Megszakítós kontra jeladós gyújtások

A megszakítós gyújtás működése

A megszakítós gyújtás működésének elve a következő: a gyújtótranszformátor primer tekercsén a zárt megszakítón keresztül áram folyik át, ami mágneses teret épít fel. A statikus mágneses tér nem okoz feszültségindukciót, csak energiatárolás történik. A primer körrel sorba kötött mechanikus kapcsoló (megszakító) nyitása esetén az áramkör megszakad, a mágneses tér összeomlik! A mágneses tér eltárolt energiája a primer tekercsben feszültséget indukál. A gyújtótranszformátor szekunder tekercse a menetek áttételének arányában nagyfeszültséggé alakítja át a primer feszültségugrást, amit a gyújtógyertyára vezetünk. Megszakítós gyújtás esetén a primer áram MZ esetén 2-2,5A (Amper) körüli érték. A primer feszültségugrás 300V körüli, a szekunder impulzus 20kV (kiloVolt) feletti.

Célunk a szekunder feszültség és ezzel a gyújtási energia növelése: hagyományos megszakítós gyújtás esetén a primer áram növelésének a mechanikus megszakító az akadálya, mert növekvő árammal az élettartama rohamosan csökken, és az ÉRINTKEZŐK BEÉGNEK!

Ha azonos primer áram mellett nagyobb induktivitású transzformátort használnánk, akkor pedig növekvő fordulattal rohamosan csökkenne a gyújtási energia, mivel a transzformátor két gyújtás között nem tudná felépíteni az energia tárolására szolgáló mágneses teret. Az elektronikus gyújtások ezért tehermentesítik a megszakítót és ezzel lehetővé teszik a primer áram növelését. (Megszakító vezérelt elektronikus gyújtások)

 

Megszakító vezérelt elektronikus gyújtások

Itt a megszakítót, mint jeladót használjuk, egyszerűen csak egy kis áramú kapcsolóként működik. (Itt ügyelni kell a megszakító tisztaságára és az érintkezők épségére a kis áram miatt.) Én javaslom ilyen gyújtás beépítése esetén az új megszakító beépítését, ezáltal elérve a magas üzembiztonságot. A megszakító élettartama a többszörösére nő, nem ég be és nem melegszik, ezáltal csökken a mechanikai kopás is.

Ezen gyújtásokat alkalmazva, jelentősen nő a megnövekedett gyújtásteljesítmény miatt a motor teljesítménye, a tisztább égés miatt. Emellett csökken a káros anyag kibocsájtás és a kipufogóból az olajcsepegés, akit ez érint. De az egyik leglényegesebb szempont, a minimum fél literes fogyasztáscsökkenés!  (Volt olyan klubtársunk, akinek 1,5 liter-rel kevesebbet evett a motor a gyújtáscsere és a megfelelő beállítás után.) A könnyebb hidegindítás sem elhanyagolható!

Megszakító vezérelt elektronikus gyújtásépítési leírás itt > > >

 

alt

Megszakító vezérelt elektronikus gyújtáselektronika

 

Hall jeladós elektronikus gyújtások

Ezeket a gyújtásokat csak ETZ típusokra készítették, a hiedelemmel ellentétben ezek nem tirisztoros (vagy tilisztoros, ahogy a magyar urban legend tartja – szerk.), hanem tranzisztoros gyújtások. Az imént bemutatott megszakító vezérelt gyújtás is tranzisztor végfokkal van ellátva. Léteznek még FET-es változatok is! Alapvetően ezeknek a gyújtásoknak két előnye van a megszakítóssal szemben:

1. A megszakítóssal ellentétben itt nincs kopó, súrlódó alkatrész, nincsen mi eltörjön, illetve megkopjon, nem kell ügyelni a megszakító hézagra, sem a gyújtókondenzátor állapotára. Ezáltal egy biztonságos gyújtást tudhatunk a motoron, ami nem hagy cserben bennünket megfelelő felszerelés és beállítás mellett (erre is kitérek a későbbiekben).

2. További előnye a megszakítós gyújtással szemben pedig az, hogy a gyújtótrafó primer áramkörét a gyújtásban lévő végtranzisztor szakítja meg, jóval gyorsabban és „tisztábban”, mint a megszakítónál, itt nincs szikrázás, sem beégés, sem áthúzás. A tranzisztor sebessége miatt, amely nanoszekundumokban mérhető, a szikra jóval nagyobb lesz, méghozzá bármely fordulaton.

A tranzisztoros elektronikus gyújtásoknak közel nem kell akkora feszültség a biztos üzemeléshez, mint egy normál megszakítós gyújtásnak. Nem teljesen lemerült akkumulátor esetén is van esélyünk arra, hogy ezen gyújtásokkal elindítsuk a motort, ellentétben a megszakítóssal. Nagy fordulaton a megszakítók a saját tehetetlenségüknél fogva már nem érintkeznek folyamatosan a megszakító bütyökkel, „repülnek”, emiatt a gyújtótrafó töltődési idejét még jobban lerövidítik, ami szintén a szikra energiáját csökkenti. Ez nagy fordulaton gyújtáskihagyást eredményezhet, ami a teljesítményt és végeredményben a motor végsebességét csökkenti. Ez a tranzisztoros gyújtás a motor maximális fordulatszámán is kellő erősségű szikrát ad ahhoz, hogy a motor minden egyes ütemet kihasználjon.
Az a tévhit, hogy egy tranzisztoros gyújtástól erősebb lesz a motor végeredményben megalapozott. A motor ugyan nem lesz erősebb, de a gyújtás révén kiaknázható belőle az a teljesítmény, amire a megszakítós gyújtás nem adott lehetőséget. A végeredmény pedig, hogy a motor kihagyás nélkül jár, jobban megy és kevesebbet fogyaszt.

Ezek a gyújtások 2 fő részből állnak, egy jeladóból (lásd 1-es ábra) és egy gyújtóegységből (fekete doboznak nevezik sokan), mely az akkumulátor mellett található gyárilag a jeladós gyújtással szerelt ETZ-ken (lásd 2-es ábra).

A jeladó a generátor forgórész végére van felcsavarozva egy M7x1-es imbusz csavarral, saját csapággyal és mágneses forgórésszel rendelkezik, erősen kopott főtengelycsapágyak mellett is egyenesen és precízen fut a saját csapágyazásának köszönhetően, így mindig pontos a gyújtásidőzítés, ellentétben a megszakítóssal, mert az ilyenkor be sem indul.

 

alt

1. ábra (jeladó)

 

alt

2. ábra (ún. fekete doboz - a gyújtóegység burkolat eltávolítva)

 

alt

 

Az általam készített Hall jeladós gyújtás szett 6 és 12V-os változatban egyaránt

{denvideo http://www.youtube.com/watch?v=euFRxv9_Apc&NR=1}

 

Optikai jeladós elektronikus gyújtások

Ezen gyújtások mindazon tulajdonságokkal rendelkeznek, mint hall jeladós társaik, csak itt a hall jeladót és a mágneses forgórészt egy „lyukkal” ellátott, a generátor forgórész végére felszerelt a jeladó fényének megszakítására szolgáló tárcsa és egy optikai jeladó váltja fel. Hátrányuk a hallos gyújtásokkal szemben, hogy nem rendelkeznek saját csapággyal, viszont a fénysebességnek köszönhetően még gyorsabban kapcsolnak mágneses jeladós társaiknál. (Ez egyáltalán nem fontos, még kb. 100000-res fordulatnál sem tudná kihasználni senki.) Az optikai jeladó (opto kapu) egy infra ledből és a hozzá tartozó fotodiódából áll, az infra led folyamatosan világít, ennek fényét szakítja meg a tárcsa így a fotodióda csak a gyújtás pillanatában jut fényhez, kapcsolva ezzel a gyújtóelektronikát, így létrehozva a gyújtószikrát.

 

alt

ETZ fénymegszakító tárcsa paraméterei

 

alt

Kivágott tárcsa 1,5mm-es saválló anyagból

 

alt

Jeladó az alsó részén az OPTO kapuval, mely között a tárcsa forog

 

Videó a gyújtásról működés közben (köszönet Alfának a videóért): 

{denvideo http://www.youtube.com/watch?v=vD12mJZAFDI}

 

Gyújtások beállítása

Bármely gyújtást is használjuk a pontos beállításuk nagyon fontos! A jeladós gyújtások estében ezt egy gyújtásállító stroboszkóp segítségével tehetjük meg. Megszakítós gyújtás esetében a szokásos módon indikátorórával, vagy más, az erre a célra kifejlesztett házi szerszámmal.

A beállítási értékek típusonként, köbcentinként változnak, a 125-ös és 150-es típusoknak 2,5mm-rel kell holtpont előtt gyújtaniuk, a 250-es 300-as típusoknak 3mm-el holtpont előtt. Persze ezek az értékek a motoron való esetleges változtatások esetén változhatnak (minden motor más – szerk.).

 

A beállításról bővebben megszakító esetén:

Először is meg kell mérni, hogy a felső holtpontban mennyi a dugattyú és a hengerfej közötti távolság. Ez a hengerfej felső pontja, és a dugattyú teteje közötti távolságot jelenti, miközben a generátor forgórészt forgatjuk egy 13-as vagy 14-es kulcs segítségével (típusfüggő). Indikátor óra esetében az órát be kell csavarni a gyertyanyílásba, és állítsuk a dugattyút felső holtpontba. Addig kell a forgásiránnyal ellentétesen a forgórészt tekerni amíg a megszakító be nem zár. Ezután forgassuk forgásirányban a dinamó, illetve a generátor forgórészt, ekkor megkapjuk az előgyújtás értékét. Az előgyújtás értéke a megszakítót tartó alaplap elforgatásával csökkenthető illetve növelhető a 2 tartócsavar fellazítása után.

Állítsuk be a megszakító hézagot is, a gyári érték 0,4mm, ezt egy hézagmérő és egy normál csavarhúzó segítségével tehetjük meg. Valójában a megszakítás a felső holtpont előtt történik, úgyhogy ezt többféle módon tudjuk vizsgálni, ebből bemutatok egyet.

Szükség van egy LED-re, egy 3V-os gombelemre és pár vezetékre, esetleg krokodil csipeszre. Az elemmel sorba kötjük a LED-et, ügyelve a pozitív és a negatív kivezetésére, az elem egyik végét például a negatívot a blokkhoz csatlakoztatjuk (itt jó ha van krokodil csipesz) a másik végét pedig LED-et közbeiktatva a megszakítón ahhoz a csavarhoz, amivel a kondenzátorral össze van kapcsolva.

Amikor a megszakító zárva van, teljes fényerővel világít a LED, amikor pedig kinyit, akkor egy kicsit elhalványul a fénye. Ha leszereljük a kondenzátort és a megszakítót összekötő lemezt, akkor látványosan el is alszik a LED!

A gyertya hézag 0.6 mm kell, hogy legyen, ezt is a hézagmérő segítségével tudjuk beállítani, ez az érték minden MZ típusnál megegyező!

 

A beállításról bővebben jeladó esetén:

Ha nincs gyújtásállító stroboszkópunk, akkor a gyújtást beállíthatjuk indikátorórával is, a fentebb leírtak alapján, csak itt a megszakító nyitásának figyelése helyett vegyük ki a gyertyát, dugjuk rá a gyertyapipát, tegyük a hengerfejre kapcsoljuk be a gyújtást és figyeljük a szikrát, nem túl pontos módszer, de stroboszkóp hiányában ez is megfelel. Itt is tartsuk a 0,6mm-es gyertyahézagot!

 

Gyári, és utángyártott elektronikus gyújtások felszerelése

Megszakító vezérelt elektronikus gyújtás:

A 31-es (barna vezeték) csatlakozás a test, ezt kössük a jármű testcsomópontjára, a barna színnel jelölt vezetékek a testvezetékek gyárilag a motoron.

A 15-ös (kék vezeték) csatlakozás gyújtáskapcsolón keresztül pozitív tápfesz csatlakozás, ezt nyerhetjük a gyújtótrafó 15-ös csatlakozópontjáról is, hisz az is tápfeszültség.

Az 1-es (sárga-zöld vezeték) csatlakozást a gyújtótrafó 1-es pontjára kössük.

A 7-es megsz (zöld vezeték) felirattal jelölt ponthoz a megszakítót csatlakoztassuk oly módon, hogy a gyújtókondenzátort leszereljük, majd a megszakító-kalapács M3-as csavarjának lecsavarása után egy forrfüllel rácsatlakoztatjuk a vezetéket, majd visszatekerjük és meghúzzuk az anyát. A megszakító egyszerű kapcsolóként fog csak működni, minimális áramátfolyással.

 

Ebben a cikkben szereplő gyújtásra igaz > > >

 

Gyári hall jeladós gyújtás bekötése:

 

Gyújtás                                                                       Jármű

Barna  vezeték                                                          31/test

Zöld vezeték                                                              1/gyújtótrafó

Piros-Fekete vezeték                                              15/gyújtótrafó

Hall csatlakozás                                                      Motor-hall jeladó

Fehér vezeték                                                           31g/test                      

Zöld vezeték                                                              7/jel     

                                              

Piros vezeték                                                            15g/tápfeszültség        

 

alt

 

Utángyártott, általam készített hall/OPTO jeladós gyújtás bekötése:

Gyújtás                                                                      Jármű

Barna vezeték                                                          31/test

Zöld-Sárga vezeték                                                 1/gyújtótrafó

Kék vezeték                                                              15/gyújtótrafó

Hall csatlakozás                                                      Motor-hall jeladó

Barna vezeték                                                          31g/test                      

Zöld-Sárga vezeték                                                 7/jel                 

                                  

Kék vezeték                                                              15g/tápfeszültség        

 

A hall jeladós gyújtások felszerelése (mechanikai alkatrészek, forgórész) igen egyszerű:

1.     csavarjuk ki a megszakító bütykön átmenő tőcsavart

2.     távolítsuk el a generátor forgórészből a megszakítóbütyköt

3.     távolítsuk el az előgyújtásállító lemezt, amin a megszakítókalapács is van

4.     szereljük fel a helyére a hall jeladós gyújtás előgyújtásállító lemezét

5.     szereljük össze a jeladót a forgórésszel és a távtartó gyűrűvel

6.     rögzítsük fel az M7-es imbusz csavarral az összeszerelt jeladót a helyére

A hall jeladós gyújtás felszerelése nem igényel semmilyen mechanikai átalakítást a motoron, bármilyen ETZ típusra könnyedén felszerelhető. 6V-os dinamós típusoknál a gyújtás forgórészében minimális változtatást kell eszközölni (keskenyebb a tengely).

 

Segítségért, problémákkal, vagy nyákkészítés ügyben, fordulj bizalommal hozzám a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címen.

Weboldalam címe: http://sites.google.com/site/muellerelectronics/

 

Kérdéseidet itt a Cikkek fórumában is felteheted > > >

Sub-ee
www.mzclubhungary.com

2010. november 19.

Szóljon hozzá!

Hozzászólások  
0 # Denczinger Zoltán 2018-06-25 06:29
Üdv engem érdekelne egy ilyen gyujtás 12voltosba
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
+1 # Sándor Zoltán5 2018-03-27 12:30
Hol lehet a Hell gyújtáshoz hozzá jutni konkrétan?
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
0 # Adrián Dömötör 2014-04-01 21:35
Helo hol tudnam ezg a hall gyujtast megrendelni?
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
0 # Adrián Dömötör 2014-04-01 21:33
Halo! Hol tudnam ezt a hall gyujtast megrendelni?
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
0 # allllli 2013-04-07 21:59
Idézet - Lakatos Gergő:
Tisztelt Subee!

Biztosan unja már a sok idekapcsolódó kérdést. Meg is értem. Viszont bennem is felmerültek megválaszolandó kérdések.
A TRANZISZTOROS ELEKTRONIKUS GYÚJTÁS ugye megszakítóval van vezérelve. Na most a HALL jeladós gyújtás ebben az esetben a megszakító munkáját veszi át? A hall jeladónak van kapcsolási rajza?
Esetleg eltudna egy teljes kapcsolást küldeni?

Üdv.: Ádám


Igen, lehet hozzá külön Hall-os "megszakító pótlót" építeni.
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
-1 # Lakatos Gergő 2013-01-16 18:50
Tisztelt Subee!

Biztosan unja már a sok idekapcsolódó kérdést. Meg is értem. Viszont bennem is felmerültek megválaszolandó kérdések.
A TRANZISZTOROS ELEKTRONIKUS GYÚJTÁS ugye megszakítóval van vezérelve. Na most a HALL jeladós gyújtás ebben az esetben a megszakító munkáját veszi át? A hall jeladónak van kapcsolási rajza?
Esetleg eltudna egy teljes kapcsolást küldeni?

Üdv.: Ádám
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
0 # Záborszki Tamás 2012-02-12 11:32
hallo!!az én 250es etzm tranzisztoros gyújtású de én nem igen dicsekedhetek vele mert most kellet átalakitani megszakitósra mert a mágnes része eltörött igy darabos volt a gyujtás és pontatlan meg arra kell figyelni hogy ahol rögzitve van az alaplaphoz azzal a kis u alaku résszel ott figyelni kell a kopásra nekem ott is el volt kopva lötyögött az egész de meg oldottauk egy kis zsugor csővel(rá huztuk az alaplap bütykére)de nem tartós...
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
0 # miklós csaba 2012-01-06 17:37
szia telefonszámot tudnál e adni ? az a kérsédem hogy ha gyári 150 es tirisztoros etz-men a feketedoboz elment elméletileg akkor tudc hozzá gyártani ? és menyiért?
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
+1 # Müller Szabolcs 2011-11-21 09:50
Idézet - torgo:
Hellótok!
Azt szeretném kérdezni hogy egy ilyennek menyi lenne az ára?


Komplett gyújtás 13000 pénz.

Üdv.:Sub-ee
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
-1 # Gombkötő Izsák 2011-11-18 17:40
sziasztok!
A hall jeladós gyújtást el lehet készíteni házilag is vagy inkább vegyem meg. A másik kérdésem hogy hol lehet ilyen cuccot egyáltalán kapni?
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
0 # Stóf 2011-04-27 10:11
Sziasztok! Azt szeretném kérdezni h egy ilyen Hall-jeladós gyújtásnak mennyi lenne a bolti, illetve a bontott ára? Előre is köszi szépen!
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
0 # Hübler Tamás 2011-01-23 17:39
Hellótok!
Azt szeretném kérdezni hogy egy ilyennek menyi lenne az ára?
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
0 # Fekete Dániel 2011-01-07 22:42
Köszünjük szépen a cikket, nekem gyárilag tranzisztoros gyújtású az ETZ 150 gépsasom, és ez a cikk sokat segített a szerkezet megértésében és már nem is félek az elektronikától annyira mint régen ;-)
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
0 # Müller Szabolcs 2010-12-21 23:18
Idézet - csutkakaparo:
Hi! a cikk elején lévő hall jeladós gyújtás "feketedoboza", az gyári cucc vagy valami utángyártott? üdv k-roy



Szia

Utángyártott, de van a gyáriba való panelem is, ami teljes mértékben megegyezik a gyárival, csak jobban bírja a strapát és komolyabb alkatrészekből épül fel!

Üdv.:Sub-ee
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
0 # Szabó Károly 2010-12-20 09:40
Hi! a cikk elején lévő hall jeladós gyújtás "feketedoboza", az gyári cucc vagy valami utángyártott? üdv k-roy
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
0 # Wenhardt Lászlo 2010-12-01 20:41
Szia! Engem a hall jeladósnak a jeladó része érdekelne. Van külön is? Mert elektronikám van hozzá. Milyen árban lenne.
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
+1 # Szabó Gábor 2010-11-25 19:38
egész jó kis cikk, a hozzám hasonló, nem kifejezetten elektronikai bizgentyűk zsonglőreinek is hasznos. 8)
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
+1 # Müller Szabolcs 2010-11-21 21:53
Idézet - Dodi:
Köszönjük neked Szabi!
Az enyémben már 2 éve hibátlanul műxik!
:-)
Üdv:Dodi


Ennek nagyon örülök, remélem még elmegy a Trophyban jó 30-40 évet! :)

Üdv.:Sub-ee
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
0 # Müller Szabolcs 2010-11-21 21:52
Idézet - VGGábor:
Üdv
A megszakítóvezérelt elektronikus gyujtás milyen helyigényű? Nekem a 150es TSemre jól jönne de a doboza teli van az út menti mentőeszközökkel...



Szia

Ha én építem dobozba akkor 110x110x40mm
hely kell neki, mármint az optonak és a megszakító vezéreltnek.
SMD-ben is elkészíthető, így jóval kisebb lenne.

A hall jeladós 80x80x30mm-es dobozba fér be, kisebb mint a gyári doboz.

Üdv.:Sub-ee
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
0 # Müller Szabolcs 2010-11-21 21:50
Köszönöm kedves klubtársak!

Az elektróda hézag valóban 0,6mm

Pillanatnyi elmezavar miatt írtam 0,4-et!

Üdv.:Sub-ee
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
0 # Zsebők András 2010-11-21 14:34
Elektróda hézagot akkumulátoros gyújtásoknál nyugodtan lehet 0,6 mm-re állítani, a gyári érték is ez MZ-k esetén. 0,4 mm-es "gyertyahézagot " mágneses gyújtásoknál használunk (pl. régebbi Simsonok)
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
0 # Zsivanov Róbert 2010-11-21 09:23
Jó kis cikk köszönöm. Már akarok egy ideje hallos gyújtást de azok a piszkos anyagiak.
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
0 # Vigchert Gábor 2010-11-21 00:08
Üdv
A megszakítóvezér elt elektronikus gyujtás milyen helyigényű? Nekem a 150es TSemre jól jönne de a doboza teli van az út menti mentőeszközökke l...
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
0 # lévai károly 2010-11-20 17:49
Mind a 3 mz-mben tökéletesen müködik,köszöne t az ELEKROKIRÁLY-na k
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
0 # Lukács Péter 2010-11-20 14:12
Miért 0.4 az elektródahézag?

Üdv.: Csikin
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
0 # Végh andrás 2010-11-19 23:35
Köszönjük neked Szabi!
Az enyémben már 2 éve hibátlanul műxik!
:-)
Üdv:Dodi
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
Ez az oldal cookie-kat használ. Ha az oldalon böngészik, akkor elfogadja, hogy az oldal cookie-k segítségét vegye igénybe. Bizonyos szolgáltatások eléréséhez szükséges lehet, hogy bizonyos személyes adataidat megadja. Az "ELFOGADOM" gomb megnyomásával nyilatkozik róla, hogy az oldal alján elérhető "Tájékoztató a személyes adatok kezeléséről és és jogi nyilatkozat" részben leírtakat megismerte és elfogadja.
További információkért kattintson ide. Elfogadom