csoka írta:Az SKF 250 MZ-be nem jó,mert a kuplung a főtengelyen van,és nyomkodja oldalra.
Ebben egészen biztos vagy? Tudom, hogy valaki írta, hogy neki hamar tönkrement az SKF a főtengelyen (talán éppen Te voltál, már nem emlékszem...), de nem tudom elhinni, hogy ezt az axiális terhelés miatt csinálta volna. Több dolog miatt is képtelenségnek hangzik:
1. Ha megnézitek a csapágykatalógusokat, az SKF kimagaslóan jó értékeket garantál a termékeinél. Minden valamirevaló gyártó megadja azt is, hogy a csapágyat mennyire lehet axiálisan terhelni. Egyszerűen a kuplung kinyomásakor keletkező oldalirányú erő az élettartam szepontjából elhanyagolható!
De ami ennél fontosabb:
A főtengely 6306-os csapágya nem kap axiális terhelést kuplungoláskor!!!
2. Gondoljatok bele:
-Ez azt jelentené, hogy a főtengely bal sonkájánál lévő csapágy venné fel ezt az erőt, s ez az erő a forgattyútér felé igyekezne nyomni. Igen ám, de abból az irányból SEMMI nem támasztja meg a csapágyat. Igaz, hogy a külső gyűrű elvileg szorosan fekszik a blokkfélben, de ez a szorosság a hőmérséklet növekedtével csökken, mivel az alu kartel jobban tágul, mint az acél csapágygyűrű. Ráadásul egy oldalirányban megtámasztatlan csapágyat axiálisan megterhelni olyan gépészeti baklövés, amiért még a mérnökhallgatót is megölik, ha ilyet lerajzol

-A kuplungoláskor ezt az oldalirányú terhet a főtengely 6302-es támcsapágya veszi fel! Nézzük: a támcsapágy benne van egy belülről csigamenetes perselyben, ebben tengelyirányban rögzítve van egy seegerrel. Ez a persely a bal dekliben úgy van leszorítva, hogy egy pici axiális játéka van. A támcsapágy belső gyűrűje viszont szilárdan a főtengelyre van húzva a kuplungot is szorító anyával. Amikor a kuplungot kinyomjuk, akkor a bowdennel elfordított emelő (kinyomó emeltyű) a szükséges megtámasztást a csigameneten keresztül éppen ezen a perselyen kapja. A persely viszont a főtengelyen van, így a főtengelyt nem éri oldalirányú erő. Olyan, mintha a főtengely végén ülne egy odahegesztett kis kínai, és a lábával kinyomná a kuplung nyomólapját. Ettől még maga a főtengely nem mozdul el.