Elektronika topik - a pokol kapuja

Kérdések és megoldások MZ javításokkal kapcsolatban
Válasz küldése
szediati
Simsonos
Simsonos
MZ-d típusa: etz250

Re: Elektronika topik - a pokol kapuja

Hozzászólás Szerző: szediati »

A fesszabom elektromos. Késes bizti dobozt szereltem be és le vannak védve a saruk
KILL3R etz
bajnok
bajnok
MZ-d típusa: ETZ 250

Hozzászólás Szerző: KILL3R etz »

Vagy oxidált, laza pár kontaktod, esetleg a fesszab nem tökéletes már.
"...köd előttünk köd utánunk amíg élünk meg sem állunk,
köd előttünk,köd utánunk két keréken az utakon járunk...
"
szediati
Simsonos
Simsonos
MZ-d típusa: etz250

Hozzászólás Szerző: szediati »

Sziasztok. Tegnap este mentem a motorral és a pirosnál állva alapjáraton teljesen vilagitott a töltés jelzőm
Amikor kb 1500 ra feltúráztattam akkor kialudt. Majd amikor visszaesett a fordulat olyan 1300-1200 ra megint világitott. De utána már alapjáraton se csinálta. Kopott lehet a szénkefe?
sell
versenyző
versenyző
MZ-d típusa: Etz 250

Hozzászólás Szerző: sell »

Ha sikerül elérni azt az állapotot, mikor a zárlat van ( hibakeresés szempontjából ez a jó állapot.) nyitott megszakító mellett, a bizti helyére egy fényszóró izzót kellene kötni, ami zárlat esetén teljes fénnyel izzik, ekkor lehet óvatosan mozgatgatni a kábelokat, üllést lámpatesteket azért ovatosan, hogy viszonylagosan pontosan lehessen tudni mely szakaszon van az ideiglenes zárlat, ami megszünésekor az izzó kialszik.
z25z
Aki 7ezerig pörgeti
Aki 7ezerig pörgeti
MZ-d típusa: 21 ló 300as patkóval
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: z25z »

No, akkor mostmár jól mérve kiváncsiak vagyunk a mérési eredményekre. Hátha az alapján tudunk majd valahogy segíteni. (amúgy szerintem valami rejtett zárlat lesz valahol) Nagyon drukkolok, hogy sikerüljön megtalálni a hibát. Peti engem is hívott ezügyben, úgy hallottam a hangján, hogy el is van a hiba miatt keseredve.

Szóval, ha jól hallottam, akkor gyújtás ráadás után van hogy sok biztosíték elszáll egymás után, de van hogy jó darabig gond nélkül megy. Én ebből kábelsérüléses zárlatra gondolnék. Nálam előfordult, hogy mindig elindulás után vágta ki, ülés alatt volt egy vezeték kidörzsölődve és amikor indulás után poziciót váltottam az üléslap testelt. A trophy azér szerencsére nincs annyira agyonkábelezve, első körben a gyújtáskapcsoló környékét nézném át alaposan, meg mindent ami gyújtáson működik (leesett kürt vezeték, féklámpa kapcsoló).

Ezúton szeretném megkérni a klubtársakat, hogy akinek van még ezen kívül javaslata ne habozzon írni. Egy régi klubtársunk (Pet2 -Mecsek I.) Trophyjáról van amúgy szó.
alberci56
babakocsis
babakocsis
MZ-d típusa: MZ

Hozzászólás Szerző: alberci56 »

Hali! Igazad volt,a gyertyapipa volt a ludas,kicseréltem NGK-ra és tökéletes!KÖSZÖNÖM!
sell
versenyző
versenyző

Hali, ha digit műszerrel mértél, az összevissza értékeket okozhatja, ha nincs zavarszűrőellenállás a nagyfesz oldalon( pipa vagy ellenállásos gyertya). Ezt pótolva valószínűleg valós értékeket lehet majd mérni.
alberci56
babakocsis
babakocsis
MZ-d típusa: MZ

Hozzászólás Szerző: alberci56 »

Üdv Uraim!Elektromos probléma van a barátom Trophyjával.6v-os a rendszer, és a 16! amperes biztiket is kivágja felváltva.Kábelek,biztitábla,fesszab le,minden saru megcsiszolva,megtisztitva,vagy kicserélve,majd visszaszerelve.Bíztositék kicsrélve 8 amperesre.Beinditom a motort és töltést mérnék,de a digi műszer össze-vissza ugrál 1-125 v között! Az új efesszabot kicseréltem egy másik elektromosra,majd egy gyári mechanikusra az eredmény nem változott,ezek az alkatrészek egy másik motorban tökéletesen müködnek.Na akkor dinamó ellenőrzés,16-25 voltot mérek fordulat függvényében,de azért elöszőr forgórész csere,majd állórész csere,de semmi nem változott.Eszembe jutott,hátha a műszer eleme merülőben és azért ugrál,tehát múszer csere, de akkor se jó.A motort menet közben kipróbáltuk,úgy müködik,mintha minden rendben volna,de az összes lámpa rohadtul pirít viszont se izzót se biztit nem vert ki, de így félő hosszabb távon használni.Mellesleg a saját Trophymat én már átalakitottam 12v-ra Yamaha cuccokkal,de Ő ezt nem akarja,Ő az első tulaj és törekszik a gyári állapotra.Kifogytunk az okosságokból,ha valaki tud kérem segitsen,Köszi!A.Z.
Norbedlee
nagy ETZ-s
nagy ETZ-s
MZ-d típusa: Etz 251

Hozzászólás Szerző: Norbedlee »

zsakfos írta:Érti ő.
Pont ezért válaszolta azt amit.
A motorodon most sárga izzók vannak fehér búrával.
Sárga búrával ugyanezen izzók maradhatnak elméletileg,de ezt neked kell látnod hogy mondjuk nappal hogyan látszanak.
Lehet hogy nem gond,de lehet hogy igen.
Tettem bele hagyomanyos izzót. Igazabol a nappalifenyevel nem voltam megelegedve.
Etz 150 87'
zsakfos
A révész
A révész
MZ-d típusa: Mz Ts 250/1

Hozzászólás Szerző: zsakfos »

Érti ő.
Pont ezért válaszolta azt amit.
A motorodon most sárga izzók vannak fehér búrával.
Sárga búrával ugyanezen izzók maradhatnak elméletileg,de ezt neked kell látnod hogy mondjuk nappal hogyan látszanak.
Lehet hogy nem gond,de lehet hogy igen.
Ts 250/1 a fekete villám!Na jó a villám egy kicsit túlzás!De én igy is szeretem.
Norbedlee
nagy ETZ-s
nagy ETZ-s

sell írta:Hali, ezt neked kell eldönteni, fordított esetben ( szinezett búrát cserélsz szintelenre) kell, de így nem feltétlen muszály, ha van valami célod a szines izzókkal, kiveheted, de ha nincs, és esetleg venni is kell másik izzókat, mert nincs készleten otthon, szerintem felesleges.
Lehet en fejeztem ki rosszul magam. Atlatszo burakat cserelek gyarira
Etz 150 87'
sell
versenyző
versenyző

Hali, ezt neked kell eldönteni, fordított esetben ( szinezett búrát cserélsz szintelenre) kell, de így nem feltétlen muszály, ha van valami célod a szines izzókkal, kiveheted, de ha nincs, és esetleg venni is kell másik izzókat, mert nincs készleten otthon, szerintem felesleges.
Norbedlee
nagy ETZ-s
nagy ETZ-s

Sziasztok!

Lecserélném a fehér hátsó ill index burákat narancs színűre. Kérdésem a következő lenne, hogy akkor izzót is cserélnem kell ugye? gondolom a fehér bura miatt narancsos izzó van benne?!
Etz 150 87'
z25z
Aki 7ezerig pörgeti
Aki 7ezerig pörgeti
Kapcsolat:

Szerintem hagyjad, annak aki meg akarja építeni, legalább lépésről lépésre le van írva :-)
zsakfos
A révész
A révész

Miért kellene törölni?Csak megjegyeztem hogy ezt irta Stephanus is :)
Ts 250/1 a fekete villám!Na jó a villám egy kicsit túlzás!De én igy is szeretem.
Tri-Ton
nagy ETZ-s
nagy ETZ-s
MZ-d típusa: BMW

Hozzászólás Szerző: Tri-Ton »

zsakfos írta:Kösz de ezt már letisztázta Stephanus :)

Amúgy meg hiába dióda a led is,pont ezért kell még pluszban dióda,mert különben mindig villogna mind a két oldali index ha a plusz lábára kötnénk a 2 oldal vezetékét közösitve.Ha meg ugy lenne bekötve a led mint a sima izzó,akkor meg egyik irányba működne a másikba nem. :)
Bocsi, de nem olvastam Stephanus leírásáig vissza. Töröljem, vagy hagyjam az enyémet ?
A szép szavak nem mindig igazak, az igaz szavak nem mindig szépek !
zsakfos
A révész
A révész

Kösz de ezt már letisztázta Stephanus :)

Amúgy meg hiába dióda a led is,pont ezért kell még pluszban dióda,mert különben mindig villogna mind a két oldali index ha a plusz lábára kötnénk a 2 oldal vezetékét közösitve.Ha meg ugy lenne bekötve a led mint a sima izzó,akkor meg egyik irányba működne a másikba nem. :)
Tri-Ton
nagy ETZ-s
nagy ETZ-s

Megoldási javaslat !

Mivel a LED alapból dióda ott nincs más gond, mint ellenállással lekorlátozni a feszültséget.

Viszont a hagyományos izzós megoldásnál is meg tudjátok csinálni a következő módon.

1., a visszajelzőről mindkét vezeték levesz
2., mindkettőnek a végébe 1-1 dióda átengedő irányba ráforraszt
3., a diódák szabad vége összeköt és mehet rá az izzó egyik csapjára
4., az izzó másik csapja összeköt a testel

Megj.: azért kellenek a diódák, hogy csak az izzó felé engedjék a villanyt, de a másik vezetéken ne tudjon vissza menni, mert akkor a másik oldal is villogna. Amikor meg a vészvillogó lesz bekapcsolva akkor sincs gond, hisz mindkét vezetéken ugyanakkor jön a pozitív impulzus. ( remélem érthető voltam )
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Tri-Ton 2015.08.13. 11:45-kor.
zsakfos
A révész
A révész

Úgy van
Stephanus
kis ETZ-s
kis ETZ-s
MZ-d típusa: 251

Hozzászólás Szerző: Stephanus »

zsakfos írta:Zizi az pedig akkor gyári bekötése a visszajelződnek.Nem kap gyárilag testet.Úgy van ahogy leirtad.Egyik lábra a bal a másikra a jobb oldali indexlámpától mennek a vezetékek.A gyári foglalat sem kap testet az órától
Most láttam a videódat az Arckönyvön. Az index visszajelződ neked valami LED-es cucc? Ahhoz alapból kellett némi átalakítás, mivel LED-et nem lehet csak úgy betenni a visszajelző izzó helyére a változó polaritás miatt.
Ezért működik az jól vészvillogó üzemben is, nem?
KépKép
zsakfos
A révész
A révész

Zizi az pedig akkor gyári bekötése a visszajelződnek.Nem kap gyárilag testet.Úgy van ahogy leirtad.Egyik lábra a bal a másikra a jobb oldali indexlámpától mennek a vezetékek.A gyári foglalat sem kap testet az órától.Itt is válaszolok hogy nekem miert müködik a visszajelző.Mert ledes és diódázva van ezmiatt. :) Úgy kell megcsinálni ahogy Stephanus írta
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára zsakfos 2015.08.13. 10:46-kor.
Stephanus
kis ETZ-s
kis ETZ-s
MZ-d típusa: 251

Hozzászólás Szerző: Stephanus »

z25z írta:A barkácsolás topicból vándoroltam ide, mert inkább ide tartozik.
Szóval az index visszajelzésen teljesen elakadtam.
Működik mindkét oldalra a visszajelzésem, de szerintem nem gyári megoldás, hanem valami utóbarkács. Egy olyan foglalat van benne aminek két lába van, de műanyag foglalat, vagyis beletéve a helyére nem testelődik az óra házon, nem úgy, mint a többi, pl a refi visszajelző, hogy egy vezeték megy rá és a foglalat meg a test. Tehát az egyik lábára megy az egyik vezeték (fekete/zöld) a másikra a fekete/fehér.
Így gondolom, hogy ha balra kapcsolok akkor a fekete-fehéren van fesz és a jobbon testelődik ezért villog a kontroll lámpa, ha jobbra akkor a fekete/zöldön van áram és a másikon testelődik.
Ha beleteszek egy ugyanolyan foglalatot, mint a többi akkor arra az egy lábra kellene mindkét vezetéket rátenni, hogy akármelyik szálról jön az áram az középen be az izzó alsó érintkezőjén és a foglalat testel és villog. Igen ám de ha a két vezeték fekete/zöld és a fekete/fehér ugyanazon lábra megy akkor villog mind a négy. Hiába nézem az elektromos rajzot akkor sem jövök rá, hogy hogy is van ez.
Szóval ha valaki megtenné, hogy megmondja melyik vezeték hova is megy az óraháznál és milyen a gyári foglalat azt nagyon megköszönném.

Üdv!
Ha beleteszel testelős foglalatot, és egy-egy diódán keresztül kötöd a rá a közepére a két vezetéket, akkor olyan visszajelzésed lesz, amilyet szeretnél.
KépKép
z25z
Aki 7ezerig pörgeti
Aki 7ezerig pörgeti
Kapcsolat:

A barkácsolás topicból vándoroltam ide, mert inkább ide tartozik.
Szóval az index visszajelzésen teljesen elakadtam.
Működik mindkét oldalra a visszajelzésem, de szerintem nem gyári megoldás, hanem valami utóbarkács. Egy olyan foglalat van benne aminek két lába van, de műanyag foglalat, vagyis beletéve a helyére nem testelődik az óra házon, nem úgy, mint a többi, pl a refi visszajelző, hogy egy vezeték megy rá és a foglalat meg a test. Tehát az egyik lábára megy az egyik vezeték (fekete/zöld) a másikra a fekete/fehér.
Így gondolom, hogy ha balra kapcsolok akkor a fekete-fehéren van fesz és a jobbon testelődik ezért villog a kontroll lámpa, ha jobbra akkor a fekete/zöldön van áram és a másikon testelődik.
Ha beleteszek egy ugyanolyan foglalatot, mint a többi akkor arra az egy lábra kellene mindkét vezetéket rátenni, hogy akármelyik szálról jön az áram az középen be az izzó alsó érintkezőjén és a foglalat testel és villog. Igen ám de ha a két vezeték fekete/zöld és a fekete/fehér ugyanazon lábra megy akkor villog mind a négy. Hiába nézem az elektromos rajzot akkor sem jövök rá, hogy hogy is van ez.
Szóval ha valaki megtenné, hogy megmondja melyik vezeték hova is megy az óraháznál és milyen a gyári foglalat azt nagyon megköszönném.

Üdv!
sell
versenyző
versenyző

Hali, a leírásod alapján én is erre gondolok, vagy a kondi csúszik ki, esetleg az összekötőlemez ér a deknihez, vagy a megszakítótól induló vezeték szigetelése sérült. Elsőnek én ezeket vizsgálnám meg alaposan.
popitty
kis ETZ-s
kis ETZ-s
MZ-d típusa: MZ Ts 150

Hozzászólás Szerző: popitty »

Haj haj haj!
Ha jól látom neked Ts -ed van. Nos nekem is és hasonló boszorkánnyal küzdöttem. Nekem az volt a hiba, hogy a dekli felfogatócsavar előtti merevítése lehelet finoman hozzá ért a kondi vezetékéhez és egy idő után nem volt gyújtás. A városban ez nem jelentkezett. Kicsit el kellett tolni felfelé a kondit és megszünt a hiba. Nem állítom, hogy neked ez van de nagy a hasonlóság.
aronpfabian
bajnok
bajnok
MZ-d típusa: ETZ 250, TS 150

Hozzászólás Szerző: aronpfabian »

djtoma írta:
aronpfabian írta:quote="djtoma"]Sziasztok.
Ezt ha valaki megmondja nekem mitől van!

Olyan problémám van hogy motorozgatok 10-20 km-t leállítom megyek vele megint 10-20-30km-t semmi gond vele.De mikor MEGYEK VELE EGYSZERRE 50-60 km-t egy huzamba nem állítom le akkor egyszerűen elmegy a szikra a gyertyánál.Gyújtás van világít minden lámpa aminek kell,de viszont szikra nincs.Kivettem a gyertyát kicseréltem,akkor sincs szikra.Hát mondom leveszem jobb oldalt a kisebb deknit megnézem az ülő kalapácsot meg ami ott van.Hozzá nem nyúltam egyikhez se.Mondom megnézem így indul-e hogy az oldal deknit levettem.Erre pöcre indul a gép:) .Ez mitől lehet szerintetek? és ez mindig így van megyek 60 km-t elmegy a szikra,leveszem a deknit és megyek tovább.

Annyit megtapasztaltam hogy mikor ez volt a baj akkor levettem a deknit,beindítottam és úgy akartam visszatenni az oldal deknit hogy jár a motor.Az oldal dekni a jobb kezembe a bal kezemmel meg lenyomtam a fékpedált és megrázott a gépezet :)[/quote

Trafógyanús. Amíg leveszed a deknit, addig gondolom a gyújtást is kikapcsolod, ezzel lehűl és megint működik egy ideig.

A trafó már egyszer volt cserélve.Igen mikor leveszem a deknit akkor leveszem a gyújtást és miután levettem a deknit,gyujtás rá és egyből indul és utánna már meg se áll.Amikor felmelegszik a trafó akkor le testel a dekninél és áthúz ezért nincs szikra.De mikor meg leveszem akkor meg már jó?
A trafócsere előtt is csinálta? A kínai/bolgár csodákból sok a gyári hibás vagy ami nem bír párszáz km-nél többet. A másik tippem esetleg melegen zárlatos kondi.
djtoma
biciklis
biciklis
MZ-d típusa: mz ts 125

Hozzászólás Szerző: djtoma »

aronpfabian írta:
djtoma írta:Sziasztok.

Olyan problémám van hogy motorozgatok 10-20 km-t leállítom megyek vele megint 10-20-30km-t semmi gond vele.De mikor MEGYEK VELE EGYSZERRE 50-60 km-t egy huzamba nem állítom le akkor egyszerűen elmegy a szikra a gyertyánál.Gyújtás van világít minden lámpa aminek kell,de viszont szikra nincs.Kivettem a gyertyát kicseréltem,akkor sincs szikra.Hát mondom leveszem jobb oldalt a kisebb deknit megnézem az ülő kalapácsot meg ami ott van.Hozzá nem nyúltam egyikhez se.Mondom megnézem így indul-e hogy az oldal deknit levettem.Erre pöcre indul a gép:) .Ez mitől lehet szerintetek? és ez mindig így van megyek 60 km-t elmegy a szikra,leveszem a deknit és megyek tovább.

Annyit megtapasztaltam hogy mikor ez volt a baj akkor levettem a deknit,beindítottam és úgy akartam visszatenni az oldal deknit hogy jár a motor.Az oldal dekni a jobb kezembe a bal kezemmel meg lenyomtam a fékpedált és megrázott a gépezet :)
Trafógyanús. Amíg leveszed a deknit, addig gondolom a gyújtást is kikapcsolod, ezzel lehűl és megint működik egy ideig.

A trafó már egyszer volt cserélve.Igen mikor leveszem a deknit akkor leveszem a gyújtást és miután levettem a deknit,gyujtás rá és egyből indul és utánna már meg se áll.Amikor felmelegszik a trafó akkor le testel a dekninél és áthúz ezért nincs szikra.De mikor meg leveszem akkor meg már jó?
aronpfabian
bajnok
bajnok

djtoma írta:Sziasztok.

Annyit megtapasztaltam hogy mikor ez volt a baj akkor levettem a deknit,beindítottam és úgy akartam visszatenni az oldal deknit hogy jár a motor.Az oldal dekni a jobb kezembe a bal kezemmel meg lenyomtam a fékpedált és megrázott a gépezet :)
djtoma
biciklis
biciklis

Hozzászólás Szerző: djtoma »

Sziasztok.

pnlaci
bajnok
bajnok
MZ-d típusa: etz-250.predator.

Hozzászólás Szerző: pnlaci »

A szerszámosomba van még egy marékkal. :mrgreen:
A motorra csak rászokni lehet,le soha. A legjobb kápszer.
sell
versenyző
versenyző

Látom, nem bízod a véletlenre, van tartalékbizti bőven. ;-)
pnlaci
bajnok
bajnok

Kedves márkatársak.A Bakony túra után úgy döntöttem hogy kicserélem a biztosíték tartómat késesre.
Ilyen még sosem történt velem,odafelé 2x rohadtam le miatta.Így elfogyott a türelmem,íme az eredmény:
Kép
zudori
nagy ETZ-s
nagy ETZ-s
MZ-d típusa: ETZ 150

Hozzászólás Szerző: zudori »

Most olvastam a Facén, hogy Gyula-bá elhunyt!
Nyugodjék békében!
Chris75
babakocsis
babakocsis

Hozzászólás Szerző: Chris75 »

Sziasztok,

hazafele úton e töltéslámpa kialudt, és lett töltés. Egy szaki azt mondta azét lehetett gondom eddig, mert sokat állt a motor és az állórész elvesztette a mágnesességét. Az a 100 km amit megtettem vele, elindította a "vissza-mágnesességét". Remélem igaza lesz és biztonságban motorozhatok, nem kell izgulnom.

Chris
Chris75
babakocsis
babakocsis

Kedves aronpfabian

Köszönöm a válaszodat, és azt olvasva rájöttem nem voltam elég pontos a leírásban. A töltést nem az akksinál mértem, hanem a fesszabályzónál a 61 ; D+ közös pontnál. Amíg nincs töltés nem is húz be a bal oldali tekercs máshol nem is tudtam megmérni. Az akksinál megvan a 6.2 volt. A vezetékek a helyükön annak, nincsenek összecserélve. Az állórésznél az elektromágneseket ellenőriztem, nem szakadt és áram átfolyásra mágnessége is kialakul. A forgórész tekercsét is vizsgáltuk, nincs zárlat.
Foglalkoztatott már egy keveset a dolog, lassan feladom.

Chris
aronpfabian
bajnok
bajnok

Chris75 írta:Sziasztok,

Az akksi vadi új és fel is van töltve. A gond az, hogy nem akar a dinamó felgerjedni. Amíg az öngerjesztés nem ér el egy fokot a feszültségszabályzó szerintem nem is avatkozik bele a rendszer működésébe.

Chris :(
Lehet gyári hibás az akksi. Töltsd fel újra, és köss rá 1-2 percre egy index/féklámpa 6V 21W izzót. Ha 6.2V alá esik ettől a feszültség, gari.

A másik lehetőség hogy valamit rosszul köthettél vissza pucoláskor, ellenőrizd végig:
D- kondenzátor bilincsénél
D+ jobb oldali szénkefe bal oldalán közvetlenül
DF jobb oldali szénkefe és ellenállástekercs között

Fesz.szab. 61 a töltésjelzőre megy.

"Amíg az öngerjesztés nem ér el egy fokot a feszültségszabályzó szerintem nem is avatkozik bele a rendszer működésébe."
Ez gerjesztésszabályzó, nem túláramkorlátozó mint a robogóknál (de ott meg öngerjesztés nincs, állandó a mágnes). Végig aktívan részt vesz a rendszer működésében. A következő módon ellenőrizheted:
Az akkut lehúzva vedd le a fesz.szab. fedelét (hogy ne okozz zárlatot a fém cuccal) és utána kösd vissza az akkut, nézd meg, üzem közben hogyan mozognak a nyelvek.

Kikapcsolt gyújtásnál és alacsony fordulaton a bal oldali nyelv (gerjesztésszabályzó, DF) a bal (51) érintkezőjéhez ér hozzá, ezzel folyamatos gerjesztést biztosítva az állórésznek. A jobb oldali nyelv (visszáramkapcsoló) nyitott, ezzel a dinamó nincs rákapcsolva az elektromos hálózatra, minden az akkuról megy.
A fordulat növekedésével a bal oldali nyelv kitér, középen "lebeg". Ilyenkor az állórész az öntvényére szerelt, DF és D+ közti ellenálláson kapja az így csökkentett erősségű gerjesztőáramot. Ekkor már illik a dinamónak az akkunál nagyobb feszültségre emelkednie, ettől a jobb oldali nyelv behúz és rákapcsolja a dinamó által termelt áramot a motor rendszerére.
Amikor a dinamó eléri a tervezett teljesítményének maximumát, akkor a rendszer védelme érdekében a bal nyelv jobb oldali érintkezjéhez húzásával a fesz.szab. letesteli az állórészt, megszűntetve a gerjesztést. A feszültség ettől visszaesik és az egész "játék" kezdődik előről.

Amint látod, az egész úgy van megoldva hogy vagy az akku feszültségét méred a motor elektromos rendszerében (ami ha nem rossz, nem lehet 6.0V alatt) vagy az akkunál már nagyobbra emelkedett dinamóét. Ha 4.5V-ot mértél, ott valami félre van kötve vagy zárlatos.

A te rendszered a leírásnak megfelelően működik, vagy valamelyik nyelv be van ragadva, esetleg nem reagál megfelelően?

UI: az ellenállástekercs 4.5 ohm, nem lehet szakadt és nem lehet testzárlatos, különben a folyamat jelentős részén "ki van kapcsolva" a gerjesztés. Lehet nálad ez a gond? Mérd ki ezt is! A 4.5V-t viszont ez nem magyarázza.
Chris75
babakocsis
babakocsis

Sziasztok,

Az akksi vadi új és fel is van töltve. A gond az, hogy nem akar a dinamó felgerjedni. Amíg az öngerjesztés nem ér el egy fokot a feszültségszabályzó szerintem nem is avatkozik bele a rendszer működésébe.

Chris :(
pnlaci
bajnok
bajnok

Szerintem a feszültségszabályzó adta meg magát ha parázslik a visszajelző,és csak 4,5V feszültséget mért rajta.
aronpfabian
bajnok
bajnok

Chris75 írta:Sziasztok,

abban kérem a segítségeteket, hogy a ts-nek a töltéslámpája alapjáraton parázslik és 4,5 volt csak a töltése. Ha gázt adok a lámpa erősebben világít és csökken a töltés. Az érintkezőket és minden apróságot átnéztem, minden érintkezést feltakarítottam. A motor állt vagy 8-10 évet és most lett újra indítva. Az elektromos rendszer minden más eleme hibátlanul működik.

Előre is köszönöm a segítő ötleteket.
4.5V-ot csak rossz akkumulátorral tudsz 6V rendszerből "kihozni". Cseréld ki és próbáld újra.
Chris75
babakocsis
babakocsis

Sziasztok,

abban kérem a segítségeteket, hogy a ts-nek a töltéslámpája alapjáraton parázslik és 4,5 volt csak a töltése. Ha gázt adok a lámpa erősebben világít és csökken a töltés. Az érintkezőket és minden apróságot átnéztem, minden érintkezést feltakarítottam. A motor állt vagy 8-10 évet és most lett újra indítva. Az elektromos rendszer minden más eleme hibátlanul működik.

Előre is köszönöm a segítő ötleteket.
zsakfos
A révész
A révész

Hát ehhez már nekem sincs hozzáfűznivalóm.
hell
bajnok
bajnok
MZ-d típusa: ETZ 250 De Luxe

Hozzászólás Szerző: hell »

"Nincs is több hozzáfűznivalóm ezek után..."
zsakfos
A révész
A révész

hell írta:Örömmel látom érteted a iromány végén a smile. Nincs is több hozzáfűznivalóm ezek után...
Ja hogy ha teszünk smile-t a mondandónk végére akkor nem vigyorgunk,hanem az azt jelenti hogy ne vegyétek komolyan amit írtam?Vagy mi?
hell
bajnok
bajnok

Örömmel látom érteted a iromány végén a smile. Nincs is több hozzáfűznivalóm ezek után...
zsakfos
A révész
A révész

hell írta:
A precizitás a lényeg! Csináljuk vagy nem csináljuk kérem! :D
Értem.És te úgy gondolod az precizebb megoldás?Miért is?
Indikátor órával belövöm az előgyújtást,gyertya ott szikrázik század mm pontosan,akkor mitől precizebb az a stroboszkóp,aminek nincs is mihez viszonyitható gyári jelölése az MZ-n.Amit persze lehet csinálni mondjuk a mágnes szélére,de ettől még az egész nem lesz precizebb,legfeljebb a későbbiekben könnyebb,mert nem kell kivenni a gyertyát.
aronpfabian
bajnok
bajnok

hell írta:
zsakfos írta:quote="hell"]Én elvittem egy ismerőshöz aki szintén elvitte egy haverjához aki stroboszkoppal belőtte... :D Ez volt több mint 2 éve... :) De az piszok volt mert 1000Ft elkért... :twisted: :D Az a gyertyás módszer valahogy nekünk nem volt igazi. :)[/quote
Teljesen mindegy mivel csinálod a végeredmény ugyanaz.Akkor fog szikrát adni ha stroboszkóppal csinálod is,amikor a gyertya szikrázik. :)
Igen csak amíg a stroboszkóp olyan gyakori hogy te is csak ismertél olyat aki látott olyat akinek van, addig a gyertya megvan minden motoron :) emellet az optikai változatot (tudom az nem gyári) nem is lehet stroboszkóppal állítani mert meghülyül tőle a jeladó.
hell
bajnok
bajnok

zsakfos írta:
hell írta:Én elvittem egy ismerőshöz aki szintén elvitte egy haverjához aki stroboszkoppal belőtte... :D Ez volt több mint 2 éve... :) De az piszok volt mert 1000Ft elkért... :twisted: :D Az a gyertyás módszer valahogy nekünk nem volt igazi. :)
Teljesen mindegy mivel csinálod a végeredmény ugyanaz.Akkor fog szikrát adni ha stroboszkóppal csinálod is,amikor a gyertya szikrázik. :)
aronpfabian
bajnok
bajnok

MP1 írta:Kedves Tóni! Tri-Ton!

Attól, hogy tudom mi van benne, még nem kell, hogy közöm legyen a gyártásához! :o

Egyszer régebben (2013. 01. 15.) föltettem ide két linket. Az egyik egy német nyelvű bő 100 oldalas írás az MZ elektromosságáról: "Elektrik der MZ-Zweitakter" (A másik meg fesz.szab. kapcsolási rajz.)

Most, hogy írok, gyorsan ellenőriztem, hogy műxik-e a link -sajnos már nem. (A másik még mindig megnyitható.)
Viszont egy kis keresgélés után itt megtaláltam:

http://www.motor-talk.de/forum/aktion/A ... tId=731874

Na ennek a 91. oldalán ott van a magyar kisipari "MZ ELEKTRONIKUS FESZÜLTSÉGSZABÁLYOZÓ 6V" kapcsolási rajza! =D>

Üdv: Péter
Ez a leírás hihetetlen jó :shock: Köszi szépen!
zsakfos
A révész
A révész

hell írta:Én elvittem egy ismerőshöz aki szintén elvitte egy haverjához aki stroboszkoppal belőtte... :D Ez volt több mint 2 éve... :) De az piszok volt mert 1000Ft elkért... :twisted: :D Az a gyertyás módszer valahogy nekünk nem volt igazi. :)
Tri-Ton
nagy ETZ-s
nagy ETZ-s

MP1 írta:Kedves Tóni! Tri-Ton!

Attól, hogy tudom mi van benne, még nem kell, hogy közöm legyen a gyártásához! :o

Egyszer régebben (2013. 01. 15.) föltettem ide két linket. Az egyik egy német nyelvű bő 100 oldalas írás az MZ elektromosságáról: "Elektrik der MZ-Zweitakter" (A másik meg fesz.szab. kapcsolási rajz.)

Most, hogy írok, gyorsan ellenőriztem, hogy műxik-e a link -sajnos már nem. (A másik még mindig megnyitható.)
Viszont egy kis keresgélés után itt megtaláltam:

http://www.motor-talk.de/forum/aktion/A ... tId=731874

Na ennek a 91. oldalán ott van a magyar kisipari "MZ ELEKTRONIKUS FESZÜLTSÉGSZABÁLYOZÓ 6V" kapcsolási rajza! =D>

Üdv: Péter
Helló Péter !

Így már érthető, miért tudod fejből, hogy mi van benne. ( én meg csak úgy ránézésre írtam valamit )

Köszi, üdv.: Tóni
Válasz küldése