Fékek
- Papszi
- nagy ETZ-s

- MZ-d típusa: Honda CBR600F
Re: Fékek
A fékcsövem el van öregedve és ki is van repedezve. Szeretnék venni rá fém fékcsövet. A mofakeren nézelődtem meg a viktormotoron de nem találtam csak gumifékcsövet. gyurmának a gépén láttam fém fékcsövet. Honnan lehet beszerezni Szolnok megyében? Mert nem akarok rá drága "sportmocis fékcsövet" venni. 
Üdv.: Papszi

-
nyakas
- A blokkot szethuzom neked termeskovel

A viz szalad, a kő marad!
Nem nyugtattál meg teljesen, de egy próbát megér:) legfeljebb elviszem újra egy gyári tárcsával..Alfa írta:Az enyémen az van, amikor vettem is az volt, a műszaki 1 hónapos se volt rajta akkor. Szóval kis szerencsével a műszakin is az volt rajta, és simán átment.
ThUnDeR
nyakas: beszélhetünk róla, de gondolom le kell menni Szolnok mellé:)
- Alfa
- Keljfeljancsi

- MZ-d típusa: ETZ 250
- Kapcsolat:
Az enyémen az van, amikor vettem is az volt, a műszaki 1 hónapos se volt rajta akkor. Szóval kis szerencsével a műszakin is az volt rajta, és simán átment. 
MZ ETZ 300 by Bambi
http://www.youtube.com/user/AlfaMzHUN
fúrt első féktárcsa
Sziasztok!
Jövő hónapban viszem műszakira a gépet és érdekelne hogy valaki vitte e már kifurkált első féktárcsával a szervek elé a gépet!?! Mennyire nézhetik rossz szemmel??
Köszi előre is!
ThUnDeR
Jövő hónapban viszem műszakira a gépet és érdekelne hogy valaki vitte e már kifurkált első féktárcsával a szervek elé a gépet!?! Mennyire nézhetik rossz szemmel??
Köszi előre is!
ThUnDeR
köszönöm
- zsakfos
- A révész

- MZ-d típusa: Mz Ts 250/1
Az nem ugyanaz.Van a szimering ami a főfékhengerben van és van a karmantyú ami meg a fékdugattyún van.kobraCode írta:torokb írta:sziasztok!
ETZ tárcsafék főfékhengerében cserélnék kis karmantyút. Amit kaptam karmantyú, azon (átmérőben) van egy lépcső kb középen. Namost fékkar felé a lépcső utáni szélesebb rész nézzen, vagy a lépcső előtti keskenyebb?
torokb!
érdemes még a karmantyút szimeringre váltani, mert azok jobban bírják! 20*10*8 as méretű ha jól emlékszem!
Ts 250/1 a fekete villám!Na jó a villám egy kicsit túlzás!De én igy is szeretem.
- kobraCode
- versenyző

- MZ-d típusa: MZ ETZ 251e
torokb írta:sziasztok!
ETZ tárcsafék főfékhengerében cserélnék kis karmantyút. Amit kaptam karmantyú, azon (átmérőben) van egy lépcső kb középen. Namost fékkar felé a lépcső utáni szélesebb rész nézzen, vagy a lépcső előtti keskenyebb?
torokb!
érdemes még a karmantyút szimeringre váltani, mert azok jobban bírják! 20*10*8 as méretű ha jól emlékszem!
- zsakfos
- A révész

- MZ-d típusa: Mz Ts 250/1
A lényeg a karmantyú külső élében van.Valahogy igy néz ki ha jól emlékszem.Így kell állnia:torokb írta:sziasztok!

Bocs a hevenyészett rajzért.
Ts 250/1 a fekete villám!Na jó a villám egy kicsit túlzás!De én igy is szeretem.
sziasztok!
-
nyakas
- A blokkot szethuzom neked termeskovel

A viz szalad, a kő marad!
- kobraCode
- versenyző

- MZ-d típusa: MZ ETZ 251e
Sziasztok!
Nekem is hasonló a gondom mint Dénesnek, szorul az első fékem. Nekem szerelés után kezdett el szorulni. Kivettem a betéteket hogy megcsiszoljam mert nagyon nyikorogtak, teszem vissza, összerakom, mondom nyomok egy próbát, és azóta szorul, de annyira hogy kézzel alig tudom áthajtani az első kereket!
Csináltam egy fékolaj cserét, annak rendje módja szerint, légtelenítés meg minden ahogy a nagy könyvben megvan írva, de ez sem segített
Valakinek van valami ötlete mit lehetne most kezdeni? Ja ferodol nem túl vastag!
Köszi előre is a válaszokat!
Üdv.
Nekem is hasonló a gondom mint Dénesnek, szorul az első fékem. Nekem szerelés után kezdett el szorulni. Kivettem a betéteket hogy megcsiszoljam mert nagyon nyikorogtak, teszem vissza, összerakom, mondom nyomok egy próbát, és azóta szorul, de annyira hogy kézzel alig tudom áthajtani az első kereket!
Csináltam egy fékolaj cserét, annak rendje módja szerint, légtelenítés meg minden ahogy a nagy könyvben megvan írva, de ez sem segített
Valakinek van valami ötlete mit lehetne most kezdeni? Ja ferodol nem túl vastag!
Köszi előre is a válaszokat!
Üdv.
- Dénes
- fi#azsoké

- Kapcsolat:
Hát sajnos nemigazán van mivel melegítenem, konyhába meg nem hozhatom be.
Én kiszoktam rakni a tűző napra a betonra, a csapágyat pediglen mélyhűtőbe. Nemtudom, hogy ez így mennyire szakszerű, de eddig bevállt. Bár a szétcseszett csapágyfészek kihézagolása nem lett tökéletes...
Még mindig szorul a kerék, de már csak enyhén, és mintha excentrikusan forogna az agy...áhhh... 
Kereket ne felejsd melegíteniDénes írta:Köszönöm a hozzászólásokat, akkor veszek normális fékbetétet, távtartót, felszabályoztatom a tárcsát, megnézem h középen áll-e a féknyereg. (egyébként ezt néztem már és jónak tűnt, de mégegyszer), mindent szépen tisztán összerakok.
Ha ezek után sem lesz jó, akkor ismét jelentkezek itt, a Fékek topikban.
update: a kerékszorulás kipipálva! Tudjátok van az a Bambi technology, hogy ha szétvan verődva a csapágyfészek akkor sörösdobozzal kell kihézagolni. Namost az én kerekem is így készült, csakhogy a sörösdoboz az összeszerelésnél összegyűrődött és emiatt feszült a cuccos. (gondolom én) Szóval most iszok egy sört és próbálkozok még, ha nemjön össze agycsere..?
- Dénes
- fi#azsoké

- Kapcsolat:
Köszönöm a hozzászólásokat, akkor veszek normális fékbetétet, távtartót, felszabályoztatom a tárcsát, megnézem h középen áll-e a féknyereg. (egyébként ezt néztem már és jónak tűnt, de mégegyszer), mindent szépen tisztán összerakok.
update: a kerékszorulás kipipálva! Tudjátok van az a Bambi technology, hogy ha szétvan verődva a csapágyfészek akkor sörösdobozzal kell kihézagolni. Namost az én kerekem is így készült, csakhogy a sörösdoboz az összeszerelésnél összegyűrődött és emiatt feszült a cuccos. (gondolom én) Szóval most iszok egy sört és próbálkozok még, ha nemjön össze agycsere..?
- Alfa
- Keljfeljancsi

- Kapcsolat:
Nem írtad hogy "magától" kezdett e el szorulni vagy szerelted -e előtte. Nekem ugyanis a fék alatt van két alátét, mert simán alátét nélkül betéve a fékpofák közti rés egyszerűen nem ott van mint a tárcsa, és szorul. Egyszer akkor szívtam meg, amikor úgy voltam vele "minek az oda ha nem muszáj", és a kerék meg se mozdult amikor meghúztam
Tanács: Vedd le a féknyerget, húzd meg (új és jó anyagú) távtartóval az összes csavart, ellenőrizd forog-e a kerék, ha igen, akkor nézd meg hogy a féknyereg elhelyezése hol "kényelmes" (amikor a fék nem fog, a pofák távol vannak, lődd be a kettő közé középre a féktárcsát), becsüld meg a távolságot (a féknyereg anyaga és a telószáron a csavarhely között) és aszerint válassz alátétet. A csavar asszem 10 es, de a 12 es és 14 es alátét is simán jó oda. Azért kellhet másik, mert ezek gyárilag nem ugyanolyan vastagok, a 10 es a legvékonyabb és így felfele. Persze esztergálhatsz sajátot is a pontos méretre, de általában van jó ezek közül.
A fék annál jobb lesz minél szimmetrikusabban van elhelyezve (legalábbis ez a tapasztalatom, jót tesz neki ha mind2 dugattyú ugyanannyit mozdul) a pofák közti résben a féktárcsa, pontosabban "a tárcsa köré a rés" .
A fékkel gond csak akkor van, ha teljesen kiengedett helyzetben a tárcsa vastagabb mint a rés, de ekkor sem a tárcsa a hibás, hanem a féknyereg, vagy a fékbetétek túl vastag ferrodolja.
Tanács: Vedd le a féknyerget, húzd meg (új és jó anyagú) távtartóval az összes csavart, ellenőrizd forog-e a kerék, ha igen, akkor nézd meg hogy a féknyereg elhelyezése hol "kényelmes" (amikor a fék nem fog, a pofák távol vannak, lődd be a kettő közé középre a féktárcsát), becsüld meg a távolságot (a féknyereg anyaga és a telószáron a csavarhely között) és aszerint válassz alátétet. A csavar asszem 10 es, de a 12 es és 14 es alátét is simán jó oda. Azért kellhet másik, mert ezek gyárilag nem ugyanolyan vastagok, a 10 es a legvékonyabb és így felfele. Persze esztergálhatsz sajátot is a pontos méretre, de általában van jó ezek közül.
A fék annál jobb lesz minél szimmetrikusabban van elhelyezve (legalábbis ez a tapasztalatom, jót tesz neki ha mind2 dugattyú ugyanannyit mozdul) a pofák közti résben a féktárcsa, pontosabban "a tárcsa köré a rés" .
A fékkel gond csak akkor van, ha teljesen kiengedett helyzetben a tárcsa vastagabb mint a rés, de ekkor sem a tárcsa a hibás, hanem a féknyereg, vagy a fékbetétek túl vastag ferrodolja.
MZ ETZ 300 by Bambi
- Peti ETZ250
- Simsonos

- MZ-d típusa: MZ ETZ250
A fékbetétek mennyire kisipari?Nem lehet hogy túl vastag a ferodol?
Ill. egy légtelenítés is segíthet!
Ill. egy légtelenítés is segíthet!
- Dénes
- fi#azsoké

- Kapcsolat:
Dede, a fékem is szorul..
Igazából, most ez a fő problémám, asszem a távtartót kicserélem ha van is benne....köszi az töletet amugy srácok. Naés a fékre valaki valamit?
- Peti ETZ250
- Simsonos

Mert valójában nem a féked szorul.Meghúzod az anyát megfeszülnek a csapágyak és nem tudnak megfelelően forogni.
Ja a féknyeregben lévő alkatrészek zsírzásával óvatosan, mert fékezésnél felmelegszik és lefolyik a fékpofákra.A hatást nem ecsetelem!!!!!!!!
Ja a féknyeregben lévő alkatrészek zsírzásával óvatosan, mert fékezésnél felmelegszik és lefolyik a fékpofákra.A hatást nem ecsetelem!!!!!!!!
- Peti ETZ250
- Simsonos

Szeva Dénes!Dénes írta:Sziasztok, lenne egy kis tárcsafékproblémám. A gondom az, hogy állandóan befog a fék, viszont nem tudom hogy mitől. A féknyerget szétszedtem (bár semmi dzsuva nem volt benne) azért áttöröltem, kitisztítottam, a dugattyúkon semmilyen rendellenesség nincsen.
A fékpofát rögzítő stiftek nincsenek szétrohadva. Ezeket felpolíroztam, kis zsírral átkentem. A fékpofa lyukjain simán átmegy, nem szorul. A lemezrugót is átkentem zsírral, még a porvédők alá is tettem, hátha.
A dugattyúk látszólag nincsenek beragadva, mindkettő mozog, kézzel könnyen vissza tudom tolni.
A főfékhengerem ha jól tudom Hyosung cucc a'la Bambi, ami nincs 1 éves sem.
Próbáltam már lemezrugó nélkül is, így kattog de legalább ugyanúgy szorul.
És tudom, hogy mindenkinek hozzáér a fékpofa, de ez nem hozzáér hanem fog is...
A tárcsámon viszont vannak bordák, a felszabályoztatása hamarosan bekövetkezik, addig is tipp, hogy most mihez nyúljak? (magamhoz?)
Ja és az mennyire normális, ha az első kerék tengelyén az anyát úgy rendesen meghúzom (nem izomból azért) akkor megszorul a kerék is és alig akar forogni.?
Előre is köszi az ötleteket.
Leírásod alapján úgy gondolom a két problémád összefügg egymással.Az első kerék tengelyén az anyát úgy rendesen meghúzom és szorul a kerék írtad, ez attól lehet hogy: a kerék agyban a két csapágy között kéne lenni egy távtartó rúdnak ami ezt a szorulást megakadályozza.Ennek hiánya okozza még a csapágyak tönkre menetelét ill. lötyögni fog a kerék a nagy surlódás miatt néhány km után.
Próbáld ki, lazítsd le a tengelyen lévő anyát pörgesd meg a kereket, nem fog szorulni!!!
A mocim előző tulaja úgy gondolta, az a távtartó rúd felelsleges és kivette.A csapágy törmelék szétverte a kerékagy belsejét és felnicserére kényszerültem!
Üdv Peti!
- Alfa
- Keljfeljancsi

- Kapcsolat:
Nekem a hátsó kerék csinálta ezt, mert hiányzott a két csapágy között a távtartó. Nézd meg, ha nem te raktad össze lehet onnan is "kispórolták", vagy összenyomorodott az idők folyamán, ha újonnan lett véve akkor lehet hogy szar puha anyagból csinálták.
MZ ETZ 300 by Bambi
- Dénes
- fi#azsoké

- Kapcsolat:
Sziasztok, lenne egy kis tárcsafékproblémám. A gondom az, hogy állandóan befog a fék, viszont nem tudom hogy mitől. A féknyerget szétszedtem (bár semmi dzsuva nem volt benne) azért áttöröltem, kitisztítottam, a dugattyúkon semmilyen rendellenesség nincsen.
A fékpofát rögzítő stiftek nincsenek szétrohadva. Ezeket felpolíroztam, kis zsírral átkentem. A fékpofa lyukjain simán átmegy, nem szorul. A lemezrugót is átkentem zsírral, még a porvédők alá is tettem, hátha.
A dugattyúk látszólag nincsenek beragadva, mindkettő mozog, kézzel könnyen vissza tudom tolni.
A tárcsámon viszont vannak bordák, a felszabályoztatása hamarosan bekövetkezik, addig is tipp, hogy most mihez nyúljak? (magamhoz?)
Ja és az mennyire normális, ha az első kerék tengelyén az anyát úgy rendesen meghúzom (nem izomból azért) akkor megszorul a kerék is és alig akar forogni.?
- Peti ETZ250
- Simsonos

Szivesen örülök, hogy segíthettem!
Üdv: Peti
Üdv: Peti
Mofakernél kapható ETZ első főfékhengerrel van valakinek tapasztalata? 10esér adják, érdemes?
Elvittem Tabori Tuningba, megcsiszoltak, UGGGYANUGY csikorog mint elotte. Fasza.. 
De legalabb a szivargo teleszkop szimmeringem meg lett csinalva!
De legalabb a szivargo teleszkop szimmeringem meg lett csinalva!
- conus
- bajnok

- MZ-d típusa: MZ ETZ 150.2 De Luxe
nekem gyári van és nyikorog... na? 
10féle ember van: aki érti a kettes számrendszert, és aki nem.
----------------------->
<-----------------------Ne villogj, ne dudálj, mert a vezető indián, és csak füstjelekre reagál!
- merojoc
- Simsonos

- MZ-d típusa: ETZ 251
Nemrég vettem a vaterán gyáriakat 300ft/pár mingyárt megvettem mind 3 párat.
Úgy fog mint állat se nyikorgás se semmi.
Néha ki lehet fogni.
Úgy fog mint állat se nyikorgás se semmi.
Néha ki lehet fogni.
ETZ 251
Így van, fékbetét csere vagy csiszolás! A tárcsádnak semmi baja!
Sziasztok,
az elso tarcsafekemmel van gondom - csikorog borzalmasan.
Tokeletesen mukodik, jol fog, de a szomszed keruletben is halljak, hogy fekezek.
A bukosisak miatt elviselheto egyebkent.
Ha csak siman forgatom a kereket sztenderen akkor is nyikkan, enyhen lassitja a kereket, de menet kozben nem veszem eszre, gyorsul, 120km/h a vege (ETZ251).
Eddig minden szerelo azt mondta, hogy ez ilyen, nincs mit csinalni vele. Kicsereltethetem a tarcsat, de nem garantaljak hogy barmivel is jobb lesz.
Van otletetek?
Koszi:
Miki
az elso tarcsafekemmel van gondom - csikorog borzalmasan.
Tokeletesen mukodik, jol fog, de a szomszed keruletben is halljak, hogy fekezek.
Ha csak siman forgatom a kereket sztenderen akkor is nyikkan, enyhen lassitja a kereket, de menet kozben nem veszem eszre, gyorsul, 120km/h a vege (ETZ251).
Eddig minden szerelo azt mondta, hogy ez ilyen, nincs mit csinalni vele. Kicsereltethetem a tarcsat, de nem garantaljak hogy barmivel is jobb lesz.
Van otletetek?
Koszi:
Miki
Király, már megyek is a bontóbaSamu írta:1. nincsen
2. nagyon sok felmegy, Grimeca, Brembo, Hyosung, japán csodák főfékjei...
kösz
-
matt1989
- bajnok

- MZ-d típusa: BMW R1100RT
Köszi a segítséget!
Ha csütörtökön hazaérek a szolgálatból időben, akkor megyek is boltba és bevásárolok, plusz még első fékbetétet is veszek, mert Gyurm@ túrán szerintem megégtek és olyan hangja van, mint egy taligának
Ha csütörtökön hazaérek a szolgálatból időben, akkor megyek is boltba és bevásárolok, plusz még első fékbetétet is veszek, mert Gyurm@ túrán szerintem megégtek és olyan hangja van, mint egy taligának
- Papszi
- nagy ETZ-s

- MZ-d típusa: Honda CBR600F
Ha jössz Sástó túrára, akkor sec perc alatt meg tudjuk neked is csinálni! Csak a lábtartó mögé kell feltenni ezt a lemezt, meg rá a féklámpakapcsolót és szinte készmatt1989 írta:Köszönöm a segítséget, de sajnos nem járok Nyárlőrinc felé
Üdv.: Papszi

-
matt1989
- bajnok

- MZ-d típusa: BMW R1100RT
Papszi!
Ennél a képnél látom, hogy új csavart tettél be, ahol az eredeti féklámpakapcsoló volt:
http://kepfeltoltes.hu/view/090425/STA4 ... es.hu_.jpg
A kérdésem a következő lenne:
Csak egy teljesen normális ilyet tettél bele?:
http://www.nast.hu/images/metro/26.metr ... csavar.jpg
Sajnos nekem is meghalt a régi kapcsolóm menettel együtt
és kellene valamit kezdeni vele.
Ennél a képnél látom, hogy új csavart tettél be, ahol az eredeti féklámpakapcsoló volt:
http://kepfeltoltes.hu/view/090425/STA4 ... es.hu_.jpg
A kérdésem a következő lenne:
Csak egy teljesen normális ilyet tettél bele?:
http://www.nast.hu/images/metro/26.metr ... csavar.jpg
Sajnos nekem is meghalt a régi kapcsolóm menettel együtt
és kellene valamit kezdeni vele.