Blokk
- KILL3R etz
- bajnok
- MZ-d típusa: ETZ 250
Re: Blokk
Najó, azért ez nem tegnapról mára lett ilyen... 

"...köd előttünk köd utánunk amíg élünk meg sem állunk,
köd előttünk,köd utánunk két keréken az utakon járunk..."
- zsakfos
- A révész
- MZ-d típusa: Mz Ts 250/1
Igen.z25z írta:Oké, zsaki meggyőztél! Ennél jobb érvet nem hiszem, hogy lehet találniEz a zozy blokkja?
Zozy mondta hogy az előző gazdája már húzta szét a blokkot.Ezek szerint csapagyat visszarakta a használt gyárit és ez lett a vége.Kitudja mennyit futott már előtte is.Ha akkor új csapagyat rak bele,valoszinuleg nem történik meg Szerintem ilyenen nem érdemes spórolni
Ts 250/1 a fekete villám!Na jó a villám egy kicsit túlzás!De én igy is szeretem.
- z25z
- Aki 7ezerig pörgeti
- MZ-d típusa: 21 ló 300as patkóval
- Kapcsolat:
Nahh, köszi a felvilágosítást.
Belegondolva/számítva jogos amit írtál teljesen , mert 2 csapágy ára nem futna ki egy hazaszállítást az biztos. Akkor a köríves javítás előtt még átnézem. Amúgy egy városi "nyúzzad neki" blokk épül(getne) -egyszercsak, még van jó pár alkatrész híjja.

- KILL3R etz
- bajnok
Ha szemre (a golyópálya nincs kipittingesedve, golyókon nem látsz alakváltozást/kopást), és érzésre (megpörgetve nem zörög/morog, nem kottyan) jó, akkor ne dobd ki. Nekem a Varacskos blokkja ilyen bontott csapágyakból épült, idén már elmentem vele ~3000km-t, és semmi baja nincs, pedig kapja rendesen...
Ugyanakkor ha olyan motorba lesz, ami tényleg túrázásra használsz, akkor érdemes új csapágyat rakni, kb akkora költség mint az ország másik végéből hazavinni a motort, ha összeszaladnak a golyók...

Ugyanakkor ha olyan motorba lesz, ami tényleg túrázásra használsz, akkor érdemes új csapágyat rakni, kb akkora költség mint az ország másik végéből hazavinni a motort, ha összeszaladnak a golyók...

- z25z
- Aki 7ezerig pörgeti
- Kapcsolat:
okés, értem. Az összeszerelésről nem tudok nyilatkozni, de szétbontani én bontottam, szerszámokkal (szerelőhíd, csapágyszétválasztó, villanyrezső stb) elvileg szakszerűen. A blokkról nem tudom mennyit futott, de ránézésre a csapágyak nem sokat, c3 lévén is alig van érezhető kottyanása. Félreértés ne essék, nem vagyok annyira fillérbaszó, hogy mindenáron fel akarok használni egy bontott csapágyat , de azért érdekelt mások véleménye ezzel kapcsolatban mielőtt kivágom a "vasba"
És pusztán a kíváncsiság, hogy meg lehet-e állapítani vagy valahogy következtetni a használtságára

És pusztán a kíváncsiság, hogy meg lehet-e állapítani vagy valahogy következtetni a használtságára

- csoka
- nagy ETZ-s
- MZ-d típusa: ETZ125,ETZ250
A csapágyakat azért is érdemes cserélni szerelésekkor,mert nagy többségünk nem rendelkezik szerelőhíd,csapágy lehúzó,csapágy kinyomó...stb. speciális szerszámokkal,ezért kalapács+dugókulcsfej párosítással ütjük-erőszakoljuk a helyére,vagy onnan ki a csapágyakat.Mivel a csapágy anyaga hihetetlen kemény,ellenálló,rugalmatlan anyag,ezért az ilyen "erőszakolások" sérüléseket okoznak a felületén,amit ugyan szabad szemmel nem látunk,de a futásán,élettartalmán tapasztaljuk.Otthoni szereléshez legalább egy hólégfúvó pisztoly,vagy egy villanyrezsó szükséges.Ezzel,az anyagok közötti hőtágulás különbség kihasználásával,jelentősen csökkenthetjük az "erőszakolás" mértékét.
- z25z
- Aki 7ezerig pörgeti
- Kapcsolat:
Van valami módja annak, hogy ismeretlen futásteljesítményű csapágyat (FAG 6306 C3-főtengely) meg lehessen ítélni, hogy felhasználható-e? Avagy használt csapágyat tököm mindegy mennyit futott -akár csak 3-4 ezret- akkor sem használunk fel újra?
- Tomdee
- biciklis
- MZ-d típusa: MZ ETZ 150
Azt sajnos nem csináltam, egyszerűen a tengely ami tartja a ferde és egyenes fogazású fogaskereket nincs bent, helyette egy csavar van beletekerve a blokkba. Nekik anno könnyű megoldás volt, nekem most komoly feladat helyrehozni :\

Ez az amire gondoltam. de nem tudom mennyire lenne tartós....

Ötletem sincs hogyan lehetne máshogy megcsinálni, de mindenképpen össze akarom hozni hogy működjön az óra.

Ez az amire gondoltam. de nem tudom mennyire lenne tartós....

Ötletem sincs hogyan lehetne máshogy megcsinálni, de mindenképpen össze akarom hozni hogy működjön az óra.
- MrDok
- bajnok
- Kapcsolat:
Fénykép esetleg?Tomdee írta:Sziasztok!
Sajnos ma szomorúan tapasztaltam hogy szétment valamikor az előző tulajnál a fordulatszám hajtás :
Aki nem ért az MZ szereléshez, az inkább csináljon olyan dolgot helyette amihez ért!
Ha mégis meg akarja tanulni, akkor kezdje evvel: Szervizfilm
Idom és szerszámok
Idom és szerszámok
- Kovi 125
- rolleres
- MZ-d típusa: Mz Ts 125
Sziasztok!
Kb hány kilométer után kell generálozni a kis ETZ-t normál használat mellett?
Az enyém teljesen gyári 16 ezer kilométeres. Fekete a gyertya és ha felmelegszik eléggé szenvedős hangja van a blokknak, leszámítva a fordulatszám mérő fogaskerék csörgését. A gyári kipufogóját telekormolta. Az előző tulaj is így használta valószínűleg.
Váltani is nehezebb egy kicsit.
Kb hány kilométer után kell generálozni a kis ETZ-t normál használat mellett?
Az enyém teljesen gyári 16 ezer kilométeres. Fekete a gyertya és ha felmelegszik eléggé szenvedős hangja van a blokknak, leszámítva a fordulatszám mérő fogaskerék csörgését. A gyári kipufogóját telekormolta. Az előző tulaj is így használta valószínűleg.
Váltani is nehezebb egy kicsit.
- Tomdee
- biciklis
Sziasztok!
Sajnos ma szomorúan tapasztaltam hogy szétment valamikor az előző tulajnál a fordulatszám hajtás :/ sejtettem hogy valami nem oké mert a meghajtó tengely és a kis fogaskerék külön járt a motorhoz de azt hittem csak valamiért nincs beszerelve. Ma levettem a deknit és akkor láttam hogy a fogaskereket tartó tengely helyére egy csavar van betekerve.... Létezik bármi megoldás hogy innen még össze lehessen hozni egy működő fordulatszám kihajtást? Ami nekem így eszembe jutott az az, hogy a fogaskerék belső részét felfúrni akkorára, hogy a belsejébe beleférjen egy kicsi cső darab, majd ebbe a blokkban lévő csavar, és így becsavarozni csapágy ragasztóval biztos ami biztos. Így tulajdonképpen egy kis perselyt csinálnék amin foroghat a fogaskerék. Más ötletem jelenleg nincs.
Sajnos ma szomorúan tapasztaltam hogy szétment valamikor az előző tulajnál a fordulatszám hajtás :/ sejtettem hogy valami nem oké mert a meghajtó tengely és a kis fogaskerék külön járt a motorhoz de azt hittem csak valamiért nincs beszerelve. Ma levettem a deknit és akkor láttam hogy a fogaskereket tartó tengely helyére egy csavar van betekerve.... Létezik bármi megoldás hogy innen még össze lehessen hozni egy működő fordulatszám kihajtást? Ami nekem így eszembe jutott az az, hogy a fogaskerék belső részét felfúrni akkorára, hogy a belsejébe beleférjen egy kicsi cső darab, majd ebbe a blokkban lévő csavar, és így becsavarozni csapágy ragasztóval biztos ami biztos. Így tulajdonképpen egy kis perselyt csinálnék amin foroghat a fogaskerék. Más ötletem jelenleg nincs.
- hell
- bajnok
- MZ-d típusa: ETZ 250 De Luxe
Én elhiszem. Most kivettem a régi gázbovdent ami egyezik a gyárival a bogyója mindene. A Bing egy kutya ilyen szempontból a gyárival. Csak azt nem tudom mi lenne a megfelelő méret. Szóval ma megyek és veszek egy hósszú gázbovdent hátha az jó méretileg és akkor azt le lehet kopintani valami jó anyagból.
A szívató nem lényeges az a gyárinál a köpenye rövidebb de azt annó csináltam az jó lesz. A kuplungnak meg mondok majd egy pontos köpenyhossz méretet. Az hogy a bovden benne mekkora meg a tökö tudja. 

- MrDok
- bajnok
- Kapcsolat:
Teljesen mindegy ki milyent használ, ha a TE motorodon más a kormány és a karbi.hell írta:Na tehát szétszedtem ezt a rohadékot de szerintem fel is gyujtom. A töltés 13V főlé nem megy tavaj még fasza volt.
+ Igen a gázbovden az kuka. Ki milyet használ elárulhatná valaki!? A rövidet vagy a hosszút a kisipari szarok közül?
Egyedileg kell megcsinálni és jó lesz.
Hidd el.
Aki nem ért az MZ szereléshez, az inkább csináljon olyan dolgot helyette amihez ért!
Idom és szerszámok
Idom és szerszámok
- hell
- bajnok
Na tehát szétszedtem ezt a rohadékot de szerintem fel is gyujtom. A töltés 13V főlé nem megy tavaj még fasza volt.
+ Igen a gázbovden az kuka. Ki milyet használ elárulhatná valaki!? A rövidet vagy a hosszút a kisipari szarok közül?
- hell
- bajnok
Na fasza úgy jártam mint zé nyilván, annó amik voltak rövid gázbovdenek jók voltak krossz kormánnyal ma már nem a köpenyből vágni kell le valamennyit. Zéé te mennyit vágtál hogy a Bingel jó lett? + a kuplung olyan hosszú hogy távtartót kellett beletenni jó legyen. A durva állító kopon + fent is alig maradt pár menet a későbbi áligatáshoz. Ez valami röhely már ami van ezekkel...
- aronpfabian
- bajnok
- MZ-d típusa: ETZ 250, TS 150
Mivel AS szabvány, ezért a konkrét bowdent mérd le inkább... gyári hossza innen http://s11.postimg.org/vq302jf9e/mzbowden.jpghell írta:Hazakerült a gépezet. 50km körül van benne. Nagyon nyers hangja van még és a gyűrűk ciripelnek benne kicsit remélem majd aláb hagynak. Kíváncsi leszek milyen erőben lesz a gép most még nem az igazi...
Ja igen és bovden terén az utángyáriak közül a hoszab vagy a rövidebb van közelebb az igazi gyári mérethez?
Sok jóval nem kecsegtet a pontosságot illetően, hogy a gyártó annyira tisztában van azzal mit készít, hogy az ETZ szerintük kétféle kormánnyal került piacra...
- hell
- bajnok
Hazakerült a gépezet. 50km körül van benne. Nagyon nyers hangja van még és a gyűrűk ciripelnek benne kicsit remélem majd aláb hagynak. Kíváncsi leszek milyen erőben lesz a gép most még nem az igazi... 
Ja igen és bovden terén az utángyáriak közül a hoszab vagy a rövidebb van közelebb az igazi gyári mérethez?

- hell
- bajnok
Hagyad a fenébe a saccolást én mondom!
Indikátor óra van az öreg összekókányolta hogy oda lehetett fogni és saccolni egyet.
Én így látatlanra megmondom neked jó az úgy ahogy van!!! 
Az viszont biztos az összes bowden amit vettem egy rakás sz.r hozzá. Egy hitvány utángyártott méretpontatlan valami...
Esetleg nincs kedved gyártatni mert akkor beleszálnék a buliba pánikszerűen. Errefele nincs akik ilyet csinálnak nem tudom Szeged körül van-e vagy tudsz olyat ahol ezzel foglalkoznak. Valami atom minőségűt csináltatni kellene mert ez így nem állapot. Én keresem hol foglakoznak ilyennel, de nagyon...

Az viszont biztos az összes bowden amit vettem egy rakás sz.r hozzá. Egy hitvány utángyártott méretpontatlan valami...

- z25z
- Aki 7ezerig pörgeti
- Kapcsolat:
Na látod, elbaszol rá 2 hónapot, akkor sem lesz teljesen néma és jó lesz 2 hónapig, aztán megint megjön a hangja. A megoldás: nem kell alapjáratot hallgatni, hanem felülni rá oszt húúúúúzni neki
Amúgy hogy mértél hézagot? Van olyan spéci indikátorórád? Azért érdekelne, mert a játszós blokkhoz majd nekem is meg kellene saccolni a lógást

Amúgy hogy mértél hézagot? Van olyan spéci indikátorórád? Azért érdekelne, mert a játszós blokkhoz majd nekem is meg kellene saccolni a lógást

- hell
- bajnok
Összállt a gép úgy néz ki. Vannak még simítani valók, de legalább hallottam a hangját.
Hát igen a kuplung hézagolással kár az időt tölteni. Megcsináltuk 0 vagy 0,02 lett a hézag és bizony hangja van így is nem olyan mint volt de van... 

A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára hell 2016.07.03. 10:11-kor.
- hell
- bajnok
Persze 1 ha beteszed akkor megy lefele és belelóg.z25z írta:puff neki, mindig tanul az ember....mentségemre sose tettem bele még más csavart, inkább megvettem kőkemény 500 ft-ért a bele valót

A fene se tudta melyik a bele való ami jó hoszúságra jópár évre nézve(menetek ne menjenek ki hamar stílusban). De ha tudtad mi a jó méret akkor miért nem mondtad itt el. És akkorát teszünk bele...

Ultra csumi most meg kocsma ON...

- hell
- bajnok
Javasolom nézd meg mert az amivel hajtja a fogakat az lentebb van a blokk aljánál magyarul belelóg a olajleeresztő furatba! Azt hittem megbolondulok mikor valahogy spontán megláttam. Levágtunk belőle és egyből jó lett bár a nagy teszt eztán lesz mikor összeáll az egész. Mondhatni csukot szemmel megy a blokkszerelés annyiszor szét és ösz lett téve... 
A lényeg tartva volt a váltókar és elkezdtük belecsavarni a csavart mikor kezdtük érzeni tolja a váltót megálj és alatta 1-2 menettel vágtunk. Azaz mikor ott voltál szintben volt na most kb. jó 5mm lentebb került a csavar...

A lényeg tartva volt a váltókar és elkezdtük belecsavarni a csavart mikor kezdtük érzeni tolja a váltót megálj és alatta 1-2 menettel vágtunk. Azaz mikor ott voltál szintben volt na most kb. jó 5mm lentebb került a csavar...
- z25z
- Aki 7ezerig pörgeti
- Kapcsolat:
Nem egészen értem, ha szintben van, akkor nem szabadna beleérnie. A gyári olajleeresztő az nem éri el a blokk belső síkját, ha sima csavarral helyettesíted egy kicsivel lehet hosszabb, mert az még nem lóg túl. De leméricskéltük hogy mekkora lehet, (ha jól emlékszem 18 mm-nél kevesebbnek kell lennie) mekkorát tettél bele?
- hell
- bajnok
Mindegy nem érdekes majd meglesz valahogy vagy nem....
A jó életben egy hét szopás után meglett a gondja. Egy kurva csavar! Zéé te ott voltál mikor beletettük! Az a piszok olajleeresztő csavart nem szabad szintesre hagyni!!!! Szigorúan tilos mert beleér a váltótengelyen ami hajtja csigát! Ez mekkora szopás azt a jó életbe. Olyan kicsit senki nem gondolta... 1 hét ivászat fog következni...
A jó életben egy hét szopás után meglett a gondja. Egy kurva csavar! Zéé te ott voltál mikor beletettük! Az a piszok olajleeresztő csavart nem szabad szintesre hagyni!!!! Szigorúan tilos mert beleér a váltótengelyen ami hajtja csigát! Ez mekkora szopás azt a jó életbe. Olyan kicsit senki nem gondolta... 1 hét ivászat fog következni...

- MrDok
- bajnok
- Kapcsolat:
Görgős lemezkar és a rugója.hell írta:A fenébe a berugó rosszul lett összerakva benézés volt. A lemez nem a fogaskerék felől volt hanem a bütyökön túl.![]()
Na de nem ez a fő baj hanem az mitől van csak feleket teker a váltó. 2x kell taposni mire beveszi a sebességet kinlódva? Valahogy nem jöttünk rá a turpiszságra...
15 éve szereltük utoljára nyilván többet felejtettünk mint kellett volna.
Ja igen és a csiga ha kicsit is be van maródva akkor az már dobós igaz?
Ha az a helyén van, akkor szorul a cucc.
Idom és szerszámok
Idom és szerszámok
- hell
- bajnok
A fenébe a berugó rosszul lett összerakva benézés volt. A lemez nem a fogaskerék felől volt hanem a bütyökön túl.
Na de nem ez a fő baj hanem az mitől van csak feleket teker a váltó. 2x kell taposni mire beveszi a sebességet kinlódva? Valahogy nem jöttünk rá a turpiszságra...

Sziasztok!
ts 125 motorom van, nemrég felújíttattam a főtengelyt és a gyújtást azóta nem lehet beállítani. Lehetséges e hogy elrakták a tengelyt és rosszkor vezérel a megszakítóbütyök?
ts 125 motorom van, nemrég felújíttattam a főtengelyt és a gyújtást azóta nem lehet beállítani. Lehetséges e hogy elrakták a tengelyt és rosszkor vezérel a megszakítóbütyök?
- hell
- bajnok
Hoppi nagyon köszönöm pánikszerű mustra lesz...KILL3R etz írta:Csak tipp, de a berugó kiemelő lemezkét jó helyre raktátok? Amúgy a berugó fogaskereke az 1.-es fokozat fogaskerekéhez kapcsolódik, szóval sanszos, hogy összefügg a két hiba...
Ettől lehet nehezen veszi az egyest amúgy? Mink arra is gondoltunk mivel másik motorból való nincsenek összekopva rendesen és azért eszi a fene. Többszöri próbálkozásra veszi csak be és az üreset sem találni olyan könnyen ott....
- KILL3R etz
- bajnok
Csak tipp, de a berugó kiemelő lemezkét jó helyre raktátok? Amúgy a berugó fogaskereke az 1.-es fokozat fogaskerekéhez kapcsolódik, szóval sanszos, hogy összefügg a két hiba... 

- hell
- bajnok
Na fasza össze lett rakva a gép és holnap lehet szétszedni újra a fene egye meg. Valamiért nem akarja szépen venni az 1. (a többi hibátlan). A első fokozat fogaskereke lett cserélve mert kagylósodni kezdett az eredetije + valami beleér vagy a fene tudja a berugó körül valami mert hallatszik és mikor leáll a berugókar mozdul egyet.
Esetleg valaki nem tudja mi a fene lehet ennek a 2 dolognak a gondja?
Esetleg valaki nem tudja mi a fene lehet ennek a 2 dolognak a gondja?
- hell
- bajnok
Nem mondom de én a helyedben nem aggodnék olyan pici oda van belőle. Ma tettük fel az enyémre a kuplungot és az enyémből ehhez képest rengeteg hiányzik. Bajom nem volt vele... Bár most annyi módosítás lesz vele hogy másik helyen lesz belevágva egy kis rés és oda lesz téve a lemez azt szebb jövőt ha minden igaz...
Ha meg nem jönne össze a művelet akkor baj van... 

- MrDok
- bajnok
- Kapcsolat:
Akkor ki kéne deríteni miért nem szorítja meg a fedél ezt a lemezt.
Idom és szerszámok
Idom és szerszámok
- Vaspali
- Simsonos
- MZ-d típusa: Mz ETZ 250
A fordulatszám mérőt visszatettem és lehúztam az össze esetben. Így néz ki a lemez:MrDok írta:Az említett hibás alkatrész ellendarabja (lyukas lemez tárcsa) hogy érzi magát?Thomas_Hun írta:Beállítottam alul a 11m-t. Feszesre vettem a bovdent, majd egy kuplung behúzás után a bovden teljesen laza lett. Ezt megismételtem néhányszor...
Mert amíg a fordulatszám mérő kihajtás fedelét nem húzod meg, addig fordulhat elő a leírt tünet, utána nem.

2 stroke force...
- MrDok
- bajnok
- Kapcsolat:
Az említett hibás alkatrész ellendarabja (lyukas lemez tárcsa) hogy érzi magát?Thomas_Hun írta:Beállítottam alul a 11m-t. Feszesre vettem a bovdent, majd egy kuplung behúzás után a bovden teljesen laza lett. Ezt megismételtem néhányszor...
Mert amíg a fordulatszám mérő kihajtás fedelét nem húzod meg, addig fordulhat elő a leírt tünet, utána nem.
Idom és szerszámok
Idom és szerszámok
- MrDok
- bajnok
- Kapcsolat:
Viszonylag gyakori probléma, általában egyszerre törik. Vissza lehet pótolni hegesztéssel, vagy cserélheted is.Thomas_Hun írta:Szóval ha teszek bele egy épet, akkor számíthatok rá, hogy be lehet állítani rendesen a kuplungot?
Viszont a kuplung beállításához nincs köze, vagyis van, de ha szar a kuplungod, akkor csere után is az lesz.
Idom és szerszámok
Idom és szerszámok
- Tomdee
- biciklis
Sziasztok! Nemrég indítottam be egy 150-es Etz-t ami több évet állt. Jelenleg az a gond ha beállítom a leírás szerint a kuplungot ( csavar a blokk oldalán addig beteker amíg ellenállásba nem ütközik, majd kormányon 2mm holtjáték beállítása) akkor az nem old szét. Váltani lehet de ha megállok akkor fogja a motort és nem lehet kivenni üresbe. Ha viszont picit jobban betekertem a csavart akkor nics hajtás, cdúszik a kuplung. Erre a problémára mi lehet az ok? Kopott kuplung tárcsák, vagy a több évnyi állás és az olaj sűrűsödése nem tett jót neki? (Már friss olaj van benne 10w40 hajtómű) Sajnos még nem tudtam hazahozni a motort és elég messze van, különben már szétkaptam volna hogy megnézzem.
- z25z
- Aki 7ezerig pörgeti
- Kapcsolat:
Annyira nem öreg, nem is nagy darab, de fehér doboz autóból árul, bár ez majd mindegyikre igaz. Szóval van egy újabb macskahajigátorom...