4-4,5-öt eszik a motor, és megérte a kis tuning (300ccm + kuplungkönnyítés), mert jobban pörög, és a kapott néhány lóért cserébe kevesebbet(!) fogyaszt.
Mondjuk fáradtságot én sem vettem, arra ott van a Bambi MZ Team.

Szerintem a 250-es MZ-k,rosszul tuningolhatók,mert a főtengelyvégén van a kuplung.Ezzel a jelentős plusz súllyal nem igen lehet mit kezdeni.Motoros pályafutásom alatt,két 250-es etz-m is volt,de a fáradtságot sem vettem,hogy utána járjak a tuningolásnak.A fogyasztás az egyiken 8-9liter volt,a másikon 12-14liter,a mostani üzemanyag árak mellett,ez egy nagyon fontos szempont,és nem hiszem hogy annyira meg lehet vadítani a 250-est,hogy a kapott néhány ló,és a plusz fogyasztás megérje.Mivel mi(MZ-sek)nem a tehetős motorosok közé tartozunk,még kevesebbet tudsz majd motorozni,mert nem lesz pénzed benzinre.A vérbeli motorosnak mindegy milyen motorja van,csak működjön,és sokat lehessen menni vele.bambi írta:Lehet leszedni,de nem sok jön le belőle,ha csak ki nem marod belül a sonkát,és lezárod,viszont sokat onnan sem szabad kiszedni,mert az átmérő miatt nem fogod utána tudni kicentrirozni.Ott van még a kuplung,abból lehet bőségesen könnyíteni az úgynevezett malomkerékkel együtt. KB 1 kg is leszethetö,ezzel is pörgősebb lesz a motor.mferi77 írta:Sziasztok!
Mivel motorfelújítás előtt állok (TS 250) ezért szeretnék kérni néhány gyakorlati tanácsot "tuning" ügyileg. Jórészt a tuningot a főtengelyre értem.Lehet-e a sonkák átmérőjével illetve vastagságával játszani bűntetlenül?Egyáltalán érdemes a főtengelyhez hozzányúlni.Nem várok bődületes eredményeket csak annyit szeretnék,hogy egy picit pörgősebb legyen mint ahogy kigurult a gyárból.Várom a véleményeket,hozzászólásokat.
Előre is köszi.
Lehet leszedni,de nem sok jön le belőle,ha csak ki nem marod belül a sonkát,és lezárod,viszont sokat onnan sem szabad kiszedni,mert az átmérő miatt nem fogod utána tudni kicentrirozni.Ott van még a kuplung,abból lehet bőségesen könnyíteni az úgynevezett malomkerékkel együtt. KB 1 kg is leszethetö,ezzel is pörgősebb lesz a motor.mferi77 írta:Sziasztok!
Mivel motorfelújítás előtt állok (TS 250) ezért szeretnék kérni néhány gyakorlati tanácsot "tuning" ügyileg. Jórészt a tuningot a főtengelyre értem.Lehet-e a sonkák átmérőjével illetve vastagságával játszani bűntetlenül?Egyáltalán érdemes a főtengelyhez hozzányúlni.Nem várok bődületes eredményeket csak annyit szeretnék,hogy egy picit pörgősebb legyen mint ahogy kigurult a gyárból.Várom a véleményeket,hozzászólásokat.
Előre is köszi.
Sajnos itthon nem nagyon csináltak forgótárcsás MZ-t.Anno a gyárban Evren Bischoff csinált forgótárcsás mz-ket.Egy ilyen blokk a Budamotornál van Nyitrai úrnál,nála próbálkozz hátha segít neked.csoka írta:végig olvastam a tuning fórumot,és nagyon átfogó képet kaptam az etz125 lehetőségeiről.A vezérlőtárcsás motorblokk érdekel a legjobban.Sajnos erről van a legkevesebb információ.Valamelyikőtök nem próbálkozott ilyen átalakítással?Esetleg leírás a megépítéshez?
A nyomaték szerintem nem csökken mivel az össze függ a dugattyú átmérőtől, a süritéstől, a dugattyú tömegétől...stbkr írta: Nyomaték nem csökkent le? Gondolok itt a megbolygatott gázlengésekre, meg a kisebb dugattyútömegre.
kr
Mint írtam gőzöm sincs "hivatalosan" hogy mérik, de a mérés már szimpatikusabb.csikin írta:Pedig a forgattyús ház térfogatába jócskán beleszámít a dugattyú alatti térfogat is. Úgy kell mérni, hogy a dugattyú felső holtponti helyzetbe állítjuk. A motort úgy helyezzük el, hogy a szívónyílás legyen a legmagasabb pontja. Beletöltjük a mérőfolyadékot, úgy hogy a szívócsonkba már ne jusson, vagyis a hengerfalig. Ez a forgattyús ház térfogata.
Ebben nagyjából egyet értünk, de a gázt szerintem nem nagyon érdekli, hogy ott egy tér tető nélkül.young boys írta:Atilla írta:Én kijavítanálak, de gőzöm sincs hogy mérik![]()
tehát kevesebb a holt tér a forgattyúsházban,
Nem a csapszeg középpont és a dugó felső éle? Pont ma mértem TS150-nél ez 32mm ha minden igaz. Az egész dugó meg 62.KILL3R etz írta:Ha jól tudom a csapszeg középpontja, és a dugattyú legmagasabb pontja közt mérhető távolság.![]()
Szerintem meg a hengerfej.kiszsebi írta:miért, mi zárja le a teret fölülről? nem a dugó?young boys írta:Mi köze van a dugattyúnak a forgattyús ház térfogatához?
miért, mi zárja le a teret fölülről? nem a dugó?young boys írta:Mi köze van a dugattyúnak a forgattyús ház térfogatához?
Mi köze van a dugattyúnak a forgattyús ház térfogatához?Atilla írta:Tegyél bele egy alacsonyabb fejmagasságú dugattyút és már csökken is a forgattyúsház térfogata. Ráadásul a fordulatszámot is jobban tűri.
mitől csökkenneAtilla írta:Tegyél bele egy alacsonyabb fejmagasságú dugattyút és már csökken is a forgattyúsház térfogata. Ráadásul a fordulatszámot is jobban tűri.
A forgattyúsház a főtengely méretéhez igazodik, azt pedig 250-251-eseknél nem tudod kisebbre venni, mert kevés lesz az anyagvastagság az alsó csap és a sonka széle között!csdani írta:Szevasztok!
Blokkgenerál előtt állok, ezért most van lehetőség némi finom tuningra a 75,75-re fúrt Kanuni dugó mellett.
Elsősorban azok tapasztalatára vagyok kíváncsi, akik forgattyúsház térfogatának csökkentését csinálták (persze mást nem nagyon, mert nem akarom szarráreszelni.)
Jól tetted, hogy nem raktál fel!Atilla írta:Még ifjú titán koromban kitaláltam, hogy az MZ teljes elektromosságát beépítem a jól szigetelt száraz légszűrőházba, diódával- fesszabályzóval -gyújtáskapcsolóval, szóval mindennel együtt.
Akkor merült fel bennem a direktszűrő, szerencsére lusta voltam nekiállni!
Direktszűrőt fel lehet tenni, csak nem a 2000Ft-osat, hanem mondjuk a 10000Ft-osat és nem árt hozzá légszűrő sprayt használni és 3000-enként tisztítani. Szóval nem éri meg vele foglalkozni. Ha az ember vesz egy normális szűrőt és egy sprayt, akkor ott van 12000Ft-nál.Gaszika írta:Ha felteszed a direkt szűrő akkor lassan elbúcsúzhacc a hengeredtőlsimsonos tapasztalat
Én tudok, írj privit!Etzlaci46 írta:Sziasztok királyok!
Nem tud valaki véletlenül Dellorto vagy Keihin márkájú 34-36 mm torkú karburátort,eladót?????
Vadmotoros írta:Sziasztok! Kis segítséget, tanácsokat, esetleg tapasztalatokat szeretnék kérni. Van egy 125-s etz-m és most át akarom alakítani az egészet ilyen egykerekezős stunt-s gépre és tervek szerint minden le kerül róla és az mz gyújtás helyett egy babetta gyújtást szeretnék rátenni. Valaki tudna nekem írni tapasztalatokat, tanácsokat ezzel kapcsolatban??? Mik az előnyei hátrányai, érdemes-e rátenni a babetta gyújtást stb?? Esetleg érdemes lenne e rátenni egy direkt szűrőt a karbira vagy a gyárinál nincs jobb megoldás?? Köszönöm szépen előre is a válaszokat!
Üdv. Nekem megvan ez a leirás, de gagyiszar az egész. Hiányos. Pl, ami le van irva a hengerröl, azzal vannak bajok. Sima 2 felömlös, csak a vezérlési idök, és a méretek vannak változtatva. Olyan jo, hogy nekem be sem indult vele a motorom. Pedig egy egész télen át reszeltem, meg vakarásztam. Ir a karbirol, is, meg mindenféle másrol, de amikor elkezded csinálni, rájössz, hogy hiányos. Minden részböl hiányzik valami aproság. Az egész leirásbol a fötengely ér valamit.Atilla írta:Írja a cikk végén, hogy foglalkozik még vezérléssel, kipufogóval stb. stb.
Az a rész nincs meg valakinek? Érdekes lehet az is!
Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég