Hátsó teleszkóp felújítása


1

Mivel nincs sok részletes leírás a hátsó teleszkóp szétszerelésérõl és felújításáról - nekem pedig esedékes volt ezt a mûveletet végrehajtani a motor hátuljának kiemelésével egybekötve - ezért szeretném megosztani veletek tapasztalataimat.

A www.szocimotoros.hu weboldalon van egy cikk ami segítségül szolgált továbbá Bambi pár nagyon ötletes és praktikus tanácsa.

Szükségeltetik:
- 2db. 10*19*7-es szimering
- valamilyen hidraulika olaj
- egy kis türelem :)

Elõkészületek:
- a hátsó teleszkópot állítsuk át egyszemélyes üzemmódra (így könnyebb szétszerelni)
- le kell szerelni a hátsó rugóstagokat a helyérõl (célszerûbb lehet az, hogy miután végeztünk az egyikkel és visszaszereltük a helyére, utána kezdünk neki a másiknak)
- a rugóstagot az alsó szemnél befogjuk satuba:

2

- a rugóba jól belekapaszkodunk, meghúzzuk lefelé és kivesszük a mûanyag biztosítókat (gyengébbek hozzanak magukkal még egy embert):

3

- miután ez megvan, a rugót a mûanyag hengerrel együtt lehúzzuk.

Ezt a képet kell látnunk magunk elõtt (plusz még a zárócsavart takaró gumit): 

4

A képen látható zárócsavart elvileg egy speciális kulccsal kell kitekerni, mert alumíniumból van és eléggé sérülékeny. Mivel nem állt rendelkezésemre ilyen kulcs, ezért egy fúrószárt raktam a mélyedésbe és kalapáccsal ütögetve a fúrószár végét sikerült letekerni (mindenki úgy csinálja, ahogy tudja).

Ha letekertük a csavart ezt kell látnunk (a szimeringházat, és benne a szimeringet):

5

Itt jön a dolog emberes része: ki kell „tépni” a szimeringházat mégpedig úgy, hogy belekapaszkodunk a rugóstag felsõ szemébe. Az alsó szem ugyebár be van fogva satuba és jó erõsen kell húzni függõlegesen felfelé, nehogy a teleszkópszár megsérüljön.

Ha sikerült vegyük ki a komplett szárat és tegyük félre.
 

6

Az alsó szárban van még egy kisebb csõ:

7

Ezt egyszerûen ki lehet emelni, majd kiöntjük az olajat egy tálba.

A felsõ szemnél befogjuk a satuba és a szem alatt lévõ anyát leoldjuk, így könnyen letekerhetõ a felsõ szárról a szem és utána az alatta lévõ anya, majd könnyedén le lehet húzni a szimeringházat.

8

A szimeringház felsõ részérõl leszedjük az alátétet és az alatta lévõ gumit is. Késsel óvatosan lefejtjük a szimeringház fedelét:

9

Kivesszük a szimeringet, nekem elég nehézkes volt (megmelegítettem a szimeringházat és csavarhúzóval kiszedtem belõle).

Majd beleraktam az újat:

10

A rugóstag minden elemét (nem tudom mennyire volt jó ötlet) lakkbenzines hígítóval átmostam, öblögettem. Érdemes az állítókart is levenni a teleszkóp alsó száráról majd szépen megpucolni azt is.

Végül az összeszerelés:

Befogjuk a teleszkóp alsó szárát a satuba, majd belehelyezzük a belsõ csövet:

11

Színültig töltjük olajjal. A teleszkóp felsõ szárán lévõ menetre egy réteg vastagságban alufóliát tekerünk, így nem sérül a szimering: ( Bambi praktika :)

12

A felsõ szárat beillesztjük a belsõ csõbe (lassan kell csinálni és szépen a felesleges olaj ki fog folyni). A felsõ szárra ráhúzzuk a szimeringházat és lehúzzuk a helyére, majd rátesszük a gumi- és arra rá a fémalátétet. Majd a kisebbik gumi alátétet és a „szövetes” alátétet. Visszatekerjük teljesen a zárócsavart.

13

Miután rátekertük teljesen érdemes kipróbálni, hogy nem „szörcsög-e” a teleszkóp és megfelelõ-e a csillapítása (ha nem jó akkor valamit elrontottunk).

(Zárójelben megjegyzem, mivel a szimeringházban lévõ gumialátét nekem ki volt kopva már és nem volt új, ezért teflonszalaggal körbetekertem a szimeringházat. Nem tudom, hogy okos döntés volt-e de nekem csak így szûnt meg a „szörcsögés”.)

Visszarakjuk a teleszkóp állító kart, a zárócsavart takaró gumit, majd az anyacsavart és rá a felsõ szemet, amit meg kell szorítani.

14

Fel kell rakni a rugót. A felsõ teleszkópszár védõ mûanyagba bele kell húzni egy drótot, amit átfûzünk a felsõ szemen (így sokkal könnyebb áthúzni a felsõ szemet a mûanyag hengeren).

Vissza kell rakni a rugó lenyomásával a két mûanyag kupakot, visszaszerelni a helyére és kész is! 

15

Sikeres szerelgetést kívánok mindenkinek!

Matt1989
www.mzclubhungary.com
2009.11.14.
Szóljon hozzá!

Hozzászólások  
+1 # Sanyey 2014-08-15 18:52
Arról a rendkívül gyakori esetről miért is nem esik szó, h mivan ha fullosan rá van rohadva legkeményebb állásban az állító része a telóra....? a rugót, rugóösszehúzóva l leadjusztáltam, de hogy a rákba idítsam meg a rárohadt, igen törékeny alu állítót???? :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry:
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
0 # Sándor Gergő 2013-11-16 09:52
heló
azt a kis tóldás méreteit le tudnád küldeni légyszíves
nekem mongyuk az is elég volna hogyha a menetes szár átmérőjét megadnád
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
-1 # Szoboszlai Dénes 2012-05-14 13:19
Körülbelül mennyi olaj kell teleszkóponként ? mert valaki ezt mondja, valaki azt.. Kezelési útmutatóba vagy 2 decit látok de az szerintem el se fér benne.. :D Tapasztalatok tanácsok esetleg?
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
0 # Gábor 2012-02-09 17:33
A zárócsavart egy hajlítottvégű,ö sszehúzós zégergyürüfogov al szedtem ki. Egyik kampot beakasztottam, a másikkal pedig toltam a csavart és a fogó két pofája közt volt a csillapító tengelye amit értelemszerüen nem tudtam fogni.
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
-1 # Dr V 2011-04-14 18:26
Egy kis javítás a szerző segítségével: a teflon szalag nem jó, ereszteni fog, helyette 25x3as ó gyűrű kell, a telóba 2,5w szintetikus olajjal jó lesz.
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
+2 # Feri 2010-12-22 18:26
A zarocsavarhoz ajanlom a magam-gyartott szpeci-kulcsot amit 3/4" vas-csobol reszeltem, mar tobbszor hasznaltam es mindig nagyon konnyen tudtam kicsavarni a zarocsavart, csak kezzel. Itt lehet latni:

http://mzbrothers.21.forumer.com/viewtopic.php?t=102
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
+1 # Kovács Kadosa Szabolcs 2010-08-26 13:23
Üdv!

Egy tippet írnék én is: a rugó összehúzáshoz én racsnis hevedert használok, megspórolva az erőkifejtést. :-) Nem utolsósorban az összeszerelés is egyszerőbb.
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
+1 # zsakfos 2009-11-20 09:16
Tetszik a cikk.
Egy kis ötletet még irnék ha nem haragszol,mégpe dig az "emberes&q uot; kitépéshez.Való igaz nagyon nehezen jön ki.Ha kézzel nemsikerül kitépni,akkor azt javaslom hogy ugyanúgy az alsó szemnél fogjuk be csak vizszintesen a teleszkópot.Azt án dugjunk át a felsõ szemen egy vastag rudat,amit egyik oldalt a kezünkkel huzunk, a másik oldalát pedig kalapáccsal ütjük.Mármint a rudat!
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
0 # geri 2009-11-15 11:34
jó cikk csak ahogy elnézem a gépsast kicsit már tartalmaz pár gépet:D
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
0 # túramotoros 2009-11-15 00:22
és megoldás se roszzz sztem sött nagyon is jooooo szép napot üdv
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
0 # túramotoros 2009-11-15 00:19
nagyon szép amotorod állatira fasza
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
Ez az oldal cookie-kat használ. Ha az oldalon böngészik, akkor elfogadja, hogy az oldal cookie-k segítségét vegye igénybe. Bizonyos szolgáltatások eléréséhez szükséges lehet, hogy bizonyos személyes adataidat megadja. Az "ELFOGADOM" gomb megnyomásával nyilatkozik róla, hogy az oldal alján elérhető "Tájékoztató a személyes adatok kezeléséről és és jogi nyilatkozat" részben leírtakat megismerte és elfogadja.
További információkért kattintson ide. Elfogadom