pekbalazs Hozzászólás témája: Re: ElektronikaHozzászólás Elküldve: 2011.01.28. 14:57
Meg kell, hogy kövesselek: mégis neked volt igazad. Ma végre megint volt időm foglalkozni a géppel, és kiderült: valóban az a kínja, hogy el van tömődve a kipufogó. Miután már minden porlasztó- és gyújtásbeállítási fogást végigpróbálgattam, sőt, még a dugattyút és a vezérlési diagramot is ellenőriztem, ismét képbe került a lehetséges probléma, amelyre tippeltél. Annál is inkább, mert már nekem is kezdett gyanússá válni, hogy hiába van rendesen meghúzva a kipufogókönyök hollandi anyája, hiába van alatta tömítés, mégis dől mellette a füst meg az olajos trutymó. Ugyanakkor az is feltűnt, hogy a kipufogóvég korábbi kellemes, mély, "öblögető" hangja eltűnt, és helyette fojtott, fátyolos hang van, furcsa sziszegéssel kísérve. Megpiszkáltam a lyukat csavarhúzóval - és rögtön változott a helyzet... na és akkor a homlokomra csaptam.
(Valószínű, hogy amikor arról a másik motorról leszedtem a kipufogót - ez még tavaly ősszel volt -, illetve miközben ide-oda forgattam, valahogy kokszdarabok váltak le a belső faláról, leestek a nyílás körüli résbe, és a kipufogógáz nyomására, valamint a motor rázkódásától szép lassan egyre jobban beszorultak, és eltömték a lyukat. Ugyanis ez a probléma fokozatosan lépett fel: először még úgy-ahogy ment az MZ, aztán már kevésbé, végül pedig fellépett az a helyzet, amit korábban írtam, hogy már álló helyzetből sem bírt kimozdulni, a fordulatszám meg nem kúszott 3000 fölé.)
Lekaptam hamar a kipufogódobot, amennyire lehetett, kipucoltam a nyílást, ismét (ezúttal véglegesen) beállítottam gyújtást, porlasztót, miegyebet, aztán összeszereltem és lemostam a járgányt. Utána elmentem vele egy próbakörre - hát ég és föld a különbség. Gyönyörűen muzsikál, gyorsul, mint a kívánat, és megy, mint a mérgezett egér. Csak egy átlagos próbakört tettem vele, de holnap öcsém ezzel készül Győrbe menni (Halászi-Győr: oda-vissza 70 km), úgyhogy majd holnap vizsgázik, de bízunk benne, hogy más gond nem lesz most már vele.
Érdekes pedig, hogy jártam már hasonlóan (eltömődött kipufogó által produkált tünetek, amelyek alapján gyújtásproblémára gyanakodtam), de az Simsonnál volt, és akkor sokkal inkább meg volt alapozva a gyanú, hogy eltömődött valahol a kipufogás útja. Itt és most nem is gyanakodtam ilyesmire. Ha nem jut eszembe a tanácsod, valószínűleg még egy-két napig elsz@rakodtam volna a fölösleges szerelgetéssel.
Úgyhogy dicsőség és dicséret légyen a te nevednek most és mindörökké, ámen.
Köszönöm a segítséget.