Kb 4éve egy barátom megcsinálta,áttette a malomkerékre.De megcsúszott mert az áttétel arányába nagyobb nyomaték hatott rá és ezt már nem bírta átvinni.Pötyee írta:van valakinek tapasztalata 250-es ETZ kuplung áthelyezésével kapcsolatban?
Szerelő barátommal valamit kifundáltunk ezer éve, de már elfelejtettem.
Elmúlt hetekben gondolkoztam hogy kellene egy elvetemült gyorsulási szocimotort csinálni, de ott van az a fránya kuplung.
Blokk
-
kiccsavo81
- biciklis

- MZ-d típusa: ETZ 250
Re: Blokk
Ha átkapcsolható, elég egy, hisz egyidejűleg csak az egyik trafó megy. Mondjuk meg lehetne csinálni a kispolszki kétkábeles gyújtótrafójával a twin üzemet, feltéve, hogy elfér a nagyobb trafó valahol. Az elosztó nélküli változatban egyszerre adott szikrát mindkét hengerben.DrV írta: Én ismerem, h miért csinálták így: ha az egyik gyertyával leállt a motor egy kapcsolóval csak át kellett váltani a másikra. Aki versenyzik az csináljon ilyet, sokat nyerhet vele. Katonai etz hengerfej kell hozzá. Nem tudom, h a megszakítóból is 2 van e.
-
DrV
- kis ETZ-s

- MZ-d típusa: MZ ETZ 250
Én ismerem, h miért csinálták így: ha az egyik gyertyával leállt a motor egy kapcsolóval csak át kellett váltani a másikra. Aki versenyzik az csináljon ilyet, sokat nyerhet vele. Katonai etz hengerfej kell hozzá. Nem tudom, h a megszakítóból is 2 van e.csoka írta:Hivatásos katona voltam Szentkirályszabadján,nálunk volt két ehhez hasonló hengerfejű Dobfékes ETZ250 futár motor.Azok két gyertyásak voltak,két gyújtókábellel,két trafóval.Sajna akkor nem nagyon érdekelt a dolog,ezért nem kérdeztem meg a működését.Tesóm rendőrmotort látott ilyen kialakítású(két gyertyás)hengerfejjel,"fakabát"volt a 80-as években a fővárosban.Ezek után feltételezem ez valami sorozat gyártás lehetett.
A temetőben két parcella van. Az egyikben azok fekszenek, akiknek elsőbbségük volt...
A fém a hús felé hajlik.
A fém a hús felé hajlik.
Hát lehet kinevettek, de leírom, hogyan jártam ma. Újítom fel a kis TS-t, de csak hétvégénként van időm vele foglalkozni, mivel nincs garázsom és műhelyem. Két hete, amikor kész lett a blokk, a szívócsonkba betettem egy darab tiszta rongyot, hogy ne kerülhessen kosz bele, amíg a karbit össze nem szerelem. Ma felraktam a kipuff csonkot és a berúgókarral megforgattam a motort többször , mert jó hangja volt vele. Sajnos a rongyról elfeledkeztem és a motor beszívta, mert már a gyertya is benne volt. Csak azt vettem észre, hogy megállt a motor mint a szög, mozdítani sem tudtam. Idő volt, míg rájöttem, a rongy okozta a bajt.
A gond még az volt, hogy a hengert sem tudtam lehúzni, mert a dugó nem mozdult. Sok kínlódás után úgy sikerült szétszedni, hogy átjött a szomszédom, mert szalonnasütés volt megbeszélve és ő megfogta a főtengelyt a felső holtpontban a dinamó csavarjánál és én gumikalapáccsal óvatosan leütöttem a hengert a dugóról. Szerencsére nem lett semminek baja, mert beáztattam gyorsan olajjal mindent és a rongyokat is sikerült kiszedni belőle.
Hülye dolog, sosem jártam így, bár tanulni lehet belőle. Most vághatok új tömítést, plusz szedhetem le a régit, ami jól oda lett ragasztva a tömítőpasztával, ráadásul egy rakás időm elment vele.
A gond még az volt, hogy a hengert sem tudtam lehúzni, mert a dugó nem mozdult. Sok kínlódás után úgy sikerült szétszedni, hogy átjött a szomszédom, mert szalonnasütés volt megbeszélve és ő megfogta a főtengelyt a felső holtpontban a dinamó csavarjánál és én gumikalapáccsal óvatosan leütöttem a hengert a dugóról. Szerencsére nem lett semminek baja, mert beáztattam gyorsan olajjal mindent és a rongyokat is sikerült kiszedni belőle.
Hülye dolog, sosem jártam így, bár tanulni lehet belőle. Most vághatok új tömítést, plusz szedhetem le a régit, ami jól oda lett ragasztva a tömítőpasztával, ráadásul egy rakás időm elment vele.
Két trafóval és elektronikus gyújtással rendben lehet. Az Opel és más márkáknál is létezik a Twin gyertya.nova001155 írta: Szerintem sem válhatott be nagyon ez a dolog :S az mz-ken de valamelyik mostani autón dubla gyertyák vannak a hengerekben.
- csoka
- nagy ETZ-s

- MZ-d típusa: ETZ125,ETZ250
Hivatásos katona voltam Szentkirályszabadján,nálunk volt két ehhez hasonló hengerfejű Dobfékes ETZ250 futár motor.Azok két gyertyásak voltak,két gyújtókábellel,két trafóval.Sajna akkor nem nagyon érdekelt a dolog,ezért nem kérdeztem meg a működését.Tesóm rendőrmotort látott ilyen kialakítású(két gyertyás)hengerfejjel,"fakabát"volt a 80-as években a fővárosban.Ezek után feltételezem ez valami sorozat gyártás lehetett.
- nova001155
- versenyző

- MZ-d típusa: MZ ETZ 250 DE LUXE
Szerintem sem válhatott be nagyon ez a dolog :S az mz-ken de valamelyik mostani autón dubla gyertyák vannak a hengerekben.pempelli írta:nem egy helyről indul az éges.. hanem többről, így gyorsabban lefut a bumm.
- Extremeblast
- kis ETZ-s

- MZ-d típusa: Mz ETZ 250 '86
- Kapcsolat:
Nandor írta:Középre a két blokkfél közé kell tömítés?
Én mindenesetre csináltam egy tömítést papírból a ket blokkfél közé, plusz tettem szilikont is.
- sunbim
- operatőr

- MZ-d típusa: ETZ250e Deluxe
Gyárilag a tiszta alumínium felületek tömítenek, esetleg egy kis folyékony tömítő elfér. Én Loctite-t használok.Nandor írta:Középre a két blokkfél közé kell tömítés?
,,Az út a fontos, nem az út vége. Aki túl gyorsan utazik, az elszalaszthat mindent, amiért útra kelt."
- Pötyee
- Simsonos

- MZ-d típusa: TS 250/1
- Kapcsolat:
elektromosan szerintem sehogyan sem viseli, mi is tudjuk hogy az mz gyenge pontja a gyujtás. Lehet azért csináltak próbaképpen ilyen hengerfejet hogy kipróbálják, hátha a kevés gyujtófeszültség több gyertyára elosztva jobb, de sztem nem jött be nekik, különben mindenki ezt csinálná.
-
DrV
- kis ETZ-s

Gondolom 3 trafó kell hozzá.. elektromosság szompontjából hogy viseli el ezt a motor?pempelli írta:nem egy helyről indul az éges.. hanem többről, így gyorsabban lefut a bumm.
A temetőben két parcella van. Az egyikben azok fekszenek, akiknek elsőbbségük volt...
A fém a hús felé hajlik.
A fém a hús felé hajlik.
- nova001155
- versenyző

- MZ-d típusa: MZ ETZ 250 DE LUXE
AZ mi biztos beszarik az egyik rádugod a másikra a pipát azt mehetpempelli írta:ilyet láttatok már 250 etz hengerfej ? http://kepfeltoltes.hu/110903/IMG_0510_ ... es.hu_.jpg
Egyébként eladó vagy cserélhető
-
pempelli
- bajnok

ilyet láttatok már 250 etz hengerfej ? http://kepfeltoltes.hu/110903/IMG_0510_ ... es.hu_.jpg
- ambrusviktor
- versenyző

- MZ-d típusa: etz 250
Ha jól tudom eredetileg még paszta sem kellett, de mióta sérülnek a felületek kell csinálni vagy papírból, vagy pasztából valamit...Nandor írta:Középre a két blokkfél közé kell tömítés?
-
Seclusion
- nagy ETZ-s

- MZ-d típusa: MZ ETZ 250, XJ600
Én csak tömítőpasztát tettem, anno nem sikerült vennem papírtömítést még a 150eshez, akkor is azt mondták, hogy nem kell ide papír.Nandor írta:Középre a két blokkfél közé kell tömítés?
-
totti0614
- biciklis

Pötyee írta:van valakinek tapasztalata 250-es ETZ kuplung áthelyezésével kapcsolatban?
Elmúlt hetekben gondolkoztam hogy kellene egy elvetemült gyorsulási szocimotort csinálni, de ott van az a fránya kuplung.
Itt is az kellene amit pár hozzászólással lejjebb kérdeztem. A kuplungot átvariálni a malomkerékre, így sokkal könnyeben venné a fordulatot és valamivel tovább bírná mint mondjuk a karbonos megoldás.
Én trafó, karbi, szimering sorrendben csinálnám.pempelli írta:Köszönöm a sok hsz-t ,ma kap egy szimeringet ,ha nem segít egy trafót ha az sem egy karbit.
-
Seclusion
- nagy ETZ-s

Egy srác a sportmotor.hu-n azt írta, hogy carbonból készítettek kuplungot, így igen pici súly volt, amit meg kellett mozgatnia. Én is ezen töröm a fejem, de állítólag 200-300 km után kuka.Pötyee írta:van valakinek tapasztalata 250-es ETZ kuplung áthelyezésével kapcsolatban?
-
Seclusion
- nagy ETZ-s

Az a gumidugó nem zárja le a váltót a forgattyúsháztól. Nincs semmiféle összeköttetésben ilyen szinten, egyedül a szimeringeknél juthat be olaj egészséges alumínium öntvénynél.Zael86 írta:van egy másik ötlet, ami persze brutális eltúlozás. Váltóból nem fogyaszt olajat? tudomásom szerint, a váltó és a főtengely ház között, a csapágyolajzást egy furattal (oladalanként, kb. 45fokos szögben oldották meg. nem lehet esetleg hogy kimaradt a közötte lévő gumidugó a két házfél összeilleszésénél?
van egy másik ötlet, ami persze brutális eltúlozás. Váltóból nem fogyaszt olajat? tudomásom szerint, a váltó és a főtengely ház között, a csapágyolajzást egy furattal (oladalanként, kb. 45fokos szögben oldották meg. nem lehet esetleg hogy kimaradt a közötte lévő gumidugó a két házfél összeilleszésénél?pempelli írta:S.O.S
Srácok segítség kellene,nemrég raktam össze a blokkot kb 6-10km .
Már kezdetektől a következő probléma van vele hidegen szívató kétszer rárúg indít és pöfög a masina,de ahogy melegszik megy el az alapjárat és a légszűrő felé permetezi a benzint.
A kipufogón pedig kis pöttyökbe köpködi az olajat pedig csak 40-es keverék van benne,és füstöl is rendesen ,2-3000-ig akar forogni és mintha belefulladna az olajba.
Mikor elér egy hőfokot az istenért nem indul be ,hol a kipufogón hol a karbinál durran egyet.
Gyertya száraz fekete ,gyújtás szerintem jól van beállítva.
Ha valakinek van ötlete szívesen fogadom,én szimeringre gyanakszom.
- Pötyee
- Simsonos

- MZ-d típusa: TS 250/1
- Kapcsolat:
van valakinek tapasztalata 250-es ETZ kuplung áthelyezésével kapcsolatban?
- Extremeblast
- kis ETZ-s

- Kapcsolat:
pempelli írta:Bocsi de még nem tudom hogy lehet válasz írni.
Gyertyát most vettem holnap próba de már itt a két szimering.
Karbit kitisztítottam fúvókák a gyári méreten.
Gyújtás beállítva.
Még esetleg a gyújtó trafóra gondolok,az 20perc szerelgetés után forró nem tudom rajta tartani a kezem.
A karbin ellenőrizted az úszót, be van állítva az üzemanyagszint meg a játék? Nálam a gond a rossz tű miatt volt, ráadásul az sem volt jól feltéve, kb az utolsó rovátkában. Ha a gyújtásod be van állítva mindegy hogy megszakítós, vagy Hall attól még csinálhatja ezt. A trafó normális ,hogy meleg, de ha forró, az nyilván nem jó.
Az, hogy nem pörög fel a motor és melegedés után fullad meg hogy füstöl, szerintem a nagyon dús keverék miatt van.
-
pempelli
- bajnok

Bocsi de még nem tudom hogy lehet válasz írni.
Gyújtás beállítva.
Még esetleg a gyújtó trafóra gondolok,az 20perc szerelgetés után forró nem tudom rajta tartani a kezem.
Gyújtás beállítva.
- etzzsolt
- Simsonos

- MZ-d típusa: etz251
Gyertyát nézted nem melegszik túl nagyon amikor bemelegszik a motor a másik meg a karbi lehet ha a gyújtásod tényleg jó!!!!pempelli írta:S.O.S
Már kezdetektől a következő probléma van vele hidegen szívató kétszer rárúg indít és pöfög a masina,de ahogy melegszik megy el az alapjárat és a légszűrő felé permetezi a benzint.
A kipufogón pedig kis pöttyökbe köpködi az olajat pedig csak 40-es keverék van benne,és füstöl is rendesen ,2-3000-ig akar forogni és mintha belefulladna az olajba.
Mikor elér egy hőfokot az istenért nem indul be ,hol a kipufogón hol a karbinál durran egyet.
A rock örök és halhatatlan!!
- Extremeblast
- kis ETZ-s

- Kapcsolat:
Nekem pontosan így viselkedett a motor miután megvettem(Etz 250). Először én is a szimeringre gyanakodtam ,szétszedtem a blokkot, de nem az volt a baja. Szédszedtem a karbit és észrevettem, hogy rossz a súbertű.Kicseréltem a tűt, beállítottam, azóta nincs baj a motorral. Szerintem nézd át karbit tüzetesen, ellenőrizd, hogy a fúvókák gyári méretűek-e, valószínű, hogy sok benzint kap.pempelli írta:S.O.S
-
Seclusion
- nagy ETZ-s

Nekem is az ugrott be elsőre. Szagold meg a gyertyát. Erős, büdös szag jelzi a szimering problémáját. Bár ettől még nem kéne a karbi felé is durrognia. :/ Továbbá melegedésre bedöglő motor még az elektronika meghibásodását is szokta jelezi (gyújtás)pempelli írta:S.O.S
-
pempelli
- bajnok

S.O.S
sziasztok.
Van egy 251es ETZ-m ami jól szuperált, de amikor összeraktuk nem volt nyomatékklucsunk. Már sikerült beszereznem egyet és utánahuztam a kuplungnak 90 Nm-el.
Összerakás után nem lett jó. Behúzott kuplungnál búgó fémes hangot hallat. olyan mint ha nem lenne benne olaj, de van.
Szerintem amikor kinyomom a kuplungot az a csillag alaku vmi a kuplung motor felöli oldalán hozzáér a nagy fogaskerékhez.
Szerintetek mit lehet ilyenkor tenni? A fötengelyt a másik oldalrol megkoccintani? nem sérül a csapágy vagy akármi?
Köszönöm a segitséget, Bálint
Van egy 251es ETZ-m ami jól szuperált, de amikor összeraktuk nem volt nyomatékklucsunk. Már sikerült beszereznem egyet és utánahuztam a kuplungnak 90 Nm-el.
Összerakás után nem lett jó. Behúzott kuplungnál búgó fémes hangot hallat. olyan mint ha nem lenne benne olaj, de van.
Szerintem amikor kinyomom a kuplungot az a csillag alaku vmi a kuplung motor felöli oldalán hozzáér a nagy fogaskerékhez.
Szerintetek mit lehet ilyenkor tenni? A fötengelyt a másik oldalrol megkoccintani? nem sérül a csapágy vagy akármi?
Köszönöm a segitséget, Bálint
Pedig nagyon jó lenne egy ilyen. Nincs ötleted hol tudnék gyártatni ilyet?[/quote]
sajnos nincs
sajnos nincs
- sunbim
- operatőr

Felújított. A Tábori tuning-nál volt csináltatva. Nem tudom milyen felújító szettel lett javítva. Sajnos.Thorwald írta:Sunbim,
ez gyári főtengő, vagy felújított volt?
Ilyet még nem láttam.
Ha tudnám előrébb lennék.
Ma beszéltem Bambival, lehet hogy kicserélem a komplett főtengelyt és azt újítjuk fel megfelelő alkatrészekből. Nem tettszik a szimering siklófelülete a főtengelyemnek. Vannak rajta hibák. Lehet hogy ez vezetett a VITONok idő előtti tönkremeneteléhez! ...anno.
Lehet hogy meg lehet köszörültetni, majd kiderül.
,,Az út a fontos, nem az út vége. Aki túl gyorsan utazik, az elszalaszthat mindent, amiért útra kelt."
-
totti0614
- biciklis

Pedig nagyon jó lenne egy ilyen. Nincs ötleted hol tudnék gyártatni ilyet?bambi írta: Igen létezett ilyen száraz kuplung volt,magnézium deklivel.Sajna én 20 éve találkoztam vele utoljára,még a szocformula kategória idejében.
Igen létezett ilyen száraz kuplung volt,magnézium deklivel.Sajna én 20 éve találkoztam vele utoljára,még a szocformula kategória idejében.totti0614 írta:Sziasztok. Én azért írok ide mert halottam, hogy még anno az NDk-ban egy tuning műhely gyártott olyan kuplung készletet amit a malomkerékre lehetett felszerelni és azt szeretném megtudni, hogy ha lehet még ilyet kapni vagy csináltatni akkor hol keresgéljek? Előre is köszi a segítséget.
-
totti0614
- biciklis

Sziasztok. Én azért írok ide mert halottam, hogy még anno az NDk-ban egy tuning műhely gyártott olyan kuplung készletet amit a malomkerékre lehetett felszerelni és azt szeretném megtudni, hogy ha lehet még ilyet kapni vagy csináltatni akkor hol keresgéljek? Előre is köszi a segítséget.
Sunbim,
Ilyet még nem láttam.
Ilyet még nem láttam.
- sunbim
- operatőr

Egy !FANTASZTIKUS! Zala túrán voltunk amikor hazafele jövet az M7-esen, Balatonfenyvesi, 160as lehajtónál megmihálylott a hajtókar alsó csapágy .
kb 120as utazónál, asszonnyal, csomagokkal.
...a tünet nem erős beciripelős hirtelen ragadás volt, hanem ,,lassan" elgyengülő, elkenődő erővesztés volt a jelenség. Tudtam hogy baj van, hirtelen húztam egy kuplungot. Nem csúsztunk meg, csak időben , nem kicsit. ...
Zsakfos, Anitával utolért minket, kb 10 perc múlva. ... A motort utánfutón hazaszállítottuk Zsakival. Köszönet érte
A blokkot ma este kiemeltem, a gyanú beigazolódott, hajtókar alsó csapágy ,,felforrt" , elkenődött, egy része az átömlőkön át, és a dugattyú mellett a préstérbe kerülve még a dugó tetejére is ráégett.
Egy pár kép a ,,balesetről" :

kb 120as utazónál, asszonnyal, csomagokkal.
...a tünet nem erős beciripelős hirtelen ragadás volt, hanem ,,lassan" elgyengülő, elkenődő erővesztés volt a jelenség. Tudtam hogy baj van, hirtelen húztam egy kuplungot. Nem csúsztunk meg, csak időben , nem kicsit. ...
Zsakfos, Anitával utolért minket, kb 10 perc múlva. ... A motort utánfutón hazaszállítottuk Zsakival. Köszönet érte
A blokkot ma este kiemeltem, a gyanú beigazolódott, hajtókar alsó csapágy ,,felforrt" , elkenődött, egy része az átömlőkön át, és a dugattyú mellett a préstérbe kerülve még a dugó tetejére is ráégett.
Egy pár kép a ,,balesetről" :

B13 írta:valaki tud egy Blokkot.? MZ ETZ 250est nem szenvedek a mostanival .
Érdekelne egy másik , ami jó állapotba van és árilag sem rossz amim meg van jó lesz alkatrésznek.
Hamar feladtad. Ha rendszámos a géped, akkor is blokkot kell bontanod, a motorszámot tartalmazó elemet mindenképp bele kell építened. Na meg MZ-s ként nem árt ha konyítasz valamit a szereléshez. Inkább dobd össze magad. Csak egy vélemény....
Piros MZ ETZ 250
UDX
UDX
valaki tud egy Blokkot.? MZ ETZ 250est nem szenvedek a mostanival .
Érdekelne egy másik , ami jó állapotba van és árilag sem rossz amim meg van jó lesz alkatrésznek.
- zsakfos
- A révész

- MZ-d típusa: Mz Ts 250/1
Van egy 4 sebis főtengelyem.Nandor írta:Hihetetlen, felforr az agyvizem!![]()
Nem elég, hogy három hete szerelőnél van a motorom most még az is kiderült, hogy a főtengelyem is kuka.
Nincs valakinek 4 sebességes ts főtengelye vagy komplett /1 blokkja?
Esetleg hol lehet venni?
Neked adom ingyen és bérmentve.
Azt nem állitom hogy esetleg nem kell alsó tűgörgőt cserélni,vagy akár hajtókart,de a tengely része az jó állapotúnak mondható.
Majd a szerelőd megállapitja ha kell neked.
A kúp,a szimmering és csapágy heleyeket én jónak látom.
Egy szónak is száz a vége,ha kell akkor priviben megbeszéljük hogyan jut el hozzád.

Ts 250/1 a fekete villám!Na jó a villám egy kicsit túlzás!De én igy is szeretem.
tudok egy ts blokkot,de az a baj hogy csak mindenestől eladó
(váz..stb..)
(váz..stb..)
-
DrV
- kis ETZ-s

Addig esztergálni, amíg a görbület kijön, majd egy kisebb belső átmérőjű csapágy?
A fém a hús felé hajlik.
A fém a hús felé hajlik.
- Nandor
- nagy ETZ-s

- MZ-d típusa: MZ ts 250/0.5
Sajnos nem tudják javítani mert egyszerűen elgörbült az az oldal.DrV írta:Asszem hallottam már főtengely felújításról, de nincs sok ötletem, h mit takarhat. Talán esztergálás, méret alá, kicsit más méretű csapágyazás, centírozás és már mehet is, de ehhez nagyon profi esztergályos kéne.
- Nandor
- nagy ETZ-s

Sajnos nem. Azért vittem el műhelybe, hogy kicentirozzák mert nagyon vibrált a motor, de kiderült nem az a baj hanem 1.5mm-lógása van a kuplung oldalon, még a főtengely csapágy is kimozdult.Perec írta:Részvétem, de hogy tud elromlani egy MZ főtengely? Elég egyszerű szerkezet masszív és ráadásul anyagból vanNem javítható?
-
DrV
- kis ETZ-s

Asszem hallottam már főtengely felújításról, de nincs sok ötletem, h mit takarhat. Talán esztergálás, méret alá, kicsit más méretű csapágyazás, centírozás és már mehet is, de ehhez nagyon profi esztergályos kéne.
A fém a hús felé hajlik.
A fém a hús felé hajlik.
- Perec
- nagy ETZ-s

- MZ-d típusa: ETZ250
Részvétem, de hogy tud elromlani egy MZ főtengely? Elég egyszerű szerkezet masszív és ráadásul anyagból van
Nem javítható?
Nandor írta:Hihetetlen, felforr az agyvizem!![]()
Nem elég, hogy három hete szerelőnél van a motorom most még az is kiderült, hogy a főtengelyem is kuka.
Esetleg hol lehet venni?
- Nandor
- nagy ETZ-s

Hihetetlen, felforr az agyvizem!
Esetleg hol lehet venni?
Esetleg hol lehet venni?