Elektronika topik - a pokol kapuja
Re: Elektronika
"... 12V rendszerfesz, a leden esik 2,1 V, akkor a képletbe a 9,9V-ot helyettesíted. 23mA jön ki." - Nem egészen így gondoltam. (a példaként vett LED csak 20 mA-es, tehát el fog füstőlni)
Az egyszerűség kedvéért maradjunk az 1 LED, 1 ellenállás megoldásnál.
- a 12 V-os rendszerek valódi feszültsége 14,4 V (töltő feszültség), tehát 12-vel nem számolhatsz
- vagyis: 14,4 V-2,1 V=12,3 V - ez az ellenállásra eső feszültség
- a LED-et kockázatos a megengedett maximális 20 mA-rel táplálni, a választott áram 18 mA lesz (kb -10%)
- I=U/R -böl: R=U/I , a mi esetünkben: R=12,3 V/0,018A=683,3 Ohm
- és itt következnek a bajok, ui. ilyen értékű ellenállást nem gyárt az ipar, csak 680 és 750 Ohmosat. Két választás marad: vagy "bevállaljuk" a 680-ast, ebben az esetben I=U/R=12,3/680=0,01808A=18,08 mA (vállalható) vagy a biztonságra törekedve a 750-est választjuk, ekkor I=12,3/750=16,4mA áramot kapunk (a LED fénye nem lesz láthatóan kevesebb mint az előző esetben)
A fenti döntést a "tervezőnek" kell meghoznia.
Viszont, a számítási példa kedvéért egy nagyon gazdaságtalan megoldást választottunk ( névlegesen 12V; 1 LED; 1 ellenállás)
Az elfűtött teljesítmény (és az ellenállások száma) úgy csökkenthető, hogy 2-4 db LED-et sorba kötünk egy ellenállással.
Ebben az esetben (4 db LED) így alakul a számítás:
- 4*2,1V=8,4V - a négy LED-re eső feszültség
- 14,4V-8,4V=6V - az ellenállásra jutó feszültség
- R=U/I=6/0,018=333,3 Ohm
- az ipar 330 és 360 Ohmot gyárt tehát választani kell ....lásd fent.
Egy másik biztonsági számítás: a valós 14,4 V helyett nagyobb, pl. 15 V-al számolunk.
A belinkelt számító program azért ad más végeredményt mert hibás, a fenti példára ugyan kiadja a 333,3 eredményt de a nagyobb értéknek hibásan 390 Ohmot ad meg, pedig a következő standard érték 360 Ohm.
Az egyszerűség kedvéért maradjunk az 1 LED, 1 ellenállás megoldásnál.
- a 12 V-os rendszerek valódi feszültsége 14,4 V (töltő feszültség), tehát 12-vel nem számolhatsz
- vagyis: 14,4 V-2,1 V=12,3 V - ez az ellenállásra eső feszültség
- a LED-et kockázatos a megengedett maximális 20 mA-rel táplálni, a választott áram 18 mA lesz (kb -10%)
- I=U/R -böl: R=U/I , a mi esetünkben: R=12,3 V/0,018A=683,3 Ohm
- és itt következnek a bajok, ui. ilyen értékű ellenállást nem gyárt az ipar, csak 680 és 750 Ohmosat. Két választás marad: vagy "bevállaljuk" a 680-ast, ebben az esetben I=U/R=12,3/680=0,01808A=18,08 mA (vállalható) vagy a biztonságra törekedve a 750-est választjuk, ekkor I=12,3/750=16,4mA áramot kapunk (a LED fénye nem lesz láthatóan kevesebb mint az előző esetben)
A fenti döntést a "tervezőnek" kell meghoznia.
Viszont, a számítási példa kedvéért egy nagyon gazdaságtalan megoldást választottunk ( névlegesen 12V; 1 LED; 1 ellenállás)
Az elfűtött teljesítmény (és az ellenállások száma) úgy csökkenthető, hogy 2-4 db LED-et sorba kötünk egy ellenállással.
Ebben az esetben (4 db LED) így alakul a számítás:
- 4*2,1V=8,4V - a négy LED-re eső feszültség
- 14,4V-8,4V=6V - az ellenállásra jutó feszültség
- R=U/I=6/0,018=333,3 Ohm
- az ipar 330 és 360 Ohmot gyárt tehát választani kell ....lásd fent.
Egy másik biztonsági számítás: a valós 14,4 V helyett nagyobb, pl. 15 V-al számolunk.
A belinkelt számító program azért ad más végeredményt mert hibás, a fenti példára ugyan kiadja a 333,3 eredményt de a nagyobb értéknek hibásan 390 Ohmot ad meg, pedig a következő standard érték 360 Ohm.
-
- bajnok
- MZ-d típusa: MZ ETZ 251, Jawa 250
- Kapcsolat:
SZVSZ: Mivel a LED-ek a túlfeszültségre nagyon kényesek (akár feszültéstüskék szintjén is), ezért az ellenállást az előforduló legnagyobb feszültésghez kellene méretezni, emiattszámolnék 14.5-15 körüli értékkel. (elektronikus feszszabályzó 14.4V-ra dolgozik)zsakfos írta:Na pont ezzel kavarjátok meg az egyszerű halandó embert mint amilyen én is vagyok.![]()
Most akkor 12 vagy 15 V a számitási alap?![]()
Te 12 V-ot irsz,Gyula bá meg 15-öt.
Amúgy igen,ha 12V-ról számitunk,úgy már kijön a dolog,bár úgysem pontosan.
430 helyett 495 jön ki.
Akkor felteszem az egyszerű kérdésemet újra.
12V-s Mz motorkerékpár 1db led beépitése esetén a számításba mennyi rendszerfeszültséget vegyünk alapul?
12 vagy 14 vagy 15 V-ot?
-=[Gabsic Motoros Blogja]=-
Eddigi túráim:
2009: Gabsic Kicsi túrája;
2010: Bakony-túra, Tátra-túra, Örség-túra,
2011: Gyurma-túra, Bakony-túra, Mecsek-túra, Zala túra
2012: Somogy-túra, Mecsek-túra, Őrség-túra
2013: Bakony-túra, Plitvice-i gurulás
2014: Vértes-Gerecse
Eddigi túráim:
- zsakfos
- A révész
- MZ-d típusa: Mz Ts 250/1
Na pont ezzel kavarjátok meg az egyszerű halandó embert mint amilyen én is vagyok.
Most akkor 12 vagy 15 V a számitási alap?
430 helyett 495 jön ki.
12V-s Mz motorkerékpár 1db led beépitése esetén a számításba mennyi rendszerfeszültséget vegyünk alapul?
12 vagy 14 vagy 15 V-ot?

Most akkor 12 vagy 15 V a számitási alap?

430 helyett 495 jön ki.
12 vagy 14 vagy 15 V-ot?
Ts 250/1 a fekete villám!Na jó a villám egy kicsit túlzás!De én igy is szeretem.
- gesszti
- bajnok
- MZ-d típusa: MZ TS 250 standard
Sorba kapcsolt fogyasztóknál az egyes fogyasztókon átfolyó áramerősség megegyezik. Ezt tudod átültetni az ohm törvénybe. Adott a rendszerfeszültséged, ebből kivonod a leden eső feszültséget, a maradék feszültséget beírod az ohm törvénybe. Az áramerősség meg a lednél megadott áramerősség. innen már kijön az ellenállás értéke.zsakfos írta: Szóval az Ohm törvényt figyelembe véve akkor hogy jön ki ez?
HB5d-436HOR-C led adatai ha jól értelmezem a letöltött adatlapot:
led fesz 2,1
áram 20mA
ellenállas 12V-hoz 430
13/430=0.03 30mA a 20 helyett.
Ez zavart meg engem aki NEM szakértő ebben,ergo tényleg csak jó lenne tudni hogyan érdemes belőni ezt az ellenállás dolgot ha ledet szeretnék bekötni.
12V rendszerfesz, a leden esik 2,1 V, akkor a képletbe a 9,9V-ot helyettesíted. 23mA jön ki.
- zsakfos
- A révész
Közben irtam a hsz-t gesssztinekGyula-bá írta:A 14 (a biztonság kedvéért 15-re kerekítve) ből 3,2 =11,8 V. A többi Ohm törvénye alapján (I=U/R).gesszti írta:Adott ugyebár a 14 V körüli feszültség a generátor által.
... Leden eső feszültség 3,2 V

Szóval az Ohm törvényt figyelembe véve akkor hogy jön ki ez?
HB5d-436HOR-C led adatai ha jól értelmezem a letöltött adatlapot:
led fesz 2,1
áram 20mA
ellenállas 12V-hoz 430
13/430=0.03 30mA a 20 helyett.
Ez zavart meg engem aki NEM szakértő ebben,ergo tényleg csak jó lenne tudni hogyan érdemes belőni ezt az ellenállás dolgot ha ledet szeretnék bekötni.
Nem vitatkozás részemről hisz nem értek annyira hozzá,csak tisztán szeretnék látni ezügyben.
Ts 250/1 a fekete villám!Na jó a villám egy kicsit túlzás!De én igy is szeretem.
- zsakfos
- A révész
Na igen ilyen progikat én is találtam a neten és pont az zavart meg hogy Gyula bá oldalán a ledes műszerfalnál megadott ledek adatait beirva ilyen progikba nem azokat az értékeket kapom amit ő leirt.
Márpedig gondolom ő már csak tudja mit miért.
Vagy pusztán csak annyi van a dologban hogy azért van kisebb ellenállás választva hogy egy esetleges kissé lemerült akksinál is világitson?
Remélem Gyula bá majd megmondja a tutit

A 14 (a biztonság kedvéért 15-re kerekítve) ből 3,2 =11,8 V. A többi Ohm törvénye alapján (I=U/R).gesszti írta:Adott ugyebár a 14 V körüli feszültség a generátor által.
... Leden eső feszültség 3,2 V
- gesszti
- bajnok
Pl:zsakfos írta:Üdv.
Ledeknél az előtét ellenállást hogyan kell kiszámolni?
Adott ugyebár a 14 V körüli feszültség a generátor által.
Adott a megvásárolt led adatai.
Mondjuk ilyenek:
Leden átfolyó áram 70mA
Leden eső feszültség 3,2 V
Ezekből hogyan kell kiszámolni az előtét ellenállást?
http://www.hobbielektronika.hu/segedpro ... otet_soros
- zsakfos
- A révész
Üdv.
Mondjuk ilyenek:
Leden átfolyó áram 70mA
Mondjuk ilyenek:
Leden átfolyó áram 70mA
- nem biztos, tegnap kaptam egy videót amin jól látható, hogy ezt a hibát követi el a videó készítője. Ha ez nincs lehet, hogy eszembe sem jut.gesszti írta:Ezt az oda-vissza mozgatást te keverted bele.
- gesszti
- bajnok
Ezt az oda-vissza mozgatást te keverted bele. Amúgy meg tök mindegy, amíg a jeladót szabad kézzel, vagy épp csavarhúzóval mozgatjuk, löködjük. Úgyse lehet elég finoman mozdítani a pontos beállításhoz, ráadásul rögzítéskor még el is mozdul.Gyula-bá írta:"oda- vissza módszer"
- látszólag igazad van, egy mágneses (Hall) jeladó esetében nem mindegy, hogy milyen a változás "iránya", hiszterézise van, tehát az "oda- vissza módszer" nem a legjobb. Lehet, hogy nincs eléggé hangsúlyozva az útmutatóban, de így van, a tengelyt csak forgás irányba szabad forgatni. Az Mz rendszernél (nálam) még pluszként jelentkezik a bipoáris jeladó.gesszti írta:Szerinem ez se pontatlanabb, mint hogy a led kialvását/meggyúlását kell keresni. A te gyújtásodnál is ugyanez a művelet.
- gesszti
- bajnok
Nincs jelentősége. Ezeket a 6 V-os akksikat gondozni kell. Rendszeres ellenőrzést igényelnek. Egyrészt az elektrolit szintet kell figyelni, másrészt a töltöttséget. Meghálálják a rendszeres törődést.Dee Dee írta:Ja értem. Köszi. Azt nézem, mintha a varta +860Ftért gondozásmentes lenne, míg a banner nem.
Ja értem. Köszi. Azt nézem, mintha a varta +860Ftért gondozásmentes lenne, míg a banner nem.
gesszti írta: Csak mivel emlegetted a vartát, azért linkeltem, hogy ennek is kb. ennyi az ára. Én bannert használok, abból is valami olcsósítottat. Sav nélkül árulták, kb. fél áron, papírok és gari nélkül. Másfél éve tökéletesen működik.
- gesszti
- bajnok
Szerinem ez se pontatlanabb, mint hogy a led kialvását/meggyúlását kell keresni. A te gyújtásodnál is ugyanez a művelet.Gyula-bá írta:- zárójel tőlem, "érdekes" módszer, kíváncsi lennék, hogy ha vissza ellenorzod akkor milyen értéket kapsz (nagy valószínűséggel nem a kívánt lesz)pempelli írta: megkeresed a szikrát. A jeladó (oda-vissza) mozgatásával.
Amúgy minden gyújtásbeállítás szerves része az ellenőrzés, és a helyesbítés.
- zárójel tőlem, "érdekes" módszer, kíváncsi lennék, hogy ha vissza ellenorzod akkor milyen értéket kapsz (nagy valószínűséggel nem a kívánt lesz)pempelli írta: megkeresed a szikrát. A jeladó (oda-vissza) mozgatásával.

- gesszti
- bajnok
Csak mivel emlegetted a vartát, azért linkeltem, hogy ennek is kb. ennyi az ára. Én bannert használok, abból is valami olcsósítottat. Sav nélkül árulták, kb. fél áron, papírok és gari nélkül. Másfél éve tökéletesen működik.Dee Dee írta:Feltételezem ezt jobb vételnek tekinted. Akkor ez lesz.
köszönöm!
.
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Gyula-bá 2013.06.05. 20:49-kor.
Feltételezem ezt jobb vételnek tekinted. Akkor ez lesz.
köszönöm!
köszönöm!
gesszti írta:http://www.akkubox.hu/motor-akkumulator ... 1a-3a.htmlDee Dee írta:Sziasztok!
125ös TSbe kéne vennem akkut. Szerintetek ez jó vásár?
http://slusszplussz.hu/webshop/akkumula ... 1a-3a.html
Olcsóság/minőség? pl Vartához képest.
köszi,
Dee Dee
- gesszti
- bajnok
http://www.akkubox.hu/motor-akkumulator ... 1a-3a.htmlDee Dee írta:Sziasztok!
köszi,
Dee Dee
Sziasztok!
köszi,
Dee Dee
köszi,
Dee Dee
-
- bajnok
- MZ-d típusa: ETZ 250
ETZ250 elektronikus gyújtás. Beállítás:Inbusz kulccsal megkeresed a dugó felső holtpontját, majd az egyéniségednek megfelelően visszaengeded (a dugót) 2,5 - 3,5mm-el. Fellazítod az elektronika alaplapját, Ráadod a gyújtást, a pipába beleteszed a gyertyát, ráteszed a hengerfejre és megkeresed a szikrát. A jeladó mozgatásával. Ahol van, meghúzod a csavart a jeladónál, leveszed a gyújtást, gyertya, dekni, pipa a helyére és kész. Csinálni egyszerűbb mint leírni!
íGY IS LEHET?
íGY IS LEHET?
- kupi
- bajnok
- MZ-d típusa: MZ TS 125-ETZ 150e
HUUU ez tényleg baromság volt részemről,igen lehet már fél álomba össze vissza beszéltem? Mindegy igazad van ezzel a munkaütemmel.gabsic írta:Jajjjkupi írta:A kétütemű mind tudjuk minden második fordulaton dolgozok ég a négy meg minden negyedikbe csak
Ezt leszámítva persze okés amit írtál.
MZ él és élni fog"Ha esetleg erre visz az utad és szeretnél pihenni vagy beszélgetni egyet esetleg szükség javítás kel bátran hívj 06309167166 Kápolnásnyék (Pettend) 7 út.
http://www.youtube.com/watch?v=gy-7gzR99vg
- hell
- bajnok
- MZ-d típusa: ETZ 250 De Luxe
"Sokmindent nemtudok én se,de inkább csak felejtettem"
De jó neked, hogy ennyire profi vagy! Valóban ezt nem lehet szó nélkül hagyni tényleg. De inkább csendben maradok mert a moderátor bácsi megszólna...
Én ezekután ha valami gondom van csak tőled fogok segítséget kérni....
](./images/smilies/eusa_wall.gif)
De jó neked, hogy ennyire profi vagy! Valóban ezt nem lehet szó nélkül hagyni tényleg. De inkább csendben maradok mert a moderátor bácsi megszólna...

Én ezekután ha valami gondom van csak tőled fogok segítséget kérni....

- zolee33
- biciklis
- MZ-d típusa: Etz 150
gabsic írta:Jajjjkupi írta:A kétütemű mind tudjuk minden második fordulaton dolgozok ég a négy meg minden negyedikbe csak
Hát igen....ezt már nemlehet szó nélkül olvasni....
Már 10'-évesen beleverték a fejünkbe,és sz'tem mindenki tudja(kivétel aki nem....).
A kétütemű minden fordulatnál gyújt.
A négyütemű minden másodiknál.
Sokmindent nemtudok én se,de inkább csak felejtettem....sok éve nem motroztam.
Ha már gyertya."Mi" régen, ha nemment,beledobtunk egy jó kis rozsdás Marelli gyertyát,ami hosszumenetű volt,+pár alátét és f"sza volt.
Most Bp6hs van benne,viszont nehezen indult,lehet csak simán tönkrement...
Majd meglátom ha összeraktam.Jelenleg darabokban van.
Ettől függetlenül én is inkább "sima" B6hs-t fogok venni bele.Így most eléggé bent' van a gyújtópont.
-
- bajnok
- MZ-d típusa: MZ ETZ 251, Jawa 250
- Kapcsolat:
Jajjjkupi írta:A kétütemű mind tudjuk minden második fordulaton dolgozok ég a négy meg minden negyedikbe csak
-=[Gabsic Motoros Blogja]=-
Eddigi túráim:
Eddigi túráim:
- kupi
- bajnok
Nem akarok észt osztani mert nálam tanultabb szakemberek is vannak itt de a lényeg dióhéjban:A kétütemű mind tudjuk minden második fordulaton dolgozok ég a négy meg minden negyedikbe csak,ezért van az elektróda kitolva a gyertyán mert így jobban tud tisztulni a két üteműé meg nem melegszik túl mert beljebb van ezt valamikor nagyon leegyszerűsítve így tanultam (bár akkor még az MZ nagyon menő"motor volt nem is nagyon volt más nem is ebben a századba volt) de vannak dolgok amik szerintem nem változnak.De javítsatok ki ha tévedek.gesszti írta:Engem érdekelne részletesebben.kupi írta:Sajnos tisztába vagyok a kitolt elektróda lényegével
MZ él és élni fog"Ha esetleg erre visz az utad és szeretnél pihenni vagy beszélgetni egyet esetleg szükség javítás kel bátran hívj 06309167166 Kápolnásnyék (Pettend) 7 út.
- gesszti
- bajnok
Engem érdekelne részletesebben.kupi írta:Sajnos tisztába vagyok a kitolt elektróda lényegével
- kupi
- bajnok
Én is ez mondom tudom a NÉGY ÜTEMÜ" kifejezés nem teljesen helytálló de akinek volt kispokja az tudja ez az Y brinsk abba tökéletes(könyve is ezt javasolja).Nekünk az MZ be a sima"az ideális bár ezek után mindenki azt vesz ami szimpatikus,a hőérték is minden motornál változó de a srác aki kérdezte azt írta:lassan pöfögve rövid távra használja ezért ajánlottam alacsonyabb hőértéket.Perec írta:ETZmanus: Jó meglátás. Én meg azt olvastam többször, hogy változó hőértékű...
Az NGK P, vagy a Brisk Y a hosszú elektródát jelöli.
Működnek, ha valaki beköpéstől szenved még jobb is lehet, ennek ellenére mivel nem az optimális helyen gyújtja a keveréket meg alapesetben nem ajánlott, de el lehet használni, ha már van.
geszti: A kisMZ kisebb hőértéket kér, alapesetben NGK7/Brisk15-öst. A meleg hengerfejet nem gondolnám annyira lényegesnek, 20 fok különbség az 500-600 fokos gyertyahőmérsékletnél elenyésző. A dússág, fordulat, terhelés már inkább számításba vehető.
Sajnos tisztába vagyok a kitolt elektróda lényegével(nem ma kezdtem és szakmám is)és ezekkel is megy a gép de ha precízek akarunk lenni akkor sima.
- gesszti
- bajnok
Ne hőmérsékletet nézz, hanem hőmennyiséget. Az egész hengerfej 20 fokkal való melegítéséhez/hűtéséhez szükséges energiával a gyertya hőmérsékletét akár többszáz fokkal is változtathatjuk.Perec írta: gondolnám annyira lényegesnek, 20 fok különbség az 500-600 fokos gyertyahőmérsékletnél elenyésző. A dússág, fordulat, terhelés már inkább számításba vehető.
Gyertya jelölések, több márka összefoglalva.
- Perec
- nagy ETZ-s
- MZ-d típusa: ETZ250
ETZmanus: Jó meglátás. Én meg azt olvastam többször, hogy változó hőértékű...
Működnek, ha valaki beköpéstől szenved még jobb is lehet, ennek ellenére mivel nem az optimális helyen gyújtja a keveréket meg alapesetben nem ajánlott, de el lehet használni, ha már van.
geszti: A kisMZ kisebb hőértéket kér, alapesetben NGK7/Brisk15-öst. A meleg hengerfejet nem gondolnám annyira lényegesnek, 20 fok különbség az 500-600 fokos gyertyahőmérsékletnél elenyésző. A dússág, fordulat, terhelés már inkább számításba vehető.
- gesszti
- bajnok
Erőltetett menetben én megcsörrentem a 8-as ngk-t is, szóval ez a minimum. 6-os, vagy 7-es ngk-val nem is próbálkoznék ilyen igénybevételre. Ugye itt alapból melegebb a hengerfejed, a gyertya nem tudja leadni a meleget. 260, vagy 280-as hőértéknek megfelelőt keress. (szerintem)Roli888 írta:Érdekesek ezek a témák a gyertyák hőértékeiről. Valaki tudna tippet adni hogy nehéz terepen melyik hőérték lenne a legmegfelelőbb? Értem itt a nehéz terepet: alacsony sebesség, kevesebb menetszélhűtés, erőltetett menet stb. Induljunk ki az NGK jelöléséből. B7HS (nagyobb hőértékű) vagy a B6HS (alacsonyabb hőértékű) a legjobb választás? Kíváncsian várom ti melyikre tennétek le a voksot és miért!
Persze a gyertyaválasztást az is befolyásolja, hogy ki, milyen dúsra állítja a benzin-levegő keveréket. Egy dús keverékhez elég az alacsonyabb hőértékű gyertya is. Kiéheztetett motorba meg minél magasabb hőértékűt kell tenni.
Érdekesek ezek a témák a gyertyák hőértékeiről. Valaki tudna tippet adni hogy nehéz terepen melyik hőérték lenne a legmegfelelőbb? Értem itt a nehéz terepet: alacsony sebesség, kevesebb menetszélhűtés, erőltetett menet stb. Induljunk ki az NGK jelöléséből. B7HS (nagyobb hőértékű) vagy a B6HS (alacsonyabb hőértékű) a legjobb választás? Kíváncsian várom ti melyikre tennétek le a voksot és miért!
- ETZmanus
- Simsonos
- MZ-d típusa: ETZ 250 (volt)
Szia!kupi írta:...A boltos hajlamos BP...HS-t adni ami viszont négy üteműbe való más hőértékkel bár ezekkel is elmegy a gép....
Egy párszor már olvastam ezt a "véleményt", de nem bírom szó nélkül hagyni

Olyan gyertya nincs, hogy kétütemű meg négyütemű... Vannak egyéb meghatározó tulajdonságai pl. hőérték-menetméret-konstrukciós jellemzők stb., ami alapján ki lehet választani a szükséges gyertyát.
Egy kis általános olvasnivaló a gyújtógyertyáról:http://micimac.uw.hu/vizsga/vill%2005.htm
Ez pedig az NGK gyertya jelölés értelmezése: http://www.robogomagazin.hu/portal/inde ... ent_id=63#
A P betű csak azt jelenti, hogy kitolt hőcsúcsú. Én ilyen (BP8HS) a gyertyával hajtottam régen is a nagy ETZ-t, ése most is ezt vettem bele, illetve ezzel járok. Semmi gond nincs vele.
Persze lehet hogy a TS mást igényel, de a fentieket főként a "négyütemű" gyertya miatt írtam

- kupi
- bajnok
Sajnos az Izolátor csak valamikor volt a gyári gyertyánk,ez amit most kapsz az valami borzalom.A helyedbe NGK B6HS vagy B7HS -t szereznék az használhatóbb (saját tapasztalat)de vigyázz!A boltos hajlamos BP...HS-t adni ami viszont négy üteműbe való más hőértékkel bár ezekkel is elmegy a gép.A Brisk se olyn rossz de ki kell fogni mert volt abban is hibás széria ami nem ér semmit de ami jó az nagyon jó főleg 6V MZ be N14C-N15C (a 15 inkább a kis fordulathoz való)de itt is adnak hibásan N..YC gyertyát ami szintén autóba való pl kispókba. A gyújtó trafó és a kondi hibája is előidézheti a gyertya zabálást.Roli888 írta:Csáóó! Mi lehet a baj, ha a TS 125 úgy eszi az izolátor gyertyákat mint nyúl a füvet? Alig bír 5 kilométert. Pedig ez a gyári gyertyája. Most briskel próbálkozom, bár egy régit szintén kinyomott. Van szikra mikor kiveszem a gépből, de nyomáson már úgy látszik nincs, mert ha kicserélem egy új gyertyára a régit akkor egyből megy a gép. Melyik típust ajánlnátok? Főleg horgászatra használom és ott kis sebesség van jelen, erőltetett utakon ahol a hűtés nem a legjobb. Kösziii![]()
- zsakfos
- A révész
Titkos a videó?szketo írta: Igen már mértem is tettem is fel erről egy rövid videót,szóval a diagnózis beigazolódni látszik.

Csáóó! Mi lehet a baj, ha a TS 125 úgy eszi az izolátor gyertyákat mint nyúl a füvet? Alig bír 5 kilométert. Pedig ez a gyári gyertyája. Most briskel próbálkozom, bár egy régit szintén kinyomott. Van szikra mikor kiveszem a gépből, de nyomáson már úgy látszik nincs, mert ha kicserélem egy új gyertyára a régit akkor egyből megy a gép. Melyik típust ajánlnátok? Főleg horgászatra használom és ott kis sebesség van jelen, erőltetett utakon ahol a hűtés nem a legjobb. Kösziii

- szketo
- nagy ETZ-s
- MZ-d típusa: MZ TS 250/1
Igen már mértem is tettem is fel erről egy rövid videót,szóval a diagnózis beigazolódni látszik.Gyula-bá írta:Csak úgy "látásból" én nem következtetnék semmireszketo írta:Úgy vélem gyenge a töltésem.Legalább is az eddig látottak és leírtak alapján erre következtetek, mérni kell nem vélni.
,,Tiszteld a múltat,hogy érthesd a jelent, és munkálkodhass a jövőn."
Hát Pontosan nem vágom, hogy mi is lehetett a baj, de az biztos hogy a visszajelzőknél kötöttem el valamit, de nagyon.Gyula-bá írta:Ha a próba lámpát így kötöd, ahogy ajánlottad:gesszti írta:...na, Gyulabá, ezt most mégegyszer magyarul.- akkor nem zárható ki, hogy a trafó szakadt vagy a 15 jelű pont nem kap táp. fesz.-t.gesszti írta:.... . Egyik felét akksipluszra, másikat a trafó 1-re. ...
Ugyanis kikötöttem minden visszajelzőt és lám indul a motor. Következőkben be kell majd kötnöm a visszajelzőket.Már látom magam ahogy görcsölök rajta....
Biztos hogy fogok még kérdezni ezt-azt.
Köszönöm a türelmet, és a segítséget!
Üdv
Ha a próba lámpát így kötöd, ahogy ajánlottad:gesszti írta:...na, Gyulabá, ezt most mégegyszer magyarul.
- akkor nem zárható ki, hogy a trafó szakadt vagy a 15 jelű pont nem kap táp. fesz.-t.gesszti írta:.... . Egyik felét akksipluszra, másikat a trafó 1-re. ...
- gesszti
- bajnok
...na, Gyulabá, ezt most mégegyszer magyarul.Gyula-bá írta:Valószínűleg igaz de nem biztos, de miután a + ra az 1 jelű pont a próba lámpa nem kizárt, hogy a gy. trafó szakadt, a "másik" bekötés kimutatja.

Valószínűleg igaz de nem biztos, de miután a + ra az 1 jelű pont a próba lámpa nem kizárt, hogy a gy. trafó szakadt, a "másik" bekötés kimutatja.gesszti írta:Mi kell ennél több infó? Zárlat van a kondi, kondi-megszakító összekötővezeték (lemez), vagy a megszakító környékén.
-
- Simsonos
- MZ-d típusa: MZ ETZ 250
tehát zárlat van a kondenzátort és megszakítót összekötő vezetőbengesszti írta:Gyula-bá, Akksi + és kondi csatlakozója között nem villog, ha forog a motor. Mi kell ennél több infó? Zárlat van a kondi, kondi-megszakító összekötővezeték (lemez), vagy a megszakító környékén.Gyula-bá írta: - Biztos? lásd kapcs. rajz
- Még egyszer mondom: a próba lámpát a test és a kondi kivezetése (vagy gy. trafó 1 jelü pont, mert így több infót ad) közé kösd. Mit tapasztalsz?

- gesszti
- bajnok
Gyula-bá, Akksi + és kondi csatlakozója között nem villog, ha forog a motor. Mi kell ennél több infó? Zárlat van a kondi, kondi-megszakító összekötővezeték (lemez), vagy a megszakító környékén.Gyula-bá írta: - Biztos? lásd kapcs. rajz
- Még egyszer mondom: a próba lámpát a test és a kondi kivezetése (vagy gy. trafó 1 jelü pont, mert így több infót ad) közé kösd. Mit tapasztalsz?
- tiger1342
- nagy ETZ-s
- MZ-d típusa: MZ TS250/1
- Kapcsolat:
Főfúvókát ellenőriznék első körben, dugulásnak tűnik...Bandita írta:Sziasztok!
Mi okozhatja azt hogy elmegy az alapjárat illetve hogy leakar fulladni és hiába pörög a motor, a sebesség és az erő elmarad? Ma 15 km-en keresztül úgy értem haza hogy 1-, 2-, és nagy ritkán 3-ban tudtam vele menni max 50-el. Ha húzom neki azonnal lehörög, ha felkapcsolom a lámpát megint csak elkezd rángatni. Tippem a gyújtás de ez önmagában elég hozzá? Ez a dolog folyamatosan romlott idáig(csak ma... nem ölném meg a motorom) és nem hirtlen
- Biztos? lásd kapcs. rajzstv írta: Bekötöttem helyesen, de ugyan az a baj.
Bekötöttem helyesen, de ugyan az a baj.Szikra semmi, fent említett módón megnéztem próba lámpával, de nem villog csak világít.gesszti írta:stv írta: Most észrevettem "végre" egy hibát.
Remélem nem végzetes hibát csináltam de; a a DF vezeték fel volt cserélve az 1 pontra érkezővel és úgy próbáltam indítgatni.![]()
![]()
Szép hibakeresés! Megy ez!
- gesszti
- bajnok
stv írta: Most észrevettem "végre" egy hibát.
Remélem nem végzetes hibát csináltam de; a a DF vezeték fel volt cserélve az 1 pontra érkezővel és úgy próbáltam indítgatni.

Szép hibakeresés! Megy ez!
Elsőként kösd be rendesen, utána ellenőrzés (próba lámpa), ha jónak tűnik akkor beállítás, menetpróba. A trabi (6 V-os) trafó megegyezik az Mz-vel.stv írta: a a DF vezeték fel volt cserélve az 1es pontra érkezővel és úgy próbáltam indítgatni.
Sziasztok!
Mi okozhatja azt hogy elmegy az alapjárat illetve hogy leakar fulladni és hiába pörög a motor, a sebesség és az erő elmarad? Ma 15 km-en keresztül úgy értem haza hogy 1-, 2-, és nagy ritkán 3-ban tudtam vele menni max 50-el. Ha húzom neki azonnal lehörög, ha felkapcsolom a lámpát megint csak elkezd rángatni. Tippem a gyújtás de ez önmagában elég hozzá? Ez a dolog folyamatosan romlott idáig(csak ma... nem ölném meg a motorom
) és nem hirtlen
Mi okozhatja azt hogy elmegy az alapjárat illetve hogy leakar fulladni és hiába pörög a motor, a sebesség és az erő elmarad? Ma 15 km-en keresztül úgy értem haza hogy 1-, 2-, és nagy ritkán 3-ban tudtam vele menni max 50-el. Ha húzom neki azonnal lehörög, ha felkapcsolom a lámpát megint csak elkezd rángatni. Tippem a gyújtás de ez önmagában elég hozzá? Ez a dolog folyamatosan romlott idáig(csak ma... nem ölném meg a motorom