Akkor ráhibáztam?csikin írta: Elküldve: pén. jan. 08, 2010 7:37 pm
Szerintem forgórész tekercsszakadás...

Akkor ráhibáztam?csikin írta: Elküldve: pén. jan. 08, 2010 7:37 pm
Szerintem forgórész tekercsszakadás...
Igen kell ellenállást mérned a csúszógyűrűk közt.bladzser írta:Szóval.. lementem ma a motorhoz.
sarukat lehúztam a blokknál.. az összeset, és rámértem a szénkefénél a két kijövő vezetékre.(egyik vezeték ami D-, a másik ami DF), és semmijen ellenállást nem mutatott a műszer, még csak nem is sípoltsemmi ...szálszakadás lenne.
Van ott egy alátét a csúszógyűrűk és a rögzítő csavar között, azt ott kotyog.. tehát az nincs lehúzva...
Akkor először azt leellenőrizném, hogy jó-e a blokkban a töltéshez kapcsolódó dolgok.
Álló részen mértem 1,2-1,3 Ohm ot... szóval ez jó?
A másik.. forgórésznél nem mértem ellenállást, de mindkét szénkefe jó!
Forgórészen kell a csúszógyűrűk között ellenállást mérnem?
csikin írta:Akkor ezek szerint az állórész tekercselése jó.
Szerintem elviseli a 15W-ot is de 2W-os való oda. Igy fejből azt mondom hogy a 15 és a 61 közé kell ez a lámpa, de ugyanazt éred el vele ha az 51 és 61 közé teszed, csak ekkor sosem tudod lekapcsolni. Álló motornál, ha ráadod a gyújtást, akkor világítania kell. Járó motornál, ha nincs töltés, akkor világítania kell. Ha nem világít álló motornál ráadott gyújtással akkor vagy az izzó rossz, vagy valamilyen elkötés van. A 61-es ponttól megy fel egy hosszú vezeték az izzóhoz, a másik fele meg egy kapcsolt pozitív.
Igen a D+on mindig kell feszültséget mérned, álló motornál az akksi feszültségét, járó motornál a töltőfeszültséget, ami jó esetben magasabb. mint az akksin mért feszültség.
Aminek levetted a tetejét az a feszültségszabályzód, ez kapcsolgatja a gerjesztést. A leírásod alapján ez az alulapra ragasztott nyák, egy fekete dobozban, fehér matricával, és elképzelhető, hogy rossz, próbálj meg egy másikat.
A B+ az az akksi+ ami MZ-ül 51-es pont azt jelenti Battery+, és ezen a kapcson keresztül töltődik az akkumulátor.
Elvileg ráadott gyújtással álló motor mellett a DF-en 12V körüli értéket kell mérned, járó motornál kevesebbet, de annál többet minél nagyobb a terhelés.
A 61 az pozitív akkor ha van töltés, elvileg ez a kontrollfeszültség, ami alapján szabályozza a gerjesztést a fesszabályzó, tehát álló motornál 0V, járónál 12V.
Ennyire futotta így hirtelen, már át se látomHa valamit rosszul tudok, ami simán előfordulhat, akkor szóljatok!
csikin írta:Sunbim: A D+ ra fölösleges feszültséget vezetni.
A gerjesztés biztosítéka biztosan jó mert a blokkban a DF-en megjelenik a 12V
szóval a szénkefék között is van feszültség.
juragy: Lehet állórész szakadás is, de akkor vagy mindhárom fázis egyszerre (mert mind rossz), vagy a csillagpont a keksz.
bladzser: Szerintem mérd meg a forgórészen a csúszógyűrűk közötti és az állórész fázisok közötti ellenállását. És azt hogy a fázistekercsek testre (D-) átvezetnek-e.
Amint lesz pénzem, akkor építek egy prototípust, olyannak akinek van hall jeladója és küldöm, hogy tesztelni lehessen.gulyesz írta:Szia Szabolcs!sub-ee írta:Sziasztok
Egy elég nagy fejlesztésbe kezdtem, tervezek egy univerzális elektronikus gyújtóegységet, amely úgy néz ki, hogy 1 és 2 hengeres 2 ütemű motorokhoz lenne használható, természetesen FET-es gyújtás. Programozható előgyújtásszög görbéje lenne a vezérlő kontrollernek. egy sima PC-vel lehetne soros porton keresztül akár fékpados teszt alatt feltölteni a beállított értékeket.
Kérdésem az lenne, hogy volna-e ilyen gyújtásra igény? MZ-re átalakítás nélkül rá lehetne szerelni.
Segítséget kérnék a fejlesztésben és a tesztelésben, mert nekem sajnos nincs MZ-m amin tesztelni tudnám a cuccot.
Ez a programozó szoftveréről egy screenshot:
Üdv.:Sub-ee
Engem is érdekelne a gyújtás cuccos.
Üdv.: Tamás
Szia Szabolcs!sub-ee írta:Sziasztok
Egy elég nagy fejlesztésbe kezdtem, tervezek egy univerzális elektronikus gyújtóegységet, amely úgy néz ki, hogy 1 és 2 hengeres 2 ütemű motorokhoz lenne használható, természetesen FET-es gyújtás. Programozható előgyújtásszög görbéje lenne a vezérlő kontrollernek. egy sima PC-vel lehetne soros porton keresztül akár fékpados teszt alatt feltölteni a beállított értékeket.
Kérdésem az lenne, hogy volna-e ilyen gyújtásra igény? MZ-re átalakítás nélkül rá lehetne szerelni.
Segítséget kérnék a fejlesztésben és a tesztelésben, mert nekem sajnos nincs MZ-m amin tesztelni tudnám a cuccot.
Ez a programozó szoftveréről egy screenshot:
Üdv.:Sub-ee
ok köszi a segítségetAlfa írta:A kapcsoló biztos h nem rossz, mert a duda ugyanazzal az állással megy, mint a
- index
- féklámpa
- fénykürt
Szóval ha nem testelési problémáról van szó, akkor már csak a tápvezetéke lehet szar, vagy a kürt egyik saruja, de az ugye nem, mert 2 sima vezetékkel működött.
Próbáld ki úgy h a motoron van, a test vezetéke egy tök sima drót hozzáérintve a vázhoz, ha úgy is jó a kürt akkor test rossz, ha úgy sem akkor táp.
Sőt van még rossz saru lehetőség bent a lámpatestben is.
Jah és ha kapcsolóként nem gyk-t hanem kürtgombot értettél, ott is lehet oxidáció ami miatt akkora feszültség esik, hogy nem tud rendesen megszólalni.
Készítem lassan a terveket, ahogy számolgattam igen komoly cucc lesz.KILL3R etz írta:Sub-ee!
Én már régebben gondolkozok ilyen gyújtáson. De erről már beszélgettünk is, az optikai jeladóval együtt.Ha megfelel én feltudok ajánlani egy "gyári" 250-es és egy 150-es ETZ-t tesztelésre. Gyári alatt értem, hogy nincs nagyon farigcsálva.Aztán valami görbét majd kikisérletezünk.![]()
juragy!
Ugyanazt ha bármi mással lerobbansz. Megjavítod!![]()
![]()
juragy írta:sziasztok ilyen elektronikus gyújtással le robbansz az út szélén akkor mit csinálsz? üdv juragy
Ezt kiderítheted ha megnézed mennyire zabálja az olajat (mennyi a leengedett olaj mennyisége) ha feltűnően sok akkor ellképzelhető hogy szimering.akos02 írta:Az a baj, hogy nem tudok üzemi menetet menni vele, mert így nem nagyon lehet használni. A légszűrő már lett nézve, ki is lett fújva belőle a por, de aztmondták hogy még arra a kifújásra se volt nagy szükség, mert elég tiszta volt. A gyertya egyébként fényes fekete, mivel tiszta olaj (nem korom). Köszönöm a szakértői választ !:D
Pl okozhatja az hogy rúgsz rajta kettőt aztán leállítod. Ez nekem is létező probléma, full dzsuvás ha csak szarakodok vele pár percet. Viszont ha megyek vele, akkor teljesen jó őzbarna.akos02 írta:Sziasztok. Szarakodik a motorom, 4000 fölé nem lehet pörgetni, mert ott már rángat, fulldoklik stb. Ez valszeg a retkes gyertyámtól van, csak az a gáz, hogy kicserélem (egy tisztára), rárúgok 2-t, elindítom, és már is tiszta olaj az egész gyertya, már-már úszik az olajban. Már kaptam olyan tanácsot, hogy főtengelyszimering. Még nem cseréltem ki benne (majd a hó folyamán meglesz), de a kérdésem az lenne, hogy a szimmeringen kívül még mi okozhatja még ezt a problémát? Köszönöm a segítséget!
különbség: súly:Dcsikin írta:Majd valaki hozzáértő akkor elmondja van e teljesítménybeli különbség a kettő között, de én egy gyárira szavazok.
Töltéslámpád nem kontakthibás/nincs kiégve?bladzser írta:Helló!
Olyan problémám van, hogy nincs töltés![]()
250es MZ blokkról van szó.
Egyenirányító után rátettem a D+ -ra a multimétert, 0,5 V ot mutat....
ha felpörgetem a motort, majdnem hogy csurira, akkor olyan 2 V.
A generátortól feljövő 3 vezeték jól van rádugva, (U V W) , illetve a DF is be van dugva, de azon 12 V -ot mérek (a dekninél) Normális ez?
Nekem már ott nem tetszik a dolog, hogy az egyenirányítő D3 részén CSAK 0,5V-ot mérek....
Szénkeféket megcsiszoltam, meg a "tengelyt" is aminek nekinyomódnak.
csak ugy finom csiszolás volt.
A szénkefék hozzáérnek rendesen.
A szénkefék hogyvannak, a belső a -, akülső a DF?
mert nekem így van benne.
Illetve a szénkeféknek mi a szerepük, ezeken történik a tekercs gerjesztése, vagy az az U V W szálakon keresztül?
Hülye generátor nem tudok rájönni miért nem tölt....
Az egyenirányítót tiszta, egy porszem sincs benne.
Végigolvastam vagy 40-45 hozzászólást ebben a témába, de semmi, valaki írta hogy ő 3, valahány V -okat mért az U V W -n.
És 6, valamennyit a DF-en.
Nekem is ennyit kellene mérnem (váltakozófeszültségben)?
A blokk oldalán én az UVW
csak 0,2 V -okat mérek egyenként...
Szerintetek hol lehet a hiba?
Aki tud segíteni légyszíves minnél hamarabb válaszoljon, mert a moci darabokban heverelektronikailag, jah és gyújtás az OK
bocs ha hosszúra sikerült... várom a válaszokat....
királybambi írta:gyorsan töltsünk lottót,mert lehet,hogy a heti nyerőszámok
bambi írta:gyorsan töltsünk lottót,mert lehet,hogy a heti nyerőszámok
képet tegyél fel légyszi,úgy könnyebben tudnánk segíteniquadfreerider írta:Sziasztok!
Azt szeretném kérdezni hogy etz 150 elektronikájában van relé?? Vagy mi az amin ezek a számok vannak: 15, 30, 54, 56, 58???
Jelenlévő fórumozók: Google [Bot] valamint 7 vendég