Élménybeszámoló :
Gondoltam pont ideális idő van bejáratáshoz, így lecseréltem a 250-es hengert 300-asra.
A csere nem volt egyszerű, mert a kereskedelemben kapható 76,5 dugattyúval egyszerűen nem fordult át a főtengely ! ALUL !, így le kellett a szoknyájából reszelni. Megoldottam.
Akkor jött a hengerfejtömítés, az éppen nem volt és 69,5-est meg nem akartam szétreszelni, (hiszen mégis csak egy jól működő henger/dugattyú páros) 76-ost nem is lehet minden sarkon kapni, így (a jól lehurrogott) sörös dobozból vágtam egyet, olyan lett mint a gyári, kivéve a stella feliratot rajta

.
Összeraktam az egészet. Direkt nem változtattam semmilyen gyújtás és porlasztó beállítást.
3-4ik rúgásra indult is a motor. Az első hangok kissé furcsák és erősen fémesek voltak, aztán bevillant, hogy még nem raktam vissza a zajcsökkentő gumikat a henger oldalára. Ezek nélkül mintha egy alu reszelő gépem lett volna
Kipróbálás:
Hidegen meglehetősen darabosan ment a motor, de pár km bemelegedés után dinamikusabb volt, ami határozottan tetszett, hogy 90-nél 5ikben, gázadásra majd hasonlóan reagált a motor mint 4ikben. Ez volt talán a legkellemesebb élményem

Eddig az 5ik kb. arra volt jó, hogy sík úton s ha nem volt szembe szél akkor éppen tudta tartani az aktuális tempót.
Aztán a városban a nagykörúton az elba....ott lámpaváltások miatt jól meghúztam, hogy átérjek az üllői úti lámpán, azt a 4ik sebesség után a cucc elkezdett megragadni, ez volt a 11ik km-re... ja és persze a káva lámpán sem értem át. Semmi gond rutinosan kuplung be, majd 10 méter múlva kuplung rá aztán ment tovább, meg amúgy is meg kellett állnom a káva lámpa miatt, de a motor rendben járt.
Aztán amire még felfigyeltem, hogy változatlan porlasztó beállítás mellett az alapjárat kínosan magasabb lett, tehát amikor állok a lámpánál akkor úgy hangosan pörög a motor az eddig megszokotthoz képest, aztán az 1ik lámpánál kicsit kitekertem az alapjárati csavart, azt egyből megnyugodott.
A hideg ellenére a motor hengere erősen melegszik, gondolom ez természetes egy frissen összerakott henger/dugó párosnál.
A sok km-t ment 250-es hengerrel ebben a hidegben a motort 15 perc állás után már szívatóval kellett indítani. A 300-ast így még nem próbáltam, de majd megnézem.
A fogyasztásról még nincs információm.
Kérdésem:
Mi okozhatta a magasabb alapjáratot az új henger/dugó beszerelése után ?