Az 1-es test, azaz a megszakítóról vagy az elektronikus gyújtásról a zöld, a Piros-fekete (vagy Fekete-Piros, erre nem emlékszem

Az 1-es test, azaz a megszakítóról vagy az elektronikus gyújtásról a zöld, a Piros-fekete (vagy Fekete-Piros, erre nem emlékszem
Köszönöm a választ akkor azt ki is vehetem a rendszerből?
Az a kondenzátor csak fizikailag van a transzformátor mellett. Egyébként semmi köze a gyújtáshoz. Az a generátor feszültségcsúcsainak csillapítására szolgál, amit egy jó akkumulátorral működő rendszer egyébként is megtesz. Ezért is lett a későbbiekben elhagyva.
Szia érdeklődnék hogy milyen kondit tettél a trafó mellé ? 87-től nem irják ezt a kondenzátort a szerelési utmutatóban, csak a megszakitó melletit.
https://mofaker.hu/termek/Kondenzator-S ... on__121040Kosa103 írta: ↑2021.07.01. 17:02 Szia!
Megszakítós, azt megcsiszoltam, nincs változás. Először menet közben tapasztaltam a kihagyást, rendesen torpant, akár egy másodpercig is. Az első torpanás országúton történt és a világítás lekapcsolása úgy tűnt, valamit javított a helyzeten. Alapjáraton is jelentkezik a probléma, elég nehezen indul el, hosszas rugdosás után, de kb. 1 másodperc után leáll. Egy kivétellel, amikor sűrű kihagyásokkal elindult pár percig, viszont indexeléskor rosszabbodott a helyzet, ismét megállt.
A gyertya kiszerelve szép kék ívet adott, de fekete kormos volt. Meggyőződésem, hogy gyújtás hiba.
Az akkumulátor 1 hónapos, frissen feltöltött, ám indításkor 12.1V körülre esik a kapocsfeszültség. Mégis úgy gondolom ekkora feszültség még elégnek kell legyen a beinduláshoz.
Most a fő gyanúsítottjaim a trafó és a kondi. Ti mit gondoltok? Szívesen veszek minden ötletet, tapasztalatot!
Köszönöm a tanácsot!kiszsebi írta: ↑2021.06.28. 08:00Szervusz!Melák írta: ↑2021.06.27. 15:22 Szevasztok! Nem vagyok gyakorlott az elektromos problémák megoldásában, ezért segítséget kérnék. Egy ETZ 251-ről van szó. Minap menet közben felkapcsolt helyzetjelző mellett kihagyott a gyújtás. Átkapcsoltam tompítottra és ment tovább gond nélkül. Kíváncsiságból visszakapcsoltam helyzetjelzőre és ismét előjött ez az elektromos zavar. Másik nap járó motor+tompított használata mellett piros lámpánál várakoztam mikor az elektromosság egyszer csak elszállt.
Ránéztem a biztosítékokra, a pozitív oldali bizti megolvadt. Eredeti biztosíték házat használok. Nem középütt olvadt ki a fémszál, hanem a végénél olvadt, rogyott be a műanyag. 16A-es biztosíték volt. Merre érdemes keresni a hibát ilyenkor? Világítás elemeinél (kapcsoló, lámpatestek) nézzek körül?
Szerintem mindenképp nézd meg a világítást, de jó eséllyel a gyújtáskapcsolód is vacakolhat. Ha az kontakthibás, okozhat ilyen jelenséget.
Szervusz!Melák írta: ↑2021.06.27. 15:22 Szevasztok! Nem vagyok gyakorlott az elektromos problémák megoldásában, ezért segítséget kérnék. Egy ETZ 251-ről van szó. Minap menet közben felkapcsolt helyzetjelző mellett kihagyott a gyújtás. Átkapcsoltam tompítottra és ment tovább gond nélkül. Kíváncsiságból visszakapcsoltam helyzetjelzőre és ismét előjött ez az elektromos zavar. Másik nap járó motor+tompított használata mellett piros lámpánál várakoztam mikor az elektromosság egyszer csak elszállt.
Ránéztem a biztosítékokra, a pozitív oldali bizti megolvadt. Eredeti biztosíték házat használok. Nem középütt olvadt ki a fémszál, hanem a végénél olvadt, rogyott be a műanyag. 16A-es biztosíték volt. Merre érdemes keresni a hibát ilyenkor? Világítás elemeinél (kapcsoló, lámpatestek) nézzek körül?
És szerintem a fő bűnös az aksid(főleg ha savas) sajnos ezek manapság max két szezont bírnak.kupi írta: ↑2021.05.22. 21:26 Szia sajnos ismerős téma(35 éve van TS em) nekem sok sok próbálkozás árán sikerült kitalálni egy két változtatást amivel használható lett a 6volt is.
Nézzünk a mélyére:60w a dinamó teljesítménye,az első lámpa 45W+2w hozzá hátsó lámpa 5w és a műszervilágítás kb 4w ez őszesen majdnem annyi amit csóri tud és akkor még nem beszéltünk a gyújtásról...ja és index.. Ezeket amikor tervezték nappal nem volt kötelező a lámpa meg ilyenek.
Tudom nem szabályos de nekem egy simson 35/35w izzó van elől amit tudtam ledesre cseréltem pl műszervilágítás,elektronikus szabályozható indexrelé(http://mullerelectronics.hu/jarmuelektr ... -0015.html) hátsó indexbe 10w izzók,a savas aksi elfelejtve soha többet helyette száraz riasztó aksi.
Ezek után lehet éjszaka is motorozni alapjáraton is megy lámpával féken állva is.
Köszi akkor bepróbálom egyébként klub társunknak lesz bele unt a megszakítóba"bár igaza is van sok vacak utángyártott viszont nekem van megszakítós(gyári)és tirisztoros is sajnos érezhető a különbség(eredetileg megszakító párti voltam de megtértem).kiszsebi írta: ↑2021.05.10. 19:58Szervusz Kupi!kupi írta: ↑2021.05.10. 17:57 Sziasztok.
Egy barátom ETZ-jén tervezünk gyújtást modernizálni ezzel :
https://futarmotorosbolt.hu/termek//etz ... 2v----3834
Esetleg valaki használ ilyent van tapasztalat? Érdemes?
Igen, többen is használják elégedetten, sokat futottak már.
A szerelési útmutatóban lévőket tartsd be, akkor nem lesz gond!
(napsütésben ne akarj gyújtást állítani!)
Szervusz Kupi!kupi írta: ↑2021.05.10. 17:57 Sziasztok.
Egy barátom ETZ-jén tervezünk gyújtást modernizálni ezzel :
https://futarmotorosbolt.hu/termek//etz ... 2v----3834
Esetleg valaki használ ilyent van tapasztalat? Érdemes?
Az sajnos messze van tőlem(Kápolnásnyék) egyébként 1985 óta van TS MZ-m és ETZ is van tapasztalat.
A blokköntvényt is át kell alakítani, nem megy fel rá gépmunka nélkül. A főtengely kétesélyes, ha nem elég hosszan van megmunkálva a kúp akkor a forgórészt sem tudod ráhúzni. A kábelezésnél egyszerűbb az ETZ 250 rajzot követni mert sok a plusz elem (3 fázis, egyenirányító, más fesz.szab., stb)
Az üres lámpájának a menetirány szerinti jobb oldalon, belül kell lennie, igaz? Előtte pedig a kilométeróra világításának az egyik lámpája van. Nekem ez így van. Azon a kapcsolási rajzon, amit a kábelköteghez adtak, pont fordítva van. Jobb oldalon mutatja a töltésjelzőt, de nekem a bal oldalon van, ehhez képest mindkét oldalon működik ez a lámpa. A jobb oldalon az üres lámpájánál csak egy kés van, ez az égőnek a kése. Arra megy az üreskapcsolóról a vezeték. A gyújtáskapcsolóról megy egy fekete kábel, ami áramot ad, de az a töltésjelzőhöz megy egy kicsit oldalra álló késre. Az üreskapcsoló vezetékét próbáltam testelni, nem világított a lámpa akkor sem. Ha lesz egy kis időm, meg fogom próbálni a töltésjelző égőjére kötni az üreskapcsoló kábelét.Zorka írta: ↑2020.09.22. 09:57Szia!lorka2004 írta: ↑2020.09.21. 19:42 Sziasztok! MZ ES 125/1 (Trophy) motorom van. 35 évet állt, ehhez képest nagyon jó állapotban van (jön-megy-megáll). Teljes kábelköteget cseréltem rajta, elvileg minden a rajz szerint van kötve, de nem világít az üres zöld jelzőlámpája, ha üresben van (ennek még gyárilag a kilométerórában van). Mi lehet a baj?
A visszajelző egyik oldalára áram megy a gyújtáskapcsolótól, a másik oldaláról meg megy a vezeték az üreskapcsolóra, ami üresben testel.
Testeld a vezetéket az üreskapcsolónál. (gyújtáson) Ha ekkor világít a lámpa, akkor vedd ki a kapcsolót, kösd be a vezetéket, érintsd a belső érintkezőjét testre. Vagyis ki kell szakaszolni. De az is lehet, hogy kontakthibás, vagy kiégett az izzó.
https://zeitmaschinen-shop.de/ger_pl_Ka ... 1186_2.jpg
(L-el jelzett lámpa, Schalter a kapcsoló.)
Szia!lorka2004 írta: ↑2020.09.21. 19:42 Sziasztok! MZ ES 125/1 (Trophy) motorom van. 35 évet állt, ehhez képest nagyon jó állapotban van (jön-megy-megáll). Teljes kábelköteget cseréltem rajta, elvileg minden a rajz szerint van kötve, de nem világít az üres zöld jelzőlámpája, ha üresben van (ennek még gyárilag a kilométerórában van). Mi lehet a baj?
Akkor el lehet mondani, -mivel határértéken belül van a töltés fordulaton-, hogy ez már egész jó? Meg hogy valószínúleg nem szakadásról van szó sem az álló, sem a forgó részben, hanem "csak" teljesítmény-csökkenésről?sunbim írta: ↑2020.07.19. 21:03Alapjáraton alig van töltés!
Ez a 13,8v fordulaton értendő. Alapjáraton nem lesz soha ekkora feszültséged. Viszont fordulaton, világítással, indexxel, féklámpával, dudával, IS tudnia kell a rendszernek ezt az értéket. Azt nem tudom pontosan hogy mekkora fordulatszámtól tudja biztosítani a generátor a max teljesítményét. Én olyan 2500tól-ra tippelek.
Alapjáraton alig van töltés!
Kipróbáltam, mi történik, ha leveszem a 3 fázisról a fekete vezetékeket egyessével, de csak annyi történt, hogy megszűnt a töltés, kivillant a kis visszajelző lámpa, és lecsökkent a feszültség az akksiban 12,5V körüli értékre, vagyis akksiról ment a motor. Mindhárom esetben ugyanúgy reagált a motor. Mikor visszaraktam őket, elaludt a töltésjelző.sunbim írta: ↑2020.07.19. 12:38Multiméterrel mérj feszültségeket a sarkalatos pontokon! Generátortól indulva felfele haladva. A váltófeszültségeket is mérj! Lehet még a 3fekete fázisokat felvivő vezeték is megtörve szakadva vagy csak részlegesen.pedro121 írta: ↑2020.07.11. 07:42 Sziasztok!
ETZ 250-ről van szó.
Akksira rakva a multimétert 13,2-13,6 V között mozog a töltése a motornak, ha rákapcsolom a fogyasztókat 12,5 V-ra esik a töltés, mind ez nem csak alapjáraton, hanem 3000-es fordulatszámon is.
Kicseréltem már a diódahidat, a fesz.szabályzót (Lada elektronikus), a biztosítékokat, az akksit.
Vezetékeket átnézve max sarulazulásokat találtam, de azokat orvosoltam.
Megnéztem a szénkeféket nincsenek elkopva (pár 1000 km van bennük), a bronzgyűrűk sincsenek elkopva, nem ugrálnak rajtuk a szénkefék.
Mi okozhat még kevés töltést?
Generátor probléma lenne?
Köszi előre is!
Mérj gerjesztő áramot is, ez nem lehet 2A-nál több, mivel ekkora üveg bizti van a táblában. Kiveszed a biztit oda kötöd be az ampermérőt. Nem tudom mennyit kellene ott mérni de eléggé változó az érték ha a fesszab be van kötve. Vagy egyenként lehúzogatva a generátorról 3 fázisáról a fekete vezetékeket amelyik lehúzása után nem változik a töltő fesz azzal a fázissal lehet a probléma.
Jelenlévő fórumozók: Bing [Bot] valamint 1 vendég