Utánanézegettem, de még mindig nem született bennem rá válasz, hogy amikor nincs alapjárat akkor kenés sincs? Bár ahogy kivettem ebben a kis időperiódusban alig kap terhelést a motor, de a kérdés még mindig megmaradt, hogy ez ott belül mit jelent a gyakorlatban? Mert valami kenés biztos van, max maradék
Blokk
- ambrusviktor
- versenyző

- MZ-d típusa: etz 250
Re: Blokk
Üdv!
Utánanézegettem, de még mindig nem született bennem rá válasz, hogy amikor nincs alapjárat akkor kenés sincs? Bár ahogy kivettem ebben a kis időperiódusban alig kap terhelést a motor, de a kérdés még mindig megmaradt, hogy ez ott belül mit jelent a gyakorlatban? Mert valami kenés biztos van, max maradék
Tud erről valaki valamit?
-
Seclusion
- nagy ETZ-s

- MZ-d típusa: MZ ETZ 250, XJ600
Igen. Kint állt a szerelőnél félig megbontva hóban, fagyban, mert az előző gazdi nem vitt cuccot neki. Versenygépet akartam csinálni belőle, de alkatrész lett. Katasztrófa, ahogy kinéz...ambrusviktor írta:Jé, ez nekem tök érdekes...és egyébként miért jobb a műanyag mint a fém? Egyébként mért van így megrohadva? beázott?
Sejtettem, hogy ez lesz a válasz...kiszsebi írta:A kosár tartja egymástól megfelelő távolságra a golyókat. Ha sérül, akkor könnyen egymásra szaladhatnak a golyók, így biztosítva a tuti beállást.
Csak akkor cseréld ki a csapágyakat, ha használni is szeretnéd a motorodat és nem akarsz elesni.
- Nandor
- nagy ETZ-s

- MZ-d típusa: MZ ts 250/0.5
Sziasztok!
Mielőtt bevásárolnék alkatrészekből lenne egykét kérdésem.
Harmadik fokozatban a motor kereplős csattogós hangot ad akkor csak a 3. fokozat fogaskerekét kell kicserélni?
A másik az lenne, hogy van valakinek tapasztalata ezekkel?
http://robogoalkatresz.odormotor.hu/alk ... _3_SEB.php
http://robogoalkatresz.odormotor.hu/alk ... _4_SEB.php
Gondoltam a 4.-et is kicserélem.
Mielőtt bevásárolnék alkatrészekből lenne egykét kérdésem.
Harmadik fokozatban a motor kereplős csattogós hangot ad akkor csak a 3. fokozat fogaskerekét kell kicserélni?
A másik az lenne, hogy van valakinek tapasztalata ezekkel?
http://robogoalkatresz.odormotor.hu/alk ... _3_SEB.php
http://robogoalkatresz.odormotor.hu/alk ... _4_SEB.php
Gondoltam a 4.-et is kicserélem.
- kiszsebi
- Zsebi San (kőműves)

- MZ-d típusa: ETZ150,250 4x,250/1
A kosár tartja egymástól megfelelő távolságra a golyókat. Ha sérül, akkor könnyen egymásra szaladhatnak a golyók, így biztosítva a tuti beállást.Seclusion írta:Ez, ami bent van. Kitörött egy darab belőle, így a rossz blokkon kísérleteztem tovább (később jutott eszembe)
...
Ez pedig amiből kiszedtem a műanyagot. Igen, a kosár műanyag. A másik cserés lesz szerintem.
...
Csak akkor cseréld ki a csapágyakat, ha használni is szeretnéd a motorodat és nem akarsz elesni.
Jawa pali na JEDEN gar.
MZ PALI na jeden gar.
MZ PALI na jeden gar.
- Andrá$
- bajnok

- MZ-d típusa: TS 125 TS150 XL1000
Sziasztok
Vettem még egy MZ-t(150 TS) a jövő héten hozzuk el, a motor úgy volt lerakva ahogy használtak egyik-napról a másikra.Vittem aksit megpróbáltuk ad szikrát meg be is lehet rúgni(bár néha megakadt mintha foghegyre ment volna) karbi híján nem indítotuk el.
Kérdésem mennyi az esélye hogy a szimeringek "kiszáradtak" hogy cserélni kell őket??
.sok kedvem nincs széthúzni a blokott.
Vettem még egy MZ-t(150 TS) a jövő héten hozzuk el, a motor úgy volt lerakva ahogy használtak egyik-napról a másikra.Vittem aksit megpróbáltuk ad szikrát meg be is lehet rúgni(bár néha megakadt mintha foghegyre ment volna) karbi híján nem indítotuk el.
Kérdésem mennyi az esélye hogy a szimeringek "kiszáradtak" hogy cserélni kell őket??
"Ha véredben az alkohol ne motorozz gyalogolj"
- ambrusviktor
- versenyző

Jé, ez nekem tök érdekes...és egyébként miért jobb a műanyag mint a fém? Egyébként mért van így megrohadva? beázott?
-
Seclusion
- nagy ETZ-s

Kifutok megnézem, mert kezdek bizonytalanná válni a témában...ambrusviktor írta:Maga a kosár a műanyag? Ilyenről még nem is hallottam... az úgy vagy valami überkülönleges műanyag vagy fém... vagy a fantáziám és anyagismeretem nagyon gyönge...
- ambrusviktor
- versenyző

-
Seclusion
- nagy ETZ-s

Ami itt fémből van, az nekem műanyag - a kosár. Ha csak mögé nem rejtették a fémetambrusviktor írta:http://www.google.hu/imgres?q=etz+f%C5% ... 9,r:7,s:24
így kéne kinéznie (csak más méretben)
- ambrusviktor
- versenyző

http://www.google.hu/imgres?q=etz+f%C5% ... 9,r:7,s:24Seclusion írta:
A műanyag porvédőt már kiszedtem. Ez még az mögött van. :/
így kéne kinéznie (csak más méretben)
-
Seclusion
- nagy ETZ-s

A műanyag porvédőt már kiszedtem. Ez még az mögött van. :/ambrusviktor írta:Hát ha ugyanarról beszélünk akkor a műanyag mögött a csapágygolyókat találod...mármint a porvédő műanyag mögött. És elvileg annak nyitottnak kellene lennie.
- ambrusviktor
- versenyző

Hát ha ugyanarról beszélünk akkor a műanyag mögött a csapágygolyókat találod...mármint a porvédő műanyag mögött. És elvileg annak nyitottnak kellene lennie.Seclusion írta:
Tehát ha jól értem, a műanyag vezető mögött fémet találok. Mert zárt csapágyak voltak, leszedtem a zárókarikát, ki a zsírt belőle, és e mögött van a műanyag. Hál' Istennek, akkor van jó hír is... Köszi!
A hozzászólást 2 alkalommal szerkesztették, utoljára ambrusviktor 2011.07.23. 13:03-kor.
-
Seclusion
- nagy ETZ-s

Tehát ha jól értem, a műanyag vezető mögött fémet találok. Mert zárt csapágyak voltak, leszedtem a zárókarikát, ki a zsírt belőle, és e mögött van a műanyag. Hál' Istennek, akkor van jó hír is... Köszi!ambrusviktor írta:A főtengelycsapágy golyós kosarának nyitottnak kell lennie, ezért azt a műanyagot szedd ki nyugodtan. Ha a szervizkönyvben megnézed, ott nincs rá utalás hogy zártnak kellene lennie, csak arra, hogy "CC" ami utóbbi egész fontos, továbbá ha meglesed a feltett összeszerelős képeket és videókat akkor is láthatod, hogy nyitott csapágyakat tesznek fel.
- ambrusviktor
- versenyző

A főtengelycsapágy golyós kosarának nyitottnak kell lennie, ezért azt a műanyagot szedd ki nyugodtan. Ha a szervizkönyvben megnézed, ott nincs rá utalás hogy zártnak kellene lennie, csak arra, hogy "C4" ami utóbbi egész fontos, továbbá ha meglesed a feltett összeszerelős képeket és videókat akkor is láthatod, hogy nyitott csapágyakat tesznek fel.Seclusion írta:Sziasztok!
Ha a főtengelycsapágy golyókosara műanyagból van, és az a hőlégfúvótól megolvadt egy oldalt egy helyen (a csapágy hangtalanul fut továbbra is, és nem lötyög) használható még? Vagy igen hamar megadja így már magát, tehát ne kísértsem az ördögöt?
(Hogy miért is olvadt meg: a főtengely szorult, mikor összehúztam a blokkot a csavarokkal, és megpróbáltam felmelegíteni annyira, hogy valahogy a helyére tudjam húzni. Aztán már csak utólag láttam, mi történt. Mondanom se kell, a helyrehúzás sem sikerült...)
Sz.
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára ambrusviktor 2011.07.23. 13:40-kor.
-
Seclusion
- nagy ETZ-s

Sziasztok!
Ha a főtengelycsapágy golyókosara műanyagból van, és az a hőlégfúvótól megolvadt egy oldalt egy helyen (a csapágy hangtalanul fut továbbra is, és nem lötyög) használható még? Vagy igen hamar megadja így már magát, tehát ne kísértsem az ördögöt?
(Hogy miért is olvadt meg: a főtengely szorult, mikor összehúztam a blokkot a csavarokkal, és megpróbáltam felmelegíteni annyira, hogy valahogy a helyére tudjam húzni. Aztán már csak utólag láttam, mi történt. Mondanom se kell, a helyrehúzás sem sikerült...)

Sz.

Sz.
- ambrusviktor
- versenyző

Ollé! Köszönöm!Krepp írta:A levegőcsavar, finomhangolóvá lép elő....
kicsavarva is hagyhatod attól még a helyén marad..vagy egy rövid csavart teszel be...
De egyébként így is megkapja megfelelő kenés visszaengedett gáznál? Mert gyakorlatilag így úgy tűnik, hogy semmiféle kenése nincsen akkor...ez nem készíti ki a hengert és a dugattyút? Vagy tulajdonképpen hogy működik ez a gyakorlatban? Mert érzésre olyan az egész, mint amikor kiemelt kuplunggal gurulok... egyébiránt nekem nagyon tetszik így kipróbálva
- Krepp
- bajnok

- MZ-d típusa: MZ ETZ 250 SF
- Kapcsolat:
A levegőcsavar, finomhangolóvá lép elő....
kicsavarva is hagyhatod attól még a helyén marad..vagy egy rövid csavart teszel be...
Belső nélküli első külső hátsó belsővel..
Szinter, pipa.
"Ennek a motornak az a különlegessége..... Hogy az enyém..."
Szinter, pipa.
- ambrusviktor
- versenyző

És a levegőcsavarral mit csinálok? nem szedhetem ki az alapjárati csavart, és tehetek helyére egy kisebb másikat?Krepp írta:Pedig, DE..
- ambrusviktor
- versenyző

Ez lehet hogy rossz topikválasztás, de a kérdésem az lenne, hogy hogyan lehet a karburátoron beállítani, hogy alapjárat nélkül tudjam használni? Többen ajánlották már hogy ki kellene így próbálni, de felteszem nem elég, ha lecsavarom az alapjárati csavart.
Köszi.
Köszi.
- ambrusviktor
- versenyző

Oké...DrV írta:
Marógépet nekiolajcsatornákat kialakítani, a forgás és az ebből fakadó erők eljutattják a láncra az olajat
-
DrV
- kis ETZ-s

- MZ-d típusa: MZ ETZ 250
Marógépet nekiambrusviktor írta:A baj, hogy az olaj nem spriccel, csak szivárog többnyire, így pedig elfolyik és nem ken :S
A temetőben két parcella van. Az egyikben azok fekszenek, akiknek elsőbbségük volt...
A fém a hús felé hajlik.
A fém a hús felé hajlik.
- ambrusviktor
- versenyző

A baj, hogy az olaj nem spriccel, csak szivárog többnyire, így pedig elfolyik és nem ken :SDénes írta:
UPDATE: bár asszem a tengely mellől eredményesebb a lánckenés, az üresjelző a lánc alatt van....
- kiszsebi
- Zsebi San (kőműves)

a kicsin ezt már orvosoltákDénes írta:UPDATE: bár asszem a tengely mellől eredményesebb a lánckenés, az üresjelző a lánc alatt van....
Jawa pali na JEDEN gar.
MZ PALI na jeden gar.
MZ PALI na jeden gar.
- Dénes
- fi#azsoké

- MZ-d típusa: ETZ 250
- Kapcsolat:
UPDATE: bár asszem a tengely mellől eredményesebb a lánckenés, az üresjelző a lánc alatt van....Dénes írta:És akkor mi keni a láncot? Mások drága pénzért vesznek lánckenő tubusokat meg csepegtető szarokat, drága németeink meg gyárilag megoldották....ti meg tekeregtek itt teflonszalaggal.
Nálam nem folyik. :S Kenni is kell a láncomat! Csere?!
- Dénes
- fi#azsoké

- Kapcsolat:
És akkor mi keni a láncot? Mások drága pénzért vesznek lánckenő tubusokat meg csepegtető szarokat, drága németeink meg gyárilag megoldották....ti meg tekeregtek itt teflonszalaggal. 
- ambrusviktor
- versenyző

Én teflonszalaggal, de ha nem kell akkor helyettesítsd sima csavarral + pasztával.Hujber írta:Sziasztok!
Már voltam itt az olajeresztős problémámmal, meg is oldódott, hogy az üres visszajelző kapcsolónál jön az cuccos. Ezt hogy lehet megszüntetni? Akár ki is kötöm, nem kell az oda, csak ne eressze az anyagot...
Ti hogy oldottátok meg?
Sziasztok!
Már voltam itt az olajeresztős problémámmal, meg is oldódott, hogy az üres visszajelző kapcsolónál jön az cuccos. Ezt hogy lehet megszüntetni? Akár ki is kötöm, nem kell az oda, csak ne eressze az anyagot...
Ti hogy oldottátok meg?
Ti hogy oldottátok meg?
Piros MZ ETZ 250
UDX
UDX
- kiszsebi
- Zsebi San (kőműves)

de, viszont sajnos aznap verseny is van...Dénes írta:... Amugymeg szombat reggel 9 kor Tbánya Shell kút! Zsebi nem mondta?
Jawa pali na JEDEN gar.
MZ PALI na jeden gar.
MZ PALI na jeden gar.
Sziasztok!
A segítségeteket kérném hogy MZ TS 150-es blokkba mijen fajta és tipusú csapágyak a legjobbak szóval hogy kinek mijen vált be.
A válaszokat előre is köszönöm.
A segítségeteket kérném hogy MZ TS 150-es blokkba mijen fajta és tipusú csapágyak a legjobbak szóval hogy kinek mijen vált be.
A válaszokat előre is köszönöm.
Kuplung
Üdv mindenkinek 
Szerintetek miért kalapál a kuplung alapjáraton?? Ha behúzom a kuplungkart elhallgat.
Ennyire laza lenne a kuplunglánc?? (ETZ 150)](./images/smilies/eusa_wall.gif)
Szerintetek miért kalapál a kuplung alapjáraton?? Ha behúzom a kuplungkart elhallgat.
Ennyire laza lenne a kuplunglánc?? (ETZ 150)
- Dénes
- fi#azsoké

- Kapcsolat:
Nem volt véletlenül nagy hátszél? Én ilyenkor szoktam csodálkozni nagyon, hogy hogy megy...
De most komolyan.
Egyébként kibaszottul jól megy most a motorom, szóval megnézem én azt. Még 125 km/h feletti tartományt kéne belőni, mert ott vmi elfogy. Szerintem a Zoxigén, úgyhogy kevesebb benzint fogok neki adni.
Szóval bármikor jöhetsz Frici.
Amugymeg szombat reggel 9 kor Tbánya Shell kút! Zsebi nem mondta?
Egyébként kibaszottul jól megy most a motorom, szóval megnézem én azt. Még 125 km/h feletti tartományt kéne belőni, mert ott vmi elfogy. Szerintem a Zoxigén, úgyhogy kevesebb benzint fogok neki adni.
Szóval bármikor jöhetsz Frici.
- Krepp
- bajnok

- Kapcsolat:
Azt nem kötöm az orrodra, minimum elértem a benzines teljesítményt..de szerintem túl is léptem... Mivel sose ment még így...
Dénes verő lesz
De sajnos érzem hogy van még dolog vele
Ez csak egy kis lökést adott hogy folytassam..
Dénes verő lesz
De sajnos érzem hogy van még dolog vele

Ez csak egy kis lökést adott hogy folytassam..
Szinter, pipa.
Szinter, pipa.
- Alfa
- Keljfeljancsi

- Kapcsolat:
Kalinka? Fütyülős?Krepp írta:Ma megvolt az első igen pozitív élményem etanollal, teszt után leszálltam a motorról és azt mondtam
: "Tyű-ha"
![]()
Amúgy mit újítottál?
MZ ETZ 300 by Bambi
http://www.youtube.com/user/AlfaMzHUN
http://www.youtube.com/user/AlfaMzHUN
- Krepp
- bajnok

- Kapcsolat:
Ma megvolt az első igen pozitív élményem etanollal
, teszt után leszálltam a motorról és azt mondtam
: "Tyű-ha"

Szinter, pipa.
Szinter, pipa.
Üdv mindenkinek.
Keresek ETZ 250-hez gyári 300-as dugattyút + gyűrűt. Tudtok segíteni, kinél hol érdeklődjek?
Köszi.
Keresek ETZ 250-hez gyári 300-as dugattyút + gyűrűt. Tudtok segíteni, kinél hol érdeklődjek?
Köszi.
- KILL3R etz
- bajnok

Üdv!
ETZ-250 -be ezek a csapágyak kellenek? 6203 (2db),6306 (2db), 6204, 6304, 6302
Koyo-t tervezek, C3-as illesztéssel. Ez így rendben van?
Tibi!
1.: Nem emel ki a kuplungod rendesen. Próbáld meg fent a karnál csökkenteni a holtjátékot, de minimum 2-3 mm maradjon.
Ha ez nem elég, akkor a fordulatszám kihajtás alatt tudsz a durvaállítón is csavarni.
2.: Fel kell újítani a telót. Kitudja milyen, mikori olaj, tömítések vannak benne... Ha ezután is felüt, akkor a rugó tetejére kell tenni egy nagyobb méretű anyát, és úgy összehúzni, hogy kicsit felkeményedjen a rugó.
ETZ-250 -be ezek a csapágyak kellenek? 6203 (2db),6306 (2db), 6204, 6304, 6302
Koyo-t tervezek, C3-as illesztéssel. Ez így rendben van?
Tibi!
1.: Nem emel ki a kuplungod rendesen. Próbáld meg fent a karnál csökkenteni a holtjátékot, de minimum 2-3 mm maradjon.
Ha ez nem elég, akkor a fordulatszám kihajtás alatt tudsz a durvaállítón is csavarni.
2.: Fel kell újítani a telót. Kitudja milyen, mikori olaj, tömítések vannak benne... Ha ezután is felüt, akkor a rugó tetejére kell tenni egy nagyobb méretű anyát, és úgy összehúzni, hogy kicsit felkeményedjen a rugó.
"...köd előttünk köd utánunk amíg élünk meg sem állunk,
köd előttünk,köd utánunk két keréken az utakon járunk..."
köd előttünk,köd utánunk két keréken az utakon járunk..."
Sziasztok/Üdv! Körülbelül 2hónapja megvettem első MZ ETZ 250es motoromat, minden nagyon pöpec rajta megy, indul ahogy kell mégis két dolog zavar és nemtudom mitöl van...
1.:hidegen vagy melegen mikor üresböl berakom egyesbe a motor egy kicsit megugrik előre és olyan hangja van mintha kuplungot nemis használtam volna, pedig utána alapjáraton elpöfög.Kuplungal lehet valami?
2.:nem blokkproblémákhoz illik de nemakartam másik topicba is beírni. Olyan problémám van hogy komolyabb gödrögnél (próbálom kerülni őket,de tudjuk milyenek az utak..) koppan a teleszkópom, ami fogalmam nincs mitöl lehet mert olajat megnéztem és sztem elég kell hogy legyen...
Előre is köszönöm a válaszokat!
1.:hidegen vagy melegen mikor üresböl berakom egyesbe a motor egy kicsit megugrik előre és olyan hangja van mintha kuplungot nemis használtam volna, pedig utána alapjáraton elpöfög.Kuplungal lehet valami?
2.:nem blokkproblémákhoz illik de nemakartam másik topicba is beírni. Olyan problémám van hogy komolyabb gödrögnél (próbálom kerülni őket,de tudjuk milyenek az utak..) koppan a teleszkópom, ami fogalmam nincs mitöl lehet mert olajat megnéztem és sztem elég kell hogy legyen...
Előre is köszönöm a válaszokat!
"Born to be Wild" 
festékes írta:A hosszabb csavarral vigyázz Hujber kollega,épp csak egy kicsivel bír el többet,különben hozzáér a léptetővillához,és nehézkes lesz az egyes,kettes,főleg a viszakapcsolás.
Legalábbis én így jártam egyszer úgyhogy csak óvatosan!
Igen, éreztem mikor nyúlkáltam benne. Köszi a figyelmeztetést!
Piros MZ ETZ 250
UDX
UDX
- festékes
- bajnok

- MZ-d típusa: ts250/1
A hosszabb csavarral vigyázz Hujber kollega,épp csak egy kicsivel bír el többet,különben hozzáér a léptetővillához,és nehézkes lesz az egyes,kettes,főleg a viszakapcsolás.
petrvs írta: Szia Hujber!
Először megbillentve sztenderre tenném a masinát úgy, hogy a kipuff oldal legyen mélyebben (mondjuk falap a sztender bal lába alá) és letörölném alul, hogy lássam: honnan jön az oil. Ha a dekni alól, akkor szóba jöhet még az üresfokozat jeladója is (láttam a galériádban, hogy van fordszámmérőd, akkor DeLuxe, akkor van ilyen jeladód is, gondolom). Ez a tetű alkatrész, hiába tömíted, képes saját magán is átereszteni az olajat. Szimmeringcsere ügyében nem tudok segíteni, sajna.
Leeresztőcsavar-megszakadásra: ha még eredeti, akkor egy túlméretes menet megoldja a gondodat
Remélem segítettem!
Sok sikert!
Nincs gáz, köszi. Ma leeresztettem az olajat, belenyúltam a menetbe, de az alsó 1 cm van csak széthajtva, szóval valami maszek csavarból hosszabb jó lesz bele. Mivel most nincs ilyenem, ezért ipari ragasztóval betekertem a régit (igen gyári) meglátjuk mi lesz holnap. Ha így sem jó akkor jön a hosszabb csavar, úgy már tökéletesnek kell lennie. Meglesem holnap a jeladót is. Mégegyszer köszi!
Piros MZ ETZ 250
UDX
UDX
- petrvs
- kis ETZ-s

- MZ-d típusa: DL 650 V-Strom
Szia Dudi!
Ezeknek a feltételeknek Bambi maradéktalanul megfelel! Ha tudja mit kell csinálnia, valszeg összegszerűen is tud majd nyilatkozni.
Sok sikert!
p
Motorradwerke Zschopau Einzylinder Telegabel Zentralkastenrahmen 251 - ez Motor!
- Alfa
- Keljfeljancsi

- Kapcsolat:
- petrvs
- kis ETZ-s

- MZ-d típusa: DL 650 V-Strom
Szia Hujber!Hujber írta:Sziasztok!
Nagy bajban vagyok olaj téren. Csöpög, de nagyon durván, mivel tudnám eltömíteni annyira az amúgy szerintem szakadt menetű olajleeresztő nyílást? Vagy még az is lehet, hogy a lánckerék felőli oldalon az egyik szimering megadta magát, azt hallottam, hogy azt a blokk széthúzása nélkül is ki lehet cserélni. ez igaz?
Mivel tudnám jól eltömíteni?
Először megbillentve sztenderre tenném a masinát úgy, hogy a kipuff oldal legyen mélyebben (mondjuk falap a sztender bal lába alá) és letörölném alul, hogy lássam: honnan jön az oil. Ha a dekni alól, akkor szóba jöhet még az üresfokozat jeladója is (láttam a galériádban, hogy van fordszámmérőd, akkor DeLuxe, akkor van ilyen jeladód is, gondolom). Ez a tetű alkatrész, hiába tömíted, képes saját magán is átereszteni az olajat. Szimmeringcsere ügyében nem tudok segíteni, sajna.
Leeresztőcsavar-megszakadásra: ha még eredeti, akkor egy túlméretes menet megoldja a gondodat
Remélem segítettem!
Sok sikert!
Motorradwerke Zschopau Einzylinder Telegabel Zentralkastenrahmen 251 - ez Motor!