Valaki megerősítene?allllli írta:Akkor elvileg, ha leveszem a hengert és a gyűrűk éleit 1000-es papírral megsimogatom ramélhetőleg elmúlik a csörgés?!...(Fúrás után a csatornák éleit megreszeltem.)

Valaki megerősítene?allllli írta:Akkor elvileg, ha leveszem a hengert és a gyűrűk éleit 1000-es papírral megsimogatom ramélhetőleg elmúlik a csörgés?!...(Fúrás után a csatornák éleit megreszeltem.)
Milyen vastagnak kéne lennie egy lamellának?[/quote]Target írta:m-tom írta:Esetleg léptetővilla nem lehet ludas a dologban?
Egyértelműen kuplung, ott is a megfelelő hézagolás a hiba.
3 eset van:
1. állandóan csúszik, bármilyen olajat is teszel bele - bár kátránnyal feltöltve jól működik....(kevés/túl laza a hézagolás)
2. jól működik, álló helyzetben kivehető/betehető sebességbe
3. álló helyzetben nem vehető ki/tehető sebességbe (sok/túl szoros a hézagolás)
A kis ETZ szerelési könyv jól leírja hogy hogyan és mennyi a helyes hézagolás.
Ami a problémát okozhatja:
1. nem megfelelő hézagolás
2. új lamellák pontatlansága (vastagabbak a kelleténél, csiszolni kell rajtuk!)
Simán ki lehet venni, le kell bontanod a deknit, valamint venned kell egy lánckerék lehúzót a kuplung + lánc lehúzásához. Ha jól emlékszem, külön szimmering ház is van.Kázmér írta:Kisetz-nél a kuplung oldali szimering kicseréléséhez teljesen szét kell húzni a blokkot, vagy elegendő, ha leszedem a kuplungot, és csak egyszerűen ki lehet venni a főtengelynél?
m-tom írta:Esetleg léptetővilla nem lehet ludas a dologban?
A kuplung rendesen old, a lamellák nem szorulnak, most cseréltünk benne kuplungot és az előzővel is ezt csinálta és ezzel is így kuplung kilőve... esetleg valami más ötlet?[/quote]bambi írta:A kuplung nem old rendesen. vagy állítani kell vagy az olaj nem megfelelő benne. lamellák szorulhatnak ha pl. vizes az olaj. egyéb ok nem jut eszembe
Lamellák nem hullámosak, nem szorulnak?Target írta:Nekem is ezt csinálja, mióta TS kuplungot kellett rátennem (az ETZ agy eltört).
Engem is érdekelne a megoldás, mert idegesítő.
A kuplung rendesen old, a lamellák nem szorulnak, most cseréltünk benne kuplungot és az előzővel is ezt csinálta és ezzel is így kuplung kilőve... esetleg valami más ötlet?Hejja_Petya írta:A kuplung nem old rendesen. vagy állítani kell vagy az olaj nem megfelelő benne. lamellák szorulhatnak ha pl. vizes az olaj. egyéb ok nem jut eszembeLaloX írta:Sziasztok! Mivel lehet orvosolni azt a problémát, hogy álló járó motornál sehogy sem tudom berakni üresbe csak ha még gurul... Ez sokszor idegesítő tud lenni ha épp véletlen nem sikerül beraknom gurulás közben üresbe és a pirosnál végig húznom kell a kuplungot. Előre is köszi
A kuplung nem old rendesen. vagy állítani kell vagy az olaj nem megfelelő benne. lamellák szorulhatnak ha pl. vizes az olaj. egyéb ok nem jut eszembeLaloX írta:Sziasztok! Mivel lehet orvosolni azt a problémát, hogy álló járó motornál sehogy sem tudom berakni üresbe csak ha még gurul... Ez sokszor idegesítő tud lenni ha épp véletlen nem sikerül beraknom gurulás közben üresbe és a pirosnál végig húznom kell a kuplungot. Előre is köszi
Nekem ez gyűrűhangnak tűnik. Az előttem leírtakhoz csak annyit tennék hozzá, hogy a nyílások széleinek letörésén kívül én a gyűrűk éleit is megsímogattam 1000-es papírral. Nekem ez tüntette el az utolsó hasonló csörgéseimet is.allllli írta:Mitől lehet magasabb fordulaton ez az idegesítő csörgés?...
És ha csak nagyobb fordulaton csörög?alapjáraton 2-3000-ig nem akkor mi lehet ?gázvisszaengedésnél detonál is.MrDok írta:A gyűrűknek akkor van hangja, ha az útjukba eső csatornák szélein akadnak.
Ezért kell letörni fúrás után az éles sarkokat a csatornáknál (felömlők, kipufogó, de a szívónál sem árt).
Target írta:Nekem is van ez a hang mióta gyűrűt cseréltem a 150-esben.
De jelenleg nem is hallom, a kuplunglánc miatt.![]()
Nekem azt írták, hogy valószínű ez a probléma.
Még nem cseréltem tömítést, mivel sok baj van még a blokkal, és a közeljövőben lesz széthúzva.
A megfelelő 0,9-1,2 mm-es távolság van a henger és a hengerfej között, vagyis a dugó 1,1 mm-re lapítja a bedugott forrasztóónt.Target írta:Vastagabb hengerfejtömítés lehet megoldja a problémát.
Bambi megválaszolta már a kérdést, kb 4 hsz-el ezelőtt...steev94 írta:Üdv mitől zúghat az 5 ik fokozat ? :/
Kázmér írta:Sziasztok!
ETZ-150-es blokkot feltöltök olajjal, és az olajszintjelző csavart kicsavarva megvárom, hogy csak annyi legyen a blokkban, amennyi kell. Alul nem szivárog az olaj, a csavarokat alumínium alátéttel, és spec. pasztával tömítem.
Utána jobban füstöl a gép egy darabig, és olyan mintha a motorolajat a forgattyús házba átszívná. Az alapjáratom is egy picit bizonytalanabb lesz, bár nem áll le. Majd amikor abbahagyta a füstölést leeresztettem az olajat, és csak 2,5 dl jött ki az 5 helyett.
Ez normális? Nem lehet, hogy valamelyik szimering megadta magát, és ezért felszívja a motorolajat. Pls help, mert nem szeretném, ha komolyabb baja lenne a vasnak...
Valószinű,hogy az 5-dik fogaskerék fogmoduljai be vannak marodva.Ettől még lehet használni.steev94 írta:Üdv Olyan problémám lenne 250 es etz nél hogy zúg az 5 ik fokozat. :/ mi lehet a baj ? amúgy most cseréltem kuplunk lamellákat és eltűnt az a jellegzetes fütyülő hang amikor elindulok .Ez normális ilyenkor ?
Harcos írta:Üdv Mindenkinek!
Etz 150-hez szeretnék dugattyút venni. Milyen márkát érdemes? Tudnátok néhány boltot ajánlani?
Előre is köszönöm
Nekem eddig ár érték arányba a Berta Dugattyú vált be (sajátomba is az van már sok éve)biztosan van jobb-szebb drágább de ez elérhető a legtöbb motoros boltba van és használható.Amit messziről kerülni kel az távol keleti vagy Indiai(ajtókilincs minőségű esetleg sörös-dobozból van) min pl az Ambika.Vannak vele rossz tapasztalataim.Harcos írta:Üdv Mindenkinek!
Etz 150-hez szeretnék dugattyút venni. Milyen márkát érdemes? Tudnátok néhány boltot ajánlani?
Előre is köszönöm
A fütyülést nem annyira a menesztő tengelyirányú lötyögése, hanem inkább a primer hajtás maga adja. elvem, hogy egy motor sosem lehet elég hangos, így próbaképp tavaly beraktam egy szemmel láthatóan kopottabb fogazatú malomkereket. Olyan lett mint egy légvédelmi sziréna, több száz méterről hallani lehetett. Ekkor dőlt meg az elméletem: mégis van túl hangos motorExtremeblast írta:Én is kétszer hézagoltam a menesztőt , de nem hallattszik az a jellegzetes 250-es fütyülés (Etz 250 motorról van szó) a kuplung felől. Most ez jó vagy rossz?
Üdv van egy szép kék"könyvecském kedvenc motorunkról (MZ) szól és ezt írja a szent írás:Odi írta:Hali!
Lehet hogy már volt erről szó csak nem volt időm átnézni az oldalakat mert munkahelyemről írok illegálban
A kérdésem az lenne hogy mitől kerepel a kuplungom ha csak úgy üresben jár a gép? Hiba nincs csak a hang fura nekem. Fél éve vettem a gépet akkor is ugyan így szólt. Akkor azt mondták nekem hogy Ez egy ETZ szokd meg! Megszoktam de azért érdekel hogy lehet-e ellene tenni akármit. Köszi előre is a válaszokat
A kuplung belső menesztője kerepel. a ferde fogazás ide-oda rángatja.Odi írta:Hali!
Lehet hogy már volt erről szó csak nem volt időm átnézni az oldalakat mert munkahelyemről írok illegálban
A kérdésem az lenne hogy mitől kerepel a kuplungom ha csak úgy üresben jár a gép? Hiba nincs csak a hang fura nekem. Fél éve vettem a gépet akkor is ugyan így szólt. Akkor azt mondták nekem hogy Ez egy ETZ szokd meg! Megszoktam de azért érdekel hogy lehet-e ellene tenni akármit. Köszi előre is a válaszokat
snjeno írta:Maximális tiszteletem!
Olyan problémára keresnék megoldást, hogy a 125-ös ETZ-n túl nagy a váltóút, bokából biccenteni már nem elég a felfelé váltáshoz, combból kell felhúzni. A következö sebességet pedig csak úgy veszi, hogy a váltokart visszaállítom kb.középsö helyzetbe. Nem tudom, hogy kapcsolatban van-e ezzel, de néha kilökte magát üresbe. Mi lehet a megoldás? Elölre is köszönöm a segítséget.
A kuplung nem dugattyú,hogy be kell kopnia annak azonnal jónak kell lennie.Valami nincs rendben.Tib76 írta:Tisztelt Kupi!
Igen, én is gondoltam, hogy nem 20 km alatt fog bekopni a kuplung... Próbálok akkor váltani, amikor pont megfelelő a fordulatszám, ki lehet tapasztalni.
Egyébként bakelit lamellák lettek beszerelve, én úgy tudom régen parafa volt. A bakelitet meg nemigen a könnyű kopásáról ismerjük...
Az alsó állítást még megnézem, lehet hogy tudok még kiemelni anélkül, hogy 4-esben megcsússzon.
Köszönöm a szóbeli segítséget, ez is jól jön, ha nem szerelő az ember!
Így van nekem is ilyen volt az ETZ-m amit a Rendőrségtől vettem a 90-es években,a jó hír őrök mind a szegénység mivel amikor megvettem volt benne 30 ezer km Kb én is tettem bele vagy 15 ezret és a kolléga"aki megvette még szintén vagy öt évig hajtotta naponta járt munkába vele mire kihalt szegény.És akkor még szinte csak Arol 2T volt nem is mindig 1/33-1/50 be mivel a kút keverte és nem volt megbízható és mégis bírta.
Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 3 vendég