Hát.... ízlések és pofonok
Egy ideig használtam egy nsr 125-öt, abba egyértelműen szintetikus olajat raktam.
De az MZ-be... hát persze, ki-ki rakjon amit akar, de szerintem höjeség 1000ft-nál drágább olajat venni. Persze ha valakinek attól áll föl hogy 3x annyiba kerülő olajat rak bele akkor csak rajta.
Hiszen milyen olajjal kergették 25-30 éve az ES-eket, TS-eket, JAwákat, meg Pannóniákat is itt az "öregek" akikkel még konzultáltam esetleg megmaradt régi alkatrészekről? Csillivilli fullszintetikus olajjal? NEM! Arol 2T-vel? NEM! Sima 4ütemű motorolajjal! Nyilván nem ez az ideális olaj de elmentek vele 30-40 ezer kilómétereket? El. Szétestek tőle? Nem. Akkor miről is beszélünk? (az arol2T nem volt minig kapható, nehézkes volt beszerezni)
Ennek fényében szerintem egy challoils dynamicstroke, hardt, vagy record 2t is bőven elég jó...
Nekem a challoils/hardt olaj ami bevált. Viszonylag olcsó, jó, nekem nem is füstöl mint ahogy valaki írta. Előtte Makita olajat használtam, szintén bevált, de az megdrágult, 1800Ft-ot meg már nem adok olajért
Mostanában sokszor használok record 2t-t is, mivel azt adnak a kúton. Igaz hogy jobban füstöl, de amíg kb 3-400Ft-ból kijön literje addig őszintén: ki a f*szt érdekel? Füstöl? Akkor füstöljön. TS-en sem kormolódott el tőle a kipuff. A Jawa mindig kúti record 2t-t kapott, mondjuk folyik is a végén az olaj, de az a bejáratáshoz használt 1:16 keverék, és a legdúsabbra álított tűállás miatt van

Egyébként meg nem kell folyton magammal cipelnem flakonban az olajat sem, ezt lehet decizni a kúton

(sosincs nálam olaj mikor tankolni kellene)
Ja és még valami: nekem a mol sprint sem jött be igazán.

Árához képest (nálunk 1490) szerintem egy kalap szar. A Jawa-ba öntöttem párszor, de hajlamos volt vele megszorulni. Tudom, ez az utángyárott kispari dugó miatt van főleg, de érdekes, challoils-al előtte és utána sem ragadt meg, sprint-el pedig igen.
](./images/smilies/eusa_wall.gif)
Ugyanolyan keverék, ugyanolyan tempó, ugyanolyan időjárás mellett. Elgondolkodtató...
A TS-em pedig Castrol Super TT olajjal (2700/l) volt hajlamos csörömpölni és megszorulni. Még anno tudatlan gyerekkoromban vettem, gondoltam jó lesz bele drága olaj. Na hát kb 1 deci lett elhasználva az MZ-be, a többi meg ment a levesbe. Nem dobtam ki flakonostul, mer a flakonja az legalább nagyon minőségi és praktikus volt az olcsóbb olajokhoz képest
Na és mielőtt valaki nekemesne, nem akarok vitafórumot csinálni az olajkérdésből, csak leírtam a tapasztalataimat.
Ha rám hallgattok, mindenki olyan olajat vesz amilyet akar

Ez csak szerény véleményem volt a "húdemilyenolajat vegyek" témakörről.