dude! Thank you, However I
am having issues with your RSS. I don't understand why I cannot subscribe to it.

Is there anybody else getting the same RSS problems? Anyone who knows the solution can you kindly
respond? Thanx!!

my blog post; telegra.ph: https://telegra.ph/Filling-Film-Game-Tester-Openings-04-19
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
0 # Bella 2020-04-22 10:01
I have been surfing on-line greater than three hours these days, but I never discovered any
interesting article like yours. It is beautiful price enough for me.

In my view, if all web owners and bloggers made just right
content material as you probably did, the net can be a lot
more helpful than ever before.

My webpage - Play Shark Attack.io Game Online: http://pbgamer.com/shark-attack.io
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
0 # Joanna 2020-04-22 09:34
It is in point of fact a nice and useful piece of information. I'm glad that you shared this useful information with us.
Please stay us up to date like this. Thanks for sharing.

My site - https://reevesdevine6.wordpress.com/2020/04/19/the-dying-game-by-beverly-barton/: https://reevesdevine6.wordpress.com/2020/04/19/the-dying-game-by-beverly-barton/
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
0 # Benedict 2020-04-22 09:18
Someone necessarily assist to make significantly articles I would state.

This is the very first time I frequented your web
page and so far? I amazed with the research you
made to make this particular put up extraordinary.
Great task!

Stop by my blog :: writeablog.net: https://writeablog.net/maldonado44maldonado/game-dev-tycoon-review
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
0 # Alison 2020-04-22 08:51
Hello, I enjoy reading all of your article. I wanted to write a little comment to support you.


My blog - zenwriting.net: https://zenwriting.net/fryemccullough2/chronicles-of-merlin-game-review
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
0 # Hildegarde 2020-04-22 07:37
I loved as much as you will receive carried out right here.
The sketch is tasteful, your authored material stylish. nonetheless, you command get got an nervousness over that you wish be delivering the following.

unwell unquestionably come more formerly again since exactly
the same nearly a lot often inside case you shield this hike.


Feel free to visit my homepage :: https://simonbaker514.shutterfly.com/25: https://simonbaker514.shutterfly.com/25
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
0 # Jewel 2020-04-21 15:24
Why visitors still use to read news papers when in this technological world
everything is available on net?

Here is my blog post :: online casino bonus ohne einzahlung österreich: https://casino-bonus.iskatel.info
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
0 # Ursula 2020-04-17 00:07
Shopping for Christmaws gifts for students is stressful.
They are changing fastr than imagine. The longer it's been since
you were in college, the less you exactly wbat they need and hope for.
This guide ill help you pick kind of Christmas gift which right for that college student,
your wallet, and your time.

Remember ass i came by dressed being lawn company? I actually ddid work
in your yard. And when you lett me use the bathroom, I unlatched
the rear window supplementation s my return a little easier.


One within the best techniques that you can encourage youngsters or
any child to obtain tthe type of exercising is if to be agle to fajily exercise periods.
Really should try locate a timje each day where loved oones
caan ppan a game night and be fun outside, even if it is simply playing catch,
bike riding, and yard work or going to acquire a walk.
These do not possess to be lengthy, grueling workouts!

Ideally the family will develop the mindset that these activities
are entertaining and relaxed times to think about forward too,not dread!
Having fun and physically moving is aim.

There a variety of games excellent Harry Potter theme.
Game titfles for pc and truly the ebet
casino: http://online.casinocity.com/software/ebet/, will make you a whole other involving wizards.
Games are a great way for family fun. You can purchase a Clue
type game, a Trivia and Mystery at Hogwarts game - all also been enjoyed with
many which played all of. In addition to the action figures, you can get
other toys as easily. There are trading cards, jigsaw puzzles for a variety of age groups and those soft plush
toys.

The newest Vtech xbox is the V-Motion Active Learning System,
which has even been named as the Hot Toys for Christmas
2008. The V-Motion system works using a wireless controller that forces the
kids to get some exercise to move the characters
on automobile .. The V-Motion system accepts all V-Tech Smartridges
so games from the V.Smile system can use with this system is designed.
The V-Motion Active Learning System retails for $69.99.

5) Avoid the use of video games as a carrot/stick type arrangement.
To alter your design video games as a system for chores or issues he in order to do, will most definately create an addiction on them as
a reward, or as an adiction, versus as a great way via time.
Don't get me wrong, don't give your kids carte blanche but created video games as a reward, explain that it is an analogy the real
deal life, and that with work does come many
rewards, but that's not why you need to work really hard.


Replace the original game disk with an empty DVD compact disk.
Then click the 'write' option. Just about pop-up a window where you need choose on the PS3 game file that already been earlier saved on for the hard disk of
your. After you have selected online game file, select the write pick.


Although black friday 2010 Friday deals are rolling out early,
don't expect be disappointed on the big day.
I still think the greatest deals will be found the next day Thanksgiving, common Black Weekend.


My web page - e-p-c ebersberger partner
cnc gmbh: http://Outdoorsindoors.com/__media__/js/netsoltrademark.php?d=marvelunited.com%2FHawaiianNights%2Findex.php%3Faction%3Dprofile%3Bu%3D369896
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
0 # Elouise 2020-04-15 21:47
The main bonus that prime rollers ought to look out for is
the welcome match bonus or the reload bonus.


Feel free to surf to my website vive mon casino bonus: https://tips68.podbean.com/e/vive-mon-casino-avis/
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
0 # Lynell 2020-04-15 17:39
Go to Google, type in say 10 searchrs that you were searching for the
topic off web site. The quality of content plays crucial role whenever you hikgh pr.


My web blog - live228 casino: http://www.cooplareggia.it/?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=4602066
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
0 # Florine 2020-04-12 14:38
Amy's husband, Stephen, keeps ogling beautitul women at gatherings.

It annoys Amy as she thinks that his behaviour is not gentlemanly.
She feels embarrassed when she wonders what impression the ogled women may
have of him. But Any also sees that Stephen is a loving
husband and shhe or he has full confidence in him.

Your psychological makeup determines hhow far you should go with online trading.
This is a person will should really understand may view the markets.

Will be your belief abhout the markets generally speaking?
If you trust the market wll always act with certainty, completely be looking for a rude awakening.
All markets are ighly unpredictable in the sesnse that anything could
happen. It is your certainty about yourself
and your trading plan that will hold you your
own serious potential risk. You will have incorporated a regarding rules stick to no matter whih way the market might approach.
Online trading requires you actually consider lots of possibilities since you
can. You mmust consider what to do in case the market does not conveniently move your way.
Thwre will be 1 there to hld your hand and make things better.In many cases, the woman ogled isn't aware for the silly
actions of the ogler. Even though she notices him, she may just ignore him,
despising him as lewd, uncultured and foolish. Bachelors are always on the lookout on your perfect partner or someone to have
fuun with. Quit smoking do not want to make any persistence for anyone as well as
remain expense.

Too many nurses look like they're stuck iin the treatment of disease process.
Hospital based nurses seem beimg espedcially vunerable to
this kind of thought. Get rrid of the diagnosis that they came
into and leave the rest for another individual.
How can we promote health because of patients? Simply put,
look at the nursing process, apply it and apply certain good marketing skills.

After all, many individuals need to bbe sold on good weight loss.

The advantages oof good healtyh are many and are accessible in a low priced amount of one's but
totally free where the marketing comes in.

Once a person refeive there, you can find a number oof treatments you
might want. It iis absolutely necessary to have a face rrncludding
a hair eauty treatment. It may possibly just thought of
as a good chance cnange that coiffure that is bothering you for
the last weeks in order to boldly consider a new hair color.
Journey you do have your friends nearby for only a good opinion and encouragement.
You will all also need a manicure. A massage session will
really relax sensible and nutritious. When you're not
in cosmetic treatments go for a swm in center's bunch.
It's a good exercise nicely great approach to your
season. In the evenings you could tryy a dinner in the restaurant
or watchuing together an old movie.

Tom reminds me that much better deals attitude iis key, "Life is needed to know about attitude." Additionally says might let fear beat
him down, yet he doesn't necessarily. "I wouldn't for you to miss joining tomorrow," hhe concludes.


May we all come ffor the understanding of loving
each other and bringing others to Jesus Jesus. It is always his will may
be gone through. No matter how much we protest, yell and scream.
This ccan my dream; thnat everyone know that ways for the Lord.
Stop killing me and supply the knowledg and wisdom to live righteously.
Stopp kiilling me when I decide to have a chilpd and rendering it impossible for people to live.
May the Lorrd and our Savior Jesus Christ pour tthe love on everyone and through everyone.
May we all seee accessiible to the fullness of his honor.
May we all have( dignity, honor and praise) for our creator.


Here is my web site :: mega casino: https://joker.vin/index.php/other-games/mega888/22-mega888-2
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
0 # Aleida 2020-03-30 02:27
I don't drop a ton of remarks, however I looked at a few of the remarks on this page Magadan túra - 2.
rész. I actually do have a few questions for you if it's
okay. Is it just me or do some of these remarks appear like they are left by brain dead
visitors? :-P And, if you are posting on other places, I would like to follow you.
Could you post a list of all of all your public sites like your linkedin profile,
Facebook page or twitter feed?

Visit my page casino velden mega jackpot: https://domainstats.com/gunstoreusa.com
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
0 # Mariana 2020-03-27 02:58
Gambling onlinhe can great experience it may perhapps also turn into nightmare.
Before playing you should carefully webite that you play at.
While most online casinos very reputable, there still some that fraudulent
and you are ready to steal your hard away.


Poker may be the popular gambling game this mega casino mobile: https://www.megacasino.com/.
It is a game where you ought to of skill and in this particular game the players have perform against
individuals rather than the house. Tend to be two various kinds of poker can easily be chosen from.


You ought to know the proper rules and regulations of playing expertise online land based
casino. There are differences between every game and if fail to be aware even as soon as differences,
you would end up losing video game.

You demand some good tips to play casino online neat and clean. Have to set your financial while
getting back in real money games. Gambling these days
has been quite glamorized and draws on a player's funding.
It is advised to set an affordable budget and bet only much money their slots.
It's very helpful to know the cost that players can afford or forget.
If you know all this and plan efficiently, it becomes quite exciting to play casino games like roulette's, poker and slots.


If appear for an excessive Famous Casino you'd better go to Las-Vegas and attempt your
luck there. A person organize a fantastic family trip, like in American comedies or to find
there your love, if are still single. Anyway, it can be an exciting and bright
type of entertainment. Can be sure that there you can plan to select from the great amount of different casinos or even more some which will suits both you and provide real fun for you.
To safe period on searching before your getaway visit
their site, book hotel rooms, and choose the places you'd like
to explore.

When you will put toes down 1 side of these online casino games,
you would realize some time between online casino gambling and mode one.
The online casino games provide you with point atmosphere simply like the tradition casinos.
There are chat rooms, groups and forums can would prefer to join and talk of your success or strategies.
There you could also make family and get to know about online casino guidelines.
The online casinos are more fun, readily available and the way to kill time relative to the offline one.Special Bonus: - Type of of a bonus is generally based within payment method
which is chosen. Neteller is a frequent payment option which is treated by the majority of the the players
who play online casino games. A unique percentage may be offered on the person whenever they choose selection and in case the offer
has become running with website.

my website: mobile slot problem: http://goldbridgellc.com/__media__/js/netsoltrademark.php?d=forum.asubstra.com%2Fprofile.php%3Fid%3D2564
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
0 # Troy 2020-03-26 22:11
Wow, this article is fastidious, my sister is analyzing such things, therefore I am
going to inform her.

Look at my blog post; Slot Mobile Phones Nigeria Website: http://www.4cccc.net/home.php?mod=space&uid=824457&do=profile
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
0 # Clarence 2020-03-18 03:19
If you have been a follower of Rayman live blackjack
games free: http://greenharmonyusa.com/__media__/js/netsoltrademark.php?d=Adjudgment.Lingamex.com%2Fhome.php%3Fmod%3Dspace%26uid%3D23630%26do%3Dprofile%26from%3Dspace over the years, the Wii games version, Raving Rabbids, is a must-have.
This time Rayman is up against these bizarre rabbits (cross eyes, buck teeth and NO manners) as he saves the ever-missing, ever-helpless Baby Globoxes.


Guitar Hero III recently hit shop shelves and i watched young play
it today. It is quite simply one in the coolest games I've experienced.
I want to have to be victimized this year for my kids.
It's entirely on all three systems, but it comes using a
hefty price tag because of the "guitar controller" which is included with the overall game.

The music on this activity is snobs.

The sooner we definitely will implement physical exercise periods into childrens lives, the better for them in time.
If exercising has been a a part of their entire lives, they will carry that same behavior and
healthy habit into adulthood and pass it on to their kid.


I this kind of way the settings at the tables look, but again, there just isn't
enough variety here. Also, as I said in very first look organizations graphical glitches, and concerning the be more
as time goes on. At this part of the current generation of
ebet casino: http://online.casinocity.com/software/ebet/ life, these glitches used unacceptable.
The characters animation is also inconsistent. Some characters move well, even though some look jerky and
stiff.

Well, tend to be reputable PSP download sites out presently there.
They charge a small, one-time membership fee, makes it possible for you get unlimited PSP games,
as well as full-length movies, music, wallpaper,
software, and pretty much anything else you can think akin to.
The downloads are usually fast (mostly depends at the speed of your
internet connection), and spyware/adware free. Plus,
many with them offer lifetime support, game reviews, member forums,
as well as.

Second, in case you know what pieces of technology they
have you obtain supplements relatively inexpensively. Is a good student involves digital camera, for instance, you should get them
another memory card, perhaps a more impressive
one. This will allow the particular take pictures longer before having to upload these folks.

If your student has a console (playstation, wii, etc) you can get games as it.
There may also be Christmas sales on account of items.


As recreation progresses (each level has 5 tasks to pass) you gain more costumes for Rayman to sport.
Possibly not any special powers allow you to win the game.
And you'll notice the bunnies who're watching you stop booing
and start cheering. They love Rayman!

If you are in a hurry to get rid of an item, or raise some quick cash,
and the house works, the in-store program makes feeling.

If your item doesn't work, the online program makes great sense as personal cash loan get some
amount of money for your item while being
"green" as the item will be recycled one way or another.
If you're not in a rush in addition item is in good condition,
I think selling it to companion or on eBay likely net you a
better return. Of course, as is unquestionably the case,
your mileage may vary.
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
0 # Valeria 2020-03-18 00:55
I am sure this post has touched all the internet users, its really
really nice article on building up new web site.

Have a look at my web site ... mega jackpot online casino: http://www.028go.com/home.php?mod=space&uid=491517&do=profile&from=space
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
0 # Hortense 2020-03-12 20:45
Thhe right way to win will still be the same which is getting highest handd
without going over 21. It was difficult to acquhire
things hat made sense, and it seemed to regarded
slow process, and reeally gradual.

Feeel free to visit my page ... Malaysia Esports Betting: http://nxswm.top/comment/html/?22116.html
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
0 # Colin 2020-02-11 21:37
So you do not actually place particular monwy at risk, even if you actually lose the game, you're doing not really lose your.

One good technique of playing without emplohing your own money straightforward cashing within a large deoosit like $200 you will gget a matchimg bonus for the same
balance. Now, you can make use of this bonus to play a
game of poker, Roulette, Blackjack, or Baccarat.

Remember to place your bet even before receiving your cards at free mega casino
mobile: https://www.megacasino.com/. The two are provided you each are face set up.
One face down 1 face up card is received from
dealer. After this one can decide if they should carry up
for these cards or want more plastic. The moment the final decision is taken and as well
time you fail to get bust the car dealer turns up his down card and decides who the winner
is.

These online casinos will provide you all exciting process and hype.
You will enjoy the real thrilling pleasure of playing the casino games from your itself.

A person don't are lucky and skilled enough, if at all possible get northwest producers
to grab bag brimming with money. the best advantages of playing this
online game is, if possible be ready to manage your for other appointments.
May play this online casino any time, it doesn't matter weather you are
playing it day or night. Techniques also various competitions held online of such
online casino games.

The basic rules to playing in online casino is hassle-free.

First off, before you make your first deposit, remember the fact
that you never, ever gamble out of budget.

Before risking the online, a person to set yourself
an established limit on simply how much money to be able
to to gamble and what amount to bet in a particular gambling session no matter how hard it usually resist the temptation,
to bet a certain cent beyond that. Because taunt the rule, if
possible have troubles on stopping yourself within future.The real cash slots are irresistible. Money matters a lot in mafia wars.
The best idea is actually by play with the use of debit cards,
in case you are gambling for funds. It great fro you do not to explore credit cards especially the ones with an enormous credit line.
The online casinos are more preferred as opposed to a land based casinos.
You should know that the online and land-base video poker machines work
actually in very same fashion. It's your call . need to press
the spin button or else pull to your level. Players can hope
that the reels will line up having the similar pictures and this way
achievable redeem a prize.

The machine assures you that each draw occur from a totally new shuffled head unit.
The new combination will depend in your hand, and chances receive to every player.
Winners are paid based on the pay table that is
posted with the machine.

To begin playing blackjack, that's solar panel systems need
to learn. To sharpen your blackjack skills, carbohydrates read about advanced blackjack techniques like basic blackjack strategy and blackjack
card counting. Before can certainly help you are good in online blackjack as well as in land-based sableuse mobile sur roulette: http://ohiosupremecourt.org/__media__/js/netsoltrademark.php?d=mail.purevinnie.ru%2Fuser%2FLandonGrissom64%2F.
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
0 # Maximilian 2020-02-09 15:38
If you have been a lover of Rayman games over the years, the Wii games version, Raving Rabbids,
is a must-have. This time Rayman is up against thesee bizarre rabbits (cross eyes, buck teeth and NO manners) as he saves the ever-missing, ever-helpless
Baby Globoxes.

The Volts.Smile TV Learning System and the V.Smile Pocket are built for children ages three to seven years of.
Both systemjs take W.Smile Smartridges, and games interchange
between 2 systems. You oown them difference in between two usually the
TV learning system can be played as long aas it iss hooked almost a TV, and the
V.Smile Pocket is a portable system yet be taken with you
or set up to television for play at at home. Both systems retail for $49.99.At this point, you might be wondering what exactly makes each
expert at anything. You can't exactly check out a colllege to acquire a degree
of "expert in gaming", so it will bee abput yopur
personal personal qualifications and knowledge. If are generally a grea gamer
may love leftover skills to play games and solving risks
with that they pose, your claim that you're a gaming
expert would not be too much from the reality.

Playing Psp 3000 iss a fantastic way to spend your time
to yourself. It has quickly converted into onne with the top selling ebet casino: http://online.casinocity.com/software/ebet/
while on the open market. Should you be interested in obtaining free
Wii games you normally have three central choices.You don't want to only bet additional numbers games on a system build for them,
you may already means to play them if you are accessing them
from a broadband enabled toy. Many titles are readily available across several platforms,
allowing you to experience the system of selection.

It's raining. Your hands are full with your umbrella in addition as your briefcase.
I can tell how you forget to lock your door.

Just remember - Certain take days off because of bad conditions.
Thanks for making it straightforward for me enter in. I don't really like getting wet either.


LOCAL MEETUPS - Finding Meetup clubs in where you live roulette dealer: http://veincentermanhattan.com/__media__/js/netsoltrademark.php?d=www.999125.com%2Fhome.php%3Fmod%3Dspace%26uid%3D80807%26do%3Dprofile%26from%3Dspace with like-minded individuals.
Your ultimate goal here isn't to vomit your enterprise
on everyone you meet but just be a business relationship.

Once you produce a real relationship, it is well introduce your ability.
Typically an association can take days, and months
to build up.

Has the distinction of having the World Record for biggest in game world at 5560 square miles.
For about a racing game that is absurdly mammoth. They also have over seventy vehicles in six different classes that include bikes, ATVs, muscle cars,
SUVs, buggies and trucks as well as hovercraft. You discover the trailers
showing all of the classes proper. Fuel has a unique game play element to obtain a racing game in that they
is an empty world. Therefore many many vehicles and any large racing world it is vital another game where you're able
to spend entire summer studying the game.
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
0 # Prenyugger 2019-08-02 07:01
Szenzációs ez a leírás. Gratulálok és irigykedek.
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
Ez az oldal cookie-kat használ. Ha az oldalon böngészik, akkor elfogadja, hogy az oldal cookie-k segítségét vegye igénybe. Bizonyos szolgáltatások eléréséhez szükséges lehet, hogy bizonyos személyes adataidat megadja. Az "ELFOGADOM" gomb megnyomásával nyilatkozik róla, hogy az oldal alján elérhető "Tájékoztató a személyes adatok kezeléséről és és jogi nyilatkozat" részben leírtakat megismerte és elfogadja.
További információkért kattintson ide. Elfogadom