kr írta:Üdv Urak!
Tanácsot szeretnék kérni. Sajnos nem vagyok egy ampervadász, de pontosan leírom a jelenséget:
Merülni kezdett az akkum. Mértem rajta kapocsfeszt: ez álló helyzetben 12,1 V. Beindítva, alapjáraton kb 11 V. Lámpa nélkül olyan 2200-as fordulatnál érte el a 12,0 V-ot (!), jól kipörgetve elérte a 14 V-ot is. Lámpát rákapcsolva már kb 3300-as fordulat kellett a 12,0 V eléréséhez, olyan 5000-es fordulaton pedig már 13,0 V-ra is felszaladt. Ez szerintem kevés. A fesszabom mechanikus, év elején állítottam olyan 14,5 V max-ra. Nem tudom fontos-e, de levettem a vezetéket a pozitív saruról, és a kettő között 3V feszt mértem. Ugyanez a negatívnál 6 V.
Okozhat ilyen hibát egy gyenge akksi?
Vagy valamelyik fázis esett ki? (Sajnos itthoni szerszám hiányában azt sem tudom, nem-e esett le vmelyik vezeték a generátorról)
Ha tudnátok segíteni, hogy mérjem ki az álló vagy forgórészt, megköszönném.
kr
Először az egyenirányító hidat mérd meg. 3 fázisú Graetz híd, 6 db diódával. A legtisztább egy oszcilloszkóp lenne, a jelalakból egyből látszana a diódahíd működése. Persze ez nem mindenkinek van, de egy egyszerű ellenállásmérővel is ki lehet mérni. A diódákat egyenként mérd meg a kivezetéseiken, egyik irányban nagyon kicsi az ellenállása, fordítva meg nagyon nagy, de előtte az összes kábelt húzd le róla. Az ellenállásértékek mindegyik diódánál hasonlónak kellene lennie. Ha ez rendben van, akkor a generátorról jövő vezetékek feszültségét kellene lemérni. Itt váltóáram van, a feszmérőt így állítsd be. Kétféleképpen mérheted: a feszmérő fekete, vagy negatív kábelét a testre (vázra) kösd és a generátor kimeneteit egyenként mérd meg. Elvileg egyenlő feszültséget kell mérned, azonos fordulatszámon. A másik módszer, a generátor mind a 3 fázisvezetéke között (1-2, 2-3, 3-1) mérsz feszültséget. Itt is egyforma értéket kell mérned, de itt magasabb feszültséget, mint az előző mérésnél. Ha asszimmetriát találsz a fázisok között, akkor húzd le a diódahidat és úgy is mérd meg a feszültségértékeket. Itt 2 dolog történhet, vagy ugyanazt méred és akkor a generátor tekercselésével van gond, vagy a diódahíd nélkül azonos értékek lesznek és akkor a generátor után kell keresned a hibát.
Érdemes megnézned a forgórész szénkeféit is, megfelelő hosszúságú (nincs elkopva), a rugók megfelelően a csúszógyűrűhöz nyomják, a vezetéke nincs eltörve, vagy kirojtosodva. A forgórészt nehéz kimérni, nagyon alacsony az ellenállása, pontos ellenállásmérő műszer kell hozzá.
Ha a generátornál mindent rendben találsz és alacsony a töltőfeszültség fordulaton, akkor a fesszabályozót érdemes átnézni, nincs-e elállítódva, az érintkező kontaktusok elégve, oxidálódva. Ha ez rosszul működik, a generátor sem tud megfelelően tölteni, megfelelő feszültséget biztosítani a rendszernek. 2000-es fordulatszámtól már a maximális feszültségértéket kell produkálnia bekapcsolt fogyasztók mellett is.
Tapasztalatom, az ETZ-k generátora jól méretezett és megbízható jószág. Anno beszereztem tartalékrendszert az ETZ-hez, de sosem volt rá szükség. Ahhoz, hogy az akku ennyire lefogja a generátort, nagyon zárlatosnak kell lennie, de akkor üresen nem lenne 12 V a kapocsfeszültsége. Én a bulgáriai túrát cellaszakadt akkuval mentem végig - az indulás előtt ment tönkre -, de alapjáraton kívül semmi probléma nem volt, a generátor tette a dolgát.