paarati írta:Szia Perec,
azt szeretném kérdezni, hogyha nem így membránostul vetted volna a gépet, most belevágnál a megépítésbe?
Engem komolyan foglalkoztat ez a dolog, de mivel elég nagy átfaragást igényel, kissé bátortalan is vagyok. Próbálok minél több infót összeszedni, mielőtt esetleg belevágnék. Elsősorban a gép megbízhatóságát nem szeretném lerontani.... Az esetleges megnövekvő teljesítmény nem annyira izgat, az alacsonyabb fordulatszám tartományokban javuló használhatóság és a kisebb fogyasztás már annál inkább.
Mit tapasztaltál most a legutóbbi blokk széthúzáskor dugattyú téren?
Én egy olyan verziót láttam, ahol a dugattyú szoknyáján a szívó oldalon 3, míg a kipuf oldalon 2 ablak volt nyitva, így nem kellett lerövidíteni a szoknyát, így talán nem "kolompol" annyira.
És természetesen kérdés, hogy hogy viseli a hajtókar 2 csapja és tűgörgői a könnyebb dugót?
Mi az értelme, előnye annak a "hatalmas" előgyújtásnak, amit használsz? Szükséges?
Üdv,
paarati
Akkor engedélyed alapján nyilvánosan válaszolok, elég kevés a membrános hozzászólás.
A megépítésbe nem vágnék bele, visszariasztana a gépmunka, és hogy sok ideig szét legyen a gép, jó leírás, konkrét publikált eredmények nincsenek.
Sajnos az én membrános eredményeim sem egyértelműek és konkrétak.
Ha te belefogsz próbálj meg felvenni egy régi és egy új nyomatékgörbét, magadnak is sokat segítesz. És jó lenne egy átfogó tanulmány.
Alul hatásfokot javít 3500-ig ezt könnyű elérni mert ott gyárilag kedvezőtlenek a szívási viszonyok, de a motor gyári paramétereit a normál tartományban utolérni vagy meghaladni már más tészta, ott a gázlengések éppen töltik a motort és nincs szívási ellenállás.
A membránt nem túl könnyű kinyitni a nagy káros tér szívási problémákat okozhat, nálam akár ez is lehet a jelentős siker elmaradásának gyökere.
Leszögezhetjük /4 lapos membránnal (keresztmetszet nyitva kb. : 4x8x19mm=608mm2) és 60ccm beépítési káros térrel./ valószínű kissé dugult kipufogóval:
-A gépet nem csak a hengert-dugót vettem membránnal azt is leginkább azért mert fúratni kellett volna és nem került többe a plusz henger membránostul.
-Teljesítménynövekedés nincs sajnos.
-Max. nyomatéknövekedés nincs sőt.
-Alapjáratom most és anno ég és föld, de sokat fejlődött a gyújtás és az elektromos hálózat is...
-Van jó nyomaték 2600tól, alatta gyenge (miért?), de ebben benne van a gyújtás hatása is, sőt gyári kipufogóval érezhetően kisebb, mint utángyártottal.
-A szívócső hossza, mérete és kialakítása jelentékenyen befolyásolja az eredményeket, de leírás nincs és már kezdem unni a kísérletezést.
-Fogyasztás nem egyértelmű, mert szivatótömítés nélkül vettem a gépet (5,5 literről indultam), átkarburálás is történt, elektronikus gyújtás is lett, aztán IGC meg kipunyújtás, meg csere gyári dobra.
-Gond nincs a membránnal, teszi a dolgát.
MEGBÍZHATÓSÁG: A gyári szívócső sem a legmegbízhatóbb alkatrész a kompozit sem rosszabb, ha valamelyik membránlap eltörne nem tudom beindulna-e a gép, az anyag nagy részét visszanyomná elősűrítés helyett. legalább +30mm-ig nyitva az ablak. Dugattyútörésre is nagyobb lehet az esély.
Széthúzáskor elégedett voltam 9000 km után: főtengely, csapágyak dugó rendben, sőt maximálisan rendben, nem csak "elmegy". Gyűrűhézagot nem néztem beszereléskor, most kb. 0,85mm. Egy kis kátrányos gyűrűberagadás volt, ezt nem tudom összefüggésbe hozni a membránnal, sokkal inkább a szimeringgel. A könnyebb dugó szerintem csak örömet okoz a tűgörgőknek, jelenleg meg sem kottyannak.
Bevált megoldások is vannak a membrán mellett:
-300ccm nagyon jók a tapasztalatok: jelentős + nyomaték, lefelé kiszélesíti a használható tartományt, a fogyasztást is inkább csökkenti minthogy növelné.
-Kipufogó: sajnos nincs sokszorosan bevált rezórecept, de mióta beépítettem +15cm-t a könyökbe 1-el nagyobb lánckereket elbír, tehát azt mondom itt óriási lehetőségek vannak.
-IGC/programozható előgyújtás - sajnos ebben a témában sincs széleskörű tapasztalat, pedig van kész megoldás. A sajátomat meg tudom csak megosztani: kiszélesíti a használható tartományt, alapjáraton (membrános) tapasztalataim szerint 7mm körül a legkedvezőbb, de 1500-4000 között a 10mm előgyújtás komoly plusz nyomatékot jelent (hörgés helyett pörgés!), amellett pl. a 70-es tempót jóval kisebb gázadásra tartja- tehát kis fogyasztásra is lehet utazni.
Ezt bárki kipróbálhatja: belő 6-8(-10*) mm előgyújtást és megmászik egy kisebb dombot, vagy megnézi mekkora markolatállással tudja tartani a 70-et. Sőt akár mér egy fogyasztást. Indításkor főleg melegen visszarúgással és 4000 felett ún. kopogásos égéssel (csörgéssel, csapágyazásnak ártalmas!!!) fog büntetni, én már több ezret megtettem és újszerű a csapágyazásom persze nekem 4000 felett az elektronika fokozatosan késleltet a gyári 3mm-re, de amikor az épp nem működött túráztunk is a klubbal, persze 4000 alatti fordulatokkal 2 személlyel nem lehet Samu, Ghost, Tigris, Gyurm@ tempóját tartani (meg amúgy sem:), ezért visszavettem 3mm-re: akkor éreztem jelentős gyengülést.
*A 10 mm alapjáraton kicsit sok és jelentős indítási nehézséget okoz!-inkább konkrét kísérletre, mint örömmotorozásra ajánlom.
- parafázás, vezérlésmódosítás - régóta ismert/használt trükkök vannak, persze inkább a fordulat/teljesítmény feltornászására, de jelentősen át lehet hangolni a motort.
-áttételezés: egyszerű lánckerékcsere jelentősen befolyásolja az erőt, a fogyasztást és végsebességet sokszor pont ellentétesen, mint gondolnánk.