Blokk
Re: Blokk
Nem a viszkozitásával van baj,a 80W90 tökéletes főleg ilyen melegbe.
Valami rossz minőségű olaj lehetett ami habzik.
Valami rossz minőségű olaj lehetett ami habzik.
Sziasztok!
ETZ 125 motorom nyomja kifele a hajtóműolajat a beöntő gumidugón. 80w90 olaj van benne. Leállítás után leengedtem az olajat és tiszta hab volt. Az olaj lenne a bűnös? Milyet öntsek bele? 15W40 motorolaj jó bele?
ETZ 125 motorom nyomja kifele a hajtóműolajat a beöntő gumidugón. 80w90 olaj van benne. Leállítás után leengedtem az olajat és tiszta hab volt. Az olaj lenne a bűnös? Milyet öntsek bele? 15W40 motorolaj jó bele?
Meg oldodott a hiba megy jolzudori írta:Olyan nincs, de irány az elektronika topik!
Tedd fel ott a kérdést!

Köszi a válaszodatzudori írta:Csak az ETZ-s tapasztalat, de szinte biztos hogy a blokk tetején kell lennie a beöntő nyílásnak, az én motoromon egy gumidugó fedi,ill. zárja le. valami ilyesfélét keressél.

- gesszti
- bajnok
- MZ-d típusa: MZ TS 250 standard
Á, azok csak dombocskák voltak.
Vigyáztam a gépre. Komolyan. Csak 2-3 helyen kellett megkenni, ahol már 1-esben se akart felmenni.
Amúgy siralmas minőségi bizonyítvány ez az alkatrészekről... Most tettem bele egy olyan csapszeget, amivel korábban ~10 évet ment a motor. Még mindig jobb állapotban volt, mint ez az utolsó.

Amúgy siralmas minőségi bizonyítvány ez az alkatrészekről... Most tettem bele egy olyan csapszeget, amivel korábban ~10 évet ment a motor. Még mindig jobb állapotban volt, mint ez az utolsó.
- zsakfos
- A révész
- MZ-d típusa: Mz Ts 250/1
Mert biztos széthajtottad az osztrák hegyekben.gesszti írta:Jött egy kis csörgés a motorba mostanában. Ma szétszedtem. A dugattyúcsapszeg frankón megmozdult a dugóban, és megkoptatta a dugattyú furatát. Élt ~4000 km-t. Hurrá...

Ts 250/1 a fekete villám!Na jó a villám egy kicsit túlzás!De én igy is szeretem.
- gesszti
- bajnok
Jött egy kis csörgés a motorba mostanában. Ma szétszedtem. A dugattyúcsapszeg frankón megmozdult a dugóban, és megkoptatta a dugattyú furatát. Élt ~4000 km-t. Hurrá...
- zudori
- nagy ETZ-s
- MZ-d típusa: ETZ 150
Csak az ETZ-s tapasztalat, de szinte biztos hogy a blokk tetején kell lennie a beöntő nyílásnak, az én motoromon egy gumidugó fedi,ill. zárja le. valami ilyesfélét keressél.
Sziasztok srácok köszönöm az edigi segitségeket de még mindig nem oldodott meg a problemam.
Azt szeretném meg kérdezni hogy hol tudok olajat önteni bele? Lehet h az lesz a probléma.
Azt szeretném meg kérdezni hogy hol tudok olajat önteni bele? Lehet h az lesz a probléma.
Szia!gyuri20 írta:Sziasztok.
Szeretném meg kérdezni mi lehet a baj ha behuzom a kuplungot sebességbe akkor sem birom tolni mert nem emel ki.
Ha leveszed a jobb oldali dekli külső részét, az alatt találsz egy állitó csavart a kuplunhoz. Ez egy "hernyó" csavar, rajt egy anyával amit 13-as kulcsal lehet oldani.
Ha ezt meglazítod a hernyó csavart finomat ütközésig tekerd be, majd egy fél vagy három negyed fordulatot tekerd vissza. Majd húzd meg az anyát. Ez az alapbeállítás.
Ha ezután sem jó akkor marad a szétszerelés.
- gesszti
- bajnok
Még mielőtt bármit állítgatsz, ellenőrizd a kuplungkarnál a holtjátékot. Ha 1-2 mm holtjáték van, és akkor se emel ki teljesen behúzott kuplungkarnál a kuplung, akkor ott hiába állítgatsz bármit. Először a bovdent ellenőrizd, hogy nem nyúlik-e jobban, mint kéne, aztán ha az se, akkor szét kellene szedni, letakarítani a tárcsákat, ellenőrizni a kiemelőszerkezetet, és megnézni, hogy a kuplungkosár, és belül a menesztőkerék fogai nincsenek-e berágódva. (bár ez inkább pannoniákra volt jellemző) Végül friss olajjal fel kellene tölteni a váltót.gyuri20 írta:zudori írta: A karon ott már tökig ki van cavarva az álitto csavar a bloknál hol tugok álitani?
- zudori
- nagy ETZ-s
Nekem ETZ-m van ott van egy un. dúrva állító csavar ami a kuplungpálcát tolja befele.
látom neked TS-ed van, de biztos vagyok benne, ott is van valami lehetőség.
Biztos segítenek majd a TS-es kollégák.
látom neked TS-ed van, de biztos vagyok benne, ott is van valami lehetőség.
Biztos segítenek majd a TS-es kollégák.
A karon ott már tökig ki van cavarva az álitto csavar a bloknál hol tugok álitani?zudori írta:gyuri20 írta:Sziasztok.
Szeretném meg kérdezni mi lehet a baj ha behuzom a kuplungot sebességbe akkor sem birom tolni mert nem emel ki.
Kérdéseddel meg is adtad a választ, nem emel ki rendesen.
Lehet ezen állítani a kuplungkarnál és a blokknál is. Elsőnek a karnál próbálkozzál.
- zudori
- nagy ETZ-s
Kérdéseddel meg is adtad a választ, nem emel ki rendesen.gyuri20 írta:Sziasztok.
Lehet ezen állítani a kuplungkarnál és a blokknál is. Elsőnek a karnál próbálkozzál.
- gesszti
- bajnok
Szerintem az csak tüneti kezelés.MrDok írta: Lehet, alapjárati fúvóka kell nagyobb bele. Hasonló eredményt lehet elérni, mint ahogy Kill írja, viszont hozzá kell állítani mindent.............
Vagyis dúsabb keverék orvosolja a hibát.
Én úgy szoktam beállítani, hogy motorféknél is prüttyögjön, de mégse rángasson. Ha teljesen befullad, akkor úgy megszívja magát, hogy hosszabb lejtő után akár meg is áll.
A gázelvételkori kopogás meg egy másik hf.tömítéssel, és a gyertya szintbeállításával szűnt meg nálam.
Sziasztok.
- MrDok
- bajnok
- MZ-d típusa: ETZ 250
- Kapcsolat:
Lehet, alapjárati fúvóka kell nagyobb bele. Hasonló eredményt lehet elérni, mint ahogy Kill írja, viszont hozzá kell állítani mindent.............gesszti írta:Ezt a gázelvevős kopogást szerintem karbival nem lehet megoldani. Ott valami izzik a hengerfejnél. Gyertya, tömítés széle, kipufogó visszaég, akármi.
Vagyis dúsabb keverék orvosolja a hibát.
Aki nem ért az MZ szereléshez, az inkább csináljon olyan dolgot helyette amihez ért!
Ha mégis meg akarja tanulni, akkor kezdje evvel: Szervizfilm
Idom és szerszámok
Ha mégis meg akarja tanulni, akkor kezdje evvel: Szervizfilm
Idom és szerszámok
- KILL3R etz
- bajnok
Hjaa, azt hittem a kopogás miatt mondod.gesszti írta:
ha dúsabb keveréket adsz neki, gázelvételnél mégjobban berángat. (szerintem)
A rángatás megszűntetése nálam véletlenül sikerült a csatos karbival, de akkor dúsítottam, illetve mennyiségből vettem el. Most olyan, hogy 500m-t tudok motorfékezni egyetlen pöffenés, vagy rángatás nélkül. Mintha elvenném a gyújtást.
Cserébe nem valami jó az alsó tartományom....

"...köd előttünk köd utánunk amíg élünk meg sem állunk,
köd előttünk,köd utánunk két keréken az utakon járunk..."
-
- bajnok
Sajnos gyári dobom van:(sunbim írta:Fogadni mernék utángyári kipufogód van.pempelli írta:Srácok ma megmértem a présrésem ETZ 250-nél és 1,35mm ettől tud detonálni illetve rángatni gázvisszaengedéskor?
Én mostanában cseréltem a legutóbbi szériás Bambi féle gyártatású , ,,gyári" dobra és alig észrevehetőel ezek a hibák, amik elég hasonlóak voltak a tiedhez.
De ezt a kipufogó topicban folytatnám.
- sunbim
- operatőr
- MZ-d típusa: ETZ250e Deluxe
Fogadni mernék utángyári kipufogód van.pempelli írta:Srácok ma megmértem a présrésem ETZ 250-nél és 1,35mm ettől tud detonálni illetve rángatni gázvisszaengedéskor?
Én mostanában cseréltem a legutóbbi szériás Bambi féle gyártatású , ,,gyári" dobra és alig észrevehetőel ezek a hibák, amik elég hasonlóak voltak a tiedhez.
De ezt a kipufogó topicban folytatnám.
,,Az út a fontos, nem az út vége. Aki túl gyorsan utazik, az elszalaszthat mindent, amiért útra kelt."
- KILL3R etz
- bajnok
Inkább zárni kéne a levegőcsavaron, ha dúsabb keverékre vágyunk. 

- gesszti
- bajnok
Ha a gyertya vége nem ér ki, vagy éppen túlér a hf síkján, akkor változik a hőértéke (hőelvonóképessége) és beizzhat. Ezt csak tetőzi a menetbe rakódó korom felizzása.pempelli írta: Gyertya vége mit számít?
Adnék neki még egy kis előgyújtást a helyedben. +nyitnék a levegőcsavaron.
-
- bajnok
Nincs javított gyertyamenet,már nem tudom mihez kezdjek ,gurulni szinte nem is tudok úgy berángat a motor mintha csuklana és olyanokat kopog hogy csak na.gesszti írta:Fele ennyitől se feltétlen.pempelli írta:Srácok ma megmértem a présrésem ETZ 250-nél és 1,35mm ettől tud detonálni illetve rángatni gázvisszaengedéskor?
Javított gyertyameneted van? Teljesen szintben van belül a gyertya menet vége?
Gyertya vége mit számít?
- gesszti
- bajnok
Fele ennyitől se feltétlen.pempelli írta:Srácok ma megmértem a présrésem ETZ 250-nél és 1,35mm ettől tud detonálni illetve rángatni gázvisszaengedéskor?
Javított gyertyameneted van? Teljesen szintben van belül a gyertya menet vége?
- KILL3R etz
- bajnok
Nem valószínű. Nekem 0.9, de csak magas fordulaton, gázelzárásra detonál.
Azt hiszem a gyári ajánlás 0.9-1.2mm.
Azt hiszem a gyári ajánlás 0.9-1.2mm.
- telectronic
- kis ETZ-s
- MZ-d típusa: ETZ250 - CZ350
- Kapcsolat:
Hali,
Hozzám került egy TS250 blokk, amiben teljesen be van rohadva a főtengely és a dugattyú.
kb. így:

Szeretném kérdezni, hogy így első nekifutásra ugyanaz a csapágy, szimering, olajterelő lemez, dugattyú, való hozzá, mint az ETZ250-hez ?
köszi
Hozzám került egy TS250 blokk, amiben teljesen be van rohadva a főtengely és a dugattyú.
kb. így:

Szeretném kérdezni, hogy így első nekifutásra ugyanaz a csapágy, szimering, olajterelő lemez, dugattyú, való hozzá, mint az ETZ250-hez ?
köszi
Előre tekintünk és nem a múlttal törődünk. A motor is előre megy 
Elektronikai, motor és egyéb bazár : http://telectronic.hu
Easy rider "Born to be wild" öööö izé "Born to be free"

Elektronikai, motor és egyéb bazár : http://telectronic.hu
Easy rider "Born to be wild" öööö izé "Born to be free"
Szerintem igazán nyugodt csak akkor lehetsz ha mindkettőt cseréled,ha egyszer megforgott jó állapotában akkor mért n e forogna le miután már javítgatva lett.Próbálkozni persze lehet csak kellemetlen x-kmre otthontól egy ilyen probléma.
- KILL3R etz
- bajnok
Dobj egy képet róluk, de jó eséllyel kuplung agy csere lesz belőle. És reméljük, hogy a főtengót nem kell...djpety írta:Nos leharcoltam az oldal deklit egy csavar csak a fúrásnak engedelmeskedett,gondolom acél csavar imbusz mehet is majd vissza bele, na mindegy.A kuplungot kézzel könnyen levettem gondolom ez nem igazán jó és ez volt a baj.A főtengelyen hossz irányban található 4-darab szimetrikusan elhelyez kedő bemarás rovátka nem túl mélyek alig érezhető kissé érdes a felület a kuplungon is illetve a főtengelyen is.Hogyan tovább? össze csiszolás + loctite 603?Várom a bevált módszereket!

Nos leharcoltam az oldal deklit egy csavar csak a fúrásnak engedelmeskedett,gondolom acél csavar imbusz mehet is majd vissza bele, na mindegy.A kuplungot kézzel könnyen levettem gondolom ez nem igazán jó és ez volt a baj.A főtengelyen hossz irányban található 4-darab szimetrikusan elhelyez kedő bemarás rovátka nem túl mélyek alig érezhető kissé érdes a felület a kuplungon is illetve a főtengelyen is.Hogyan tovább? össze csiszolás + loctite 603?Várom a bevált módszereket!
- zsakfos
- A révész
- MZ-d típusa: Mz Ts 250/1
bugyi63 írta:Köszönöm a válaszod! A méreteiket nem tudod? Sajnos nekem az akkor hiányzik... hol lehet ilyet beszerezni?
A golyó 8-as átmérőjű,a rugó pedig 0,8x5,5x11,5.
Ts 250/1 a fekete villám!Na jó a villám egy kicsit túlzás!De én igy is szeretem.
-
- nagy ETZ-s
- MZ-d típusa: BMW
Így viszont gesszti a nyerő. Bocs, de tévedni emberi dolog, mondta a sündisznó is és lemászott a drótkeféről.bugyi63 írta:Én is üdvözöllek!
Sajnos a tipped viszont biztos nem jó, ez a váltó körül van.
A szép szavak nem mindig igazak, az igaz szavak nem mindig szépek !
-
- rolleres
- MZ-d típusa: MZ TS 250/1
Köszönöm a válaszod! A méreteiket nem tudod? Sajnos nekem az akkor hiányzik... hol lehet ilyet beszerezni?
gesszti írta:Ez a fokozatrögzitő csavar. Kellene, hogy legyen benne egy kis rugó, és golyó.bugyi63 írta:Üdv!
http://kepfeltoltes.hu/140804/CAM00073_ ... es.hu_.jpg
- gesszti
- bajnok
Ez a fokozatrögzitő csavar. Kellene, hogy legyen benne egy kis rugó, és golyó.bugyi63 írta:Üdv!
Tri-Ton írta:Valószínűsítem, hogy a kuplungod csak csúszik és mivel a nyomaték 2800 felett az igazi, ezért alatta még nem csúszik meg. Ha 2800 felett óvatosan gyorsítod fel, akkor mit csinál, próbáltad ?djpety írta:Etz-s társak! Probléma merült fel a motorom kapcsán!A mai nap folyamán gondoltam gurulok egyet, meglepetésemre a motor érdekes dolgot kezdett el csinálni, minden sebességi fokozatban 2800 ford fölött, mint ha behúznám a kuplungot vagy üresbe kapcsolnám a motor indokolatlanul csak felpörög , hajtás megszűnik , mikor vissza engedem a gázt akkor jó, alacsony ford. tartományban 2500 ford ig. Semmilyen előzmény nem volt tegnap előtt gond nélkül ment.Várnám az ötletek mitöl vajon? Ha kuplung lepörög az nem ilyen......250-es ETZ
Köszönöm a segítséget!Úgy nem próbáltam ,elkezdtem szétszdeni csak megakadtam mert a dekli csavar inkább szét pereg mint hogy lazuljon...
[quote="KILL3R etz"]Sajnos akkor is hasonlót csinál,amikor leugrik a kúpról a kuplung, de az anya még a helyén tartja. Nekem is ilyesmi volt, csak magasabb fordulaton, és csak ritkán jött elő.
A másik lehetőség, ami valószínűbb, hogy a kuplungod csúszik meg, ami lehet vetemedett/sérült lamelláktól, menesztőtől, kosártól, bowdentől. Én elsőnek a bowdent ellenőrizném, hogy nem-e szorul. Utána a kiemelő szerkezetet, és a kuplung anyát. Ha ezek rendben vannak, akkor le kell venni a kuplungot.
Az anya a helyén van bowden kicsit meg van törve de normálisan mozog, könnyen.Igaz vagy 2-hónapja lepörgött az anya akkor nem húztam szét csak meghúztam ill. menetrögzítő!
A másik lehetőség, ami valószínűbb, hogy a kuplungod csúszik meg, ami lehet vetemedett/sérült lamelláktól, menesztőtől, kosártól, bowdentől. Én elsőnek a bowdent ellenőrizném, hogy nem-e szorul. Utána a kiemelő szerkezetet, és a kuplung anyát. Ha ezek rendben vannak, akkor le kell venni a kuplungot.
Az anya a helyén van bowden kicsit meg van törve de normálisan mozog, könnyen.Igaz vagy 2-hónapja lepörgött az anya akkor nem húztam szét csak meghúztam ill. menetrögzítő!
-
- nagy ETZ-s
Másik 63-asként üdvözöllek, én is hasonlóan jártam. A 80-as évek elején nekem is volt egy új ETZ 250 - em, de eladtam. MZ nélkül viszont lehet élni, de nem érdemes, ezért pár éve én is ismét vettem. Viszont a kérdésedre a válasz és máris emlékezni fogsz. Az akkori kétüteműeken mindig volt egy ilyen csavar, amivel túlszívatás esetén le lehetett üríteni a forgattyúsházat. Ugye, hogy beugrott ?bugyi63 írta:Üdv!
Kb. 30 eladtam építkezés miatt fiatal kori szeretett 250/1-emet. 50. születésnapomra a gyerekeimtől kaptam egyet, melyet nekiálltam felújítani. A blokkot széthúztam, az alkatrészek beszerzés alatt vannak... viszont érdekelne, hogy a mellékelt képen szereplő csavarnak mi a szerepe. Nem az olajleeresztő, mert az a másik blokkfélen van. Sajnos az emlékek kicsit megkoptak e téren. Várom válaszaitokat. Köszönöm!
http://kepfeltoltes.hu/140804/CAM00072_ ... es.hu_.jpg
http://kepfeltoltes.hu/140804/CAM00074_ ... es.hu_.jpg
-
- nagy ETZ-s
Valószínűsítem, hogy a kuplungod csak csúszik és mivel a nyomaték 2800 felett az igazi, ezért alatta még nem csúszik meg. Ha 2800 felett óvatosan gyorsítod fel, akkor mit csinál, próbáltad ?djpety írta:Etz-s társak! Probléma merült fel a motorom kapcsán!A mai nap folyamán gondoltam gurulok egyet, meglepetésemre a motor érdekes dolgot kezdett el csinálni, minden sebességi fokozatban 2800 ford fölött, mint ha behúznám a kuplungot vagy üresbe kapcsolnám a motor indokolatlanul csak felpörög , hajtás megszűnik , mikor vissza engedem a gázt akkor jó, alacsony ford. tartományban 2500 ford ig. Semmilyen előzmény nem volt tegnap előtt gond nélkül ment.Várnám az ötletek mitöl vajon? Ha kuplung lepörög az nem ilyen......250-es ETZ
-
- rolleres
- MZ-d típusa: MZ TS 250/1
Üdv!
Kb. 30 éve eladtam építkezés miatt fiatal kori szeretett 250/1-emet. 50. születésnapomra a gyerekeimtől kaptam egyet, melyet nekiálltam felújítani. A blokkot széthúztam, az alkatrészek beszerzés alatt vannak... viszont érdekelne, hogy a mellékelt képen szereplő csavarnak mi a szerepe. Nem az olajleeresztő, mert az a másik blokkfélen van. Sajnos az emlékek kicsit megkoptak e téren. Várom válaszaitokat. Köszönöm!
Kb. 30 éve eladtam építkezés miatt fiatal kori szeretett 250/1-emet. 50. születésnapomra a gyerekeimtől kaptam egyet, melyet nekiálltam felújítani. A blokkot széthúztam, az alkatrészek beszerzés alatt vannak... viszont érdekelne, hogy a mellékelt képen szereplő csavarnak mi a szerepe. Nem az olajleeresztő, mert az a másik blokkfélen van. Sajnos az emlékek kicsit megkoptak e téren. Várom válaszaitokat. Köszönöm!
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára bugyi63 2014.08.11. 22:41-kor.
- KILL3R etz
- bajnok
Sajnos akkor is hasonlót csinál,amikor leugrik a kúpról a kuplung, de az anya még a helyén tartja. Nekem is ilyesmi volt, csak magasabb fordulaton, és csak ritkán jött elő.
Etz-s társak! Probléma merült fel a motorom kapcsán!A mai nap folyamán gondoltam gurulok egyet, meglepetésemre a motor érdekes dolgot kezdett el csinálni, minden sebességi fokozatban 2800 ford fölött, mint ha behúznám a kuplungot vagy üresbe kapcsolnám a motor indokolatlanul csak felpörög , hajtás megszűnik , mikor vissza engedem a gázt akkor jó, alacsony ford. tartományban 2500 ford ig. Semmilyen előzmény nem volt tegnap előtt gond nélkül ment.Várnám az ötletek mitöl vajon? Ha kuplung lepörög az nem ilyen......250-es ETZ
Köszönöm a választ gesszti!
- gesszti
- bajnok
A hengergörgős csapágynak nagyobb a teherbírása, mint a golyósnak. Inkább rontanál rajta. Nem kell azt a blokkot olyan gyakran szétszedni, ha sikerül jó hajtókarkészletet szerezni.pety2105 írta:Üdv! Mz főtengelybe, vagy telsejen mind1 2t főtengelyt meglehetne csinálni alul tűgörgö helyett rendes gyolyós csapágyasra? Jobban birná mint a tűgörgö? Macerás mert főtengelyt gyártatni hozzá stb, de ha jóval tovább birná akkor szerintem megérné, nem kéne bontogatni a blokkot a főtengely miatt...