Matee86 írta:Sziasztok!
Van egy kis gondom,szeritem karburálási gond főként,ezért itt kérdezek!Adott a motorom(etz 250) ami hidegen egyből indul,simán fel tudom pörgetni,de ha bemelegszik nem igazán akarja.Érdekes,hogy hidegen atomstabil alapjárat,melegen kicsit kevés neki, nagyon alacsonyra csökken a fordulatszám(pedig már beállítottam).1-2-3ban felpörög4-5ezer fölé,de 4. ben 5. ben nem tudom feltornászni.FONTOS HOGY BEJÁRATÓS MÉG,DE MÁR MENTEM VELE 600+ KILÓMÉTERT,TEHÁT MÁR VALAMENNYIRE BEKOPOTT.Biztos hogy egy kicsit sokat kap,mert pöfögi az olajat hátul,de ez azért is lehet,mert 1:40be keverem az olajat(nehogy megragadjon).Ami érdekes,hogy régebben egy levágott/rövidebb kipufogóm volt,de a már széthajtott blokkal is simán mentem vele 120-at,két személlyel stabilan 100 fölött.Amióta felfúrták és gyári kipuffot kapott,egyszerűen nem tudom beállítani a karburátort.Nem tudom,hogy sokat kap,vagy keveset,vagy nincs elég levegője... Eddig nem is zavart annyira,mert úgy voltam vele,hogy amíg bejáratós,addig inkább többet kapjon,de most már meg szeretném megcsinálni...
Szóval a tünetek:
- hidegen jól indul,stabil alapjárat
- melegen kezd elfogyni az erő,főleg 4-5.ben(tudom hogy ez alapból is így van,de itt drasztikusan),nem tudom felpörgetni 4000fölé
- igazából nem tudom,milyen hangot ad ki,talán horkol... (sokat kap?)
- a múltkor mentem vele egyhuzamban olyan 100km-t, és a végére történt valami,mert mintha jobban ment volna a motor(ki tudtam pörgetni)...talán vmi piszok a karbiban??(most pucoltam)
- gyújtás gyári megszakítós
- légszűrő mondjuk már csereérett
Elnézést,amiért ilyen hosszú lett az írásom,de gondoltam leírok mindent,hátha valakinek ismerősek a jelek!nagyon szeretném már végre beállítani,hogy rendesen tudjak vele közlekedni!A segítséget előre is köszönöm!
Szia Máté!
Szerintem:
1 légszűrőt cseréld ki AZONNAL
2 a jó keverék 1:50, német mérnök nem hülye! 40-es telitaknyolja a kiput
3 gyertyát le kellene takarítani
4 menni egy 40...60 km-t. Megengedett legnagyobb tartós fordulat 4300, 1-1 pillanatra max 5500 (kigyorsításkor)
5 gyertyakép ellenőrzés: sötétbarna, őzbarna- tű marad; matt korom- tű eggyel le
(Bocs a tömör stílusért, telefonról...)
szerkesztés:
(Vééégre, normális billentyűzet!

)
1. A koszos levegőszűrő fojtja a gépet, mert nem tud létrejönni a 1:17 körüli optimális benzin-levegő arány, így az üzemanyag egy része nem ég el. Ebből olajos korom lesz, ami lecsapódik a kipufogóban, mindinkább eltömítve azt
2. a fentiekre rátesz még egy lapáttal, hogy ha túl sok olaj van a benzinbe keverve, még vastagabb lesz a sáros cucc a kipufogóban. Ráadásul a besüléstől önmagában nem véd a több olaj, hanem a dúsabb benzin - levegő keverékarány a megoldás. Itt is kulcsszó a mértékletesség. Jobb olajak használata mellett sokan 1:50-nél jelentősen hígabb kenést használnak, mégsincs baj belőle (mondjuk én 1:50-párti vagyok), bezzeg, ha elszegényedik a benzin-levegő keverék (rossz karburálás miatt), akkor besül a dugó (tapasztalat

) !
3. A fenti két intézkedés miatt máris változhat a motor viselkedése, és jó lenne ezt a gyertya színén is látni, ezért jobb lenne letakarítani.
4. Van-e változás pörgősség tekintetében? Tartós hajtással égessük csak ki kicsit azt a kéményt!

Ha már megtettél 1000 km-t, a tartós max fordulat lehet 4600, belefér néha egy rövidebb előzés 5000-5300 körülig, és rövid pillanatokra meghúzatható korlátozás nélkül, amit csak kiforog. Ez azért jó, mert nagyobb fordulatszámon picit megnyúlik a dugó útja, és így kiforgatva az elképzelhető leghosszabb pályát végigjárja, nem lesz lépcsős a hengerben a kopás. Később abból gyűrűtörés lehetne...
5. nem biztos, hogy hülyeség időről-időre ránézni a gyertyára...változik a levegő hőmérséklete az évszakokkal, változik a porlasztó kopottsága, -változik itt minden
Sok sikert!
üdv:
p