Sziasztok !
Kérem a segítségeteket hátha valaki jártas ebben a témában.
1. A fordulatszám mérõm rosszalkodik. Az alapjáratot nem mutatja, sõt közvetlenül az elindulás után sem mûködik, de egyszerre életre kell és mutatja az aktuális 4000-et és a többit úgy mint azelõtt.
Lekötöttem a spirált a blokkról és fúrógéppel megforgattam. Tökéletesen jelez. Tehát nem az óra romlott el.
Levettem a kuplung oldali deklit (természetesen olajleeresztés után), hogy lássam magát a meghajtást.
Rögtön rájöttem a hiba okára.
A váltó felõl kijön egy kis tengely rajta egy homlok fogazatú fogaskerékkel egy darabból gyártott csigafogazású hüvely, ami egy rövid kúpkerék fogazatú függõleges tengelyt hajt meg, aminek a blokkon kívüli vége csatlakozik a spirálhoz.
A bajt az okozza, hogy a fenti hüvely csúszkál a tengelyen és hol összeér a csigafogazatú rész a kúpkerékkel, hol nem.
A homlokfogaskerék van a tengely külsõ végéhez közelebb a dekli felé (ez kapja a meghajtást a kuplungtengelyen lévõ fogaskeréktõl) és a tengely végét egy zéger gyûrû zárja le. A meghajtás akkor mûködik jól, (akkor csatlakozik a csigahajtás a kúpfogaskerékhez) ha a zéger gyûrû benyomva tartja a homlokfogaskereket, de a zéger gyûrû és a fogaskerék között egy rés van ami lehetõvé teszi a kifelé csúszást.
Úgy néz ki hogy a rést egy alátét töltötte ki ami nincs ott.
Ezt még meg tudnám oldani egy a zéger gyûrû elé tett távtartó alátéttel, de szeretnék látni egy robbantott, vagy valamilyen rajzot, hogy eredetileg ez hogy nézett ki. Sajnos ilyen rajzot sehol sem találtam.
2. A másik probléma (ez nagyobbnak látszik), hogy ugyanitt a fõtengely kihajtást a kuplungházzal összekötõ kétsoros lánc nagyon meg van nyúlva, valószínûleg erõsen meg is kopott, mert a meghajtó és meghajtott fogaskerekek fogait elkezdte lemarni.
Most már értem, hogy az olajleeresztõ csavar mágnese miért van tele állandóan vasreszelékkel és úgy néz ki mint egy sündisznó.
A láncon nem találtam patentszemet. Levétele akkor ezek szerint csak fõtengelyen és a kuplungházon lévõ fogaskerekekkel, tulajdonképpen a kuplungházzal együtt lehetséges ha cserélni akarom. Vagy nem ?
Ehhez is jó lenne egy robbantott rajz.
A következõ gond az, hogy hol tudok ilyen láncot venni ?
Ezekben kérnék sûrgõs segítséget, ha lehet akkor az email címemre is:
johngrapesi1@t-online.hu
Üdv minden kedves MZ tulajnak.
John Grape