Fékek
- Vaspali
- Simsonos

- MZ-d típusa: Mz ETZ 250
Re: Fékek
A szezonra szügségem lenne komplett alsó féknyeregre. Látom lehet kapni 15 körül új, valami földön túli gyártmányúakat. Milyen minőségűek azok? Érdemes ilyet venni?
2 stroke force...
- jura györgy
- bajnok

- MZ-d típusa: ETZ250 de luxe
szia Zsaki ami a gépembe ami volt mikor megvettem az messze volt a szimeringtől eresztett is rendesen na vetem bele ujjat még rosszabb lett na akkor kértem bele szimeringet azóta jó a pici karmantyúból amit itt veszek Celldömölkön 5-ből csak 1 rossz ellentétbe a gyertyákkal de ez már 1 másik téma üdv. juragy
- zsakfos
- A révész

- MZ-d típusa: Mz Ts 250/1
jura györgy írta:sziasztok Zsaki nem olt említve melyik karmantyú de ettől fügétlenül a nagy helyett még mindig a szimeringet ajánlom üdv. juragy
Gyuri.
A karmantyú az amelyik a dugattyúra van ráhúzva,a kisebb.Mindenki ezt hívja karmantyúnak.A másik amelyik meg a házba van beszoritva,a nagyobb,az a szimering.
Nem kell szimeringet ajánlanod a nagy helyett,mert az eleve szimering
Na mindegy nem akarok ebbe belemenni,de kiváncsi lennék rajtad kívűl hány ember gondolt a "karmantyú" névnél a 10x20x7-es szimeringre.
http://www.futarmotorosbolt.hu/index.ph ... =2a&page=2
Itt is a kisebb a karmantyú,a nagyobb a szimering.
Ts 250/1 a fekete villám!Na jó a villám egy kicsit túlzás!De én igy is szeretem.
- jura györgy
- bajnok

sziasztok Zsaki nem olt említve melyik karmantyú de ettől fügétlenül a nagy helyett még mindig a szimeringet ajánlom üdv. juragy
- csoka
- nagy ETZ-s

- MZ-d típusa: ETZ125,ETZ250
Én karmantyút a webmotors.hu oldalról vettem,teljesen jó.Nekem a szimeringnél folyik,mert csíkosra van esztergálva a dugattyúm.Még adok neki egy esélyt,és a webmotors-tól rendelek egyet,ha nem jön be,akkor csere az egész berendezés...
- zsakfos
- A révész

Gyuri a karmantyú meg a szimmering ebben az esetben 2 különböző dolog.Amit te mondasz szimmeringet az nem ugyanaz mint amit karmantyúként emlitenek itt.Úgyhogy helyette ne ajánld.jura györgy írta:sziasztok a karmantyú helyett ajánlanám a szimeringet a méret 10x20x7 az én gépembe is ez van por száraz üdv. juragy
3-as és 5-ös alkatrész.
Ők az 5-ös alkatrészről beszélnek,te meg a 3-asról.
Az alsó képen ott van egymás mellett a kettő.Látszik a nem kicsi különbség

A hozzászólást 2 alkalommal szerkesztették, utoljára zsakfos 2015.01.27. 18:43-kor.
Ts 250/1 a fekete villám!Na jó a villám egy kicsit túlzás!De én igy is szeretem.
- jura györgy
- bajnok

sziasztok a karmantyú helyett ajánlanám a szimeringet a méret 10x20x7 az én gépembe is ez van por száraz üdv. juragy
- Miklós_88
- nagy ETZ-s

- MZ-d típusa: ETZ 250 (300) Deluxe
Kérdezd meg itt: http://www.oring.hu/
Szerintem nekik van fékfolyadék álló karmantyújuk. Tudod, szimmeringet a szimmering boltból....
Nekem még gyári főfékhengerem van. Idén lesz három éve, hogy karmantyú lett benne cserélve, és eddig hibátlan. Sajnos azt nem tudom, milyen márkájú van most benne, ha tudnám, megosztanám.
Szerintem nekik van fékfolyadék álló karmantyújuk. Tudod, szimmeringet a szimmering boltból....
Nekem még gyári főfékhengerem van. Idén lesz három éve, hogy karmantyú lett benne cserélve, és eddig hibátlan. Sajnos azt nem tudom, milyen márkájú van most benne, ha tudnám, megosztanám.
-
Fejes Attila
- biciklis

- MZ-d típusa: TS250/1 oldalkocsis
http://www.motorbolt.co.hu/index.php?me ... i-gy6-jobbFejes Attila írta:Üdv, az én tapasztalatom, hogy jobban jársz egy használt jappán főhengerrel, az mz mindig ereszteni fog.pempelli írta:Srácok hol érdemes főfékhenger karmantyút venni vagy milyet?ami bírja is nem csak 3 hetet.
Ezt találtam a neten.
- sunbim
- operatőr

- MZ-d típusa: ETZ250e Deluxe
Lehet én is ezt a megoldást választanám, mert rendes minőségű karmantyút nem igen kapni; nem fékolaj állók.
Legutoljára kompletten egy török utángyárit vettem, az nem szivárog de mindig máshol fog. Nem ajánlom. Nem szedem szét hogy mi lehet a baja, mert utánna tuti fojni fog.
Legutoljára kompletten egy török utángyárit vettem, az nem szivárog de mindig máshol fog. Nem ajánlom. Nem szedem szét hogy mi lehet a baja, mert utánna tuti fojni fog.
,,Az út a fontos, nem az út vége. Aki túl gyorsan utazik, az elszalaszthat mindent, amiért útra kelt."
-
Fejes Attila
- biciklis

- MZ-d típusa: TS250/1 oldalkocsis
Üdv, az én tapasztalatom, hogy jobban jársz egy használt jappán főhengerrel, az mz mindig ereszteni fog.pempelli írta:Srácok hol érdemes főfékhenger karmantyút venni vagy milyet?ami bírja is nem csak 3 hetet.
Én amikor így jártam cseréltem a féknyerget 4000Ft-ért vettem hibátlan állapotút fékcsővel együtt,úgy hogy én azt mondom nem érdemes pepecselni vele.(persze mindenki magának tudja,de a végén mindennel együtt lehet a javítás sem lenne olcsóbb)
A légtelenítő csavarnál!bambi írta:Melyik menet?BremboRob írta:Sziasztok!
Olyan problémám van , h a féknyeregbe bele szakadt a menet ! Tudtok e valami megoldást ?
Választ előre köszönöm !
Melyik menet?BremboRob írta:Sziasztok!
Olyan problémám van , h a féknyeregbe bele szakadt a menet ! Tudtok e valami megoldást ?
Választ előre köszönöm !
Sziasztok!
Választ előre köszönöm !
Választ előre köszönöm !
- jura györgy
- bajnok

sziasztok , és kifurkált féktárcsával műszakin nem bukik ? csak azért kérdezem mert nekem is van 1 kifurkált tárcsám amit tervezek fel szerelni üdv. juragy
Van.
Keress vissza kicsit valaki már rakott fel különböző sémákat.
Na jó segítek egy kicsit,3.oldal Yofo rakta fel!
Keress vissza kicsit valaki már rakott fel különböző sémákat.
Na jó segítek egy kicsit,3.oldal Yofo rakta fel!
- Szőke Roland
- Simsonos

- MZ-d típusa: MZ ETZ 150.2
Van valami fúrási séma hozzá, hogy ne tűnjön gányolásnak meg ne is törjön szét?KILL3R etz írta:Picivel jobb fékhatás, illetve esős időben nem harap be olyan hirtelen a fék, hamarabb, fokozatosan kezd el fogni.
- MrDok
- bajnok

- MZ-d típusa: ETZ 250
- Kapcsolat:
Én azért fúrtam ki, mert a "jófajta" fékbetétem folyton felszedett apró fémszilánkokat, ami rövid időn belül szép csikorgást eredményezett ahogy a betét a tárcsához ért. Azóta szépen tisztul a felület.Szőke Roland írta:Sziasztok!
Miket tapasztaltatok a kifúrt féktárcsával? Érdemes kifúrni?
Aki nem ért az MZ szereléshez, az inkább csináljon olyan dolgot helyette amihez ért!
Ha mégis meg akarja tanulni, akkor kezdje evvel: Szervizfilm
Idom és szerszámok
Idom és szerszámok
- KILL3R etz
- bajnok

Picivel jobb fékhatás, illetve esős időben nem harap be olyan hirtelen a fék, hamarabb, fokozatosan kezd el fogni.
"...köd előttünk köd utánunk amíg élünk meg sem állunk,
köd előttünk,köd utánunk két keréken az utakon járunk..."
- Szőke Roland
- Simsonos

- MZ-d típusa: MZ ETZ 150.2
Sziasztok!
Sziasztok!Patrik írta:A távtartó nem süllyed nagyon bele az agyba? Lehet az van elbarmolva és nem fekszik fel ott ahol kell és közvetlenül a csapágyra támaszkodik?
A távtartó peremének ha jól tudom szinelnie kell az agy peremével.
A bal távtartó meg volt nyomorítva és a persely sem az eredeti volt, valaki kókányolt vele.
Vettem egy új távtartót, ezzel megszűnt a probléma.
Mind a két oldalon szépen felfekszik, a kerék nem kóvályog és a fék is csak akkor fog, amikor
fékezek. Köszönöm a tippeket, tanácsokat.
András
- zsakfos
- A révész

Csak azt nem értem hogy miért nem csinálsz pár képet a problémáról?
Talán könnyebb lenne segiteni.
Távolbalátással legfeljebb a Gyurcsók tud segiteni.
Talán könnyebb lenne segiteni.
Távolbalátással legfeljebb a Gyurcsók tud segiteni.
A távtartó nem süllyed nagyon bele az agyba? Lehet az van elbarmolva és nem fekszik fel ott ahol kell és közvetlenül a csapágyra támaszkodik?
- KILL3R etz
- bajnok

Ott valami nagyon nincs jól összerakva...
Ha helyén van a tengely, és meg van húzva, akkor ott nem lehet hézag, hiszen a tengellyel a helyére húzod a távtartót, kereket.
Ha helyén van a tengely, és meg van húzva, akkor ott nem lehet hézag, hiszen a tengellyel a helyére húzod a távtartót, kereket.
Sziasztok!tiger1342 írta:Patrik írta:A kerék távtartója mellé tegyél be egy anyát inkább pluszba,az úgy biztonságos és nem tudod annyira összehúzni a villaszárat.![]()
!! Első keréknél, ha betartod a helyes sorrendet, nem tudod összehúzni a villaszárakat! Plusz anyát hova?? Azok a villaszárak nem véletlen vannak párhuzamosra kitalálva!
Szóval, az a helyzet, hogy a bal oldali távtartó és a villaszár között van kb. 5 mm hézag, így a
kerék tud egy kicsit jobbra-balra mozogni és azért fog a fék, mert hol a jobb oldali pofa,
hol a bal oldali pofa súrolja.
Holnap az-az szombaton reggel veszek új távtartókat és ha akkor is lesz hézag, akkor alátéttel
oldom meg.
András
- tiger1342
- nagy ETZ-s

- MZ-d típusa: MZ TS250/1
- Kapcsolat:
Igaz. Csak a "tárcsa megszorul"-ból nekem az jött le, hogy a nyereghez szorul, az alátéteket is a nyereghez kérdezte.MrDok írta:Na ja, lehet hogy pontosítani kéne mi, mikor , hova ér hozzá, vagy semmi semmihez, csak megszorul az anya húzásakor........tiger1342 írta:
Ez igaz, de ha a tárcsa hozzáér a féknyereghez, ahogy a kolléga írta, akkor már nincs hova igazodni...
- MrDok
- bajnok

- Kapcsolat:
Na ja, lehet hogy pontosítani kéne mi, mikor , hova ér hozzá, vagy semmi semmihez, csak megszorul az anya húzásakor........tiger1342 írta:
Ez igaz, de ha a tárcsa hozzáér a féknyereghez, ahogy a kolléga írta, akkor már nincs hova igazodni...
Aki nem ért az MZ szereléshez, az inkább csináljon olyan dolgot helyette amihez ért!
Idom és szerszámok
Idom és szerszámok
- tiger1342
- nagy ETZ-s

- Kapcsolat:
Ez igaz, de ha a tárcsa hozzáér a féknyereghez, ahogy a kolléga írta, akkor már nincs hova igazodni...MrDok írta:A féknyergük dugattyúinak kell igazodni a tárcsához, nem a kereket kell a fékhez hézagolni........tiger1342 írta:
Elég egyszerű szemből belenézni, hogy a nyereg melyik oldalához ér hozzá a tárcsa. Aztán úgy kell hézagolni keréktengelyen!, hogy középen fusson.
- tiger1342
- nagy ETZ-s

- Kapcsolat:
Így már helyes a dörgés!Patrik írta: Alátétet akartam írni!
Úgy gondoltam,hogy a távtartó mellé még egy alátétet felhúz a tengelyre így megnő a távtartó szélessége.
Az alátét a távtartó és a villa közt van a tengelyen.
Ettől még lehet rossz ötlet csak pontosítani akartam!
tiger1342 írta:Patrik írta:A kerék távtartója mellé tegyél be egy anyát inkább pluszba,az úgy biztonságos és nem tudod annyira összehúzni a villaszárat.![]()
!! Első keréknél, ha betartod a helyes sorrendet, nem tudod összehúzni a villaszárakat! Plusz anyát hova?? Azok a villaszárak nem véletlen vannak párhuzamosra kitalálva!
Alátétet akartam írni!
Úgy gondoltam,hogy a távtartó mellé még egy alátétet felhúz a tengelyre így megnő a távtartó szélessége.
Az alátét a távtartó és a villa közt van a tengelyen.
Ettől még lehet rossz ötlet csak pontosítani akartam!
Köszönöm a javaslatokat, megoldásokat.
Azt hiszem, hogy veszek két új távtartót, mert a bal oldali el van deformálódva és nem fekszik fel
a kerékhez. Remélem az okozza a problémát.
Majd megírom az eredményt.
András
Azt hiszem, hogy veszek két új távtartót, mert a bal oldali el van deformálódva és nem fekszik fel
a kerékhez. Remélem az okozza a problémát.
Majd megírom az eredményt.
András
- MrDok
- bajnok

- Kapcsolat:
A féknyergük dugattyúinak kell igazodni a tárcsához, nem a kereket kell a fékhez hézagolni........tiger1342 írta:
Elég egyszerű szemből belenézni, hogy a nyereg melyik oldalához ér hozzá a tárcsa. Aztán úgy kell hézagolni keréktengelyen!, hogy középen fusson.
Idom és szerszámok
Idom és szerszámok
- tiger1342
- nagy ETZ-s

- Kapcsolat:
Patrik írta:A kerék távtartója mellé tegyél be egy anyát inkább pluszba,az úgy biztonságos és nem tudod annyira összehúzni a villaszárat.
- tiger1342
- nagy ETZ-s

- Kapcsolat:
Elég egyszerű szemből belenézni, hogy a nyereg melyik oldalához ér hozzá a tárcsa. Aztán úgy kell hézagolni keréktengelyen!, hogy középen fusson.MrDok írta:Ha a tárcsa nem éri a telót akkor a féket nézd/takarítsd át. Ha semmihez nem ér, akkor a két csapágy közti távtartót cseréld kicsit hosszabbra.Apa66 írta:Sziasztok!
250-es ETZ féktárcsa megszorul, ha a kerék anyát rendesen meghúzom.
Kicsit meg kell lazítani és akkor rendesen forog.
Tegyek a féknyereg és a teleszkóp közé alátétet? Nem tartom biztonságosnak.
András
- MrDok
- bajnok

- Kapcsolat:
Ha a tárcsa nem éri a telót akkor a féket nézd/takarítsd át. Ha semmihez nem ér, akkor a két csapágy közti távtartót cseréld kicsit hosszabbra.Apa66 írta:Sziasztok!
András
Idom és szerszámok
Idom és szerszámok
A kerék távtartója mellé tegyél be egy anyát inkább pluszba,az úgy biztonságos és nem tudod annyira összehúzni a villaszárat.
Sziasztok!
András
András
- KILL3R etz
- bajnok

gesszti írta:...de, ha egyszer ott van az út?!KILL3R etz írta: Persze nem a hegy oldalán kell lejönni, végig a féket vasalva...
Há' bírd ki, hogy ott nem jössz le...
Úgy értettem, hogy toronyiránt, vízszintesen....
Nekem sem a Transzfogarason, se a Német/Cseh dombokon nem volt gondom a fékemmel... Nem kell túlgondolni.
-
gabsic
- bajnok

- MZ-d típusa: MZ ETZ 251, Jawa 250
- Kapcsolat:
Létezik balos tárcsás villaszár.gesszti írta:A fékhatással nincs gond. A hőt kéne valahogy elvezetni. A duplex dob alapból ugyanúgy elmelegszik.dkari írta: Vagy esetleg egy Jawa duplex első fékdob? Nekem a kis Ts-be az volt befűzve. A szimpla mz dobtól lényegesen jobb de ez sem tárcsa...
Azon gondolkodok, hogy egy tárcsás agyat átfaragni, és két tárcsát feltenni. Csak elég bután nézne ki, hogy egyik féknyereg elől, a másik hátul van. Mondjuk a cél szentesíti az eszközt. Úgyis csak hegyi túrán lenne használva.
Németektől rendelt egyik ismerős, bár elég borsos áron. (valamelyik klub... azt hiszem nem az mzforumon volt, hanem ifa club tán? majd megkérdezem...)
Arra kell egy balos brembo nyereg valahonnan bontottan, egy nagyobb főfékhenger, csövek, aztán kezdődhet a buli...
De szerintem nem éri meg.
Jó állapotú, fúrt tárcsa, normális betéttel (ilyen igénybevételre már nem organikus), és az is bírni fogja.
-=[Gabsic Motoros Blogja]=-
Eddigi túráim:
2009: Gabsic Kicsi túrája;
2010: Bakony-túra, Tátra-túra, Örség-túra,
2011: Gyurma-túra, Bakony-túra, Mecsek-túra, Zala túra
2012: Somogy-túra, Mecsek-túra, Őrség-túra
2013: Bakony-túra, Plitvice-i gurulás
2014: Vértes-Gerecse
Eddigi túráim:
2009: Gabsic Kicsi túrája;
2010: Bakony-túra, Tátra-túra, Örség-túra,
2011: Gyurma-túra, Bakony-túra, Mecsek-túra, Zala túra
2012: Somogy-túra, Mecsek-túra, Őrség-túra
2013: Bakony-túra, Plitvice-i gurulás
2014: Vértes-Gerecse
- Ekecs
- Simsonos

- MZ-d típusa: ES 125/1
- Kapcsolat:
Ha "csak" a hűtés a gond-én valami esztergással nagyobb taréjt varázsoltatnék a dobra,talán egy is elég,a csapágyakat gumisra cserélném-első körben ennyi.gesszti írta:A fékhatással nincs gond. A hőt kéne valahogy elvezetni. A duplex dob alapból ugyanúgy elmelegszik.dkari írta: Vagy esetleg egy Jawa duplex első fékdob? Nekem a kis Ts-be az volt befűzve. A szimpla mz dobtól lényegesen jobb de ez sem tárcsa...
Azon gondolkodok, hogy egy tárcsás agyat átfaragni, és két tárcsát feltenni. Csak elég bután nézne ki, hogy egyik féknyereg elől, a másik hátul van. Mondjuk a cél szentesíti az eszközt. Úgyis csak hegyi túrán lenne használva.
Nem értek hozzá-ötlet volt.
...végül is ketten maradnak:isten és a bor.
- KILL3R etz
- bajnok

Bőven elég 1 (furkált)tárcsa + egy jó betét... Persze nem a hegy oldalán kell lejönni, végig a féket vasalva... 
- gesszti
- bajnok

- MZ-d típusa: MZ TS 250 standard
A fékhatással nincs gond. A hőt kéne valahogy elvezetni. A duplex dob alapból ugyanúgy elmelegszik.dkari írta: Vagy esetleg egy Jawa duplex első fékdob? Nekem a kis Ts-be az volt befűzve. A szimpla mz dobtól lényegesen jobb de ez sem tárcsa...
gesszti írta:Ma fékkarbantartást végeztem a TS-en. A betétekből kb. 1 mm fogyott el a múlt hétvége alatt. Az első eredeti ddr csapágyakból meg szépen kiolvadt, és kifolyt a zsír. Ez kente össze a felnit. Nem esett le ott először, hogy honnan jöhet kulcsos dobfékből olaj... Aztán később rájöttem, hogy mindig a lejtő alján jelent meg. Törölgettem hát szorgalmasan lefelé.
Hogy lehetne a TS első fékjét kicsit okosítani? Nem az a cél, hogy jobban fogjon, csak csupán annyi, hogy tartós fékezésnél ne süljön meg. A 16-os első kereket mindenképp meg szeretném hagyni, és a fékkart se szeretném kicserélni az olajtartályosra. Bármi ötletnek örülnék.
Bele lehet fűzni a 16-os felnibe egy tárcsás etz agyat?
Vagy esetleg egy Jawa duplex első fékdob? Nekem a kis Ts-be az volt befűzve. A szimpla mz dobtól lényegesen jobb de ez sem tárcsa...