Elektronika topik - a pokol kapuja
- pnlaci
- bajnok
- MZ-d típusa: etz-250.predator.
Re: Elektronika topik - a pokol kapuja
Én egyszer próbáltam egy 125ösbe életet lehelni akkutöltővel,nekem nem jött össze.Szikra volt,de nem bírta elindítani.
A motorra csak rászokni lehet,le soha. A legjobb kápszer.
-
- Simsonos
- MZ-d típusa: MZ Ts125
Tri-Ton írta:Próbára mindenképp jó. Vedd ki a hibás aksit és polaritáshelyesen tedd rá a 6V-os töltőt. Először mindenképp ellenőrizd, hogy van-e szikra. Ha az rendben akkor kizárólag alapjáraton ( ne próbáljon megindulni a töltés ) próbálhatsz egy indítást is. Ha minden OK, akkor egy új aksi és kész.Attila19900318 írta:megcsináltam a kapcsolást a próba gyújtáshoz ,de az a helyzet ,hogy a motor aksija meg van halva a kérdés a következő akkutöltövel lehet helyettesíteni az aksik rövid ideig ? vagy ez lehetetlen ?
Gázt azért ne húzz neki, mert úgysem tudna tölteni, hisz maga a töltő nem engedi a visszáramot. Ezen kívül a töltő egyenárama sem biztos, hogy teljesen sima egyen ( sőt ) és a lyukakban nagyot csodálkozhatna a fesszabályzó.
csak a szikrát akarom megnézni hogy van e semmi mást
Eazy Rider.
-
- nagy ETZ-s
- MZ-d típusa: BMW
Próbára mindenképp jó. Vedd ki a hibás aksit és polaritáshelyesen tedd rá a 6V-os töltőt. Először mindenképp ellenőrizd, hogy van-e szikra. Ha az rendben akkor kizárólag alapjáraton ( ne próbáljon megindulni a töltés ) próbálhatsz egy indítást is. Ha minden OK, akkor egy új aksi és kész.Attila19900318 írta:megcsináltam a kapcsolást a próba gyújtáshoz ,de az a helyzet ,hogy a motor aksija meg van halva a kérdés a következő akkutöltövel lehet helyettesíteni az aksik rövid ideig ? vagy ez lehetetlen ?
Gázt azért ne húzz neki, mert úgysem tudna tölteni, hisz maga a töltő nem engedi a visszáramot. Ezen kívül a töltő egyenárama sem biztos, hogy teljesen sima egyen ( sőt ) és a lyukakban nagyot csodálkozhatna a fesszabályzó.
A szép szavak nem mindig igazak, az igaz szavak nem mindig szépek !
-
- Simsonos
aronpfabian írta:Merre laksz? BP-en én tudok kölcsönadni 6V akksit (működő, feltöltött, zárt, ha fejreállítod se lesz bajaAttila19900318 írta:megcsináltam a kapcsolást a próba gyújtáshoz ,de az a helyzet ,hogy a motor aksija meg van halva a kérdés a következő akkutöltövel lehet helyettesíteni az aksik rövid ideig ? vagy ez lehetetlen ?)
nem Borsod abaúj Zemplén megye Miskolctól 30 km re Sajókazán

Eazy Rider.
- aronpfabian
- bajnok
- MZ-d típusa: ETZ 250, TS 150
Merre laksz? BP-en én tudok kölcsönadni 6V akksit (működő, feltöltött, zárt, ha fejreállítod se lesz bajaAttila19900318 írta:megcsináltam a kapcsolást a próba gyújtáshoz ,de az a helyzet ,hogy a motor aksija meg van halva a kérdés a következő akkutöltövel lehet helyettesíteni az aksik rövid ideig ? vagy ez lehetetlen ?

-
- Simsonos
megcsináltam a kapcsolást a próba gyújtáshoz ,de az a helyzet ,hogy a motor aksija meg van halva a kérdés a következő akkutöltövel lehet helyettesíteni az aksik rövid ideig ? vagy ez lehetetlen ?
Eazy Rider.
-
- Simsonos
zsakfos írta:Végre valaki aki segitséget kér,tudja értelmezni a kapcsolási rajzotAttila19900318 írta:ha jól értelmezem a kapcsolási rajzot akkor a gyújtótrafó 15 kivezetése a Pozitív ide megy az aksi + kivezetése ,az aksi negatív kivezetése az a Test(föld)
tehát ha én rákötöm az aksi negatív kivezetését (barna vezeték) a feszszabályzó test re (közben van egy 16 A biztosíték) meg a gyújtás állórészén a kondit tartó csavarra ,utána a gyújtótrafó 1-pólust(zöld vezeték) rákötöm a kondira
utána a gyújtótrafó 15 kivezetését (fekete vezeték a kapcsolási rajzon) az aksi pozitív kivezetésére (közben van egy 16A biztosíték) akkor elvileg kész a gyújtáshoz az áram kör ez így működne
erről a kapcsolási rajzról néztem http://postimg.org/image/ut5dkdkn3/![]()
Úgy van minden ahogy irtad,illetve ahogy Áron kiegészitette.
Még annyi hogy az akku pozitivot a gyujtótrafó 15-ére csak a próba erejéig akarod kötni ugye?Mert amúgy az a gyujtáskapcsolón keresztül kapja a feszt.
igen ideiglenes lesz megszeretném nézni, hogy van e szikra és hogy indul e a blok ha indul meg jó minden akkor újra vezetékelem az egész motort ha nincs szikra akkor muszáj leszek költeni új alkatrészre
Eazy Rider.
- zsakfos
- A révész
- MZ-d típusa: Mz Ts 250/1
Végre valaki aki segitséget kér,tudja értelmezni a kapcsolási rajzotAttila19900318 írta:ha jól értelmezem a kapcsolási rajzot akkor a gyújtótrafó 15 kivezetése a Pozitív ide megy az aksi + kivezetése ,az aksi negatív kivezetése az a Test(föld)
tehát ha én rákötöm az aksi negatív kivezetését (barna vezeték) a feszszabályzó test re (közben van egy 16 A biztosíték) meg a gyújtás állórészén a kondit tartó csavarra ,utána a gyújtótrafó 1-pólust(zöld vezeték) rákötöm a kondira
utána a gyújtótrafó 15 kivezetését (fekete vezeték a kapcsolási rajzon) az aksi pozitív kivezetésére (közben van egy 16A biztosíték) akkor elvileg kész a gyújtáshoz az áram kör ez így működne
erről a kapcsolási rajzról néztem http://postimg.org/image/ut5dkdkn3/

Úgy van minden ahogy irtad,illetve ahogy Áron kiegészitette.
Még annyi hogy az akku pozitivot a gyujtótrafó 15-ére csak a próba erejéig akarod kötni ugye?Mert amúgy az a gyujtáskapcsolón keresztül kapja a feszt.
Ts 250/1 a fekete villám!Na jó a villám egy kicsit túlzás!De én igy is szeretem.
- pnlaci
- bajnok
Hja kérem.Ezért van a csapat.sell írta:Nakéremszépen..ez ám a pörgés
ahol a szükség , ott a segítség.. Halad ez mint...

-
- versenyző
- MZ-d típusa: Etz 250
Nakéremszépen..
ez ám a pörgés
ahol a szükség , ott a segítség.. Halad ez mint... 

-
- Simsonos
köszi a megerősítést és a helyesbítéstaronpfabian írta:Nem kell fesz.szab.
Akku+ -> bizt. -> trafó15
Akku- -> test
Trafó1 -> kondi/megszakító közösítő
A megszakító ebben a rendszerben a testet szaggatja.
Biztosítéknak kisebb is elég ill. egy elég. A test a fesz.szab. 51 miatt van külön biztosítva, de ez most nem lesz bekötve.
Eazy Rider.
- aronpfabian
- bajnok
Nem kell fesz.szab.
Akku- -> test
Biztosítéknak kisebb is elég ill. egy elég. A test a fesz.szab. 51 miatt van külön biztosítva, de ez most nem lesz bekötve.
Akku- -> test
-
- Simsonos
ha jól értelmezem a kapcsolási rajzot akkor a gyújtótrafó 15 kivezetése a Pozitív ide megy az aksi + kivezetése ,az aksi negatív kivezetése az a Test(föld)
Eazy Rider.
-
- Simsonos
sajnos nem mert a feszszabályzónál a vezetéket mind feketék toldozva van az eredeti szerintem itt adtak 1-2 kitűnő kapcsolási rajzot majd az alapján újra kötöm a vezetékeket először azokat amik a gyújtást adják ,hogy kideruljőn van e szikra utána beállítom a gyújtást és ha megy a motor akkor meg próbálom eredeti állapotára varázsolni majd írni fogok az eredményről hamarosanpnlaci írta:Az átkötésed jónak tűnik.Most a barna vezetéket dugd rá a kondi leszorítóbilincs papucsára,azt a zöld vezetéket ami meg a megszakítón volt azt meg dugd rá a kondi tetején lévő papucsra ami piros sarus.Abba kösd! Ha minden igaz és ahogy Zsaki mester is írta lehet hogy a többi vezetéked jó helyen volt.
Eazy Rider.
- zsakfos
- A révész
Igen pontosan.Attila19900318 írta:
így gondoltad : http://kepfeltoltes.hu/151228/IMG_20151 ... es.hu_.jpg a vezetékeket majd az általad adott kapcsolási rajz alapján fogom újra kötni

Ts 250/1 a fekete villám!Na jó a villám egy kicsit túlzás!De én igy is szeretem.
-
- Simsonos
aronpfabian írta:http://moser-bs.de/MZ/Schaltpl%e4ne/ts250-1.pdf
Színes kapcsolási rajz. Remélem segít!
köszi kinyomtatom ezt a kapcsolási rajzot is
Eazy Rider.
-
- Simsonos
zsakfos írta:Nagy valószínűséggel csak 2 vezetéket variált meg a faterod.
A barnát és a zöldet ami a megszakitóhoz megy.
A barnát vidd le a kondi tartócsavarjához,a zöldet meg a kondi tetejére a barna helyére!
Aztán kösd össze a képen általam kékkel jelölt vezetékdarabbal a kondi tetejét és a megszakitót.
De előtte feltétlenül nézd meg hogy ezek a vezetékek tényleg jó helyen vannak e a másik végükön.
így gondoltad : http://kepfeltoltes.hu/151228/IMG_20151 ... es.hu_.jpg a vezetékeket majd az általad adott kapcsolási rajz alapján fogom újra kötni
Eazy Rider.
- pnlaci
- bajnok
Az átkötésed jónak tűnik.Most a barna vezetéket dugd rá a kondi leszorítóbilincs papucsára,azt a zöld vezetéket ami meg a megszakítón volt azt meg dugd rá a kondi tetején lévő papucsra ami piros sarus.Abba kösd! Ha minden igaz és ahogy Zsaki mester is írta lehet hogy a többi vezetéked jó helyen volt.
-
- Simsonos
javítottam a kötési hibákat a megszakító állórészen így megfelel ?
előtte http://kepfeltoltes.hu/151227/328222104 ... es.hu_.jpg
utánna http://kepfeltoltes.hu/151228/IMG_20151 ... es.hu_.jpg
(össze kötöttem a megszakítót meg azt a tekercset a szénkefével)
vannak itt ilyenek hogy D- D+ DF ezek mit jelölnek leírnátok vagy a meg van jelöl a feszültség szabályzódobozon is azt még nem néztem meg ?
előtte http://kepfeltoltes.hu/151227/328222104 ... es.hu_.jpg
utánna http://kepfeltoltes.hu/151228/IMG_20151 ... es.hu_.jpg
(össze kötöttem a megszakítót meg azt a tekercset a szénkefével)
vannak itt ilyenek hogy D- D+ DF ezek mit jelölnek leírnátok vagy a meg van jelöl a feszültség szabályzódobozon is azt még nem néztem meg ?
Eazy Rider.
- zsakfos
- A révész
Nagy valószínűséggel csak 2 vezetéket variált meg a faterod.
A barnát vidd le a kondi tartócsavarjához,a zöldet meg a kondi tetejére a barna helyére!
Aztán kösd össze a képen általam kékkel jelölt vezetékdarabbal a kondi tetejét és a megszakitót.

De előtte feltétlenül nézd meg hogy ezek a vezetékek tényleg jó helyen vannak e a másik végükön.

- aronpfabian
- bajnok
-
- Simsonos
sell Így őrököltem fater szerelgette lehet azért mondta ,hogy nem jó a gyújtás mert nem jól kötötte be mikor javítani próbálta
Eazy Rider.
- aronpfabian
- bajnok
Ezt így nem lehet megmondani. Ha a motor működik, akkor a barna a kondin nem a test. Testet bárhova lehet kötni, úgyhogy nem feltétlenül kell látsszon a képen!
Én úgy látom, az összekötő lemez eltört (gyakori, a hajlításoknál elfárad) és vezetékkel pótolták. Végig kéne követni mi hova vezet. Szín alapján ne kezdd el átkötögetni, mert semmi sem garantálja hogy a gyári kábelek/gyári bekötés van a másik oldalon is, így csúnyán le tudod égetni ha valamit az előző tulaj átkötözgetett.
Én úgy látom, az összekötő lemez eltört (gyakori, a hajlításoknál elfárad) és vezetékkel pótolták. Végig kéne követni mi hova vezet. Szín alapján ne kezdd el átkötögetni, mert semmi sem garantálja hogy a gyári kábelek/gyári bekötés van a másik oldalon is, így csúnyán le tudod égetni ha valamit az előző tulaj átkötözgetett.
-
- versenyző
Hali, a vezetékeid, ha még gyáriak akkor kell lenni kettő vastagabb átmérőjűnek ( 1.5 mm2) egyik a barna ( D-) másik zöld-piros (D+) a kefék közül a lefelé néző a negatív. Kellene lenni kettő vékonyabbnak (0.75mm2) a teli zöld megy a kondira, ami igen azzal a lemezkével van összekötve a megszakítóval. A maradék a zöld-kék ( DF) a gerjesztés, ez menne a kis tekercs külső lábára. Ez viszont a tiéden (ahogyan látom) valamiért szintén át lett alakítva (egyik fele mintha testre lenne kötve.) ezt is tisztázni kellene miért lett átalakítva!
-
- Simsonos
pnlaci kéne leni össze kötőnek örökölt motor így jött hozzám csak én meg akarom csinálni és felújítani
Eazy Rider.
- pnlaci
- bajnok
Egy biztos,hogy a barna vezetéket húzd le a kondiról.Az a D- saru.A képeden nem látszik,de keresd meg a szénkefék közül,hogy melyik a negatív oldal.Rá kell legyen írva ,vagy valahol a közelében a D- jel.Oda való a barna vezeték.Ami meg fel megy a gyújtótrafóhoz,az való a kondira.Viszont ami furcsa ,a kondi nincs össze kötve a megszakítóval.Ott kéne lennie egy összekötő lemeznek.
-
- Simsonos
Sziasztok szükségem lenne egy kis segítségre .
Van egy MZ TS125-öm örököltem, de rossz a gyújtása sajna nem vagyok nagy motormágus, de ahogy néztem a neten a TS125 gyújtás állórészeket feltűnt ,hogy az enyémen a vezetéket nem jó helyre vannak kötve eben kéne segíteni. Itt van 2 kép az 1-ső kép az enyém a második a neten talált azon be vannak pirossal karikázva azok a részek ami az enyémen eltér
1KÉP http://kepfeltoltes.hu/151227/328222104 ... es.hu_.jpg
2KÉP http://kepfeltoltes.hu/151227/post-10-1 ... es.hu_.jpg
leírnátok hogy hogyan kössem át az enyémet hogy működjön
válaszokat köszönöm
Van egy MZ TS125-öm örököltem, de rossz a gyújtása sajna nem vagyok nagy motormágus, de ahogy néztem a neten a TS125 gyújtás állórészeket feltűnt ,hogy az enyémen a vezetéket nem jó helyre vannak kötve eben kéne segíteni. Itt van 2 kép az 1-ső kép az enyém a második a neten talált azon be vannak pirossal karikázva azok a részek ami az enyémen eltér
1KÉP http://kepfeltoltes.hu/151227/328222104 ... es.hu_.jpg
2KÉP http://kepfeltoltes.hu/151227/post-10-1 ... es.hu_.jpg
leírnátok hogy hogyan kössem át az enyémet hogy működjön
válaszokat köszönöm
Eazy Rider.
szeretnék mz re trabant gyujtást teni egyik ismerösnek van is egy trabant amiböl ki lehetne szedni ami kel csak nem tudom pontosan mikt kel ahoz kiszednem a trabant bol ? hogy möködjön gyujtás alkatrészek közülméjket?
Szánd rá magad egyszer egy teljes átvezetékelésre,ne cserélgess,ne javítgass hanem cserélj és javíts,egy rossz javítgatott kábelezéssel csak a bosszúság van.
- aronpfabian
- bajnok
Az egyenirányítón nincs mi elromoljon hacsak nem kötötted rá fordítva az akkut, ne cseréld.Athem írta:Nagyon szépen köszönöm mindenkinek az építő jellegű hozzászólást! Megoldódott az index gondom, ma vettem egy multimétert és megnézem a dudával mi a helyzet, mert nem jutottam előrébb vele. Egyébként az aksi volt a ludas ezt kicseréltem és azóta lás csodát minden szép és jó. Bár a kábelekkel úgy vagyok, hogy télen biztosan elkezdem cserélgetni ha nem marad ilyen szép idő, de tényleg érett volna, mert szerintem 27 éves a vezetékelés is meg az egyenirányító is...
Jut eszembe ha egyszer egyenirányító cserére kerülne sor, akkor a német vagy a taiwanit javasoljátok? Árkülönbség 12.000 Ft csak érdekességből kérdezem, kinek volt vele tapasztalata, vagy hasznos infó róla?
De tényleg köszönöm a segítséget, mert nélkületek a nagy fehér isten előtt térdelnék még mindig.
- Athem
- kis ETZ-s
- MZ-d típusa: MZ ETZ 250 De luxe
Nagyon szépen köszönöm mindenkinek az építő jellegű hozzászólást! Megoldódott az index gondom, ma vettem egy multimétert és megnézem a dudával mi a helyzet, mert nem jutottam előrébb vele. Egyébként az aksi volt a ludas ezt kicseréltem és azóta lás csodát minden szép és jó. Bár a kábelekkel úgy vagyok, hogy télen biztosan elkezdem cserélgetni ha nem marad ilyen szép idő, de tényleg érett volna, mert szerintem 27 éves a vezetékelés is meg az egyenirányító is...
Jut eszembe ha egyszer egyenirányító cserére kerülne sor, akkor a német vagy a taiwanit javasoljátok? Árkülönbség 12.000 Ft csak érdekességből kérdezem, kinek volt vele tapasztalata, vagy hasznos infó róla?
De tényleg köszönöm a segítséget, mert nélkületek a nagy fehér isten előtt térdelnék még mindig.

"attól van h sokat piszkálod a motort ahelyett h örülnél h egyben van és motoroznál" - Conus
- Athem
- kis ETZ-s
Köszönöm!MrDok írta:
Csak hogy ne a nagy G előtt töltsd az estédet:
"attól van h sokat piszkálod a motort ahelyett h örülnél h egyben van és motoroznál" - Conus
- MrDok
- bajnok
- MZ-d típusa: ETZ 250
- Kapcsolat:
Csak hogy ne a nagy G előtt töltsd az estédet:Athem írta: Van valahol bekötési rajz amihez hozzá férhetek?

Aki nem ért az MZ szereléshez, az inkább csináljon olyan dolgot helyette amihez ért!
Ha mégis meg akarja tanulni, akkor kezdje evvel: Szervizfilm
Idom és szerszámok
Idom és szerszámok
- Athem
- kis ETZ-s
Késes biztosítékhoz milyen erős biztosítékokat rakjak? Mihez mennyit illik rakni, mert sokat nem akarok és keveset sem. (égők, visszajelzők stb)
Erősen gondolkodom az újra kábelezésen ha az indexen nem jutok túl. Egyébként a duda fénykürtként üzemel és a fénykürt is. Ez nagyon érdekes nekem... Illetve a távolsági fényszóró a km. órába nem ég de ha neki testelem a falának akkor igen. Ez megint mi?
Van valahol bekötési rajz amihez hozzá férhetek?
Erősen gondolkodom az újra kábelezésen ha az indexen nem jutok túl. Egyébként a duda fénykürtként üzemel és a fénykürt is. Ez nagyon érdekes nekem... Illetve a távolsági fényszóró a km. órába nem ég de ha neki testelem a falának akkor igen. Ez megint mi?

Van valahol bekötési rajz amihez hozzá férhetek?
Szia!
Szerintem a legegyszerűbb és legjobb ha átvezetékeled az egész motort,ha egy vezeték köteg elöregedett akkor az elöregedett nincs mese,lehet javítgatni és agyvérzést kapni mert hetente kijön valami hiba máshol.
A biztosítéktábla cseréje is jó ötlet,hogy késes vagy hagyományos hengeres döntsd el te a lényeg,hogy jó legyen(új).
Amíg a kábelezésed nincs rendben és általában a villamos hálózat addig semmi nem lesz megbízható,ha viszont egyszer rászánod magad és ezeket megcsinálod atombiztos lesz a moci (főleg lada vagy wartburg fesszabbal megspékelve)
Szerintem a legegyszerűbb és legjobb ha átvezetékeled az egész motort,ha egy vezeték köteg elöregedett akkor az elöregedett nincs mese,lehet javítgatni és agyvérzést kapni mert hetente kijön valami hiba máshol.
A biztosítéktábla cseréje is jó ötlet,hogy késes vagy hagyományos hengeres döntsd el te a lényeg,hogy jó legyen(új).
Amíg a kábelezésed nincs rendben és általában a villamos hálózat addig semmi nem lesz megbízható,ha viszont egyszer rászánod magad és ezeket megcsinálod atombiztos lesz a moci (főleg lada vagy wartburg fesszabbal megspékelve)

- MrDok
- bajnok
- MZ-d típusa: ETZ 250
- Kapcsolat:
Jó felé indultál, a vezetékezésed erősen gondoskodást igénylőnek tűnik.Athem írta:Sziasztok!......
Ezért szeretném kérni a segítségeteket, hogy merre tovább?
Esetleg biztosíték tábla csere, vagy még az ottani csatlakozások, kábelek is zűrösek?
Válaszotokat előre is köszönöm!
Biztosíték tábla cserével kezd, csak késes rendszerűvel, aztán menj végig az egész kábelezésen, mindenhol. Saruk, csatlakozók állapota, vezetékek épsége, stb.
Ha ez minden megvan, és még mindig gyengélkedik az index, duda, akkor az aksi is cserés lehet (terhelésre(pl duda) leesik a fesz.) Indexeknél a villogó automatát is érdemes cserélni elektronikusra.
Aki nem ért az MZ szereléshez, az inkább csináljon olyan dolgot helyette amihez ért!
Idom és szerszámok
Idom és szerszámok
- Athem
- kis ETZ-s
Sziasztok!
Olvastam a wikioldalt, de a kérdésemre nem feltétlenül kaptam választ. Újdon sült ETZ 250 De Luxe tulajdonos vagyok (első nagymotor) A Kérdésem lehet pofon egyszerű, de még életemben nem volt hasonlóval se dolgom még eddig
Mivel jön a tél és a rossz idő is elkezdtem a kis szerelő barlangba átnézni a motort. Ami szembe tűnt , hogy a haza út után gazdagodtam egy km óra gonddal , mert eddig is ingázott a sebesség mutatásakor a mutató és egy kis út hibába bele mentem nem szándékosan, és utána végleg megadta magát. Nem mutat semmit azóta. Gondolom valami a hajtás résznél, mert a bovdenbe meg sem mozdul a másik végén a pöcök.Aztán másnap nem működött a hátsó irány jelzők egyike sem. Gondoltam egyszerű kontakt vagy kiégésről van szó. Sajnos korróziót is találtam, de szépen le tisztítottam. De ahogy mentem tovább a hiba feltárásban találtam egy pár törött vezetéket és félig kiéget olvadó biztosítékot amit rögtön ki is cseréltem ,de félek a probléma nem oldódott meg. Hiszen most már halványan pislog mindkettő. De világít ami picit megnyugtat, hogy kezdek jó helyen járni remélhetőleg. De nehézkesen indul így is gyújtásról kapcsolva az index. Valami szerintem lefojtja az elektromos hálózatot, mert elől olyan fényes, hogy öröm nézni. Elkezdtem nézni a biztosítékokat még és erősen korróziódálódott ( valami kékes cuccli van rajta) amit leszedtem szépen és utána elkezdett a gyújtó trafó mellől érdekesen ciripelni a kis nyáklap gondolom az-az egyenirányító. Ahogy mozgattam a biztosítékokat mintha minden megjavult volna és még a riasztó is megszólalt amit eddig nem sikerült élesíteni. De akárhogy próbáltam mozgatni, cserélni nem lett sikere végül ennek a kísérletnek. Ezért szeretném kérni a segítségeteket, hogy merre tovább?
Esetleg biztosíték tábla csere, vagy még az ottani csatlakozások, kábelek is zűrösek?
Olvastam a wikioldalt, de a kérdésemre nem feltétlenül kaptam választ. Újdon sült ETZ 250 De Luxe tulajdonos vagyok (első nagymotor) A Kérdésem lehet pofon egyszerű, de még életemben nem volt hasonlóval se dolgom még eddig

Mivel jön a tél és a rossz idő is elkezdtem a kis szerelő barlangba átnézni a motort. Ami szembe tűnt , hogy a haza út után gazdagodtam egy km óra gonddal , mert eddig is ingázott a sebesség mutatásakor a mutató és egy kis út hibába bele mentem nem szándékosan, és utána végleg megadta magát. Nem mutat semmit azóta. Gondolom valami a hajtás résznél, mert a bovdenbe meg sem mozdul a másik végén a pöcök.Aztán másnap nem működött a hátsó irány jelzők egyike sem. Gondoltam egyszerű kontakt vagy kiégésről van szó. Sajnos korróziót is találtam, de szépen le tisztítottam. De ahogy mentem tovább a hiba feltárásban találtam egy pár törött vezetéket és félig kiéget olvadó biztosítékot amit rögtön ki is cseréltem ,de félek a probléma nem oldódott meg. Hiszen most már halványan pislog mindkettő. De világít ami picit megnyugtat, hogy kezdek jó helyen járni remélhetőleg. De nehézkesen indul így is gyújtásról kapcsolva az index. Valami szerintem lefojtja az elektromos hálózatot, mert elől olyan fényes, hogy öröm nézni. Elkezdtem nézni a biztosítékokat még és erősen korróziódálódott ( valami kékes cuccli van rajta) amit leszedtem szépen és utána elkezdett a gyújtó trafó mellől érdekesen ciripelni a kis nyáklap gondolom az-az egyenirányító. Ahogy mozgattam a biztosítékokat mintha minden megjavult volna és még a riasztó is megszólalt amit eddig nem sikerült élesíteni. De akárhogy próbáltam mozgatni, cserélni nem lett sikere végül ennek a kísérletnek. Ezért szeretném kérni a segítségeteket, hogy merre tovább?
Szia!
M10 x 100 as csavart hajts a forgórészbe, és akkor le fog jönni!
M10 x 100 as csavart hajts a forgórészbe, és akkor le fog jönni!
Két kerék, két ütem, két betű: MZ
- aronpfabian
- bajnok
Próbáld újra, nem gyakori hogy ez a rész gányolva van (felhegesztés, csapágyragasztó, egyéb horror a 250-es kuplungjánál "szokás" inkább)pdav87 írta:Sziasztok!
Ts 125-ös motorom van, a dinamó forgórészét szeretném kicserélni egy másikra, de nem tudom hogyan szedjem le a főtengely végéről. Próbáltam csavarral, de nem igazán sikerült.
4-esbe válts fel és valaki tapossa a féket neked, vagy a kipuff nyílásba fa kalapácsnyél, ezzel rögzítve lesz a főtengely.
Utána M10x30-as vagy hosszabb csavart belehajtva le kell jönnie.
Sziasztok!
Ts 125-ös motorom van, a dinamó forgórészét szeretném kicserélni egy másikra, de nem tudom hogyan szedjem le a főtengely végéről. Próbáltam csavarral, de nem igazán sikerült.
- jura györgy
- bajnok
- MZ-d típusa: ETZ250 de luxe
sziasztok, kasztam akkor mondom generátor alyán balról az elsőő3 vezeték egyenesen a diódahidra mennek a negyedik az a gerjesztés ezt szépen lehúzod és ide teszel 21w izzón keresztül pozitivot az aksiról de előbb el kell inditani a motort ha igy van töltésed akkor generátor és dióda panel rendben van, várom a viszajelzést üdv. juragy
Annyit szeretnék erről kérdezni, hogy ez pontosan hogy is menne? Hogyan kell ezt csinálni? Ha jól értelmezem, akkor én a diódáimat tudnám vele tesztelni.zsakfos írta:Nem beszéltél hülyeséget.Meglehet gerjeszteni kivülről egy izzón keresztül.jura györgy írta:sziasztok, meg kéne gerjeszteni a generátort akku poziivról 1 21w izón keresztül meg ek kéne nézni (kimérni) a gerjesztő diódákat ami a dióda panelen található az a 3 kicsi fekete szinü, ha meg gerjeszted és igy sem lesz töltés akkr a generátornál lesz valamiaz állórésznél ji van vezetve a csillagpont azt is nézd meg ehez le kell venni az álórészt ha hülyeséget irok valaki javitson ki üdv. juragy
Egy próbát megér az biztos.

Előre is köszönöm.
Megcsináltam a lentebb linkelt videóban lévő vizsgálatokat.kazstam írta:Na ez bizonyitja hogy nincs töltésed.Az akku meg már nem bírja önmagában.Ha kiveszed az akkut és feltöltöd rendesen,akkor ugyanúgy működni fog az index tompitottnál is.zsakfos írta:
Megnéztem viszont rácsatolt akkutöltővel, és úgy már viszi az indexet bekapcsolt fényszóró mellett.![]()
Attól függően, hogy milyen töltési fokozattal csinálom, változik a gyorsasága az indexnek. Természetesen begyorsul, ha lekapcsolom a fényszórót.![]()
.
A töltésed kell rendberakni,mert így elindulsz a motorral és nem biztos hogy haza is érsz vele.Sőt biztos hogy nem.
Neked is azt tudom javasolni hogy vegyél bontóban egy wartburg fesszabot és azt tedd be.
- először a rotorét, ha jól értettem. Minden ugyanúgy volt, ahogy a videóban, ahol kellett világított. Ha jól értettem ezek alapján, akkor nincs sem szakadás előtte, sem pedig zárlat.
- másodjára lehúzott U, V, W kábelekkel csináltam a vizsgálatokat, ha jól értem, akkor az állórészre irányultak. Szintén minden úgy ment, ahogy a videóban mondták.
Ha jól értettem, akkor sem szakadás, sem zárlat nincs előtte.
Ezekből következtetve létezik az, hogy nem a generátorból ered a hiba, hogy nincs töltésem?
Még a töltésvisszajelző lámpám nem világít semmilyen üzemállapotban sem, az izzó jó benne, azt már kibontottam, teszteltem.
A vezetékét fogom átvizsgálni, hogy nem szakadt-e.
- aronpfabian
- bajnok
Na ez az amire azt lehet mondani hogy megfelelően működikPatrik írta:Lada,wartburg fesszabbal 1000-es alapjáraton nekem 2-3 tized volttal magasabb az aksin mért feszültség mint az aksi nyugalmi feszültsége.Nem sok,de valami,arra elég,hogy szinten tartja az aksit és bármeddig ketyeghet alapjáraton.13,9 voltnál nekem mindkettő leszabályoz,de az bőven elég,és kíméli az aksit is.

Lada,wartburg fesszabbal 1000-es alapjáraton nekem 2-3 tized volttal magasabb az aksin mért feszültség mint az aksi nyugalmi feszültsége.Nem sok,de valami,arra elég,hogy szinten tartja az aksit és bármeddig ketyeghet alapjáraton.13,9 voltnál nekem mindkettő leszabályoz,de az bőven elég,és kíméli az aksit is.
- aronpfabian
- bajnok
15-16V-nál biztosan nem old le, viszont ez már biztosan károsítja is az akksit. A 11.6V meg kevés.pnlaci írta:Szia tibike74.Az MZ az sajnos ilyen.Alapjáraton nincs igazán mérhető töltés.1800-2000 körül már van és kb.3500 körül szabályozza le a maximumot. 13,5-14,5v az optimális,de a 15v ot biztosan nem stabilan kapja.Lehet hogy lehúzta az alapjáraton az aksidat a terhelés és rádolgozott a töltés mikor fordulatot adtál neki.Nincs semmi baja szerintem.Ha van biztosítva rendesen a gerjesztésed akkor az úgy is leold ha a töltésed túláramot ad.tibike74 írta:Sziasztok annyit szeretnék kérdezni hogy etz 250-nél menyi a minimum töltés alapjáraton mert nálam fogyasztok nélkül 12,4 park lámpával 12 tompítottal pedig 11,6 fordulaton pedig fel megy alapon 15v parkon 14v tompítottal 13v ez igy jo vagy nálam valami gond van válaszotokat előre is köszönöm
12.2V (közepesen lemerült, de jó akku) - 14.4V (maximális generátorfeszültség) közt szabadna mozognia.
- pnlaci
- bajnok
Szia tibike74.Az MZ az sajnos ilyen.Alapjáraton nincs igazán mérhető töltés.1800-2000 körül már van és kb.3500 körül szabályozza le a maximumot. 13,5-14,5v az optimális,de a 15v ot biztosan nem stabilan kapja.Lehet hogy lehúzta az alapjáraton az aksidat a terhelés és rádolgozott a töltés mikor fordulatot adtál neki.Nincs semmi baja szerintem.Ha van biztosítva rendesen a gerjesztésed akkor az úgy is leold ha a töltésed túláramot ad.tibike74 írta:Sziasztok annyit szeretnék kérdezni hogy etz 250-nél menyi a minimum töltés alapjáraton mert nálam fogyasztok nélkül 12,4 park lámpával 12 tompítottal pedig 11,6 fordulaton pedig fel megy alapon 15v parkon 14v tompítottal 13v ez igy jo vagy nálam valami gond van válaszotokat előre is köszönöm
Köszönöm a töltésről a felvilágosítást így már képben vagyok
-
- versenyző
Most taglaljuk, az alapjárati töltést, gyakorlatilag akkor nincs.. Alapjáraton az akku szolgáltat áramot , majd kb 2000-es fordszám után kezd aktívabban dolgozni a generátor (kb 3000 ford felett már szinte a teljesítménye 100%-át tudja szolgáltatni). Az jó töltőfeszültség nagykönyv szerint 14.2 Volt, gyakorlatban a 14.5 még megfelelő, de felette már túltöltés van, 15 V körüli töltés már sok, az már aktívan pezsegteti az akkut.
Sziasztok annyit szeretnék kérdezni hogy etz 250-nél menyi a minimum töltés alapjáraton mert nálam fogyasztok nélkül 12,4 park lámpával 12 tompítottal pedig 11,6 fordulaton pedig fel megy alapon 15v parkon 14v tompítottal 13v ez igy jo vagy nálam valami gond van válaszotokat előre is köszönöm