valaki nem tud nekem egy működő képes blokkot.?Belősőstöl.
oda adnám az enyémet meg XY összeget rádobnák.

A blokkot szépen melegítsd fel és finoman gumikalapáccsal vagy sima kalapáccsal de valami ütőfa használatával szét lehet kocogtatni. A szerelési videót mindenképpen nézd meg mielőtt bármit is csinálsz, többször is ajánlatos megnézni, sokat lehet belőle tanulni. A blokkot vagy tedd be egészben a sütőbe, 100 fokraB13 írta:Sziasztok Nekem a következő lenne a problémám van egy MZ ETZ250-esem.!
de a berúgókar nem működik.:SMikor visza engedem halom hogy egy fogas forog a világ végéig.
És mikor menni akarunk vele tolásra megy,de alig megy.:S
ÉS szét akarom szedni átvizsgálni,ki is csavartam minden csavart ,de nem jön szét a blok.!
Hogyan tudnám széthúzni.?
Segítséget előre is köszönöm .!És PM-ben várom.

Összerakom most az új lánccal, megyek vele pár km-ert, és megnézem. Kivettem a lánckereket, meg a szimeringházat, és ott is letömítettem. Megfordult a fejemben, hogy az imbusz fejes csavaroknál ereszt (a hagyományos csavarokat lecseréltem erre, bár nem süllyesztett fejűekre). Ha nem jön be, akkor megpróbálom a te módszered. Köszönöm!Hujber írta: Szia!
Nekem is ez volt. Én leeresztettem az olajat, hagytam egy napig csöpögni, mikor üresnek tűnt, (nekem kuplung felől és olajleeresztőt is tömíteni kellett) kiszedtem az üresvisszajelzőkapcsolót, majd a mellettelevő lyukat és a kapcsoló helyét wc papírral (nekem ez tűnt a legjobb nedvszívónak) megtöröltem, (igen, kitöröltem a motor seggét) és Mester építési ragasztót nyomtam a mellette levő lyukba, aztán kerestem valamit amivel be tudtam dugaszolni, azt belenyomtam. A kapcsoló menetét is beragasztóztam, és visszaraktam. Visszarakás után még kapott pillanatragasztót (a kapcsoló teteje, mivel itt is van apró hézag, ahol folyott), majd száradás után 3-4 réteg festéket is. Azóta, (3-4 hete) nem akarom elszólni magam, de kb 4 csepp jött, és az sem onnan. Amúgy a leeresztőcsavart, aminek meg van szakadva a menete, épphogy tart, és a kuplungdeknit is Mesterrel "tömítettem"
Én elképzelhetőnek tartom. De mindenféleképpen a blokkbontás legyen az utolsó lépés.zolchee16 írta:A hézagolási probléma okozhat ilyen tünetet és esetleg azt a megakadást amitől az esés volt?

Enged az mindenhogy ahol csak tudEndre írta: Csak a menetnél szokott ereszteni, vagy képes az egész szerkezet átengedni az olajat a vezetékcsatlakozónál?
Volt bontva, csapágyak lettek cserélve. Hozzáértő ember csinálta, de elképzelhető, hogy összecsapta...Seclusion írta:Sziasztok!
Blokkból olajfolyással én is szenvedek a 250esnél... De nem épeszű mértékben. Mikor levettem a gyújtásdeknit, kb 1 deci olaj fogadott. Picit kevesebb. Ahogy nézegettem, úgy tűnt, mintha az egyik blokk összehúzó csavarnál eresztene, a legalsónál. Folyásnyomok szinte sehol nincsenek, igen vékonyan az üresjelzőnél, de úgy gondoltam, hogy nem biztos, hogy onnan jön. Ja és a legfontosabb, álló helyzetében nem engedi, csak amikor megy a motor!!! Mit nézzek meg? A lánckerékszimeringet nem akarom kivenni, mert ugye akkor cserélni kellene :S Mielőtt bontottam, nem volt ilyen gondja a blokknak, az üresjelzőt pedig nem bántottam legjobb emlékeim szerint, csak a kábelt kötöttem ki belőle.
torokb!
A láncodat ellenőrizd! Hasonló hangot adott ki az enyém is, és néhány szem már szorult. Ja és a hátsó lánckereket leamortizáltam... Nézz körül ott! Másik jellemzője, hogy nehéz tolni a motort is mellette.
zolchee16!
Blokk volt előtte bontva? Hézagolás rendben?
Szia!Seclusion írta:Sziasztok!
Blokkból olajfolyással én is szenvedek a 250esnél... De nem épeszű mértékben. Mikor levettem a gyújtásdeknit, kb 1 deci olaj fogadott. Picit kevesebb. Ahogy nézegettem, úgy tűnt, mintha az egyik blokk összehúzó csavarnál eresztene, a legalsónál. Folyásnyomok szinte sehol nincsenek, igen vékonyan az üresjelzőnél, de úgy gondoltam, hogy nem biztos, hogy onnan jön. Ja és a legfontosabb, álló helyzetében nem engedi, csak amikor megy a motor!!! Mit nézzek meg? A lánckerékszimeringet nem akarom kivenni, mert ugye akkor cserélni kellene :S Mielőtt bontottam, nem volt ilyen gondja a blokknak, az üresjelzőt pedig nem bántottam legjobb emlékeim szerint, csak a kábelt kötöttem ki belőle.
torokb!
A láncodat ellenőrizd! Hasonló hangot adott ki az enyém is, és néhány szem már szorult. Ja és a hátsó lánckereket leamortizáltam... Nézz körül ott! Másik jellemzője, hogy nehéz tolni a motort is mellette.
zolchee16!
Blokk volt előtte bontva? Hézagolás rendben?

Csak a menetnél szokott ereszteni, vagy képes az egész szerkezet átengedni az olajat a vezetékcsatlakozónál?nova001155 írta:nagy tz nél az a gomba sok gondot okoz :S.

Ugyan nem tudom hogy a kis tz nél hol van az üresjárati gomba de lehet az ereszt és nem a szimeringház nagy tz nél az a gomba sok gondot okoz :S.laci92 írta:Üdv Mz-s kollégák!![]()
Van egy nagy problémám, van egy ETZ 125/150 gépem, 2éve hajtom és már nagyon idegesít hogy a kis lánckeréknél folyik az olaj, minden félét kipróbáltam már, vettem új szimeringházat- legdrágább szimeringet- tömítő pasztát is kipróbáltam- vékony kligerit tömítőlapot is használtam már de mindig folyik. Már nem tudom hogy mi tévő legyek, valaki tudna segíteni ebben a problémában???? PLS![]()
![]()
Ha rossz helyre írtam volna szives elnézéseteket kérem.
Ezek szerint nincs.Endre írta: Hogyan szedjem ki a házból a két 6306 csapágyat? Nem a főtengőn maradt kihúzáskor, hanem a házban... Ez ugye jót jelent?Ugye azt, hogy nincs szétbarmolva a csapágyfészek??
Hajtóműolaj való bele, 80W90 értékű.pempelli írta:A 250-es ETZ váltójába milyen olajat ajánlotok?motorolaj vagy hajtóműolaj?ezekből is milyen viszkozitásút?

A csúszótárcsa az, ami az alap és a menesztő között van a rugós lemez mögött. Ennek 2.3 mm-nek kell lennie, én 0.9-1.0 körüli lemezt csináltam meg, és tettem ide. (Malomkerék biztosító alátétből martam picit, és laposra kalapáltam) Ezzel már működik, de ismételten hozzáteszem, hogy nekem ragasztva van a kuplungom. Az utángyártott kúpja nem biztos, hogy megfelelően felül. Ha leforog, akkor nagy eséllyel már berúgáskor megteszi azt, ilyenkor időben észnél kell lenni, leszedni, és javítani. A menesztő mögött lévő (főtengely felőli) hézagolónak pedig 1.9-2.0 mm-nek kell lennie. Nekem ez itt 1.93 mm. Nem tudtam mérni az axiális játékát a menesztőnek, én ezt bele tettem, nem lett zajos tőle. Legalábbis annyira nem, hogy ne lehessen elviselni. Ez a része ilyen szempontból kókány lett nekempempelli írta:csúszótárcsa melyik (menesztő kerék két oldalán lévő két alátétre gondolsz?)és honnan kell leesztergáltatni?
A menesztő keréknek mögötte passzentosnak kell lennie vagy kotyogni kell?

pempelli írta:csúszótárcsa melyik (menesztő kerék két oldalán lévő két alátétre gondolsz?)és honnan kell leesztergáltatni?
A menesztő keréknek mögötte passzentosnak kell lennie vagy kotyogni kell?

Üdv a kuplungosok klubjában!pempelli írta:Sziasztok !
Most regisztráltam a fórumon,most lettem boldog tulajdonosa egy ETZ 250-es nek,illetve három hónapja .
Vázig lecsupaszítottam ,felújítottam komplett motorgenerál stb...és most már pöfög a kicsike .
Kisebb gondok adódtak,a legfontosabb és számomra érthetetlen a kuplung.
Kuplung alapot cseréltem és alap helyzetben is néha megcsúszik ugyanakkor el akar idulni 1-es bem ,menet közben megcsúszik.
Esetleg erre valaki tud választ,vagy nincs itt valaki aki Tatabánya közelében lakik?
,kár hogy felújítás előtt nem fényképeztem le látni kellett volna 8 évet ált a szabad ég alatt +rossz váltó beált dugó stb....de papiros és olcsón meg tudtam venni.

Hujber írta:Lehet baromságot mondok, de nekem a kezdet kezdetén ugyanezt csinálta. Megvettem, elhoztam faja minden, másnap új benzincső, szűrő, csappucolás, karburátorpucolás. Na azután folyton leállt. Kis idő múlva viszont elsőre indult. Kivettem a benzinszűrőt, utána jó lett. Ezek szerint az lehetett a hibás (nálam).

Ahogy Gabsic is írta karbipucolás. Szerintem a tűszelep nem nyit ki, és így nem kap elég nyálat.csdani írta:Szevasztok!
251/300-as ETZ-m tegnap eléggé megviccelt. Húzom neki, emelkedő, 5-ös 4800-as fordulat, egyszer csak elkezd szarul menni, teszem a 4-est, ott se acélos. Így megyek lassan, aztán ismét elkezdem húzatni, semmi nyoma gyengélkedésnek. Aztán nem sokkal később leáll behúzott kuplungnál. 1x még leállt a lámpánál, aztán pöccre indult. Jól is ment, 100 felett megyek vele, egyszer csak lehörög, 4,3,2,1-be téve is, nem is pörgött fel, megállt. Gyertyát cseréltem, de továbbra is gyenge szikra, rúgom, alig akar pörögni, leáll. Köv. rúgás, óraműszerűen ketyeg, elindulok, és 4000 rpm-el meg a maradék 20 km-t.
Csapból rendesen folyik a benya, 1 hónapja néztem, tök tiszta volt, a tank is az, plusz van szűrőm is.
Várom válaszotokat.

Pucolj karbit, kosz van benne. SZERINTEM...csdani írta:Szevasztok!
251/300-as ETZ-m tegnap eléggé megviccelt. Húzom neki, emelkedő, 5-ös 4800-as fordulat, egyszer csak elkezd szarul menni, teszem a 4-est, ott se acélos. Így megyek lassan, aztán ismét elkezdem húzatni, semmi nyoma gyengélkedésnek. Aztán nem sokkal később leáll behúzott kuplungnál. 1x még leállt a lámpánál, aztán pöccre indult. Jól is ment, 100 felett megyek vele, egyszer csak lehörög, 4,3,2,1-be téve is, nem is pörgött fel, megállt. Gyertyát cseréltem, de továbbra is gyenge szikra, rúgom, alig akar pörögni, leáll. Köv. rúgás, óraműszerűen ketyeg, elindulok, és 4000 rpm-el meg a maradék 20 km-t.
Csapból rendesen folyik a benya, 1 hónapja néztem, tök tiszta volt, a tank is az, plusz van szűrőm is.
Várom válaszotokat.

És az az új menesztő az új főtengelyen nem szorul véletlenül a kuplungagy és a csapágy között (beállítottad a hézagot)?????? Ha ez jó akkor a kuplunglamellák könnyű de passzentos járását tudod még vizsgálni a menesztőn, és a kosárban, ehhez ugye szét kell szedni a kuplungot.pedro121 írta:Persze az volt az elsőLent már annyira be van állítva h ha még állítanék rajta nem feküdne fel a lemez rendesen a deknin amivel rögzítem. A bowdenen is volt már állítva már annyira is h már télleg a kar kiengedésének a legvégén indult meg a motor.... Nem lehet h télleg azért csinálja ezt mert másik főtengely... másik (alig használt) menesztő van benne? Vagyis h sokminden lett egyszerre kicserélve. Mert a váltóhoz télleg nem nyúltam... Kivettem az egyik blokkból és beletettem egyben 1 másikba. Az olaj teljesen még márkára is ugyanaz mint ami eddig volt benne. A kuplung is ugyanaz. Egyedül a főtengely meg a menesztő nem ugyanaz. Mindenesetre érdekes

próbáltam castrol full synth 10W40-et, rosszabb volt vele. Beleöntöttem az automata olajat hogy lepucolja a maradék 10W40-et, de tanácstalan vagyok kb.MrDok írta:Szia! Próbálj meg egy minőségi 10W-40 -es motorolajat beletenni, csodákra képes..... Nem kell a legdrágább, de jó legyen ( Agip középkategória pl).

Ö persze, természetesen, csak mostanában Teso-ban motorolajnak árulják jóáron....Thorwald írta:Pedro,
mosóolajjal - ha még lehet ilyet kapni -

Szia! Próbálj meg egy minőségi 10W-40 -es motorolajat beletenni, csodákra képes..... Nem kell a legdrágább, de jó legyen ( Agip középkategória pl).Pötyee írta:nekem érdekes módon a kuplungom csúszik, vadonat új lamellák, fém lamellák, és erősebb rugók vannak beletéve. most automata váltóolaj van benne, ami lepucolja kicsit a kuplungot, de hidegen igy is eltekeri 2-3ban.
vajon ez az 5W40 segitene? Váltó nekem sem a legjobb, habár hondához vagyok szokva.

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 2 vendég