Az ETZ 250 nél is kell hézagolni. Igaz, hogy elég pontosak voltak a DDR munkások, vagyis ha minden jó a váltóban akkor a hézagolás is jó lesz.
Azt, hogy hivatalosan hogyan kell azt nem tudom, én így szoktam:
Megnézed az alkatrészeket (főleg a léptetővillákat, kapcsoló körmöket és a hézagolók állapotát), hogy mennyire vannak jó állapotban.
Ami nem jó cseréled, összerakod a blokkot és megnézed a tengelyeket, hosszirányban mennyit mozognak, illetve mennyire szépen futnak.
Végigkapcsolgatod minden sebességet, közben figyeled hogyan kapcsol és minden sebességben megnézed a fent leírtakat.
Mint az elején írtam, ha minden jó, akkor általában a hézagolás is jó!
Ha mégsem jó, akkor széthúzod a blokkot és értelemszerűen vastagabb illetve vékonyabb hézagoló lemezeket teszel be. (Lényeg, hogy a kopásoknak utána told a tengelyt és ne szoruljon/lötyögjön) Majd összerakod a blokkot és kezdődik a folyamat az elejéről.
Elég macerás és nagy tapasztalat is kell hozzá. Eleve tudni kell, hogy mit kell nézni. Pl egy még használható fogaskerék és egy kuka érett fogaskerék kapcsolókörmei között laikus szemmel nem sok különbség van, hogy a többiről már ne is beszéljünk.
Ha jól dolgoztál, egy precíz váltó a jutalom, ha elcseszted, nem veszi- vagy kidobálja a sebességet, megeszi a léptetővillákat, szorulni fog, stb stb.
Úgyhogy szerintem ne állj neki teljesen tapasztalat nélkül.
Első körben mindenképp szerezz egy embert aki ért hozzá és segít.