Lóri írta:Sziasztok! Az NKH állásfoglalása első kézből!
A 6/1990. (IV.12.) KöHÉM 55/A. § (1) az alábbiakat írja már:
55/A. § (1) A gépjárművet fel szabad szerelni két, menetirányban fényt kibocsátó nappali menetjelző lámpával.
(nem gépkocsit ír hanem gépjárművet)
Gépjárművet, azaz motorkerékpárt is. Igaz, hogy (sajnálatosan) a gépkocsira vonatkozóan taglalja a felszerelés módját, de ez ne zavarja. Az ENSZ-EGB 53. sz Előírás már régen felszerelhetőnek minősíti mkp-ra a nappali menetjelzőt. (kti.hu. 53.sz Előírás, 6.13.). Ennek alapján már nem egy BMW típuson van ez a lámpa.
Mondhatjuk, hogy az EGB előírás alapján már korábban is akár bocsánatos bűn volt a felszerelése. Sajnos a hazai tételes jogszabályban később módosult.
Az Autótechnika szaklap 2013. évi 07. és 11. számában írtam e témáról egy részletes cikket. Ha alkalma van elolvasni akkor kérem tegye, abban minden részletet megtalál.
A KRESZ jelenleg még nem teszi lehetővé a használatát, de várhatóan hamar módosul. Ez minket ne zavarjon, vizsgán el lehet fogadni a JÓVÁHAGYOTT és szabályosan felszerelt lámpát.
Már ne firtassuk mikor szerelték fel utólagosan a járműre.. Egy jó minőségű nappali lámpa többet ér mint a tompított.
A legfontosabb kapcsolási szabály természetesen az, hogy a tompítottal nem világíthat együtt. Eltérés mkp. estében: a hátsó helyzetjelző lámpa a nappalival együtt legyen bekapcsolva. Az első helyzetjelző lámpa(ák) és a hátsó rendszámtábla megvilágító készülék bekapcsolhat egyedileg vagy együtt, amikor a nappali lámpa(ák) be van(nak) kapcsolva.
Míg a KRESZ szerint nem lehetséges nappali használata, addig és akkor a BMW-k kapcsolása lehetővé teszi, hogy a vezető döntsön mivel halad nappal, tompítottal, vagy menetjelzővel (ma még szabálytalanul). Remélem hamar változik a KRESZ, mert addig kissé kusza a helyzet.
A darabszám 1 vagy 2 is lehet, EGB alapján.
Üdv Lóri
Szia!
Először is köszönöm az érdeklődést.
Előre bocsájtom, hogy nem veled akarok vitatkozni, csak nekem pár dolog nem világos és gondolkodjunk együtt.
"Gépjárművet, azaz motorkerékpárt is. Igaz, hogy (sajnálatosan) a gépkocsira vonatkozóan taglalja a felszerelés módját, de ez ne zavarja."
Gépkocsira a következő paramétereknek kell megfelelni:
- 1,5m-nél magasabban, és 25 cmnél alacsonyabb nem lehet,
- a jármű legszélső pontjától maximálisan 40 cm-re lehet beszerelni,
- lámpák átvilágított felületének belső szélei egymáshoz 60 cm-nél közelebb nem lehetnek, azonban az olyan gépkocsin, amelynek a teljes szélessége nem éri el az 1,3m-t, a belső szélek közötti legkisebb távolság 40 cm-re csökkenthető.
Ezek szerint ezt kell alkalmazni motorokra is?
A leírás alapján fel lehet szerelni a menetfényt, de nem lehet használni? Vagy csak én értem félre?