Barkácsolás
Re: Barkácsolás
Üdv mindenkinek!Nincs valakinek kölcsön egy órára egy kuplung kis fogaskerék lehúzó szerszámja?Budapest és környékiek előnyben mert Dunakeszin lakom.Hálás köszönet.Gábor
- nagydivad
- kis ETZ-s
- MZ-d típusa: ETZ 125/150.2, TS125
Ok!Dreamer írta: Ha itthon lesz a sas, akkor lövök pár képet a hátsó búrákról, azok még ehte gyáriak.
Nekem szerencsére nem volt gond a furatok helyével, passzoltak, bár én tettem tömítést a búra és a lámpatest közzé.
Én is tettem tömítést.

- Dreamer
- nagy ETZ-s
- MZ-d típusa: MZ ETZ 250 De Luxe
Ha itthon lesz a sas, akkor lövök pár képet a hátsó búrákról, azok még ehte gyáriak.nagydivad írta:
Elkezdtem keresni, de nem találtam meg. Ezekszerint csak bekattant valami és úgy maradt meg bennem, hogy van E jelölésű is...![]()
Most tettem fel ezeket az utángyártottakat és hát nem voltak valami pontosak. Mindegyikben ki kellett fúrnom újra a lyukakat, mert vagy keskenyek voltak vagy rövidek vagy mindkettő egyszerre... Mondjuk 180 Ft nem volt sok darabjáért.
Nekem szerencsére nem volt gond a furatok helyével, passzoltak, bár én tettem tömítést a búra és a lámpatest közzé.
Dreamer
- nagydivad
- kis ETZ-s
Elkezdtem keresni, de nem találtam meg. Ezekszerint csak bekattant valami és úgy maradt meg bennem, hogy van E jelölésű is...Dreamer írta: Kérlek egy linket! Én kerestem preciz német webshopokban is ohne felirat!
Természetesen megírom mi a hivatalos álláspont!

Most tettem fel ezeket az utángyártottakat és hát nem voltak valami pontosak. Mindegyikben ki kellett fúrnom újra a lyukakat, mert vagy keskenyek voltak vagy rövidek vagy mindkettő egyszerre... Mondjuk 180 Ft nem volt sok darabjáért.
- Dreamer
- nagy ETZ-s
Kérlek egy linket! Én kerestem preciz német webshopokban is ohne felirat!nagydivad írta:Majd légy szíves írd le, hogy mit mondtak... Amúgy lehet kapni, de csak webshopból, rendes boltokban még nem találtam.Dreamer írta: Az a poén, hogy nem is lehet kapni E jeles (vagy éppen régi jelölésű) búrát, akkor meg mit pattognak?Egyébként a jövő héten viszem vizsgázni, majd megkérdezem.
Természetesen megírom mi a hivatalos álláspont!
Dreamer
- nagydivad
- kis ETZ-s
Majd légy szíves írd le, hogy mit mondtak... Amúgy lehet kapni, de csak webshopból, rendes boltokban még nem találtam.Dreamer írta:Az a poén, hogy nem is lehet kapni E jeles (vagy éppen régi jelölésű) búrát, akkor meg mit pattognak?Lóri írta:Az egy dolog, hogy van benne E-jelölés, avagy sem, ugyanis nem az a lényeg! A lényeg az E-jelölés utáni számok, mert azok jelzik, hogy milyen jóváhagyásokkal rendelkezik a lámpatest, és a búra. Ha szerencséd van akkor nem foglalkoznak vele, de ha pl egy ellenőrzésbe szaladsz bele, akkor tuti...
Vagy elhozod, és levizsgáztatom!
ÜdvEgyébként a jövő héten viszem vizsgázni, majd megkérdezem.
- Dreamer
- nagy ETZ-s
Az a poén, hogy nem is lehet kapni E jeles (vagy éppen régi jelölésű) búrát, akkor meg mit pattognak?Lóri írta:Az egy dolog, hogy van benne E-jelölés, avagy sem, ugyanis nem az a lényeg! A lényeg az E-jelölés utáni számok, mert azok jelzik, hogy milyen jóváhagyásokkal rendelkezik a lámpatest, és a búra. Ha szerencséd van akkor nem foglalkoznak vele, de ha pl egy ellenőrzésbe szaladsz bele, akkor tuti...
Üdv

Dreamer
Az egy dolog, hogy van benne E-jelölés, avagy sem, ugyanis nem az a lényeg! A lényeg az E-jelölés utáni számok, mert azok jelzik, hogy milyen jóváhagyásokkal rendelkezik a lámpatest, és a búra. Ha szerencséd van akkor nem foglalkoznak vele, de ha pl egy ellenőrzésbe szaladsz bele, akkor tuti...
Üdv

Üdv
Két kerék, két ütem, két betű: MZ
- nagydivad
- kis ETZ-s
Vettem az ETZ-re E jelzés nélküli index burát meg visszapillantót. Megbuktatnak majd érte műszakin?
- Dreamer
- nagy ETZ-s
Hehe, nekem meg nem tudtak adni, szóval megcsináltam simával! Nagyon jó lett. Ugyanúgy ahogy a kuplungom, szinte nem érezni ellenállást... A Simsonomon nagyságrendekkel nehezebb, pedig az sem nehéz.K.Imi írta: Nekem nem rozsdamentes anyagú volt, csak simán csiszolt felületű.
Ma viszont boltban már csak rozsdamentest találtam.... Majd kiderül, hogy bírom megforrasztani.
Dreamer
- K.Imi
- kis ETZ-s
- MZ-d típusa: ETZ 251m
Nekem nem rozsdamentes anyagú volt, csak simán csiszolt felületű.Gyula-bá írta:Nem tudom,hogy mit értek "csiszolt bowden" alatt de ha ez a rozsdamentes anyagot jelenti akkor majdnem lehetetlen jól megforrasztani.Dreamer írta:Van itthon csiszolt bowden nekiesek ujra! De elotte ugy csinalok mint a hangya... Savazok!
Ma viszont boltban már csak rozsdamentest találtam.... Majd kiderül, hogy bírom megforrasztani.

MZ ETZ 251e '89
- Dreamer
- nagy ETZ-s
Köszönöm, jegyeztem, alkalom adtán majd próbálkozom!Ekecs írta: Szilfosz a pálca,bórax a hozzá való folyasztószer,gázégővel lehet forrasztani.
Dreamer
- Ekecs
- Simsonos
- MZ-d típusa: ES 125/1
- Kapcsolat:
Szilfosz a pálca,bórax a hozzá való folyasztószer,gázégővel lehet forrasztani.Dreamer írta:Nagyon koszonom!bambi írta:Valami ezüstötvözetű forrasztó anyag.(úgy kaptam egy forrasztó mágustól:-) )A pontos nevét megérdeklődőm és közlöm.
...végül is ketten maradnak:isten és a bor.
- Dreamer
- nagy ETZ-s
Nagyon koszonom!bambi írta:Valami ezüstötvözetű forrasztó anyag.(úgy kaptam egy forrasztó mágustól:-) )A pontos nevét megérdeklődőm és közlöm.
Dreamer
Valami ezüstötvözetű forrasztó anyag.(úgy kaptam egy forrasztó mágustól:-) )A pontos nevét megérdeklődőm és közlöm.
- Dreamer
- nagy ETZ-s
Elarulod, hogy mivel kell?bambi írta:Meg lehet azt is csak nem sima forrasztó onnal.Gyula-bá írta: Nem tudom,hogy mit értek "csiszolt bowden" alatt de ha ez a rozsdamentes anyagot jelenti akkor majdnem lehetetlen jól megforrasztani.
Dreamer
- Dreamer
- nagy ETZ-s
Nekem is úgy rémlik, hogy rozsdamentes, de majd még egyszer nekilátok!Gyula-bá írta:Nem tudom,hogy mit értek "csiszolt bowden" alatt de ha ez a rozsdamentes anyagot jelenti akkor majdnem lehetetlen jól megforrasztani.Dreamer írta:Van itthon csiszolt bowden nekiesek ujra! De elotte ugy csinalok mint a hangya... Savazok!
Dreamer
Meg lehet azt is csak nem sima forrasztó onnal.Gyula-bá írta:Nem tudom,hogy mit értek "csiszolt bowden" alatt de ha ez a rozsdamentes anyagot jelenti akkor majdnem lehetetlen jól megforrasztani.Dreamer írta:Van itthon csiszolt bowden nekiesek ujra! De elotte ugy csinalok mint a hangya... Savazok!
Nem tudom,hogy mit értek "csiszolt bowden" alatt de ha ez a rozsdamentes anyagot jelenti akkor majdnem lehetetlen jól megforrasztani.Dreamer írta:Van itthon csiszolt bowden nekiesek ujra! De elotte ugy csinalok mint a hangya... Savazok!
- Dreamer
- nagy ETZ-s
Valaki lenne kedves és lemérné, hogy az utas lábtartója milyen távolságra van a lengővillától? ETZ 250-ről lenne szó!
Köszönöm!
Köszönöm!
Dreamer
- Dreamer
- nagy ETZ-s
Van itthon csiszolt bowden nekiesek ujra! De elotte ugy csinalok mint a hangya... Savazok! 

Dreamer
- K.Imi
- kis ETZ-s
Ha tudnám a titkot... 
Bajom nem volt még annak a forrasztásával, de a csiszolt vs nem csiszolt bowden használata közt még nem vettem észre szinte semmit. (mind2 fajta jól be volt olajozva)
Általában abból az alapanyagból készítek gáz és szívató bowdent ami otthon van, 251-re most nem csiszolt jutott.

Bajom nem volt még annak a forrasztásával, de a csiszolt vs nem csiszolt bowden használata közt még nem vettem észre szinte semmit. (mind2 fajta jól be volt olajozva)
Általában abból az alapanyagból készítek gáz és szívató bowdent ami otthon van, 251-re most nem csiszolt jutott.
MZ ETZ 251e '89
- Dreamer
- nagy ETZ-s
Barkácsolás
Skac barátom bowdenhez hasonló (acél) kötelet említett a gázhoz és szívatóhoz. A csiszolt bowdennel az a bajom, hogy nem tudom forrasztani. Elárulod a titkot?K.Imi írta:Majd csinálok róla képet hétvége körül, ha el nem felejtem.
Neten most nem találok olyat mint ami nekem van. (Jagwire márkájú)
Gáz és szívató bowdent szoktam még biciklihez való csiszolt bowdenből megcsinálni, könnyebben csúszkál a teflonos házban.
A hozzászólást 2 alkalommal szerkesztették, utoljára Dreamer 2014.03.04. 00:03-kor.
Dreamer
- K.Imi
- kis ETZ-s
Majd csinálok róla képet hétvége körül, ha el nem felejtem. 
Gáz és szívató bowdent szoktam még biciklihez való csiszolt bowdenből megcsinálni, könnyebben csúszkál a teflonos házban.

MZ ETZ 251e '89
- Dreamer
- nagy ETZ-s
Milyen az a por lehúzós kupak?K.Imi írta:Szép, igényes munka!!
Én is hasonlóképpen készítem/készítettem ETZ-hez (vagy amihez épp kellett) a bovdeneket, annyi extrával, hogy a bowdenház végére én alu kovácsolt por lehúzós kupakokat szoktam tenni (tuti nem szakad át).
Dreamer
- K.Imi
- kis ETZ-s
Szép, igényes munka!!
Én is hasonlóképpen készítem/készítettem ETZ-hez (vagy amihez épp kellett) a bovdeneket, annyi extrával, hogy a bowdenház végére én alu kovácsolt por lehúzós kupakokat szoktam tenni (tuti nem szakad át).

MZ ETZ 251e '89
- Dreamer
- nagy ETZ-s
Bowden készítés. Akit nem érdekel lapozzon, sok kép lesz (bocsi!)
Skac barátomat (http://www.simson.hu) megkértem, hogy készítsünk már egy teflonos kuplung bowdent az épülő gépemhez. Na most ez úgy nézett ki, hogy ő csinálta, én meg kuktálkodtam, meg próbáltam fotózni.
Sikerült keríteni teflonos bowden házat és 1.9 mm-es bowdent. Nézzük:

Jelölés méretre vágáshoz.

Felónozás vágáshoz.

Méretre vágás.

Vég igazítása.

Vég eldolgozása.

Sapka előkészítése (ez nem ETZhez való (nem véletlen!))

Felhúzás az előzetesen levágott házra. Ne feledjük el, később nehezebb!

Bár teflonos a ház, elő olajozás speciális receptúra alapján

Befűzzük a bowdent. Ne feledjük a hozzá való sapkát sem!

Méret pontosítása.

A vég forrasztáshoz való előkészítése (folyatószer felvitele).

Kész a vég a forrasztáshoz.

Préselő szerszám. Biztosabb rögzítés miatt.

Bowden elhelyezése szerszámba.

Préselés.

Vég igazítása.

Bowdenvég megnyitása lapításhoz.

Lapított vég.

Folyatószer.

Felmerülhet a kérdés, hogy miért pillanat pákával történik? Bár ezt a forrasztó eszközt nem hosszú idejű működtetésre szánták (nevében is benne van), de ennél a használatnál kimondottan jól jön, hogy a csúcs melegebbre hevül. Tapasztalatok alapján jól átmelegíti a munka darabot. Egy hátránya a dolognak, hogy a csúcs hamarabb fog elégni.

Kész bowden stílusosan Simson főtengely féllel...

Hogy mi az értelme a készítésnek? Bár az üzletekben pár száz forintért megkapható, de a készített bowden méretpontosabb, valamint a teflon betét miatt könnyebb a működtetése a kuplungnak, valamint gondozás mentesebb, hosszabb életű.
Skac barátomat (http://www.simson.hu) megkértem, hogy készítsünk már egy teflonos kuplung bowdent az épülő gépemhez. Na most ez úgy nézett ki, hogy ő csinálta, én meg kuktálkodtam, meg próbáltam fotózni.
Sikerült keríteni teflonos bowden házat és 1.9 mm-es bowdent. Nézzük:

Jelölés méretre vágáshoz.

Felónozás vágáshoz.

Méretre vágás.

Vég igazítása.

Vég eldolgozása.

Sapka előkészítése (ez nem ETZhez való (nem véletlen!))

Felhúzás az előzetesen levágott házra. Ne feledjük el, később nehezebb!

Bár teflonos a ház, elő olajozás speciális receptúra alapján

Befűzzük a bowdent. Ne feledjük a hozzá való sapkát sem!

Méret pontosítása.

A vég forrasztáshoz való előkészítése (folyatószer felvitele).

Kész a vég a forrasztáshoz.

Préselő szerszám. Biztosabb rögzítés miatt.

Bowden elhelyezése szerszámba.

Préselés.

Vég igazítása.

Bowdenvég megnyitása lapításhoz.

Lapított vég.

Folyatószer.

Felmerülhet a kérdés, hogy miért pillanat pákával történik? Bár ezt a forrasztó eszközt nem hosszú idejű működtetésre szánták (nevében is benne van), de ennél a használatnál kimondottan jól jön, hogy a csúcs melegebbre hevül. Tapasztalatok alapján jól átmelegíti a munka darabot. Egy hátránya a dolognak, hogy a csúcs hamarabb fog elégni.

Kész bowden stílusosan Simson főtengely féllel...

Hogy mi az értelme a készítésnek? Bár az üzletekben pár száz forintért megkapható, de a készített bowden méretpontosabb, valamint a teflon betét miatt könnyebb a működtetése a kuplungnak, valamint gondozás mentesebb, hosszabb életű.
Dreamer
Helló Sziasztok.
Olyan problémával állok szemben,hogy egy 150-es ETZ-re szeretném feltenni a közép sztendert,csak valamiért nem jön össze.
Hogyan megy rá,ha a tengelytől alig vastagabb a sztender furata ?
Ki kell rszelnei,vagy van valami speciális fogás?
Melyik oldallal kell kezdeni?
Köszönet előre is a segítségért...
Olyan problémával állok szemben,hogy egy 150-es ETZ-re szeretném feltenni a közép sztendert,csak valamiért nem jön össze.
Hogyan megy rá,ha a tengelytől alig vastagabb a sztender furata ?
Ki kell rszelnei,vagy van valami speciális fogás?
Melyik oldallal kell kezdeni?
Köszönet előre is a segítségért...
- Petihun
- rolleres
- MZ-d típusa: Mz ETZ 125 1988
Qwyxqwyx vagyok csak nevet váltottam mert ez jobban megjegyezhatő.zudori írta:
Csak egy kérdés:
Ha a ledsort a számlap alá tennéd? Háttérvilágításkánt, nem tudom megoldható-e, de akkor lenne az igazi!
Szerintem a képeken jól látszik, hogy a 2. variáció az tulajdonképpen a gyári megoldás csak ledszalaggal. Ott is a számlap hátulját világítottam meg de a végeredmény elég halvány. Az 1. variáció meg kikcsit talán fényes, de érdekes módon nem zavaró de eddig még csak városban próbáltam ahhol van közvilágítás. Ha zavaró lesz akkor ellenállással megoldom a fényerőproblémát.
- K.Imi
- kis ETZ-s
Kivitelezhető, de a 250-es villája szélesebb a 2 szilentes rész között, illetve hosszabb is 2-3 centivel.
(villaszárakat összekötő zárt szelvény miatt lehet nem fér el rendesen a sárvédő)

(villaszárakat összekötő zárt szelvény miatt lehet nem fér el rendesen a sárvédő)

MZ ETZ 251e '89
- Target
- Simsonos
- MZ-d típusa: ETZ 150
Sziasztok!
150-es ETZ-men blokktartókat kell cserélnem, és mivel a mostani gyári villám egy kicsit meg van csavarodva, arra gondoltam, hogy egy úttal, egy itthon elfekvő 250-es hátsó villát rakok bele. Szerintem jobban bírná a terepet is.
Kivitelezhető ez?
Üdv.
150-es ETZ-men blokktartókat kell cserélnem, és mivel a mostani gyári villám egy kicsit meg van csavarodva, arra gondoltam, hogy egy úttal, egy itthon elfekvő 250-es hátsó villát rakok bele. Szerintem jobban bírná a terepet is.
Kivitelezhető ez?
Üdv.
- zudori
- nagy ETZ-s
- MZ-d típusa: ETZ 150
qwyxqwyx írta:Az 1. csináltam meg itt egy kép is róla az eredetivel eggyütt:
Ennyire azért nem nagy a kontraszt a kettő között. De tényleg fényes a ledekkel, bár este nem vakított hazafele, de lehet hogy sorbakötöm egy ellenállással hogy kicsit kevesebb fénye legyen viszont nagyon állatul néz ki. És a legjobb benne, hogy bármikor vissza tudom rakni a gyárit (de nem fogom)
Csak egy kérdés:
Ha a ledsort a számlap alá tennéd? Háttérvilágításkánt, nem tudom megoldható-e, de akkor lenne az igazi!
- Petihun
- rolleres
Az 1. csináltam meg itt egy kép is róla az eredetivel eggyütt:

Ennyire azért nem nagy a kontraszt a kettő között. De tényleg fényes a ledekkel, bár este nem vakított hazafele, de lehet hogy sorbakötöm egy ellenállással hogy kicsit kevesebb fénye legyen viszont nagyon állatul néz ki. És a legjobb benne, hogy bármikor vissza tudom rakni a gyárit (de nem fogom
)

Ennyire azért nem nagy a kontraszt a kettő között. De tényleg fényes a ledekkel, bár este nem vakított hazafele, de lehet hogy sorbakötöm egy ellenállással hogy kicsit kevesebb fénye legyen viszont nagyon állatul néz ki. És a legjobb benne, hogy bármikor vissza tudom rakni a gyárit (de nem fogom

- allllli
- versenyző
- MZ-d típusa: Honda CB 400 N
Szerintem is az első néz ki a legjobban, de én maradnék a gyári megoldásnál, mert szerintem ez a ledszalag túl erőst fényt bocsát ki, engem tuti zavarna éjszaka, kivilágítatlan úton. Szóval szerintem vakítani fog.
- Petihun
- rolleres
Sziasztok!
Új vagyok még a fórumon de lenne egy kérdésem felétek, mégpedig a kilóméterórámmal kapcsolatban. Ma szétszedtem mert kiégett az izzó és arra gondoltam megoldanám ledekkel. Volt otthon egy kis ledszalag de nem tudom eldönteni, hogy a 2 variáció közül melyik nézne ki jobban.
maga az óra szétszedve:

1. variáció:

2. variáció (ez a gyári megoldás csak ledekkel, itt is a számlap hátulját világítom meg):

Új vagyok még a fórumon de lenne egy kérdésem felétek, mégpedig a kilóméterórámmal kapcsolatban. Ma szétszedtem mert kiégett az izzó és arra gondoltam megoldanám ledekkel. Volt otthon egy kis ledszalag de nem tudom eldönteni, hogy a 2 variáció közül melyik nézne ki jobban.
maga az óra szétszedve:

1. variáció:

2. variáció (ez a gyári megoldás csak ledekkel, itt is a számlap hátulját világítom meg):

- K.Imi
- kis ETZ-s
Azért küldtem, mert azt hittem a faragás is szóba jöhet.
(Én faragnék, szerintem "egyszerűbb", de ez csak az én véleményem.)
(Én faragnék, szerintem "egyszerűbb", de ez csak az én véleményem.)
MZ ETZ 251e '89
- tiger1342
- nagy ETZ-s
- MZ-d típusa: MZ TS250/1
- Kapcsolat:
Nem mondanám: http://www.redracing.eu/index.php?menu= ... 56&lang=huK.Imi írta:itt van egy kis választéktiger1342 írta:.....de jó lenne találni emberi árban:
http://www.redracing.eu/index.php?menu= ... 57&lang=hu
Vagy faragjak be mindkét oldalra valami egyformát?
Jó lenne valami normális, amit csak fel kellene rakni. Webshopokat nézegettem, de mindenhol csak ezek vannak.
- K.Imi
- kis ETZ-s
itt van egy kis választéktiger1342 írta:.....de jó lenne találni emberi árban:

http://www.redracing.eu/index.php?menu= ... 57&lang=hu
MZ ETZ 251e '89
- allllli
- versenyző
- MZ-d típusa: Honda CB 400 N
Szia! Küldtem e-mailt, benne a magyar verzióval.titas írta:Helo nincs meg valakinek véletlen Etz 125-150 szerelési könyve magyarul , ha igen akkor nagyon szépen megköszönném ha át küldené a liket vagy egy titas.tokasz@gmail.com e-mail címre.
köszönöm titas
- titas
- babakocsis
- MZ-d típusa: ETZ 125
- Kapcsolat:
Helo nincs meg valakinek véletlen Etz 125-150 szerelési könyve magyarul , ha igen akkor nagyon szépen megköszönném ha át küldené a liket vagy egy titas.tokasz@gmail.com e-mail címre.
köszönöm titas
köszönöm titas

- tiger1342
- nagy ETZ-s
- Kapcsolat:
Úgy látom kapni komplett szettet is, de jó lenne találni emberi árban:tiger1342 írta:Forgatom a fejemben a gondolatot már egy ideje, hogy egyformára kellene csinálni a fék és kuplungkart a motoron. Most úgy néz ki, hogy ETZ kuplungkar és utángyártott főfékhenger fekete karral, ami ráadásul hosszú is. (Nem a szivató miatt nem tudom beljebb rakni.) Túl vagyok a munkahenger felújításán, nincs szivárgás, de mégis csökkent a fékhatásom - főfékhenger karmantyú csere, vagy komplett főfékhenger csere. Dehamár csere, akkor kellene mindkét oldalra - lehetőleg egyforma. Egyszer láttam egy képen Domino kuplungkart (lehet fékkarként árulják), abból elvileg lehet 2 egyformát találni.
Vagy vadászok valamilyen motorról párban használtat, de a fékkar hossza ugye korlátoz.
A kérdés az, hogy rakott-e már valaki fel off munkahengert, aminek stimmel a fékkarja az MZ-re?
Vagy lehet-e kapni rövidebb fékkart?
És van-e hozzá egyforma kuplungkar?
Sajnos gyártóra utaló írás nincs a cuccon, de így néz ki:

- tiger1342
- nagy ETZ-s
- Kapcsolat:
Forgatom a fejemben a gondolatot már egy ideje, hogy egyformára kellene csinálni a fék és kuplungkart a motoron. Most úgy néz ki, hogy ETZ kuplungkar és utángyártott főfékhenger fekete karral, ami ráadásul hosszú is. (Nem a szivató miatt nem tudom beljebb rakni.) Túl vagyok a munkahenger felújításán, nincs szivárgás, de mégis csökkent a fékhatásom - főfékhenger karmantyú csere, vagy komplett főfékhenger csere. Dehamár csere, akkor kellene mindkét oldalra - lehetőleg egyforma. Egyszer láttam egy képen Domino kuplungkart (lehet fékkarként árulják), abból elvileg lehet 2 egyformát találni.
Vagy vadászok valamilyen motorról párban használtat, de a fékkar hossza ugye korlátoz.
A kérdés az, hogy rakott-e már valaki fel off munkahengert, aminek stimmel a fékkarja az MZ-re?

- nagydivad
- kis ETZ-s
Egy kicsit off, de nem tudna valaki ajánlani valamiféle légszűrőt Simsonra, ami hasonlít a gagyi sportlégszűrőkhöz, de mégsem olyan rossz? Gokartra kéne, de nincs lehetőségem se helyem egy rendes légszűrőt készíteni rá.
- moyos
- nagy ETZ-s
- MZ-d típusa: ES 150/1 (kisTrophy)
Totál jogos amit írsz.K.Imi írta:Persze megfürdetik a dolgokat valamilyen savban...... (kérdés mennyire tisztítja meg az adott alkatrészt)
Nekem ez a RO-55-ben való elmosás mindig meghozta az eredményét, mert eddig még minden alkatrész amit horganyoztak az jól sikerült.
A trophy oldalcsomagtartójának rozsdásabbját ledrótkorongoztam, de ez a krómot ugye csak elnyalja azon részeken, amelyek alá nem dolgozott alá a rozsda. Kérdeztem gépészmérnököt, hogy krómot mivel lehet eltávolítani. Sósav volt a válasz - amit erőssen kérdőjeleztem.
Megbeszéltem a galvánműhelyben, hogy próbát szeretnék vele tenni... Mondta a szaki, hogy a horgany nem fogja meg, mert a króm ledobja, de úgy volt vele, hogy próbának rendben, egyébként is az én pénzem.
A sav nem marta fel a krómréteget, vagy legalábbis nem teljesen. A végeredmény szép nem lett, de a kiinduló állapotnál lényegesen szebb.
Bár ez nem teljes egészében tartozott az előzőekhez, gondoltam megosztom.
- K.Imi
- kis ETZ-s
Persze megfürdetik a dolgokat valamilyen savban...... (kérdés mennyire tisztítja meg az adott alkatrészt)
Nekem ez a RO-55-ben való elmosás mindig meghozta az eredményét, mert eddig még minden alkatrész amit horganyoztak az jól sikerült.

MZ ETZ 251e '89
- Dreamer
- nagy ETZ-s
Ahogy a szaktárs mondja, én is úgy tudom, hogy felület kezelés előtt megfürdetik savban. Szerintem bizonyos szennyeződésekkel a RO-55 nem tud mit kezdeni, én ezért drót korongoztam mindent át.K.Imi írta:Horganyzás előtt én mindent RO-55-be áztatok be, nem kell drótkefézni se semmi, a folyadék fémig csupaszitja a dolgokat, zsírtalanít, rozsdátlanít, leszedi a régi horgany bevonatot is.Dreamer írta:Akinek van kedve nézegetni, ma hoztam el néhány motyót a horganyzó iparostól:
http://postimg.org/gallery/10a00qjg/
Látszik ahol nem alapos az előkészítés, ott kijönnek a hibák. Pedig a fékfeszítő kis lemezkét is becsületesen megdrótkeféztem... hát ez van.
Egyébként ezek a képek (mivel közelik) nagyon kihozzák a legapróbb hibákat is, amit szabad szemmel alig, vagy nem látnál!
Ennek ellenére köszönöm a javaslatot, mert van pár cucc aminek nem sikerült a felületkezelése, azt be fogom áztani RO-55be. Aztán pedig festem.
Dreamer
- moyos
- nagy ETZ-s
- MZ-d típusa: ES 150/1 (kisTrophy)
Hi!K.Imi írta:Horganyzás előtt én mindent RO-55-be áztatok be, nem kell drótkefézni se semmi, a folyadék fémig csupaszitja a dolgokat, zsírtalanít, rozsdátlanít, leszedi a régi horgany bevonatot is.Dreamer írta:Akinek van kedve nézegetni, ma hoztam el néhány motyót a horganyzó iparostól:
Látszik ahol nem alapos az előkészítés, ott kijönnek a hibák. Pedig a fékfeszítő kis lemezkét is becsületesen megdrótkeféztem... hát ez van.
Egyébként ezek a képek (mivel közelik) nagyon kihozzák a legapróbb hibákat is, amit szabad szemmel alig, vagy nem látnál!
A RO55 maga is bevonatol. Ha lekezelsz vele valamit, és kinn hagyod esőben, szélben stb.. hónapokat kibír, míg újra elkezd csámcsogni rajta a rozsda.
Egyébiránt minden galvanizáló műhelyben a galvánfürdő (bármilyen anyagú is legyen) előtt savban fürdetik a cuccost. Ettől függetlenül horganyzás előtt a rozsdát még mindig lecsiszoltam a vasakról. Ha túl vastagon van rajta, a sav esetleg nem bírja fölmarni és akkor a horganyt besárgítja. (tapasztalat)
- K.Imi
- kis ETZ-s
Valamikor (régen egy messzi messz galaxisban) létezett javító szett... Mára mi maradt belőlük és kiknél az nagy kérdésmate151 írta:Sziasztok!
Hátsó lengéscsillapító javító szett létezik-e ha igen akkor honnan tudom beszerezni? Avagy muszáj meg vennem az után gyártott újat?
Köszi

MZ ETZ 251e '89
- K.Imi
- kis ETZ-s
Horganyzás előtt én mindent RO-55-be áztatok be, nem kell drótkefézni se semmi, a folyadék fémig csupaszitja a dolgokat, zsírtalanít, rozsdátlanít, leszedi a régi horgany bevonatot is.Dreamer írta:Akinek van kedve nézegetni, ma hoztam el néhány motyót a horganyzó iparostól:

A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára K.Imi 2014.01.24. 01:53-kor.
MZ ETZ 251e '89