Tony91 írta:A tisztelt nagyérdeműhöz lenne pár kérdésem:
Adott egy ETZ 251-es, idén a második hengerszettemet kell róla ledobnom, mert megszorult...
A jelenség mindkettőnél ugyanaz volt:
Az első lengyel dugós 2.800 km-nél akadt meg, a második, Bertás szett pedig bő 5 ezer km után, miután bejártam vele Erdélyt (pedig ott kapott hegyet, völgyet is tisztességgel...)
Mindkét esetben a következőt produkálta:
Alacsony tartományban sokat kap, füstölög, magas tartományban pedig kevesli a cuccot. Mindkét szorulás esetében fehér volt a kivett gyertya, szegény keverékre utalva...
Most a karbit szétszedtem, mégis eredeti tű van benne, így az utángyártottra feltett feltételezést visszaszívom
Főfúvóka 130-as (ellenőrzött), bejáratás megemelt tűvel történt, 1:40 körüli keverékkel 2.000 km-ig. A lengyel dugós szettnél 2.400 km-nél tettem vissza a tűt, 2.800-nál ragadt meg, a Berta dugósnál pedig 2.000 km-nél tettem vissza a tűt, és 5 ezer km után szorult meg... Mindkettő szett 105-110 körüli tempónál szorult meg, mindkét esetben gyertya fehér volt
Próbáltam belőni a karbit, hogy közel azonosan kapjon nagyjából mindenhol, de nem sikerült.. Tettem nagyobb főfúvókát bele, tűt lentebb tettem, de ugyanaz volt, lent sokat, fent keveset kapott
Viszont azt tudom, hogy tavaly 135-ös főfúvókával vettem a motort, és azzal is használtam egész évben, nem volt problémám (eredeti blokkal még akkor), meglepő módon a fogyasztásom is 5-5,5 liter/100 km körül alakult, Erdélyben is
Következő lenne a kérdésem:
Járassam a motort nagyobb főfúvókával? Gondolkozom, hogy egyből egy Dell'Orto PHBH34-est teszek rá (mert van itthon február óta), vagy alaposan átnézve a csatost, főfúvókát 135-ösre cserélve, visszateszem rá, esetleg szerzek egy eredeti tűvel rendelkező csavaros karbit
A bejáratás felől az ilyen 1:33-as ötleteket alapból elvetném, ha kevés olajjal járatnám, akkor nem 5 ezer km után, hegymászások után szorulna, hanem még a bejáratás alatt...
Az ilyen "járasd 1:25-tel, meg 33-assal" hozzászólásokat kérem kerüljük, nem bronzperselyes MZ-ról van szó...
Ha lent sok, fent kevés, akkor nagyobb főfúvóka, lentebb engedett súbertű lesz valószínűleg a megoldás.
OK, hogy 130 a gyári ajánlás a csatos karbihoz, de a karburálás végeredménye nagyon sok mindentől függ. Pl kipufogó, légszűrő, stb. Egy csomó minden hat rá.
Nekem, bár nem ellenőrzött, 140-es vagy 145-ös van bent. Egyszerűen ezzel megy legjobban nyélgázon. Úszószint poháron beállítva pontosan, a súbertút meg megintcsak érzésre, hogy ne is legyen durva a járása alacsony részterhelésen (dús keverék), de ne is torpanjon meg félgáz körül, mikor nyitod a gázt (szegény keverék).
A fogyasztásom 5,5 körül, de az aláírásomban az MZ-re kattintva ezt részletesebben is meg lehet tekinteni. A gyertyaképem 7-es vagy 8-as NGK-val (mikor melyik) teljesen jó. A napi használat nálam kb 35km-re való ingázást jelent (napi 70-80km), kb harmada város, harmada M0 110-120mk/h, harmada közút 90-110 km/h. A fenti tapasztalatok erre az igénybevételre érvényesek.