Sziasztok!
A következő a problémám. Az öcsém vett két hete egy TS 250/1-est. Lábon hozta haza, kb. 80 km-ről, minden különösebb probléma nélkül, 100-110-et kényelmesen tartva. Az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy, mint utólag kiderült, a motoron kiherélt - szétvágott, kipucolt, és hangtompító nélkül újra összeforrasztott - ETZ-kipufogó, ETZ-porlasztó, 18 fogú első lánckerék, valamint a régebbi Trabantokon használt bazi nagy gyújtótekercs volt, mely utóbbit értelmes módon a légszűrőházban helyezték el, azt ezáltal "alig" öt helyen kilyuggatva. Különben jó állapotú motorról van szó, amelyiken látszik, hogy gondozták, karbantartották, csak hát...
Nem sokkal ezután, közvetlenül az átíratás megtörténtével, máris fellépett e típusok szakszerűtlen szerelésből eredő "kedves" problémája, a leforgós tengelykapcsolóagy esete. Leszedtem az oldalfedelet, és rögtön kiderült, hogy a helyzet menthetetlen: az agy kegyetlenül berágódott, a főtengelykúp szintén, ráadásul a főtengelyvég menetes csonkja négy(!) irányból teljesen végig van repedve. (Tisztára úgy nézett ki, mintha a csúcsfészekbe beledugtak volna valami kúpos tüskét, és addig ütötték volna nagykalapáccsal, amíg a tengely meg nem reped. Tényleg nem tudok másra gondolni.) Verdikt: csere. Csak hát ugye ehhez teljesen szét kellett szedni sajnos a motort. Mindenesetre ez megtörtént, és amíg én a főtengelycserével foglaltam el magam, addig öcsém orvosolta a korábban emlegetett hibákat: kipufogócsere, a légszűrőház megjavítása stb., valamint általános karbantartási munkákat végzett. Egyszóval azon voltunk, hogy a gép ismét az eredetihez közelítő állapotba kerüljön vissza.
Lényeg a lényeg: a motort szétszedtem, szakszerű, előírt módon összeszereltem (a főtengely- és kuplungcserén, valamint teljes lemosáson kívül mindent ugyanúgy hagytam, ahogy volt), beindítottam... és az istennek sem akar jó lenni. Vasárnap délután óta ezzel küszködöm (persze nem folyamatosan, de szinte mindennap foglalkoztam vele, és mégsem bírok rájönni a hibára). Már megpróbáltam mindent, amit csak lehet: kipucoltam és beállítottam a porlasztót (amelyet természetesen ide való BVF 30N2-4-re cseréltem, 135-ös főfúvókával, pontosan belőtt benzinszinttel, 3. rovátkába akasztott kúpos tűvel), ellenőriztem, nem szív-e fals levegőt (a főtengelyszimeringek és a tömítőfelületek épek voltak, ezért azokhoz nem nyúltam, de szerintem a tünetek különben sem vallanak hamislevegő-szívásra). Mosóbenzinnel gyönyörűen letakarítottam a dinamó forgó- és állórészét, megcsiszoltam és csillámtalanítottam a kommutátort, kicseréltem a megszakítót (újra), a kondenzátort (abból sajnos nincs itthon új, de kipróbáltam legalább 5-6 darabot, és egyikkel sincs változás), az ellenállástekercset (ez is vadiúj), a gyújtótrafót kábelestül és pipástul (szintén újak), új NGK gyertyát tettem bele, sőt kínomban végül még a teljes töltőkört és vezetékezést is kiiktattam a gyújtásból, közvetlenül a megszakítóra és az akkumulátorra kötve a gyújtótrafót, hogy hátha ott van valami disznóság, de így sem javult semmit a helyzet. Ja, azt mondanom sem kell, hogy a gyújtást és a megszakítóhézagot állítottam már mindenhová, a teljes állíthatósági intervallumot végigpróbálgatva, és sehol sem lesz jobb, csak rosszabb (pedig amikor összeszereltem a motort, indikátorórával és hézagmérővel állítottam be a pontos gyári értékeket). Egyszóval most már teljesen tanácstalan vagyok. 15 éve szerelek motort, de ilyennel még nem találkoztam.
A hibajelenség: a motor hidegen is, melegen is biztonságosan indul, alig kell megrúgni. Az alapjárat stabil, jelenleg 1200-1300 1/min körüli értéken van. Terheletlenül kb. 4000-es fordulatig hajlandó felmenni a motor, és ott elkezd rettenetesen dadogni, kihagy, hörög, és ha az ember ütközésig húzza a gázfogantyút, szép lassan visszacsúszik a fordulat kb. 2500-ra. Megpróbáltam vele menni egy kört, de úgy még 3000 fölé sem megy a mutató, a motorban pedig annyi vonóerő sincs, mint egy rokkantnyugdíjas törpecickányban, még sík úton is alig lehet vele elindulni. Szóval olyan a kórisme, mint a goromba utógyújtásé, hibás gyújtógyertyával kombinálva, de egyszerűen nem az. Ismétlem: a teljes állíthatósági tartományt bejártam, és nincs javulás, csak romlás. Én kifogytam az ötletekből, várom a nálam okosabbakéit. Aki használható tanácsot ad, annak meghajlok a szellemi nagysága előtt.
Ja, és persze nem biztos, hogy elektromos hibáról van szó, csak azért írtam mindezt az elektronikához, mert olyan témakör nincsen, hogy "Nem megy a motor, és baromira fogalmam sincs, mi a kínja".
Üdv!