Ha a 19-es lánckerékkel "csak" 115-120 körül megy, akkor nagyobbal még kevesebb lesz a végsebesség, mert "elgyengül" és még úgysem tud kipörögni mint most.borutalp06 írta:Hali!A kérdésem csak az lenne,hogy 250-es ETZ-re mekkora az első láncfogaskerék gyárilag?Most 19 fogu van fenn rajta....Mivel szeretném egy picit megnövelni a végsebességet,mert így kb 115-120km/h az óra szerint.Erő lenne benn szerintem,mert elég hamar fel kell pakolnom az ötödikig....
Hajtásrendszer (lánc, lánckerék)
- htq
- rolleres
- MZ-d típusa: MZ ETZ 250
- Kapcsolat:
Re: Hajtásrendszer (lánc, lánckerék)
-
- nagy ETZ-s
- MZ-d típusa: Etz 150
- Kapcsolat:
19-es a gyáriborutalp06 írta:Hali!A kérdésem csak az lenne,hogy 250-es ETZ-re mekkora az első láncfogaskerék gyárilag?Most 19 fogu van fenn rajta....Mivel szeretném egy picit megnövelni a végsebességet,mert így kb 115-120km/h az óra szerint.Erő lenne benn szerintem,mert elég hamar fel kell pakolnom az ötödikig....
https://picasaweb.google.com/pikimoto
üdv:piki24
üdv:piki24
-
- kis ETZ-s
- MZ-d típusa: ETZ 250
Ja!Még annyi,hogy van a birtokomban egy teljesen jó állapotú 17 fogas lánckerék is,ha valakit érdekel elcserélném 19 fogasnál nagyobbra!!!!
-
- kis ETZ-s
Hali!A kérdésem csak az lenne,hogy 250-es ETZ-re mekkora az első láncfogaskerék gyárilag?Most 19 fogu van fenn rajta....Mivel szeretném egy picit megnövelni a végsebességet,mert így kb 115-120km/h az óra szerint.Erő lenne benn szerintem,mert elég hamar fel kell pakolnom az ötödikig....
- Andrá$
- bajnok
- MZ-d típusa: TS 125 TS150 XL1000
kupi írta:Igazad van de szerintem nem ilyen vészes a dolog én pl nem törödöm a lánc kérdéssel néha megkenem átnézem feszitek ha kell és kész.Speckó kenöanyag?Szerintem felesleges, jó minöségü lánc lánckerék néha kenözsir vagy olaj jó beálitás és kész,szerintem az MZ legigénytelebb része a lánc régen soha nem foglalkoztunk vele enyit motoroztunk és élveztük a szabadságot.A láncspray jó dolog de az árábol inkább benzint veszek.

"Ha véredben az alkohol ne motorozz gyalogolj"
- Papszi
- nagy ETZ-s
- MZ-d típusa: Honda CBR600F
Nem bántasz meg vele Nandor
Én ezeket csak azért írtam, le, hogy a tökéletes forgás/nyomaték átadáshoz az erőátvitelnek(láncnak) tökéletesnek kell lennie! Pár hozzászólással lejjebb írtam is, hogy kb 10000 km-et mentem úgy a motorral, hogy laza volt és nem is nagyon kenegettem a láncot, szóval MZ esetén tényleg nem éri meg vele foglalkozni nagyon, max annyi amennyit kupi kolléga leírt

Üdv.: Papszi

- Nandor
- nagy ETZ-s
- MZ-d típusa: MZ ts 250/0.5
Minden bizonnyal igazad van, ám de azt is vedd figyelembe, hogy ezek a feltételek ill. körülmények az egyszerű zsír esetén is fennállnak. Valamint ha figyelembe vesszük, hogy a lanspayt direkt erre a célra készítették nem tartom valószínűnek, hogy a zsír nagyobb hatásfokkal kenné a láncot.Papszi írta: A fogaskerék úgy kopik, hogy "elkenődik" a fog úgymond dörzsöli a lánc...A lánc is kopik ezzel együtt, na meg persze nyúlik is a poligon hatás miatt is. Ezáltal a kenőanyag szennyeződik és elhasználódhat (ezért kell olajcsere is). Szóval oké ott van a láncodon a kenőanyag, de honnan tudod, hogy megfelelő kenést biztosít-e, hogy meg van-e a kenőanyag filmréteg a lánc és a lánckerék között.. Arról nem is beszélve, hogy a nagy ETZ-ken a blokk ferdén áll, és nem megfelelő(nem 100%os) a hajtás...ez ront a hatásfokon (hátsó keréken mérve) meg ront a kenésen is. A zsír is ott van a láncvédőbe..csak az a bajom vele, hogy feketeés annak nem olyannak kéne lennie, ez is az elhasználtságot mutatja. De szóljatok, ha valamit rosszul tudok!
Tehát összegezve ha a láncspay-vel 500km-enként újra kell fújni a láncot akkor a zsírozást még sűrűbben kell elvégezni /legalábbis az én meglátásom szerint/.
Természetesen nem akarlak ezzel megbántani és nem akarok a lancspay mellett sem agitálni, ez pusztán csak az én szubjektív véleményem.
- kupi
- bajnok
- MZ-d típusa: MZ TS 125-ETZ 150e
Igazad van de szerintem nem ilyen vészes a dolog én pl nem törödöm a lánc kérdéssel néha megkenem átnézem feszitek ha kell és kész.Speckó kenöanyag?Szerintem felesleges, jó minöségü lánc lánckerék néha kenözsir vagy olaj jó beálitás és kész,szerintem az MZ legigénytelebb része a lánc régen soha nem foglalkoztunk vele enyit motoroztunk és élveztük a szabadságot.A láncspray jó dolog de az árábol inkább benzint veszek.
MZ él és élni fog"Ha esetleg erre visz az utad és szeretnél pihenni vagy beszélgetni egyet esetleg szükség javítás kel bátran hívj 06309167166 Kápolnásnyék (Pettend) 7 út.
http://www.youtube.com/watch?v=gy-7gzR99vg
- Papszi
- nagy ETZ-s
A fogaskerék úgy kopik, hogy "elkenődik" a fog úgymond dörzsöli a lánc...A lánc is kopik ezzel együtt, na meg persze nyúlik is a poligon hatás miatt is. Ezáltal a kenőanyag szennyeződik és elhasználódhat (ezért kell olajcsere is). Szóval oké ott van a láncodon a kenőanyag, de honnan tudod, hogy megfelelő kenést biztosít-e, hogy meg van-e a kenőanyag filmréteg a lánc és a lánckerék között.. Arról nem is beszélve, hogy a nagy ETZ-ken a blokk ferdén áll, és nem megfelelő(nem 100%os) a hajtás...ez ront a hatásfokon (hátsó keréken mérve) meg ront a kenésen is. A zsír is ott van a láncvédőbe..csak az a bajom vele, hogy feketeNandor írta: Biztos ez? Én is láncspayt használok /Shell/ jobban mondva csak egyszer használtam.
Azóta elmentem 2000km-t és most amikor kivettem a blokkot a láncot szinte alig tudtam megfogni olyan zsíros volt, teljesen rátapadt és nem tudta leverni a láncról a forgás.
Persze lehet, hogy csak a lánctokozat védte meg.

-
- A blokkot szethuzom neked termeskovel
en castrol lancspret hasznalok ,feher szinu röpallo azt jelenti, hogy a lancon marad

A viz szalad, a kő marad!
- jarumasz
- kis ETZ-s
A nagy vasaknál kell 300-500 km enként fújni, mert azok téélllleg leszórják.
De azért megérné befújni 1000.enként. De te láttad.

De azért megérné befújni 1000.enként. De te láttad.

Ne dudálj!!!! Küzdj!! 

- Nandor
- nagy ETZ-s
- MZ-d típusa: MZ ts 250/0.5
Biztos ez? Én is láncspayt használok /Shell/ jobban mondva csak egyszer használtam.Papszi írta: De, ha láncsprayzel, akkor úgy tudom, hogy 500kilóméterenként fújni kell a láncot. Én zsírozni akkor szoktam a láncot, ha feszíteni kell rajta.
Azóta elmentem 2000km-t és most amikor kivettem a blokkot a láncot szinte alig tudtam megfogni olyan zsíros volt, teljesen rátapadt és nem tudta leverni a láncról a forgás.
Persze lehet, hogy csak a lánctokozat védte meg.
- jarumasz
- kis ETZ-s
Asszem akkor megoldom.
Keverek egy kis olajos zsírt, és adok neki.
Jó kell legyen.

Keverek egy kis olajos zsírt, és adok neki.

Jó kell legyen.

Ne dudálj!!!! Küzdj!! 

- Papszi
- nagy ETZ-s
jarumasz!
De, ha láncsprayzel, akkor úgy tudom, hogy 500kilóméterenként fújni kell a láncot. Én zsírozni akkor szoktam a láncot, ha feszíteni kell rajta.
De, ha láncsprayzel, akkor úgy tudom, hogy 500kilóméterenként fújni kell a láncot. Én zsírozni akkor szoktam a láncot, ha feszíteni kell rajta.

- csikin
- bajnok
- MZ-d típusa: ETZ 251
- Kapcsolat:
Szerintem burkolt láncnál nem érdemes láncsprére költeni, a zsír bőven jó, de ha jobban érzed tőle magad, akkor tehetsz rá azt isjarumasz írta:Na akkor nem lettem sokkal okosabb, itt is mondotok mindent.
Mi a véleményetek a láncspray-ről? Amelyiket a nagy vasakra kell fújni. Azt nem dobja le a motor.
Ha csak nem megyek 220-szal.![]()
![]()

Üdv.: Csikin
- jarumasz
- kis ETZ-s
Na akkor nem lettem sokkal okosabb, itt is mondotok mindent. 
Mi a véleményetek a láncspray-ről? Amelyiket a nagy vasakra kell fújni. Azt nem dobja le a motor.
Ha csak nem megyek 220-szal.

Ha csak nem megyek 220-szal.

Ne dudálj!!!! Küzdj!! 

- Papszi
- nagy ETZ-s
Én mindig zsírozni szoktam. Lánchajtáshoz ajánlott kenőanyagok: zsír és az olaj. Zsír akkor jó, ha van láncvédőd, ellenben összekenheti a lábadat a lánc
(mint az összes MZ-n általában van). Az olaj, vagy lánc spray-t szinte minden lánchoz lehet használni.. A centrifugális erő úgy is ledobja a láncról a kenőanyagot. Szerintem a zsír kicsit jobban tapad, én ezért használom. KB 10000 km-et bírt a láncom ami már ki tudja, hogy volt szétnyúlva mikor megvettem (már akkor is laza volt).

- kupi
- bajnok
Szerintem mindegy mit használsz jó a zsir jó az olaj vagy a kető kombinácioja a lényeg ne legyen száraz és koszos,a többi már csak izlés dolga nem válogatos az MZ.
MZ él és élni fog"Ha esetleg erre visz az utad és szeretnél pihenni vagy beszélgetni egyet esetleg szükség javítás kel bátran hívj 06309167166 Kápolnásnyék (Pettend) 7 út.
-
- A blokkot szethuzom neked termeskovel
a lancot zsirozni lehet fajin lancspret venni ezt ajanlom 

A viz szalad, a kő marad!
- Andrá$
- bajnok
- MZ-d típusa: TS 125 TS150 XL1000
olajozni kell de azt is csak mértékkeljarumasz írta:Na. Akkor most a láncot olajozni kell, vagy zsírozni?
Mondtak már mindent, szerintem olajozni.
De ha megállok valahol, és a közép sztenderre rakom, kifolyik a lyukon, ami arra való. A blokk oldalán.
Nem szép látvány.

"Ha véredben az alkohol ne motorozz gyalogolj"
- jarumasz
- kis ETZ-s
Na. Akkor most a láncot olajozni kell, vagy zsírozni?
De ha megállok valahol, és a közép sztenderre rakom, kifolyik a lyukon, ami arra való. A blokk oldalán.
Nem szép látvány.
Nem szép látvány.
Ne dudálj!!!! Küzdj!! 

-
- rolleres
nekem is kellene
dpisti1990@citromail.hu
dpisti1990@citromail.hu
- Papszi
- nagy ETZ-s
Akinek nem küldtem volna el a progit az privátba jelezze légyszíves! Remélem nem hagytam ki senkit! 

-
- kis ETZ-s
- Alfa
- Keljfeljancsi
- Kapcsolat:
km óra hajtás digitális óra miatt nem érdekel.
Amit a láncra kenek jól tapad, és a nyugati motoroknál se szórja szét. Felső L keresztmetszetű láncvédő talán megoldja.
Amit a láncra kenek jól tapad, és a nyugati motoroknál se szórja szét. Felső L keresztmetszetű láncvédő talán megoldja.
MZ ETZ 300 by Bambi
http://www.youtube.com/user/AlfaMzHUN
-
- Velorex-es
Hy! Amit a láncra kensz, azt szétszórja a motor hátulján, egyenletesen. Km óra hajtás?
T
T
- Alfa
- Keljfeljancsi
- Kapcsolat:
Ha leszedem a láncvédő bakelitet és a gumikat, lesz valami hátrányom a nyitott láncos egyéb motorokkal szemben? Mert tudom h jobban fog kopni, gyakrabban kell kenni, ez nem baj. De valami egyéb?
MZ ETZ 300 by Bambi
Ja ténleg ott van vallami a negely végén a kuplung felöli oldalon.
Van egy szép kék alátét, szerintem az lehet az.
És akkor végül is az lehet a gond hogy maga a tengely nagyon lötyög, és ez miat megy tönkre, avagy dobálja ki a vadi new sebesség fogas kerekemet?
Van egy szép kék alátét, szerintem az lehet az.
És akkor végül is az lehet a gond hogy maga a tengely nagyon lötyög, és ez miat megy tönkre, avagy dobálja ki a vadi new sebesség fogas kerekemet?
- conus
- bajnok
- MZ-d típusa: MZ ETZ 150.2 De Luxe
hát milyen legyen?
sajnos csak egy fajta van, a favorit.
más fajtáról nem tudok.
de ha nagyon kinyúlik én venni fogom a bátorságot
és kiveszek belőle 1 szemet.
sajnos csak egy fajta van, a favorit.
más fajtáról nem tudok.
de ha nagyon kinyúlik én venni fogom a bátorságot
és kiveszek belőle 1 szemet.

10féle ember van: aki érti a kettes számrendszert, és aki nem.
----------------------->

Ne villogj, ne dudálj, mert a vezető indián, és csak füstjelekre reagál!
Sziasztok!
Etz 150hez primer láncot keresek,milyen gyártmámyu legyen szerintetek.melyik a legjobb ami nem nyúlik meg túl hamar.
előre is köszi a segítséget
Sanca57
Etz 150hez primer láncot keresek,milyen gyártmámyu legyen szerintetek.melyik a legjobb ami nem nyúlik meg túl hamar.
előre is köszi a segítséget
Sanca57
A kislánckerék csapágy,és a simmering között van hézagoló alátétt.A simmering házat ha leveszed,ott kellene lenni.BeG írta:Hello.
A váltó nagy álltalánoságban ugy tud tönkre menni hogy minden sebeség 2 fogaskerékböl áll, van egy körmös és van egy ami befogadja a körmöst igy tudom a legjozanabb paraszt ésszel le irni, nah most a körmös fogaskeréken a körmök a sok bekadástol avagy sok kiakadástól el tudnak kopni, és igy kidobálja.
igy tudtam le irni a leg jozan parasztib ésszel.
vagy a másik hogy a kényszer pálya el törik vagy a kényszer pályának a végén található megakasztó kicsavarodik.
Én sem emléxem semi ilyen hézagoló lemezre :S
pedig már vagy 5x szét szedtem a blokomat 3 hónapon belül.
De lehet hogy scak figyelmetlen voltam.
Hello.
A váltó nagy álltalánoságban ugy tud tönkre menni hogy minden sebeség 2 fogaskerékböl áll, van egy körmös és van egy ami befogadja a körmöst igy tudom a legjozanabb paraszt ésszel le irni, nah most a körmös fogaskeréken a körmök a sok bekadástol avagy sok kiakadástól el tudnak kopni, és igy kidobálja.
vagy a másik hogy a kényszer pálya el törik vagy a kényszer pályának a végén található megakasztó kicsavarodik.
- Gexxx
- bajnok
- MZ-d típusa: ETZ 300 aus bambi
- Kapcsolat:
Lehet ilyen nincs is az én mocim váltójában. LEgalábbis nem emlékszem, hogy hézagoltam volna. Attól veheti nehezen az üreset járó motornál??bambi írta:tengelyek bal oldalra való hézagolása a lánckeréknél.esetleg kép a berugó kiakadásról?
MZ - für männer die fahren können
RBiker profil
RBiker profil
Hello.
Képet nem tudok küldeni mert nem látszik.
Anyi a jelenség, hogy megprobálom be rugni és egyszer csak ki akad de külsöleg nem látni semitsem, csak oylan mintha kuplungal probálnád berugni, szal semit sem reagál akkor a berugo tengelyre rá kel zuzni egyet egy kis kalapácsal és utána egyböl jó.
a fogaskerék tengelyeken van hézagoló lemez vagy pedig mindegyik sebeség fogaskerék között?
Elöre is köszi hello.
UI:
De ha gondolod le videozom a berugo kar kiakadását.
Képet nem tudok küldeni mert nem látszik.
Anyi a jelenség, hogy megprobálom be rugni és egyszer csak ki akad de külsöleg nem látni semitsem, csak oylan mintha kuplungal probálnád berugni, szal semit sem reagál akkor a berugo tengelyre rá kel zuzni egyet egy kis kalapácsal és utána egyböl jó.
a fogaskerék tengelyeken van hézagoló lemez vagy pedig mindegyik sebeség fogaskerék között?
Elöre is köszi hello.
UI:
De ha gondolod le videozom a berugo kar kiakadását.
tengelyek bal oldalra való hézagolása a lánckeréknél.esetleg kép a berugó kiakadásról?BeG írta:Milyen hézagolás?
Vagy annak hol kellene lennie?
A Másik problémám meg az hogy a berúgó karom mindig ki akad, és ez engem ki akaszt
Az vajon mitől lehet?
Elöre is köszi.
-
- kis ETZ-s
- MZ-d típusa: MZ ES 250/2
Ha már előkerült a téma akkor megkérdeznék valamit,. Hogy megy tönkre a váltó? Mármint mi száll el benne?
Milyen hézagolás?
A Másik problémám meg az hogy a berúgó karom mindig ki akad, és ez engem ki akaszt
Az vajon mitől lehet?
Elöre is köszi.

Az vajon mitől lehet?
Elöre is köszi.
A 4 sebességesnél 2-es megy tönkre.
A hézagolás rendben volt?
A hézagolás rendben volt?
Most is a 3. sebességem megy állandóan tönkre.
Vettem egy használt váltot a körmök rendben voltak megvettem a 3. sebeség mind kétt fogaskerekét ujjonan és használtam max 20 km-nyit és utána anyi egyböl el kezdte dobálni.
Vettem egy használt váltot a körmök rendben voltak megvettem a 3. sebeség mind kétt fogaskerekét ujjonan és használtam max 20 km-nyit és utána anyi egyböl el kezdte dobálni.
- kupi
- bajnok
Gondold meg a négyes váltoba meg a harmadik seb hajlamos a hülyeségre.BeG írta:Hello.
Lenne egy olyan kérdésem, hogy az 5 gangos MZ-be be lehet tenni egy 4 gangos váltott.
Ez egy ETZ MZ 250 Deluxe.
Csak már nagyon unom az 5 gangos váltóval lévö problémákat, ez nem igazán gyüt össze a németeknek.
Elöre is köszi.
Hello.
Lenne egy olyan kérdésem, hogy az 5 gangos MZ-be be lehet tenni egy 4 gangos váltott.
Csak már nagyon unom az 5 gangos váltóval lévö problémákat, ez nem igazán gyüt össze a németeknek.
Elöre is köszi.
Elöre is köszi.
Én múlt pénteken a Homz túra előtt tettem fel a 251-re a DID láncot, egy szemet kell kivenni belőle, hogy felmenjen. Ha még egyet kiveszek, akkor túl rövid lesz...
Én már próbáltam kis ETZ láncot a nagyra tenni, de nem sikerült
Sztem más a mérete...
Én már próbáltam kis ETZ láncot a nagyra tenni, de nem sikerült

-
- Velorex-es
Hy!
Emlékeim szerint az MZ-k fél collos lánccal járnak.
Mind.
T
Emlékeim szerint az MZ-k fél collos lánccal járnak.
Mind.
T
- bakimate
- A kábelkirály
- MZ-d típusa: MZ TS 250/1
Kis TZ 420-as (de teljesen nem vagyok biztos benne).
"Egy reggel arra ébredtem, hogy inkább leszek a feltámasztás eszköze, így most felújítunk, javítgatunk ... Nézz csak körül, mostanában itt minden a második esélyrõl szól!"
- RR_ZOZY
- 4 kéz, 4 láb
- MZ-d típusa: ETZ 250 de luxe '84
Hali conus!
Láncom keddre jön meg: D.I.D 428H (130 szem) de kisTz-re lehet hogy más fajta kell.....
Láncom keddre jön meg: D.I.D 428H (130 szem) de kisTz-re lehet hogy más fajta kell.....
Üdv:
Zozy
http://www.youtube.com/watch?v=ERrhMn3IWDc
"Rossz az, aki rosszra gondol......de hülye aki nem."
Zozy

- conus
- bajnok
- MZ-d típusa: MZ ETZ 150.2 De Luxe
zozy!
és milyen láncot vettél? szezon végén nekem is komplett lánc + lánckerekek csere lesz

és milyen láncot vettél? szezon végén nekem is komplett lánc + lánckerekek csere lesz

10féle ember van: aki érti a kettes számrendszert, és aki nem.
----------------------->

Ne villogj, ne dudálj, mert a vezető indián, és csak füstjelekre reagál!
- RR_ZOZY
- 4 kéz, 4 láb
Nah ma meg is jöttek a lánckeróim (le is teszteltem reszelővel és jók) továbbá hátra az új Heidi papucs.
Üdv:
Zozy
Zozy

- Papszi
- nagy ETZ-s
Hali!
Beszéltem az anyagtanszék vezetőjével és ő mondta, hogy a lánckeréknek indukciós edzést szoktak csinálni (árammal)
Aminek a lényege, hogy a felület kemény lesz, a mag pedig szívós marad, így a kopás sokkal lassabb lesz.
Beszéltem az anyagtanszék vezetőjével és ő mondta, hogy a lánckeréknek indukciós edzést szoktak csinálni (árammal)
Aminek a lényege, hogy a felület kemény lesz, a mag pedig szívós marad, így a kopás sokkal lassabb lesz.

- RR_ZOZY
- 4 kéz, 4 láb
Nah meg is rendeltem a szajrét

Üdv:
Zozy
Zozy