hell írta: ↑2025.03.30. 21:54
Van benne km bőven. 15W teszt lesz...
Nem jelent sokat, hogy mennyi van benne, ha közúton volt hajtva.
Enyémben szinte semmi kosz nem volt benne 50-60e km alatt.
A kopást annyira nem elemeztem.
A szárak mindenesetre nem lógnak a csőben.
Nekem 10w van benne.
Hali, a teló szerkezeti állapotatól is függhet. Milyen állapotban vannak a szelep felfekvési felületei, támcső tömítés, a becsúszószár belső fala. Ezt is figyelembe kell venni. Ha minden ok, jó állapotú 15w , ha már kopottas, vagy csipkés a rozsdától ( ez csak a legrosszabb eset és csak feltételezés, de sajnos előfordul) akkor "vastagabb" vagy 32-es hidro-olaj.
Hell, manapság szinte bármelyik ,,nedves kuplungos" motorhoz való váltó olajjal elégedett leszel! A gyári 80W tökömtudja mennyi, az már a múlt. HA adsz valamit az MZdre, akkor ennél jobbat veszel. Pedig szerintem te adsz. Én valamilyen MOTUllal járok ebben a szezonban, de csak azért mert azt mondták hogy az fasza!
,,Az út a fontos, nem az út vége. Aki túl gyorsan utazik, az elszalaszthat mindent, amiért útra kelt."
Most akkor ezek közül melyik lenne ami nekünk jó váltóba? Zizi mondta annó sokan ezt használják, de zizi most kissé eltünt így tőle nem tudtam meg melyik a jó. Annó arról nem beszéltünk 2T és 4T változata is van csak a nevét mondta és örültem. Tehát melyik lenne a jó? Most az nem opciós nem ez való bele hanem 80w-90 és egyéb válaszokkal kérem kíméljenek.
Üdv mindenkinek!
Visszaolvastam kicsit, de inkább a hajtásról vannak vélemények, hozzászólások. Én azt kérdezném ki milyen 2t olajat használ, melyiket ajánlanátok?
Köszi!
Melák írta: ↑2020.04.05. 13:21
Szevasztok! ETZ 125 és 251 motorjaimba esedékes a váltóolaj cseréje.
Valaki esetleg használta már és van tapasztalata a Motul HD 80W-90, Eneos Super Multi Gear 80W-90 vagy Motorex Gear Oil 10W-30 (80W-85) olajokkal kapcsolatban?
Üdv,
Laci
10W-40-es motorkerékpár motorolajat tegyél bele, ne 80W90-es hajtóműolajat!
Szevasztok! ETZ 125 és 251 motorjaimba esedékes a váltóolaj cseréje.
Valaki esetleg használta már és van tapasztalata a Motul HD 80W-90, Eneos Super Multi Gear 80W-90 vagy Motorex Gear Oil 10W-30 (80W-85) olajokkal kapcsolatban?
Üdv,
Laci
No ez persze nem teljesen fedi a valóságot idén már 350 km-et mentem a nagy em zével. Az apróbb kiruccanásokat nem is számoltam. Mondjuk az, hogy a gl5 mennyire nem reagálhat semmilyen réz ötvözettel az mi sem bizonyítja jobban, hogy akkor egyik váltóba sem lehetne tölteni mert mindben van réz ötvözet. szinkron fogaskerék, léptető villa vagy a léptető villát mozgató tengely perselyezése. Tehát nyugodtan burogassátok mindenhova!!!
Matthej01 írta: ↑2019.03.13. 15:13
Nekem eneos gl-5ös(75w-90) hajtóműolaj van mind a két emzémben és semmi gondja nincs. Mondjuk az eddig kipróbáltakhoz képest jobb. Minegyikbe azt használom, még a kávét is azzal főzöm. (azóta nincs székrekedésem, mondjuk nehéz is egyben egy széket kitolni! nem tudom az hány gurikos lehet.....). Elvonatkoztatva egyéb élettani folyamatoktól nekem az eneos mind 2t mind hajtóműolajban ötösre vizsgázott!
Matthej01! De Te nem is használod az MZ-idet, úgy persze, hogy jó.
Nekem eneos gl-5ös(75w-90) hajtóműolaj van mind a két emzémben és semmi gondja nincs. Mondjuk az eddig kipróbáltakhoz képest jobb. Minegyikbe azt használom, még a kávét is azzal főzöm. (azóta nincs székrekedésem, mondjuk nehéz is egyben egy széket kitolni! nem tudom az hány gurikos lehet.....). Elvonatkoztatva egyéb élettani folyamatoktól nekem az eneos mind 2t mind hajtóműolajban ötösre vizsgázott!
sell írta: ↑2019.03.13. 06:09
Hali, a gl-5 össel mi a gond, miért nem ajánlott?
Nincs garancia hogy nem támadja meg a színesfémeket, mert a minősítésnél elhagyták ezt a követelményt. Ha jól rémlik 250-eseknél nemnagyon van bronzpersely a váltótérben, de a 125-ösökön igen.
Mannolra, Motulra,Castrollra, Elfre, és Repsolra sincs panaszom... De a XADO olajokról legalább annyi jót hallottam mint a Castrollról. Gyári előírású olajat kell venni a motorba, a többi nem számít szerintem milyen márka... nagy vonalakban nincs panaszom egyikre sem, de hajtómű olajba nekem eddig kiválóan teljesít a Motul 10w-40-es olaja (GL-4). Volt már erről szó lentebb. Ugye az MZ-kbe olajfürdős kuplung van, arra tökéletes a XADO-nak az olyan olaja is amibe nincs plusz adalék ami kopás csökkentő hatású. De ha tutit szeretnél akkor tedd bele a motult. Ugyanúgy jó lesz, vagy ha sima 10w-40-eset az se lehet nagy gond. Csak GL-5-ös ne legyen!
metalmuvek írta: ↑2018.07.22. 19:27
Köszönöm. Biztosan hülye kérdés, de sosem volt ilyen motorom még. A TS 125-nél hogy vannak a sebességi fokozatok? Arra gondolok, hogy lábkarral melyiket hol kapcsoljuk. Köszi!
Ahogy a mai motoroknál, semmi JAWA vagy Pannónia jellegű "trükk" nincs.
Legalul az 1, utána félig felkapcsolva 0, majd fel 2-3-4. Nem körváltós, visszafele is kell kapcsolni az összeset.
Köszönöm. Biztosan hülye kérdés, de sosem volt ilyen motorom még. A TS 125-nél hogy vannak a sebességi fokozatok? Arra gondolok, hogy lábkarral melyiket hol kapcsoljuk. Köszi!
Létezik egy fokozatú 80w olaj,amit a gyár írt elő hozzá,autós boltokban tudsz venni(4 ütemű fűnyírókba kell ilyen).Közülünk sokan 4T 10W 40,vagy 4T 15W 40 olajat használunk(én is).Ha az egyiktől megcsúszik a kuplungod,akkor használd a másikat.
Szia, szerintem, ha jelenleg van "még " benne olaj, értem ez alatt, megfelelő mennyiségű, azzal megjáratva, pár alkalommal üzemmelegre a motort, hasonlóan "felkeveri" a lerakódásokat, és utánna az is leengedhető.
Sziasztok!
Fel szeretném éleszteni a 10 éve elrakott motoromat, ehhez kérdeznék párat az hozzá passzoló topickokban.
Le szeretném cserélni a váltóolajamat mert a jó ég tudja mikor és mi volt bele töltve. Szerintetek érdemes "átmosni"? értem ezalatt, hogy egy 10w40-es olcsóbb váltóolajjal megjáratnám, majd eztán tölteném be a kiválasztott olajat. A gépben 28 ezer van.
Pont ezeket az olajokat használom én is, mint ami a képen is van. Jó is mert nem nyálkás tőle a kipufogó vége. Használtam Motul 2t Scootert is no ott taknyos volt. Felújított kuplunggal is meseszép minden eddig majdnem minden. Kivéve a kipufogó gondom... De az más téma.
hell írta:Igazad volt Zé! Nagyon jó kis bolt. Kedden rendeltem ma már itt is volt a futár. Tesztelésre kis adalék. De ugye akkor ezt a Motul-t beszéltük ez a fajta lesz jó a váltóba igaz? Ha ettől megcsúszik akkor lesz baj nem kevés a gépnek...
A másikat meg csak úgy tesztre olyan még nem volt...
jól választottál , ha ezzel az olajjal csúszik a kuplungod, akkor ott más baj lesz
Igazad volt Zé! Nagyon jó kis bolt. Kedden rendeltem ma már itt is volt a futár. Tesztelésre kis adalék. De ugye akkor ezt a Motul-t beszéltük ez a fajta lesz jó a váltóba igaz? Ha ettől megcsúszik akkor lesz baj nem kevés a gépnek...
A másikat meg csak úgy tesztre olyan még nem volt...
Látom régi bejedzés van itt de, elküldöm én milyen olajat tettem a motorjaimba. Nem mondanám olcsónak, de, meglepően kellemesebbé és jobbá tette a kuplungot,és a váltó használatát.
z25z írta:Hasznalj olyat ami masnal mar bizonyitott (pl repsol transmissiones 10w-40) vagy kiserletezel melyik valik be.
Pont ezért kérdeztem először, hogy lehetőség szerint úgy kezdjek kísérletezni, hogy lehetőség szerint azokat az olajokat próbáljam ki, melyek másoknak jónak bizonyultak.
KILL3R etz írta:10W-50-es Elf jött be nekem eddig a legjobban, de elég horror az ára, a sima 80W-s Mol Botond egy hangyafasznyival rosszabb csak, és vicc áron van.
Nekem már csak az utóbbi fog belemenni...
2000 ft. az horror ár? nagyjából mindegyik ezen az áron mozog.... de mi lett a motorral, hogy ezt írod: "már csak az utóbbi..." ? bár tény, hogy a botond kb a fele, ha jól guglizok. Semmi közöm más pénztárcájához, de nálam ez még a rászánható kategória.
Vagy pl ez: https://the-filtershop.com/spd/elf_evo_ ... 40-1-Liter
Az autóban cserélnem kellett és ilyet vettem egy 5 L-est 786 Ft/l áron, akciósan egy másik webshoppból.
KILL3R etz írta:10W-50-es Elf jött be nekem eddig a legjobban, de elég horror az ára, a sima 80W-s Mol Botond egy hangyafasznyival rosszabb csak, és vicc áron van.
Nekem már csak az utóbbi fog belemenni...
Mert a 10W-50-et öregedő japán gépekbe szánják (kicsit sűrűbb így nem eszi annyira) ehhez igazítják az árat is a Botond meg 30 éve és divattól függetlenül 20W-50
Szinte mindegyik ugrik. Es igen előfordulhat, nagy valoszinuseggel hogy a surubbel rosszabb lesz. Hasznalj olyat ami masnal mar bizonyitott (pl repsol transmissiones 10w-40) vagy kiserletezel melyik valik be. Ket 10w-40 es kozott is van kulonbseg. Pl mannol nagyon szar. Reggel mindig szet kellett szedni rugassal a lamellakat (behuzott kuplung) ugyanez a viszkozitas Elf evolutionban viszont tokeletes....
Köszönöm, ezek szintén hasznos információk voltak. A GL-5 olajakat kerülni fogom.
A motorban most 10W40-es olaj van (szintetikus), azért gondolkozom a cserén, mert egyesbe téve picit ugrik (elindulni nem akar, alapjárat nem esik le). A javasolt 15W40 ugye sűrűbb, ezzel nem lesz még rosszabb a helyzet vagy mivel ez ásványi, másképp fog viselkedni? Esetleg inkább hajtóműolajban gondolkozzak?