A menetet sokkal nagyobb erőhatás éri, mikor 40Nm-el meghúzod a gyertyát, mint mikor 100-al tekered a főtengelyt. Egész más az áttétel. Gondolj bele: ha a gyertyát tekered, fél fordulatra mozdul a hossztengelye irányában kb fél mm-t. Ha a főtengely végét, akkor fél fordulatra átlagosan 65mm-t mozdul a dugattyú (löket)! Ez kb 1:130 arány. A menetre ható erők azonos nyomaték esetén ezzel nyagyságrendileg fordítottan arányosak. Ráadásul mivel a dugattyú elmozdulása és a főtengely elfordulása között az összefüggés szinuszos, ha ügyes vagy, és a dugótámasz pont a löket felénél állítja meg a dugót, akkor ennek az aránynak is kb a másfélszerese érvényesül.MrDok írta:A gyertyás dugótámasz nekem nem szimpi, de állítólag bírja a kiképzést minden.z25z írta:Igen erről parázs vita volt már a FB-n. Viszont tényleg működik (többször kipróbáltam máshol is - generátornár a bütyök pl. ) Mivel a kuplungagyat húzod nyomatékra ezért csak a csavar le-feltéthez talán nem annyira fontos. Az már más kérdés, hogy ha pontosan nyomatékra szeretnéd akkor mi a legjobb eljárás. Én nem olvastam végig a témát, de zsaki talán igen. Hátha ő emlékszik a ráhúzásra is
Az ellenérvekről ami eszembe jut és elhangzott: kis felületen fejt ki a támasz nagy nyomást ezért átszakadhat a dugattyú. Nem tesz jót a főtengely alsó csapnak, tűgörgőknek, deformálódik a dugó, beragadhat a gyűrű . A gyertyát is max 40 nm-rel húzzuk meg és egy gyengébb menet nem biztos hogy kibír 100 + nm-t stb.
Viszont a söprűnyél a kipuf nyílásban az már bizonyított párszor.
Szóval a gyertyamenetet én nem félteném.
Én a dugattyútetőt féltem a legjobban. Szoktam is aggodalommal nézegetni minden alkalommal, ha lekerül a hengerfej. De eddig semmi érzékelhető baja nem lett. Szóval lassan elfogadom, hogy jó ez így.
A seprűnyéllel csak a dugattyútetőt kíméled, az összes többi alkatrész ugyanúgy kapja. Sőt, mikor a seprűnyél már befér, akkor szerintem igencsak a löket végén van a dugyattyú. Ott pedig azonos nyomaték mellett sokkal nagyobb erők hatnak, mint a löket közepén.